Články&Eseje

Taková jedna úvaha... Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 22

Zdravím tě. Možná se ptáš, o čem bude tato úvaha? Bude o tobě, o mně, o nás o všech co navštěvují tyto stránky Dračího doupěte. A co mně k tomu vede? Zkušenost, kterou jsem získalběhem mých několika prvních dnů na tomto servru. Dejme se do toho:



Proč navštěvuju tyto stránky? Asi proto, že jsem fanoušek Dračího doupěte a všeho co se ho týká. Několik let tuto českou hru hraji, kupuji moduly i Dech draka. Svět DrD se stal jedním z mých koníčků. Po letech je tento rok pro mně zlomový, nový. Do soutěže "O spár zlatého draka" v Altaru jsem poslal jeskyni na které jsem pracoval rok apůl. To je 18 měsíců a teď v létě se dozvím výsledek. Ti z mého okolí, co měli možnost to číst, neskrývaně žasli. Jenže já jsem začal hledat srovnání (okolí už jsem bohužel převýšil) a možnost komunikace s širším množstvím lidí, které zajímá svět Dračího doupěte. Tak jsem začal pravidelně chodit do internetové kávárny a zaregistroval se zde.



Ale čekalo mně nemilé překvapení, proč? Server, který mi splnil mnohá očekávání, sebou přinesl i jiné věci. Věci, které mně nutí zabývat se myšlenkou, jestli utrácím peníze smysluplně. Setkal jsem se zde se závistí, zlomyslností a nepřátelstvím. To mně opravdu zaráží. Jsou tu jedinci, kteří kují pikle vůči jiným. Copak je to server intrik? Myslím, že ne. Pravdou je, že ti jedinci tomuto servru škodí a nejsou pro něj přínosem. A nad tím bych se chtěl zamyslet. Mohu být přínosem?



Proč jsi tady ty a proč čteš tento příspěvek? Možná si říkáš, že jsem troufalý, ale kolik z vás si tuto otázku položí při čtení různých příspěvků. Některým stačí rychle se podívat na to jak hodnotili ostatní a něco tam vrazí. A do diskuze k příspěvku napíši něco nic neříkajicího. To jen proto, aby měli co nejvíce zářezů ve statistikách. Ale tyto stránky, přece nenavštěvuješ, proto abys byl rekordmanem statistik. Nebo snad jo? Chceš se přece dozvědět něco nového; chceš se o něčem poradit; chceš získat motivaci pro nové rasy; chceš najít nové předměty pro tvá povolání, chceš najít nové spoluhráče; chceš komunikovat o dračím doupěti s těmi co o tom něco ví...Pokud nic z toho a tomu podobného nechceš, tak by tento server neměl moc smysl.



Proč to píšu? Je přece na každém z nás, jak tyto stránky pojme. V každém případě jsou přínosem pro hráče i PJ. Ale proč bych také já, nebo ty, nemohl být přínosem pro tento server a tím také pro ostatní. Když se zapojím do diskuzí k příspěvkum, mohu vyjádřit svůj názor. Mohu autorovi příspěvku něco vytknout, zkritizovat, mohu mu poradit pro příště, nebo ho pochválít. Má reakce dodá autorovi impuls, z kontaktu se čtenáři. A to buď k pokračování a nebo ke zlepšení následujicích výtvorů. Pokud budou ale v diskuzích u příspěvků, převažovat komentáře typu "Nelíbí se mi to.", těžko autor pozná co se tomu kritikovi nelíbí a co má tedy zlepšit. Navíc můžu každý příspěvěk ocenit jednou až pěti hvězdičkama. Tak proč toho nevyužít? Známka "0" je dosti podivná. Stupnice 1 až 5 je celkem výstižná pro ocenění. A i když autorův příspěvek vypadá naprosto neměožně a ještě se mine tématem, tak za snahu si jednu hvězdičku zaslouží. A pak se můžu naplno vyjádřit v diskuzi. Než dát "0" tak raději neznámkovat daný příspěvek. "0" není známka. A k čemu to všechno? Buduli, psát diskuze, známkovat daný příspěvek, autor pocítí zájem čtenářů. A Čtenáři nebudou mít nouzi o nové příspěvky. Takto se začínám stávat přínosem pro tyto stránky a vracím jim to co ony dávají mně.



Ale je to vše? Určitě ne. Mohu psát vlastní příspěvky. je tu Moudrá sova, kde mohu třeba v dílně vylepšit své výtvory. Je zde toho mnoho, nemá cenu to vypisovat, na vše přijdete pokud budete chtít. Ale to jestli se stanete přínosem , záleží jen a jen na vás. Příjdeteli na to jak být prospěšní, bude se tento server neustále zlepšovat...



Ale co jsem s těmito řádky vůbec, chtěl říct? Statistiky se vám naplní, budeteli aktivní při rozhovorech, četbě, známkování, posuzování a tvorbě nových příspěvků. Ale tento server není o statistikách je o tobě, o mně, o nás, bez nás by něměl smysl. Některé věci, stejně brzy pozbydou aktuálnosti. Přál bych si aby ses, ty čtenář, který jsi došel až sem, zamyslel nad svým zdejší působením. Co tento server dává tobě a co ty dáváš jemu? (jemu= nám všem co ho navštěvujem) Ale na to si musíš najít odpověď sám...



Strom padá v lese,
ty jej slyšíš,
ale nevidíš.
Svědomí k tobě promlouvá
ty jej vnímáš,
ale smysl toho co ti říká pochopíš,
jen když se nad tím zamyslíš.

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

  • test</li>


  •  Uživatel úrovně 3

    P.S.: Za chyby ... jak už gramatické, tak logické ... se omlouvám ... ale většina z vás toudle dobou vstává ... no a já se teprve chystám jít spát ... :))))


     Uživatel úrovně 3

    Upřímně řečeno, nikdy jsem si nemyslela, že budu pro tento server přínosem ... Nejsem a jsem si toho plně vědoma ... Přihlásila jsem se sem jen proto, abych našla kontakty, jelikož, jsem za těch 7 let co hraji poznala pouze tři hráče DrD (se dvěma z nich jsem hrála) ... Jakožto člověk na DrD závislý jsem doufala, že zde potkám někoho, s kým bych mohla hrát ... A to se mi splnilo ... Ale splnilo se mi mnohem víc ...

    Když něco hodnotím, je to převážně pouze spontální reakce, která nemá pro autora jiného významu, než že ho může pochválit, ale ani není schopná vyjádřit, co konkrétně chválí, většinou je to psané v době, když mi došla slova, neb jsem byla povídkou či básní naprosto unesena ... Inu chodím jen do článků a esejí :))) ... Čtu autory, kteří se mi sami doporučili ... A to ještě dosti zřídka ...

    No ... a tím asi vyvstává otázka, co to tu vlastně dělám, když nic nečtu, nekritizuji, a přesto jsem tu celý den ... ale vždyť mě přece znáte ... stálé vybavení chatu ... a to je právě ono ... proto sem chodím ... našla jsem zde plno lidí a jiných tvorů, se kterými mi je dobře, se kterými si mohu povídat, kteří mi rozumí ... Snad si někdo myslí, že chat je anonymní, že tam každý může plácat, co chce a je schován za svůj nick ... já si to nemyslím (o chatu zde) ... mnoho lidí zde považuji za opravdové přátele, ač jejich tvář znám pouze z fotek ... a nebo vůbec ... velmi si jich vážím ... a doufám, že je poznám osobně ...

    Ano, zde vidíte ... já nejsem žádným přínosem pro tento server, ale tento server je velkým přínosem pro mě ... člověk se tu mnoho doví ... hlavně o sobě ... nestojim o hvězdičky ani o nějakou reputaci (sice ikonka by se mi líbila :) ) ... nevim, k čemu to je a nechce se mi to ani zjišťovat ... ale děkuji za vaše přátelství ... Víte, kde mě najdete ... jsem na chatu ... :)

    S úctou Marsia


     Uživatel úrovně 3

    Tuax: No, vim, že sem se asi má psát nějaké hodnocení ... ale máš smůlu ... ode mě se rozumného hodnocení příspěvku nedočkáš :)) ... tak si budeš muset přebrat sám, proč jsi za to dostal ode mě ty hvězdičky :))))) ... chtěl jsi zamyšlení, takže ... ;)


     Uživatel úrovně 0

    Přál by sis abych to hodnotil ? Napiš, jestli ano 5*. Je to něco, co má být hodnoceno ?


     Uživatel úrovně 3

    Mě třeba zaráží, jak často sem lidé posílají úplně off-topic básničky na téma "Jsi moje láska nejvyšší". To má být na www.pismak.cz, a ne na dracidoupe.cz . O tom by se mělo psát, a ne o tapetování či přebytečné nulté hvězdičce (já sám ji za přebytečnou nepovažuji).


     Uživatel úrovně 0

    líbí se mi to,ale hodnotí se 0 až 5* hvězdiček !
    jinak hezká úvaha.


     Uživatel úrovně 0

    No moc mi to jako úvaha nepřipadalo spíš promluva do srdce...Myslím že na to ale musí každý přijíd sám. Taky to kritizování zářezů a hvězdiček. To samé pokud se to někomu líbí nač mu to kazit.3*


     Uživatel úrovně 0

    Linaroth: Co třeba takhle: DOBRÝÝÝ...

    Dělám si srandu. Zaprve proto, že tenhle článek je tu od toho, aby tu tyhle poznámky nebyli a taky proto, že mi to až tak dobrýýý nepřijde...
    Já stejně jako většina nesouhlasim s diskriminací nuly. Je pravda, že už ze solidarity by se často dávat neměla, alespoň za to, že se autor snažil, ale když to např. od někoho opsal, nebo je to naprostá hovadina, nevidim důvod, proč to nedát.
    Jinak mi na tom článku vadí především to, že přestože máš vpodstatě pravdu, je mi odporný, jak to píšeš stylem, jako, že je tenhle web posvátnej. Uvědom si, že je to hodně dobře udělanej web o tom co nás zajímá. Takže kázání o tom, jak se tu má chovat, nebo jak hodnotit mi přijde přehnaný.


     Uživatel úrovně 0

    Jak kritizovat kritiku kritiky?