Články&Eseje

Jméno mé ... Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 23

Tvé oči se lesknou slzami
V korunách vítr ševelí
Pláčeš že pouze na chvíli
Hlas můj Tě k spánku ukládal

Jak perly v písku ležící
To drobné moře hořkých slzí
Nevěříš že i mě mrzí
Svítání že je na dosah

A stále nové slzy kanou
Pod nimi pučí zjara zem
Tážeš se větru kdeže jsem
Tak děje se po celá léta

Tvé oči jas svůj skrývají
Trápí se srdce Tvé
Slovem mým v smutek zakleté
Nemaje úniku před láskou

Zdobí se démanty zrána listoví
Rosou Tvé slzy staly se
A vítr zprávu přinese
Že nejsi sama plačící

A stále nové slzy kanou
Do srdce oheň vnášejí
A lidé žijí nadějí
Že druhé srdce naleznou

Mé oči se lesknou slzami
Neb takový je osud můj
Rozdávat lásku stůj co stůj
A sám ji nepoznat

Tak zdobím svůj toulec perlami
A hedvábné letky šípm dám
Dál bloudím světem sám a sám
Jméno mé Amor - Lásky bůh

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Tak takhle nějak si představuju poezii. 5*


 Uživatel úrovně 8

Dovolil jsem si smazat dva své příspěvky, které nesouvisely s probíraným dílem, příliš se sem nehodily a (po pravdě řečeno) tak trochu jsem se za ně styděl. Doufám, že se to nikoho nedotklo a že tím nebyla narušena kontinuita diskuse.


 Uživatel úrovně 0

vsichni:
ted s odstupem casu si uvedomuju, ze pro ostatni to asi opravdu vyznelo, jako ze si myslim, ze ta básen nemá hloubku vůbec. Mě to tak vůbec neprislo protoze vim na co myslim, ze jo. Omlouvam se, příště se budu snažit psát srozumitelněji.


 Uživatel úrovně 8

Chtěl bych se Marigoldovi omluvit za své invektivy vůči jeho osobě, které jsem použil, protože nejsou adekvátním a konstruktivním prostředkem k řešení problémů. Myslím, že jsem měl zvolit prostředek přímého dialogu, dříve než situace došla na osobní osočování. Jsem tedy zahanben, že s tímto krokem musel přijít on, protože jsem ho nebyl s to učinit sám.


 Uživatel úrovně 0

deshi:
tvé básně jsou jedny z nejlepších, pamatuju se, že jedné z nich už jsem dal i 5, T. měl také jednu skvělou, pak se mi líbily Zpěvy války 3. Myslim si, že Marigold básním rozumí a dokáže je racionálně zhodnotit. To už jsem taky někdy dřív někde psal, ale s tou reputací se mi to nelíbí.
Přečetl jsem si Almadův článek o tom, čemu se dává repka a čemu ne a podle toho článku by to´hle nemělo být reputací hodnoceno.
Uznávám, že to ale pro některé mohlo z nít nejasně, takže se příště budu snažit psát srozumitelněji. Snad mi tu rep. Marigold vrátí...


 Uživatel úrovně 8

deshi - tak na to sis snad už u mne mohl zvyknout...


 Uživatel úrovně 0

Mgr. Holger: Takže předně ti děkuji za řádnou kritiku, málokdo to takto udělá.

Ta pátá sloka je celá divná, to máš pravdu, i když mne se zase ten obrat "sama plačící" líbí, nicméně souhlasím s tím, že to není moc "české". A na vysvětlenou proč je báseň taková jaká je dávám malou vzpomínku na čas před lety, kdy jsem tu báseň psal (při přidávání jsem ji nepředělával)

... venku dováděl vítr a trhla černá oblaka, která letěla tak nízko, že hrozila povalit domy v protější ulici. Z těch mraků se snášel střídavě sníh a déšť a já četl Shakespearovy Sonety. Byl jsem sám a tak jsem začal psát ...

S úctou deshi


 Uživatel úrovně 0

obsidian: no vida, jak to jde, když se chce :o))) to co jsi napsal po mém volání po příkladu působí daleko lépe než to první hodnocení, v tom je opravdu vidět důvod, proč dáváš 4.

Co se té reputace týče, tak já v tom prsty nemám, a pokud ano, musel jsem být včera "abych to řekl slušně MIMOŇ", což si ale nemyslím. Navíc jednoduchým pohledem do statistik zjistíš, kdo ti a kolik reputace dal (a deshi ve výpisu není) :o)))

Takže abych to řekl ještě více po lopatě a obecně. A mám dojem, že tím budu mluvit z duše mnoha dalším uživatelům. Drtivá většina z nás považuje to, co sem dá na schválení za vynikající. Redaktor to schválí a dá 5*, čímž každému stoupne sebevědomí a myslí si (alespoň v koutku duše), že 5* už musí dát všichni. A pak někdo dá méně, tak logicky autor chce vědět proč - a tady je prostor pro diskusi, jenže ta může vzniknout na základě dobré kritiky, jako příkladný vzor si dovolím použít Mgr. Holgera - tak má vypadat kritika ...

A co se týče mne a mých dílek v poezii zde - věř nebe ne, ale osobně za nejlepší považuji Polibek deště a tomu bych dal 4* ostatním méně, ale jelikož sám sebe nemůžeš hodnotit :o))

S úctou deshi


 Uživatel úrovně 8

deshi) hříčky s perlami, slzami, rosou jsou sice vzletné a poetické, ale pomalu se v nich rozplývá význam a dramatická stavba mizí v kudrlinkách metafor. Je to škoda, protože vlastní závěr působí silným dojmem.

Rozdávat lásku stůj co stůj a sám ji nepoznat - škoda - tématem se šlo probrat jistě více do hloubky, aby ses dostal k originálnějším obratům.

Sloky 1 - 6 jsou sice zajímavým kontrapunktem k pocitům Amora, jako pocity zasažených jeho střelami, žel chybí zřetelnější propojení se závěrem - krom výrazových prostředků (symboliky).

Dále si neodpustím opět kritizovat mě nepříjemné básnické pozlátko - obracení slovosledu (např. u přivlastňovacích zájmen - už v názvu - zde je to tedy přirozené...). Ano, tyto obraty lze mnohdy akceptovat, ale myslím, že v těchto případech jsou zbytečné:
1.4. Hlas můj
4.1. jas svůj
4.3. Slovem mým
5.2. slovosled je zde celý nepřirozeně podřízen rýmu
5.4. sama plačící - tak tohle se mi opravdu příčí - zavání to angličtinou a rozhodně to nepovažuji za přirozený slovní projev.

Tedy podtrženo a sečteno, uvažoval jsem dokonce o přísnějším hodnocení, ale v kontextu jiných děl na tomto serveru jde stále o dílo nadprůměrné. Tedy 4*.


 Uživatel úrovně 0

Kdyby všichni kidé byli stejní, tak by tady ten server nemusel být, to si uvědomte. To, jakou to má formu se dá zhodnotit logickými postupy, které se u lidí liší jen málo, já sem napsal, co si myslim o formě, stejně tak sem napsal, co si myslim o pocitové hloubi té básně.
Hodnotit reputací pocit z něčeho, který se neshoduje s tím tvým (tentokrát i s většinou ostatních), je nesmysl. Reputace je na chyby, na nevhodné příspěvky, na logické nesmysly ale ne na tohle, tak to vidim já a to e nezmění.