Články&Eseje

Něco podivného Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 26

Pršelo. Žádná velká bouřka, ani vítr, jen takový lehoučký hřejivý deštík příjemně osvěžující i v noci. Kdyby pršelo jen o trošičku míň, nebyl by si člověk jistý, zda vůbec prší. Na střeše starého anglikánského domu stála postava v roztrhaném koženém kabátě, zpod kterého čouhalo na každém stehně přivázané kožené pistolové pouzdro, na nohou těžké vojenské boty, hubený hrudník halila upnutá kožená vesta s mnoha přísně účelovými kapsami, v drobné ruce volně držela velmi starý zubatý meč, který výraz ostrý nejspíš nezažil nikdy a mezi velkými v této chvíli složenými havraními křídly pochva z hnědého dřeva pobitá snad stříbrnými cvoky. Celý trapně komixově klasický výjev dokonale doplňovala hlava s obličejem zakrytým vlnitými špinavě blonďatými vlasy, občas se objevilo jedno nebo druhé nepřirozeně černé oko.

Tvor sledoval ulici pod sebou. V této jarní noci se tu potulovalo jen několik zbloudilých turistů, jeden nebo dva předčasní opilci, několik do sebe zachumlaných párů, občas nějaký dealer lehčích drog. Klasická složenina pro tuto část města v tuto dobu. Jediné, co nezapadalo, byl právě ten padlý anděl na střeše. Anebo možná zapadal až moc.

„Na koho čekáš, drahý Medee?“ oslovil Medea hlas, který na střeše v minulém okamžiku určitě nebyl. Necelých deset metrů od Medea sedělo na ochozu střechy nohu přes nohu vyloženě krásné stvoření, dlouhé nohy navlečené jen v sandálech z proužků kůže a útlý hrudník více svlečený než oblečený v kousku roztrhaného hadříku, který se ostatně jen tvářil, že něco zakrývá. Spíš podtrhoval ty nestoudné a velmi přitažlivé prsy (zbytek toho ďábelsky přitažlivého holého těla se podtrhoval sám). Obličej s jemně zvednutým nosíkem a světle šedýma očima lemovaly dva kaštanové copy, které spolu se sněhově bílými pernatými křídly dělaly ze vzniklého celku dokonalý sexuální kýč. Kdyby něco podobného viděl běžný smrtelník, nejspíš by se výraz jeho spadlé čelisti neubránil přirovnání k výrazu hada polykajícího neviditelnou kořist.

Oslovený bez jakékoliv známky překvapení otočil hlavu a trochu jízlivě odpověděl: „A smím já napřed znát důvod tvé návšťevy tohoto pro tvůj pobyt naprosto nepravděpodobného koutka vesmíru, milá sestřičko Vereno?“ Neušlo mu, že oproti jejich minulému setkání má ještě méně oblečení (i když už posledně to bylo beznadějně málo) a naopak jílec vyčuhující zpoza těch dvou hnědých copů prozrazoval meč ještě o něco delší a vražednější.

„Doručuji vzkaz pro jednu osobu, když to chceš vědět. Mimochodem, už nejsem tvá sestřička, zapoměl‘s, jak tě můj a tehdy i tvůj otec zavrhl, když jsi dal přednost svým zájmům před jeho?“ Během řeči trochu nakrčila obočí, což odhalilo značnou odlišnost její stravby obličejových svalů od těch lidských, a zároveň s tím si začala bezděky pohrávat s nejasně určeným drobným předmětem v rukou.

„Nebyly to mé zájmy, kterým jsem dal přednost, byly to zájmy osoby naprosto nezúčastněné a nevinné, která měla bez viny přijít k úhoně. Ale to ty nikdy nepochopíš sestřičko. A teď odsud vypadni, ať tak nebo tak, je jasné, že naše zájmy se kříží a pokud alespoň tohle pravidlo stále respektuješ, byl jsem tu první.“ Nebyl ve skutečnosti o tolik mocnější než ona, ale když tónem svého hlasu dával najevo tak výraznou převahu, chtěl jí tím přesvědčit, že blafuje. Neblafoval. V tomto světě pobýval už nějakou dobu a seznal, že jeho technologie, co se zabíjení týče, je velmi pokročilá - rozhodně pokročilejší, než si vůbec dokázala představit. V ruce před jejími zraky skryté za stehnem totiž pevně držel natažený velkorážní revolver s municí zvlášť upravenou pro tuto příležitost. Jen zmáčknout.

„Jsi si tolik jist svou převahou? A jsi si jist, že já nemám nějaký trumf, o kterém nevíš? A stále jsi mi ještě neodpověděl na mou první otázku, co tu pohledáváš.“ To byla zásadní chyba. Doteď si nebyl jist, ale právě tím ho přesvědčila, že mu na faleš skočila a že sama nemá co vytáhnout.

„Tvůj jazýček je trošku rozeklaný, zdá se.“ nehodlal dál otálet, víc se od ní stejně nedozví. Ještě než větu dořekl, ohromná stříbrná kulka už byla na půli cesty k tomu překrásnému tělu, doprovázená zvukovou vlnou a žlutým květem hořících plynů před ústím hlavně. Než to překrásné tělo pochopilo, o co se jedná, co se po něm seshora chce a než se odhodlalo k činosti, stříbrná kulka s na špici trochu paradoxně vyříznutým křížem se roztrhla uvnitř toho rozkošného copatého obličeje, přičemž s sebou vzala velkou část toho labužnicky zdvihnutého nosíku a jedno oko a na druhé straně (s trochou černého humoru by se dalo říct na východě) vytvořila z účesu na přední stránku společensky nevhodného časopisu pro pány účes do alba až morbidně bizardního surrealisty.

Tělo ještě před chvílí ovládané duší anděla Vereny se pomalu ale jistě začalo hroutit, až nakonec přepadlo přes parapet. Na chodník před starým domem už dopadlo jen několik zkroucených kdysi bílých a nyní zakrvavených per. Když se padlý anděl rozhlédl, zda někoho zaujal onen výstřel, s uspokojením zjistil, že buď nezaujal nikoho, nebo se tak všichni alespoň tváří. V každém případě po jeho příčině nikdo nepátral. Pak přišel k místu, kde jeho kdysi sestra a milenka seděla a sebral ze země jediný jasný důkaz její přítomnosti.

Malý stříbrný křížek s dokonale opracovanými hranami a plochami tak, že kdejaký japonský meč by se mohl stydět. Vévodí mu krvavě rudá perla vyřezaná do dokonale symetrického tvaru kapky směřující dolů k delšímu rameni. Podél celého kříže je vyryt nápis prastarou řečí. Jeho řečí.

Uznej Ďábla za svého pána a padneš. Zavrhni svého boha a budeš navěky zapomenut. Nikdy‘s neměl smysl pro humor, otče.“ zašklebil se. Nejdřív chtěl tu nesmyslnou tretku zahodit, ale pak si uvědomil, jakou by mohla na tomhle světě nadělat paseku a raději se rozhodl ji poslat tam, odkud přišla. Uchopil ji v obou rukou, zavřel oči a sklonil hlavu obtěžkanou soustředěným výrazem. Když otevřel dlaně, byl v nich jen rychle zarůstající vypálený obrys rozžhaveného kříže a trocha spáleného puchu. Pak dobyl do revolveru pátý náboj a sedl si na římsu, podobně jako prve jeho bývalá sestra, sestra ve zbrani a milenka.

Přemýšlel. O světě, o lidech, i o ostatních prapodivných tvorech. Hlavně o lidech. A jak o nich přemýšlel, nakonec se dostal k tomu, ke komu se musel zákonitě dříve nebo později dostat. Přemýšlel o Evě. Krásná jako nebe, s obličejem lesní čarodějky a tělem amazonky. A chováním barbarské válečnice. Svobodná a nespoutaná a přitom hrdá a vznešená. Jako kočka. Tolik rozdílná od té chladné děvky, která se mu před chvílí pokoušela vyhrožovat. Přesněji kdosi velmi konkrétní se o to pokoušel jejím prostřednictvím. Ten samý, který mu vzal Evu.

A co ho žralo nejvíc, měla pravdu. Ta svině s hadím jazykem, stejně hadími úmysly a ani náznakem vlastního svobodného rozumu měla pravdu. Neměla o tom sice ani potuchy, ale když mu říkala, že obětoval zájmy svého pána před vlastními, nelhala. To on si něco nalhával, ale ve skutečnosti bojoval za Evu kvůli sobě. Kvůli vlastnímu sobeckému zájmu.

Už notnou chvíli měl zas zavřené oči. Ale tentokrát to nebyl výraz soustředění, který se mu usadil na tváři. Byl to smutek. Nezměrný smutek tvora, který daroval vlastní srdce a duši a pak o to obojí přišel. A nenávist. Ale ne ta, která zabarvuje bělma lidí do červena. Tohle byla chladná jako chodící mrtvola studená nenávist. Neúnavná.

Možná padl zbytečně.

Možná.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Tohle je povidka dle meho gusta... Myslim ze to vistihuje vyraz ktery tomu autor chtel dat, a myslenka nedojde hned ale az po chvilce...Jedna podle ma z nejpodarenejsich povidek.


 Uživatel úrovně 0

...nevím co říct :)


 Uživatel úrovně 3

Jsem na rozpacích...Nevím, nevím :-)
Tak trochu mi připadá, že ona "cizost", zmiňovaná v minulých kritikách...A možná jistý chlad, který je z nich cítit...vyvěrá právě z onoho pocitu spříznění a vnitřního soužití s postavou...jako bys psal o nich, abys dokázal sám získat odstup...
Téma je neuzavřené, na druhou stranu komplexní...Je to celé paradoxní...Zatím ještě nevím, jestli se mi to líbí, ale určitě je to něco, co stojí za přečtení...


 Uživatel úrovně 0

Morr: Jsem rád, že se vše vyjasnilo.


 Uživatel úrovně 5

Saladin: jo, jo tak jak píšeš, pochopil jsem to tak že to není starý meč, ale nesmyslný výtvor se zuby ( přeci jen takové zhůvěřilosti se v komiksech čas od času najdou.)... a alespon víš, že i zdánlivá maličkost může být z nedostatečného popisu špatně pochopena.-)

s pozdravem Morr


 Uživatel úrovně 0

ObrLuda

2,3) Ale kdybych to popsal lépe, tak bys na to nemusel upozorňovat. Takže díky, že jsi na to upozornil.

4) Zapřemýšlím nad tím.

ps: Nevzpříčil. Moc se mi líbí.

dandalf: Četl jsem Nikdykde, ale moc se mi to nelíbílo. Líbila se mi postava toho anděla a to, o čom mluvila - ta Atlantida a tak, ale jinak to na mě bylo moc mišuge. Jo, mělo to svý kouzlo, ale mnohem víc se mi líbil ten příběh o tý spadlý hvězdě, jak se do ní zamiloval ten chlapík, taky od Gaimana, myslím.

Díky za gratulaci.

Obsidian: Díky.


 Uživatel úrovně 0

Tohle za těch 5 skutečně stojí, stojí za to to přečíst, líbí.


 Uživatel úrovně 0

Ech, Saladine, nečetl jsi náodou Nikdykde? Chování postav mi přijde dost povědomé...... a stejně jako Nikdykde to na mne hluboce zapůsobilo......
Docela zajímavá je pointa celého příběhu, hezkdy nutíš čtenáře přemýšlet(tedy alespoň mne)
Je to na pět a gratuluji Ti.


 Uživatel úrovně 0

Aby jsi mě správně pochopil, proč tam píši i takové věci jako 2,3 - Zaznamenávám si většinu věcí u kterých se při čtení "zaseknu" a nezdají se mi jako nejlepší. Proto to tam píšu, protože mohu předpokládat že si toho všimnou i ostatní, ale jelikož jsi mi ukázal, že tam jsou s jistým záměrem, nebo něco lépe vystihnou, tak to beru.
4) Tj. situaci kdy tam to jméno nezazní. Např. "Na koho čekáš, drahý?" oslovil postavu hlas....... pak by tam bylo oslovený. Podle mě tu postavu jménem jaksi identifikuješ, a když tam pak zas použiješ oslovený, tak je to takovy neurčity..... mě se to nelíbí - alespoň zde:-) Mimochodem bylo použito 3x :-))

P:S: Doufám že se ti vzpříčí v krku, ten tvůj smích se mi totiž vůbec nelíbí :-))


 Uživatel úrovně 0

Tak, pominu-li Shelagh, konečně pořádná kritika. Děkuji Vám za ní, jistě však chápete, že se pokusím bránit.

Hezky od počátku:

Nathaelen: Jo, děkuju, ale prosím, jestli najdeš chvilku, uveď mi příklady. Buď konkrétnější. Kde nedodržuji styl a co myslíš, že bys napsala lépe a jak. Které ženské vnady máš na mysli? Ta nestoudná prsa? Proč to považuješ za neuctivé vyjádření (myslím, že jsem tím spíše chtěl vyjádřit čtenáři vnutit představu falešný ženský a kurvy - ono to samo přes asociace naskočí)

Souvětí v kombinaci s holýma větama, považuješ za vhodný, který části tedy považuješ za "školně" poskládaný?

Tolik úcty si snad nezasloužím, tak dobrý to opravdu nejni.

Morr: Možná jsem tím použitím x jsem chtěl dosáhnout jistého náhledu na práci. Nejspíš právě trochu tý komiksovosti (o který píše Obr Luda). Zubatý meč. Když na to teď koukám, bojím se, abys to správně pochopil. Ten meč není opatřen zuby, je to meč s ostřím, jen je tak starý, hojně užívaný a neudržovaný - totálně. Chtěl jsem tím navodit myšlenku na nějaký zvláštní význam toho meč, protože je očividně naprosto nepoužitelný a ten anděl - jistě mocná bytost - ho má přesto nosí a dokonce ho má v pohotovosti jako svou největší jistotu. Je to tedy moje chyba, napsal jsem to mizerně a nešlo to z popisu pochopit. Pokud si tedy rozumíme. Jestli jsi to pochopil správně, tak jsem to napsal taky mizerně, protože se ti to nelíbí...

Taky tě zdravím

ObrLuda: Takže

1) Mám dlouhý souvětí rád, navíc jsem chtěl ten popis nechat v kuse, aby si zachoval ucelenost. Ale když na ní teď koukám, chybí mi tam čárka. Sakra.

2) Nene, to se mi líbí tak jak to je. nevadí, že nesdílím tvůj názor. Není to snad pobitá, ale pobitá snad (stříbrnými cvoky), myšleno je, že pomyslný pozorovatel - čtenář - si není jist, z čeho ty cvoky jsou. Ale mohlo by to být stříbro.

3) Nene, i tohle je tak napsáno záměrně. Každému dojde, že nemluvím o hlase a že mluvím o tom, kdo tím hlasem mluví. Taky jsem tu větu nechtěl moc rozvádět.

4) Medeus bylo použito v předešlém odstavci a dvakrát to stačí, mimoto k mýlce dojít nemůže, děje se zůčastňují jen dvě postavy, jedna můžského, druhá ženského rodu. Ale vysvětli mi tu větu: Oslovený se tam podle mě hodí právě v opačné situaci. Jaké situaci?

5) Jednoduchý. Zapal voheň, pořádnou fakuli, žádnej elfskej vohýnek, a hoď do něj pneumatiku. Dostaneš mimo jíné spálenej puch.

6) Jo, budu si dávat pozor, díky.

7) Trocha ironie neuškodí. Mě se tam docela zamlouvají - obzvlášť některé - ale to je asi věc názoru.

Mno, je to tvůj svatej názor a tvoje svatý právo se projevit a já tvojí kritiku (stejně jako ostatních) samozřejmě přijímám a zkusím si z ní vzít pro sebe co nejvíc. A koneckonců nemusí se všechno líbit všem.

Možná je trochu komiksová. Ale kdyby mělo být po mém, tak je spíš komixová.

Za přání děkuji (neboj, už se třepu, až ti sjedu tvojí povídku. Už jsem jí nakous, ale nedojed ...muhehe.)

Tristan de la Tour: Měls mi dát * nebo 0, když se ti to nelíbí, ale ty ne, ty mi dáš *****, ty ďáble. Tomu se říká pokořit svého soka. Máš veškeré mé uznání. Jestli ti to přijde cizí nebo až povrchní, tak to je správně, myslím, že trochu to bylo s tím účelem psáno. I mě, když si to znova čtu, přijdou postavy trochu, zvláštním způsobem, cizí. Přestože já se s nimi ztotožnit a ztotožňovat musím.

Čest Tobě, Tristane de la Tour, Čest a Sílu, protože ty sije zasloužíš s velkým písmenem.

Saladin