Články&Eseje

Bílý král a černá královna Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 26

Příspěvek jsem napsal v roce 2001 a byl zveřejněn na dnes již prakticky mrtvých stránkách http://NETHAR.wz.cz



Václav zanadával. Už toho začínal mít dost.

Král vyběhl z houští na černé zorané pole. Jeho bílý plášť se zachytil o trny právě odkvétajících šípků. Král pláštěm trhl a vznikla další krásná skoba. A opravdu nebyla první. V jeho zablácených šatech by už stěží kdo hledal ono zářivě bělostné roucho z Damašku, jemně protkávané stříbrnou nití, a také jeho legíny a vysoké kožené boty by mohly mnoho vyprávět o nástrahách jílu, bahna, zaschlé krvi, a tedy hlavně o hrůze války. Král se ohlédl a naslouchal. Nad zkypřenými brázdami honil vítr spadané listí a někde v dálce zpíval kos. Král si na chvíli oddechl, ale patrně ho to zcela neuklidnilo. Rychlou chůzí se vydal podél lesa na jih. Mířil zpět na své území. Tedy pokud z něj ještě něco zbylo. Doufal, že by zde někde měla stát jedna z jeho strážních věží. Král chvátal a bylo znát, že je už velmi unaven. Celé tažení skončilo absolutním fiaskem. A to vše jen kvůli jeho lehkomyslnosti a pýše. Byl natolik králem, aby si to přiznal. Pravda byla taková, že podcenil svého protivníka. Považoval půlnočního krále za slabocha, který vůbec nezasáhne do průběhu bitev. V tom se vlastně nespletl. Král půlnoci ani nevyjel ze svého hradu. To vše zařídila jeho první dáma. Tajemná žena ukrývající se za černým závojem s očima plnýma intrik. To vlastně ona zmasakrovala skoro všechnu jeho pěchotu při útoku na hrad. Její elitní střelci je postříleli jako králíky. Ale kdo to mohl tušit. Síly byly sice na začátku vyrovnané, ale zvědové přece hlásili, že se jedná jen o bandu hudlařů, kterou musí jenom jízda lehce zadupat do země. A zatím právě nepřátelští jezdci na černých koních mu zkosili veškeré jeho věrné lučištníky jako obilí. Celá tahle válka je jedna velká chyba. Měl smrt své ženy a první dámy poledního království oželet a ne hnát třináct legií do pole. Teď už je ale na nářky pozdě.

Král náhle zpozorněl. K jeho uším dolehly vzdálené výkřiky a temné dunění volského bubnu. Rozběhl se podle stromů až dorazil do míst, kde les tvořil jakýsi roh a tam se mu otevřelo strašlivé panorama. V poli před ním stála poslední jeho strážná věž, u které chtěl hledat záchranu. Byla obléhána katapultem. Tedy teprve začala být obléhána. Nechráněná skupina asi deseti řemeslníků stavěla dřevěné obléhací monstrum. Krále přicházejícího zezadu si nikdo nevšiml. Neváhal. Jako stratég se sice neosvědčil, ale odvahu a hrdost měl. Jedním trhnutím vytasil svůj široký stříbrný meč a vrhl se s hromovým pokřikem na obléhatele. Prvních několik ani nevědělo jak zemřeli. Dalších pár padli ve strachu se strašlivými rudými záseky na svých černých halenách a zbytek se dal v hrůze na útěk. Dostali se však na dostřel věže a ta je smetla svými labutími šípy. Král se zastavil a prudce oddechoval. To co však zaslechl, ho naplnilo beznadějí. Ze západní strany lesa vyběhl houf pěšáků a za nimi skupina černých elitních střelců. Královo vítězství bylo patrně jen malým bodnutím před smrtí. Jeho obavy se naplnily když ze západu po lesní cestě vyjel šik koní s jezdci, jakožto osobní družina samotné černé dámy. Král se otočil. Obránci z věže na něj volali, aby utíkal k nim, že ho budou krýt, ale Král věděl co by se stalo. Všichni věrní do posledního by byli zavražděni a věž vypálena. Král také věděl co musí přijít teď. Zabodl do země meč a vytasil slonovinou vykládanou dýku.

"Padnu-li já, válka skončí" řekl a skácel se s dýkou v srdci k zemi.

Alexandra se začala smát. Smetla ostatní zbylé šachové figurky do bedny a vstala. Podzimní vítr si hrál s jejími černými vlasy. "Myslím, že už holky nebudeš tak podceňovat," řekla stále zkoprnělému Vaškovi mile a se smíchem odběhla.


Napsal Vedro

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Pěkná povídka... Zcela zaslouženě 5*, kdybych měla něco vytknout, asi bych nic nenašla...

--Tinny--


 Uživatel úrovně 0

Skvele, trikrat som si to precital a stale som sa na tom bavil ;)


 Uživatel úrovně 0

Nádhera.Velice, velice povedené. Jasných 5*


 Uživatel úrovně 0

Je to dobré, ale zdá se mi, že je tam moc přirovnání. A nepochopil jsem, oni hráli jen ty šachy, nebo to byla zkutečnost??? 4*
Tritón Diablo: Moc směšné, válím se smíchem na zemi. Konkrétně, co je tady trapné?????


S úctou Rotrigo.


 Uživatel úrovně 0

Člověk občas narazí na povídky, které se odehrávají na šachovnici, je to na nich ale na první či druhý pohled jasné. Zde velice oceňuji, že dílo má spád a bylo by velmi zajimavé i bez závěrečného překvapení, jakože zde je to opravdu překvapení. Pro mě je to jasných 5*.

Tony-Z


 Uživatel úrovně 0

Shelagh: Přišel jsem, viděl jsem a pochopil jsem. Děkuji za opravu, správný význam mi hned nedocvakl. Teď už mi to tam taky sedí.

--Darn--


 Uživatel úrovně 0

Líbí se. Ano, není vůbec špatná. Ten motiv je pro mě něco nového, pro ty starší, nebo lépe - zkušenější uživatele asi ne. Mi se to celkem líbilo. Hlavně to mělo pěkné rozuzlení. Hrdinský tah krále před věží :)

Celkově slušná atmosféra, kvalitní spád, pěkné myšlenky, celkově hezké.


 Uživatel úrovně 8

Šachový motív vie byť veľmi vďačný. Aj v tomto prípade, pretože je dielko na ňom postavené, pomáha vyniknúť inak strohému príbehu.

Neviem, vlastne sa autor naozaj snaží trochu viac oživiť samotnú hru šachu, než klásť dôraz na samotnú poviedku v inom svetle. To, že je to tak, je riešením, ktoré môžeme a nemusíme akceptovať, pretože prívlastok "šachový" sa možno len snaží pôsobiť prvorado - a tým pádom zastrieť iné miesta poviedky, ktorým, naopak, môže čosi chýbať.

Táto poviedka, zdá sa mi, je však naozaj "len" šachová hra s pekným personifikovaním niektorých vlastností na jednotlivé hierarchické figúrky. Aj prelínanie dvoch vláken - hry a hrania - je vyriešené pekne.

Dielko je to pekné. Možno nič nové nenesie, no určite nechá príjemný pocit.

Naozaj som po tomto dostal aj ja chuť si zahrať šach. Držte mi palce, snáď budú moje biele figúrky úspešnejšie :-).


 Uživatel úrovně 0

Otázka: nemá byť "Považoval půlnočního krále za slabocha" s velmkým P? Půlnoční král - meno? Ináč pekné.


 Uživatel úrovně 0

Pěkné, odlehčující a dobře zpracované. Vtipná pointa, která každému nemusí dojít hned na začátku a přitom ji každý pochopí. Je dobře, že i takovéto povídky se tu vyskytují. Rád jsem si početl, potěšilo to mou duši. Díky.