Články&Eseje

Lidová moudrost Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 19

Staré barbarské moudro říká: „Nudit já se jako prase, nudit ty se taky tak?“ A ještě jiné oblíbené barbarské přísloví praví: „Když ty praštit a ono nic, tak ty praštit ještě víc!“

Krutoboj si byl vědom svého problému, a proto se rozhodl spoléhat na tyto dvě rady, prověřené mnoha generacemi jeho předků, přestože ta první s jeho potíží příliš nesouvisela. Klouby na prstech měl rozedřené a po hřbetu ruky mu stékala krev. Rozhodl se však uhodit do dveří ještě jednou. Železné kování se prohnulo, dřevo zapraskalo a panty povolily. Mezi zárubněmi a dveřmi vznikla škvíra, kterou do malé vlhké místnosti vniklo světlo. Stará pravnostika „Když na jaře světlo, tak v létě jistě teplo“ mu napovídala, že už má vyhráno. Pořádně se do dveří opřel a za chvíli byl na chodbě. Byla nízká a zatuchlá stejně jako jeho dočasný příbytek, ale osvětlovalo ji několik plápolajících pochodní. Shrbený se vydal dál.

Když se dostal až nakonec, zatočil za roh a stál na úpatí příkrého točitého schodiště. Seshora k němu doléhal cinkot železných bot klepajících o kamenný povrch. Krutoboj se vrátil zpět do chodby a přemýšlel. Za necelých šest vteřin měl jasno. Sňal z držáku na stěně zapálenou pochodeň a pobízen barbarským heslem „Jedna rána a spát jak vrána!“ se napřáhl.

Rána dopadla těžce a srazila strážnému helmu. Ten upadl dozadu a povalil své oplechované kolegy. Ke cti se jim musí přiznat, že se postavili opravdu rychle, jenže to už Krutoboj třímal v dlani meč. A s ním byl bohužel nepřekonatelný.

Sek stíhal bod a zanedlouho bylo v chodbě úplně mrtvo. Tedy až na Krutoboje, který sebral štít, sundal z něj ruku a vyrazil po schodech nahoru. Pak proběhl několika liduprázdnými místnostmi, až se octl na otevřeném prostranství. Na nádvoří stálo jen několik vozů se senem a voják opírající se o zeď. Byl zaneprázdněn zkoumáním obsahu své čutory a nevšiml si přes dva metry vysokého Krutoboje stojícího opodál. Ten se k němu zezadu připlížil a pádnými argumenty vojáka přesvědčil, že je úplně mrtvý.

Krutoboj se rozhlédl po nádvoří a zjistil, že je dočista zmatený. Marně pátral ve své plešaté hlavě po té správné lidové moudrosti, která by mu pomohla. Naštěstí si vybavil starý barbarský hlavolam „Když ve slově brána vyměnit čtyři písmena a jedno ubrat, tak ty dostat slovo pivo“.

Podíval se pořádně kolem sebe a skutečně, ve zdi nedaleko od něj zel otvor, dozajista brána.

Radostně se k ní rozběhl, když vtom cosi zasvištělo vzduchem a Krutoboj ucítil bodavou bolest ve stehně. Shlédl dolů a z nohy mu trčel šíp. On však na to nedbal. Na mysl mu totiž přišlo známé barbarské přísloví „Co tě nezabít, to tě posílit!“ a povzbuzen touto optimistickou myšlenkou pokračoval dál.

Za pár minut ležel Krutoboj na zemi zakrvácený víc než obvykle. Marně se snažil přijít na to, kde se stala chyba…

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Nijak špatné mi to nepřišlo, ale ve srovnání s jinými díly v rubrice to bohužel nebude na hromadu hvězdiček.
Zvlášť první polovina se docela vyvedla a vynutila si úsměv na mojí tváři, ale druhá půlka textu se mi už tolik nelíbila. Barbar opravdu vypadal jako totální tupec který nenajde východ z nádvoří, dokud si nevzpomene na říkanku s pivem (to by snad uměl i kroll).

Krutobojovy "pádné argumenty" jsou v textu použité šikovně, i když by to mohlo vyznívat tak, že voják byl nakonec přesvědčen o Krutobojově smrti. Ostatní už řečeno bylo, a diskuzi o přísloví v infinitivu a inteligenci barbara nechávám na ostatních ;o)

Amras Tasartir


 Uživatel úrovně 0

Jednoduše. Ten voják je opřený o zeď ramenem.


 Uživatel úrovně 0

Mnoho bylo řečeno, zmíním proto jen jedno....Jak se může barbar přiblížit zezadu, když voják , užívající požehnání moku z čutory, je opřený zeď??:-D


 Uživatel úrovně 8

Co k dílu napsat když už proběhla rozsáhlá diskuse a vše se řeklo? V podstatě souhlasím s deshim. Toto dílko, ačkoliv je napsáno zajímavým stylem a já jsem se u něj nenudil, přišlo my nedokonalé v pár ohledech. Pokud se jedná o hlavního hrdinu, nechoval se uvěřitelně. Jednalo se pouze o tupou hromádku svalů, přežívajících pouze ze své staré rezavé moudrosti, zásadně nepoučitelný, negramotný...hrdina kterého potkáváme skoro pořád. Tupý mozeček v hromadě svalů, kterého nakonec přemůže fádní věc, nebo čin. Velikou chybou, kterou přičiňuji tmuto dílu je fakt, že jsem už při čtení odhalil jak se hrdina zachová, nebyl plastický a ztělesňoval pouze obětního beránka šíleného vypravěče... *nic proti tobě Arfandixi, píšeš i mnohem lepší dílka :o)* Pouze toto my nějak nesedělo....snad byl na mě hrdina moc umělý, příběh moc strohý a předpovídatelný a konec...to jediné se mi líbilo. Každý ví co se stalo, leč nemusí to býr řečeno :o)

snad jindy....

s úctou anarion


 Uživatel úrovně 0

Pak tedy nevím, k čemu je u každého příspěvku to tlačítko "smazat"...


 Uživatel úrovně 0

Já osobně se vzdávám hlasování, stejně jako u čehokoliv jiného, protože nastřelit si průměr v hlasování 3.14, což je pro mě kouzelné číslo se mi znovu už asi nepovede, každopádně bych dal cca 3-4, protože se mi to líbí. Zvláště některé pasáže, kdy se osvědčila hrubá nebo ještě hrubější síla. Zvláště to s tou rukou a štítem, nebo přesvědčováním pádnými argumenty, že je úplně mrtvý. Smál jsem se a směju se málo, takže hodnotím rozhodně kladně.


 Uživatel úrovně 5

Arfandix: Přestaň mi, prosím, dělat bordel v rubrice tím, že smažeš své diskuzní příspěvky. Toto je první a zároveň poslední varování.

Arfandixovy chybějící diskuze:

24.6.2007
Tak přece jen se nám neznámý hulvát ozval. V podstatě jsi dokázal, že neumíš číct, ale to nevadí. Nevšim jsem si, že bych tam někde Lidovou moudrost obhajoval.
No, každopádně ti nebudu vysvětlovat co jsem svým textem myslel, inteligentí člověk by to měl poznat sám.

Děkuji bohu za to, že existují hloupí lidé. Jsou nevyčerpatelným zdrojem zábavy.
________________________________________

Arfandix [pošta]
+ - Označ
NEW 20:16:32 23.06.2007
Osobně se mi dílo líbí a oceňuji autorovu snahu o začlenění vkusných metafórů.

Hodnocení mě nepřekvapuje, dalo by se říci, že jsem jej očekával. Je to pokus. Zajímalo mne, jak obstojí slohová práce z češtiny (psaná studentem sexty na víceletém gymnáziu, která byla ohodnocena za jedna a pochválena) zde na serveru. Samotný text jsem až na dvě věty vůbec neměnil, pouze jej přepsal a poslal sem.

Na základě pokusu a měření jsem zjistil, že úroveň rozpoznávání kvality děl je u češtinářů naprosto mizivá a i totální škvár jsou schopni ohodnotit velmi kladně, narozdíl od uživatelů zdejšího serveru, kteří jsou objektivní, světa znalí a přesně ví, co je špatné a co není.

K barbarské mluvě. Je mi jedno, jestli máte pocit, že by takhle mluvil kroll nebo hobit. Naprostá většina článků zde se k samotným pravidlům DrD nevztahuje. Hlouposti s infinitivy jsem si plně vědom a přesto jsem ji použil. Je logické, že v daném jazyce barbarů by slovesa nebyla chápána jako infinitivy, ale naslouchající by si ji automaticky přiřazovali k nějaké osobě. Tento nesmysl jsem už pozoroval v několika fantasy filmech (jejichž názvy jsem už zapoměl) a přesto se tyto filmy tuším považují za dobré. Je to úplně stejná hloupost, jako fakt, že v seriálu Star Gate se na všech planetách obývaných člověkem mluví anglicky (i když to samotnému seriálu prospívá daleko víc, než dodržení logiky).

Navíc je infinitiv můj oblíbený tvar.

Nakonec doufám, že nikdo na tento text nebude reagovat jako na nějakou výmluvu, kterou se snažím zakrýt svůj neúspěch o proniknutí mezi kvalitně tvořící uživatele (ach, to bolí...). Předkládám pouze fakta. Přeberte si je jak chcete.
________________________________________

Arfandix [pošta]
+ - Označ
NEW 19:45:43 23.06.2007
Neznám žádného Zdeňka Žemličku...


 Uživatel úrovně 0

Skorpion: Aha. Hm, no to asi potrvá. Kdybys chtěl pomoct, tak mi napiš do pošty. Třeba to společně nějak sesmolíme...


 Uživatel úrovně 0

Shelagh: To určitě zkusím. Zní to jako dobrý nápad. Když mu napíšu, že jsem za to dostal jedničku, tak určitě prozře. Dík za radu, hned jdu na to.


 Uživatel úrovně 5

Arfandix: Doufám, že jsi pochopil, proč jsi od paní učitelky dostal pět hvězdiček a tady jen dvě. Paní učitelka po vás chce něco úplně jiného než se chce tady - zkus třeba poslat dílko někam do časopisu a zkus pak odmítajícímu redaktorovi napsat, že jsi přece za to dostal jedničku...