Články&Eseje

Oni Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 28



V mlžných časech, když noc klesne,
přicházejí mezi nás,
kdo je vidí, víc nehlesne,
vypršel již jeho čas.

Zjevují se po setmění,
nepatří však na náš svět,
pomoci jim dávno není,
nemohou se vrátit zpět.

Pojem "dobro", to neznají,
slitování nechápou,
pokud na tvou krev chuť mají,
s radostí tě rozsápou.

Své pudy již nezvládají,
to je jejich prokletí,
oběti si vybírají,
od starců až po děti.

Koncem noci odcházejí,
do stínu, kde čekají,
nářky lidí ještě znějí,
když své blízké hledají.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Je to vskutku velmi atmosférické. Lze to výtečně použít ve hře jako popis v podstate všech temných nočních bytostí. Už vidím jak to postavy nacházejí někde ve staré kronice.


 Uživatel úrovně 5

Hahahaha! Omluvte mou připitomělost, ale já se musím smáti, neboť nádherně básnička tato vystihla chování trojice Ukrajinců, s nimiž se přihodila jedna veselá historka, neboť nás spolu s mým dobrým přítelem "Doktorem" napadla kdysi uprostřed noci kdesi na kraji parku a surově nás zbila, načež po jejich "dobře vykonané práci" ta trojice zjistila, že si nás s kýmsi spletla, ale modřiny nám to už nesmazalo... Dnes je to fajnová legrace... Mrzí mě, že ten den jsme pili jako o závod a hranice magické desítky byla na spadnutí, bohužel díky oné události nás veškerá chuť přešla a museli jsme se odebrat domů...

Vzhledem k tomu nemám chuť hodnotiti vonačeji než z ouhlu mého nynějšího nazírání, tedy čistě humoreskního:).


 Uživatel úrovně 0

Mně se to líbí. Sice je to kratší, ale dobrý. 4*


 Uživatel úrovně 0

Milý Aritmo,

Báseň je čtivá, tajemná a výborná jako hádanka pro PJe, jak již bylo podotknuto. A též jsem váhala mezi 3 a 4*. Obrátila jsem se k vyššímu hodnocení, protože i přes velice krátkou délku, dílko je více méně bez chyby.

Opravdu, pro hru by byla dobrá, ale jako báseň je na můj vkus trochu obyčejná.

Takže 4*, ale příště trochu líp, zavírám všechny oči, co víly mají.

Fee


 Uživatel úrovně 4

Zase jedna taková bulánkovská básnička, ale líbí se mi pro její využitelnost pro hraní. Dává prostor pro fantasii a není řemeslně příliš odbytá. Myslím, že se Aritmovi povedla a dovedu si představit, že hráčům pomůže navodit tu pravou atmosféru tajemna.

Váhal jsem mezi 3 a 4, dám ale tentokrát vyšší hodnocení.


 Uživatel úrovně 0

found: Já s tebou souhlasím ve všem, až na to, že podle tebe třetí sloka kazí celou báseň. Mě se to nezdá, já si tu báseň četl několikrát. Ono se to může zdát, že tam je narušená rytmika, ale pouze v případě, že se člověk na tu báseň podíval jen letmo, ale když si ji přečteš a pak znovu nahlas, tak v tom nevidím žádnou chybičku a myslím že tato báseň ja na vysoké úrovni.
Nakonec bych chtěl autorovi popřát hodně štěstí a doufám, že podobná díla zde budeme vídat častěji.

S pozdravem
smycma


 Uživatel úrovně 0

Má to, dle mého názoru velie pěkný rytmus. Když si to přeříkáte nahlas tak to moc pěkně zní. A ta atmosféra. Úplně vidím temné stíny pohybující se noci. A taky se s tim daj bezvadně strašit menší děti. Che che.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím,

takže začnu tím, že je to slušná báseň. Hlavní věc, která mě potěšila, když jsem ji četl je ta, že je použitelná, a to ne jen jednou.

Dá se použít v různých situacích, ať už je to třeba boj dobra se zlem v nějakém určitém dobrodružstvím nebo to může být klidně i povídačka, kterou se straší děti a pak někdo může přijt na to, že se něco takového opravdu děje atd. Některé další možnosti bych zde mohl rozepsat.

1) Do hospody přijde muž, že slyšel něco ( přednese to ), co mu nahání strach. Hledá partičku dobrodruhů, která by mu pomohla objasnit situaci.
2) Dobrodruh jako malý slyší povídačku. V dospělosti už na to moc nedává, ale pořád mu z jeho mládí zůstává v hlavě. Pak slyší něco o nějakých bytostech, které nahání strach tamějších obyvatelům. Vydá se tam a pak … ( pak se projeví představivost PJe )
3) Teď dejme tomu, že se mladá vesnická dívka dozví o tom, že ji unesli přítele. Náhle uslyší o této povídačce. Hodně ji to vyleká a zavolá si někoho na pomoc, někoho, kdo se vyzná ve sférách atd.
4) V nějakém světě, který má pravidla jako Asterion, se začne pohybovat něco, co zabíjí tamější lidi. Vyšle se posel, který by měl přivést pomoc. Atd.
5) Skupina veleknězů vyvolá nějakou bytost. Ta bude ničit a zabíjet na jejich rozkaz. Jenže velekněží ji vyvolali proto, aby ji mohli využívat a ničit pomoci ní. Dají do oběhu mezi lidmi tuhle báseň a zápletka je na světě.

Existuje opravdu mnoho možností, jak využít tuhle báseň. Záleží na představivosti každého. Tohle je na té básni asi to nejlepší. Dlouho jsem nic podobného neviděl.

Zdá se mi také, že autor tohle vymyslel k Asterionu. Neříkám, že třeba chtěl, ale tohle, usuzuji podle svých znalostí, je přesný popis bytostí ze stínového světa, které se tu a tam dostanou na světla světa, kde dělají neplechu. Také neznají pocity atd.

Po stránce jazykové tomu není dle mého názoru co vytknout. Slabiková rytmika vychází skoro přesně, až na pár odchylek jedné slabiky, díky čemuž dílo také stoupá na kvalitě.

Na závěr bych dodal, že třetí strofa trošku kazí celou báseň, když nedodrží právě slabikovou rytmiku a má dva verše delší než druhé dva, které jsou zase moc krátké.

S úctou
Found


 Uživatel úrovně 0

Použitelné to rozhodně je, to ano, ale na můj vkus trochu moc kostrbaté. Originalitou to nehýří, takže nadprůměr.


 Uživatel úrovně 0

Pěkně sešněrovaná, použitelná básnička. Neurčitost a hádankovitost mi nevadí, tím spíš je dílo flexibilní a dá se použít skoro v každém dobrodružství.

Snad jen na jednom místě mi přijde, že je rytmika příliš "vykopnuta ze sedla" čárkou:
Pojem "dobro", to neznají,...
Čárka by se mohla obejít, šlo by napsat třeba "pojem "dobro" málo znají".

Taky si nejsem jist, jestli se píše čárka opravdu na konci každého řádku,
v jednom případě je zasazena tam, kde jinak nemá vůbec co dělat:
oběti si vybírají,
od starců až po děti.


Dobrá kvalita, za kterou hodnotím tak, jak hodnotím.