Články&Eseje

Krollí legenda o vzniku světa Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 42

Krollí legenda o vzniku světa

Poznámka: Jedná se o legendu z okolí Ugrahberku; v jiných krajích lze najít jiné varianty. Uvádíme ji bez stylistických oprav v obecném jazyce. Originální menhir s runami je uložen v opatrovnictví knihovny Krollí univerzity.

První byl Urdog, bůh - Svět, a byl sám, a proto si chtěl najít ženu. Ale nemohl se rozhodnout, kterou by si měl vzít, a tak si vzal hned tři:

První se mu líbí hodně, on ji miluje i ona jeho, ona o jeho lásce ví, a proto je jeho žena spokojená a šťastná, a její jméno je Nebe.

Druhou má celkem rád, ale ne tolik jako by ona chtěla. Proto na něj jeho druhá žena, Země, žárlí na něj, vzteká se, ale zase ví, že je na tom líp než ta třetí, takže zase je občas šťastná, občas škodolibá, občas trucuje, občas se zlobí.

Třetí žena, její jméno je Peklo, je nemilovaná, a tak nenávidí Urdoga i Zemi a Nebe. Urdog s ní nikdy neléhá, proto je neplodná a pustá, a žádné stvoření s ní spjaté nemůže být šťastno. Zná jen bolest, nenávist, utrpení a nenaplněnost. Je úplným opakem šťastné, milované a milující Nebe, jejíž stvoření jsou zdravá a silná, a mohou žít v naprosté pohodě. Země je mezi nima - zná lásku i strach z opuštění, zdraví i nemoci, zrození i smrt, dostatek i hladomory, krásné dny lásky i zemětřesení hádek, pláč z opuštění, studenou samotu, prozářenou a barevnou plodnou lásku, ohnivou žárlivost...

My - krollové - jsme stvoření Země, a proto vidíme její slzy padat z oblohy, a když je těch slz opravdu moc, pak chutnají i slaně a říká se jim moře. Vidíme její vražednou žárlivost jako sopky, cítíme její zlost jako otřesy půdy, pojídáme její plody lásky ve tvaru ovoce a trápíme se v době její opuštěnosti - kterou nazýváme zima... Cítíme jako ona lásku k druhovi i k dětem, cítíme nenávist a opuštěnost, žárlivost, ale i škodolibost - tak, jako se ona dívá na opuštěnou Peklo, tak i my máme sklony s posměchem se dívat na ty, kteří se mají hůře... a na ty, kteří se mají lépe, se často díváme se závistí a nenávistí, pocity, jaké má Země při pohledu na Nebe.

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Dracona: ví snad nějaká krollice, co se honí v myslích chlapů? Není to vždy láska, je to jenom "mít" - a to hned. Je to, jako když stojíš v obchodě, kams přišla koupit šaty... mají tři... a tobě je líto vzít si jenom jedny, tak vemeš vše - a ty třetí pak zůstanou viset smutně ve skříni... nemáš takové taky?

A s chlapama, jak známo, je to ještě horší! :-)


 Uživatel úrovně 0

Moc hezké. Ale uniklo mi, proč si Urdog vzal Peklo, když ji nemiloval a ona jej nenáviděla.
Nicméně Země je moc pěkně pojatá, i pohled krollů na ni.


 Uživatel úrovně 0

Myslím že to je trochu podobné křesťanské podobě o vzniku světa. =)
ale jinak je to hezké sice nejsem zrovna dobrý kritik ale myslím že by to mohlo zajímat kdekoho, je to dobrý počteníčko jen tak dál =D
( to je teda blbost co sem teď napsala viď? =DDD )


 Uživatel úrovně 0

tahle legenda je krasna v tom jak je jednoducha - akuratna pro krollski mysleni... je z ni videt jak krollove chapali/chapu svet.. mozno lepe jak mnoho jinych (inteligentnych) bytosti...


 Uživatel úrovně 5

Někomu vadí, že je to propracované moc, někomu že málo :-) :-)

Deeph - no, čeština není můj rodný jazyk, ale doopravdy nejde použít to "občas"?

Smis - To máš tak... co se týče lidí našeho kmene, mohli by ti vyprávět o vzniku světa jak dlouho? Jak veliký prostor nechává stvoření světa bible - podívej se, kapitola Genezis... já nemám za to, že krollové to mají rozsáhlejší, rozvleklé ságy mají v mém světě trpaslíci a ještě rozvleklejší písně elfové, ale krollové jdou prostě přímo a jednoduše k věci.
Samozřejmě, ve vašem světě to může být jinak - ale protože sem píšu kvůli DrD, odvolávám se na svůj svět, samozřejmě s ohledem na to, aby se to dalo co nejsnadněji implementovat do většiny vašich představ... Někdy to vyjde, někdy ne....


 Uživatel úrovně 0

Já si myslím,že krollí mytologie,i když krollové moc inteligencí neoplývají,by měla být trošičku více rozvedená,a to tak,že by krollí mudrc by mohl vyprávět krollčatům,či jiným posluchačům alespoň hodinu,a né aby byl hotov za deset minut.Nemyslím složité,ale více rozvedené,aby to dalo krollům motivaci,nad čím uvažovat.Proto dávám 3*


 Uživatel úrovně 0

No, samotný nápad mi příliš originální nepřijde. Zrovna od tak náruživé krollky bych čekal mytologii trochu propracovanější... Kladně hodnotím zaměření na rozmnožování hlavního boha s družkami - pudový chtíč poměrně odpovídající krollí inteligenci. Na tomto faktu je postaven základní kámen legendy, takže trochu ospravedlňuje nepropracovanost textu.
Samotné zpracování má pár labsů, které člověka uhodí do očí:
"Proto na něj jeho druhá žena, Země, žárlí na něj..."
"je občas šťastná, občas škodolibá, občas trucuje, občas se zlobí."
atd.
Plynulost také značně pokulhává, ale gramatických chyb jsem tam moc nenašel.

Myslím, že zrovna někdo s Marisinými schopnostmi má na víc...


 Uživatel úrovně 8

Maris:
Ten tvoj stôl som si všimol, ale až pred asi dňom.


 Uživatel úrovně 5

Darian:
Doporučujem prečítať stôl Krollí univerzita, ID 1162 - potom budeš mať pomerne jasnú predstavu :-)

Krollovia sú moja milovaná rasa... ovšem ja ich nehrám ako "dementných ľudí" - to beriem ako chybu a nedostatok fantázie... Krollovia sú tvory, ktoré myslia radikálne inak. To v praxi môže vyzerať napríklad takto:
Kroll, ktorý by prečítal Annu Kareninu, by mal všetkých hrdinov knihy za tvorov s nepochopiteľným chovaním. V škole by jeho čitateľský denník obsahoval nasledujúce vety:
Anna Karenina nevedela čo chce, bola divná a vôbec sa nechovala ako krollica. Krollica by sa rozhodla, od koho chce krollča, a komu by sa to nepáčilo, dostal by kyjom. A to od tejto krollice i od ostatných, lebo kde by sme prišli, keby do takých vecí strkali nos cudzí! Samozrejme, vinu má manžel nekrollice Kareniny, pretože keby jej pravidelne nosil poriadne srny, a dostatočne sa jej venoval večer v kožušinách, boli by všetci spokojní, najviac Karenina. Správny postoj by tiež bol, dať konkurentovi kyjom, a potom s ním v rámci zmieru ísť na lov sŕn. Alebo ísť s ním na lov sŕn, a vykašľať sa na Kareninu, ktorá miesto na kožušiny myslela na blbosti.
Poučenie z knihy - nehľadaj si ženu v Rusku, a ak áno, over, či nie je z klanu Kareninových - a takej sa vyhni.

Zamysli sa nad tým, čo by sa stalo, po odovzdaní takéhoto čitateľského denníku? No, elfí alebo ľudský učiteľ by to neocenil, a krollovia z klanu by sa logicky pýtali - a to si sa učil čítať, aby si zistil, že inde žijú blbci? A tým si zabil koľko rokov, tou "školou"? Nebolo by lepšie tam zacestovať a zistiť si to?


 Uživatel úrovně 8

No tak mne sa to celkom páčilo. Ja som sa pri krolloch zmohol len na napísanie jednej stupídnej pesničky a ty si im vytvorila legendu. Mohla by si mi ale povedať, prečo práve krollovia?
Je to aj dosť krátke, pokiaľ ale berieme do úvahy, že to písal kroll, je to až príliš...no berme ohľad na jeho mentálne schopnosti, ,,tažké". Pre Krolla niečo ako Tolstojová Anna Karenina resp. Vojna a Mier.
Ale inak je to dosť dobré, hlavne by som povedal, že naskôr nápad. Je to skvelé Maris, skús dať nejakú ďalšiu zaujímavú a hlavne trochu dlhšiu legengu o krolloch.
PS: Fakt si neviem predstaviť Krollskú univerzitu:-)