Články&Eseje

Janek hrdina Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 14


Janek leží na slámě
A přemýšlí o mámě
Dokud budu hošík malý
Ona jistě nedá mě

Janek leží na louce
Kozy stojí pasou se
O budoucí slávě sní
Ony žvýkaj vědouce

Janek leží pod stolem
Na zdraví už připil všem
Verbířovi se dnes upsal
Půjde strážit svoji zem

Janek leží v křoví
Sluch a zrak má soví
Číhají tu na bandity
Kde maj poklad poví

Janek leží v prachu
Ran dostal jak hrachu
Nějak se to nepovedlo
Zbav mě toho strachu

Janek leží v hrobě
Lát může jen sobě
Máma nad ním hořce pláče
Moje malé robě


Napsal Vedro

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Ahoj.
Toto dílo se mi líbilo. Sice je to jen pouhá říkačka, ale má něco do sebe. Zachycuje krátkost lidského života, unáhlenost, vraždu, lítost, hloupost... Nevím co bych dal, ale určitě by to nebylo horší než 4 hvězdy.
S pozdravem Bonbón.


 Uživatel úrovně 0

Ze začátku mi to přišlo takové jednoduché, ale celkové vyznění a závěr této povedené říkačky to zase napravilo. Pro mě je tohle zasložená 4,2.


 Uživatel úrovně 5

Zdravím,

dlouho jsem váhal, jestli reagovat nebo ne.

Básnička jako taková je úderná, do koncepce zapadající lidovka trochejskýho kulometu. Na druhou stranu je to jen říkačka, dost obyčejná říkačka, kterých lze vysypat z kapes během chvilky tucet. Sama o sobě tedy u mě neobstojí. Zasazení do nějakého cyklu by bylo lepší.


 Uživatel úrovně 0

Marsia: pohádku Nesmrtelná teta jsem neviděla, tak nemůžu posoudit :)


 Uživatel úrovně 3

Maya: Honza málem králem? Tak ten mi přijde jako naprostý protiklad Janka z tohoto příběhu. Honza je aktivní hrdina, který - od chvíle, co ho máma pošle do světa - drží svůj život pevně v rukou a určuje si sám svůj směr. Naproti tomu Janek se nechá jen unášet osudem, aniž by se vzepřel. Neprosazuje žádné vlastní cíle, nedělá nic. Z duchu dílka mi přijde, jako by Janek prostě odevzdaně kráčel na porážku. Janek mi spíš připomíná hrdinu ze začátku Nesmrtelné tety než mu Rozum věnoval rozum. Bohužel, Janka Rozum obdarovat nestihl.


 Uživatel úrovně 0

Moc pěkná básnička o českým Honzovi, teda pokud to jméno není bráno z polštiny, okamžitě se mi vybavila pohádka Honza málem králem :) i když ta skončila trochu jinak :)


 Uživatel úrovně 0

Dobrá básen, páči sa mi. Síce sa v básňach nevyznám, ale verš "ran dostal jak hrachu" ma dostal.

Dávam 4


 Uživatel úrovně 0

Při prvním čtení vypadá báseň triviálně: jednoduchá forma, jednoduchý text, nenáročné rýmování, ale to je pouhý optický klam a velmi povedený. V básni je zcela nepoeticky popsán jeden obyčejný život tak prostě, že to vyvolává představu pradlenek na potoce, kterak se máchají v ledové vodě a táhle si prozpěvují. Hezké.


 Uživatel úrovně 8

Celkom zaujímavá básnička.

Dávam 4*


 Uživatel úrovně 8

Klasický iniciačný rituál, v ktorom sa z chlapca stáva muž, dostáva ironický náboj. Príbeh sa dorozprával s ohľadom na túto schému dosť nečakane: Janek-muž umiera, než by stihol spraviť niečo, čo by stálo za reč.

Najviac na tom zaráža - a pobaví, samozrejme - tá od začiatku anticipovaná nečinnosť hlavnej postavy: len leží, v podstate je odkázaný na zásahy druhých, neujíma sa zodpovednosti za svoj život ani v hodine smrti. Miesto úzkosti o život "sa to nejako nepodarilo". Existencializmus a všetka vážnosť dostala na frak.

Forma je priezračná, trochu archaický slovosled a lexika dotvárajú kolorit programovo jednoduchej básne.