Články&Eseje

Věž bláznů Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 17

"Konec světa nepřišel. Svět neshořel v ohni a nezahynul. Přinejmenším ne celý. Ale i tak bylo veselo."

Ve dvacátých letech 15. století byla Evropa rozhodně zajímavým místem k životu, přinejmenším ve všech negativních aspektech tohoto výroku. Husitská revoluce vrcholila, církev se sotva vzpamatovala z papežského schizmatu a zmítaly jí nejrůznější odpadlické proudy. Svaté oficium, známější jako inkvizice, mělo plné ruce práce a šlechta se drala k moci i na úkor nadvlády Říma a jeho kněží. Do toho všeho se objevovala proroctví hlásající blízký konec světa, o své slovo se začala nesměle hlásit i věda a světský rozum. A máme-li věřit autorovi, po krajině se stále ještě proháněly dryády, fauni, hrachové a samozřejmě kouzelníci, černokněžníci a čarodějnice, ukrývající se před stále intenzivnějším pronásledováním.

V těchto divokých dobách se mladý medik a šlechtic Reinmar z Bělavy vydává na svou cestu do Uher, doprovázen odpadlým mnichem Šarlejem a Samsonem Medákem, silákem tupého výrazu a bystré mysli, který o sobě tvrdí, že je na zem povolaným démonem. Tedy, vydává, Reinmar spíš prchá před problémy, do kterých ho uvrhla jeho nerozvážnost, idealismus vyčtený z rytířských románů a touha po krásné ženě, bohužel pro něj vdané. Kromě příbuzných podvedeného manžela ho pronásleduje i inkvizice, Reinmar se totiž kromě medicíny věnoval i alchymii a magii a ve svém pokoji zanechal dost knih aby stačili k odsouzení za čarodějnictví. Z hlavních postav je rozhodně tou "nejkladnějším", chová se jako vystřižený z románů o Artušovi, naivita z něj přímo čiší. Jen svět kolem něj je nějaký divný a jiný než by na první pohled čekal.

Šarlej, snad Wiklefův stoupenec a muž protřelý životem, je mu přidělen jako ochránce, který má zajistit aby se Reinmar nedostal do dalších problémů. Před touto cestou nejspíš dělal mnoho věcí, umí se bít i krást, ovládá liturgii i kupecké řemeslo. Během putování se snaží Reinmara alespoň trochu zbavit jeho iluzí a odradit ho od zbrklých akcí. S nevalnými úspěchy, bohužel snad pro něj, ale naštěstí pro čtenáře neboť právě ta zbrklost dodává románu šťávu a akci.

Svět do kterého je Narrenturm zasazeno by všem historie znalým čtenářům měl být alespoň trochu povědomý, Slezsko v dobách Husitského hnutí je nám přeci jen mnohem bližší než třeba Zeměmoří nebo Midkemie. Historické reálie jsou vystiženy skutečně pěkně, i když mnohé události jsou zkresleny pohledem jednotlivých postav. Autor si dokonce neodpustil několik historických vtípků a narážek na budoucnost, o které postavy nemohou mít ani potuchy. K výborně popsanému světu té doby se přidává i skvělá práce jazykem, zejména přímou řečí. Není zde žádná křečovitá snaha o "starobylý způsob mluvy", většinou spočívající jen v nesmyslně přeházeném slovosledu. Namísto toho se objevuje mnoho germanismů, v té době běžných a snad i dnešnímu čtenáři pochopitelných. Řeč vzdělanců a kněží pak zpestřuje hojné používání latiny, jak známých citátů tak běžných slov které snad mají zdůraznit vážnost a moudrost mluvčích.

Čtivost a zábavnost knihy je jistě důvodem k jejímu přečtení, ale je tu ještě jedna věc, využitelnost při hraní DrD. Těm co nemají náladu pročítat skutečné historické knihy nabídne kvalitní popis středověkého světa, včetně takových věcí jako je mor a neštovice, všudypřítomná špína, chamtivost kněží, pronásledování židů nebo krutost lapků. Zapomeňte na Robina Hooda, loupeživý rytíř krade pro obživu a kdo při tom zahyne je mu srdečně jedno. Ukáže vám moc a sílu šlechty a bezmocnost většiny obyvatel proti její vůli či zvůli, ukáže moc církve, která se neštítí žádných prostředků v honbě za svým cílem. Mnoho světů dračího doupěte se snaží podobné uspořádání společnosti napodobit, jak tvůrci tak PJ si časy středověku idealizují nebo si neuvědomují co všechno k takovému světu patří. Narrenturm rozhodně může být výbornou inspirací a snad i návodem, jak podobný svět vytvořit.

Další věc, která je zde hodně výrazná je křehkost lidského života a jak snadno o něj lze přijít. Smrt je velmi rychlá a šlechtic příliš nepřemýšlí kdo si ji zaslouží a kdo ne, vesničanů je vždycky dost a aspoň pak nemají hloupé nápady. Vlastní život je pro každého člověka něco nesmírně vzácného a jen málokdo se odhodlá riskovat jeho ztrátu i pro vznešený cíl. Hlavně pokud je kolem dost jiných, kteří by to mohli udělat za něj. Právě tohle drželo celá tisíciletí běžné obyvatelstvo v područí ozbrojenců a k téhle skutečnosti mnoho PJ vůbec nepřihlíží. Občas mám pocit, že ze svých vesničanů dělají takřka žoldáky schopné a ochotné se postavit komukoliv. Také není od věci zamyslet se nad tvrzením, že na mučidlech nakonec promluví každý, je to jen otázka času.

Poslední důležitou věcí je popis veškeré magie která se v knize objevuje. Jde o nádhernou ukázku jak se dají magii ovládající charaktery hrát, jak to udělat lépe než "artak barak" modrý blesk. Od jednoduché, takřka lidové magie hraničářů sloužící k hledání správné cesty až po velký slet čarodějnic a čarodějů. Mnoho kouzel vypadá spíš jako lidové pověry, magici ani nemají jistotu že se opravdu povedla. Jejich sesílání je ale na pohled viditelné, někdy nedůstojné a někdy opravdu elegantní. A konečně, je vidět že magie má svojí cenu a nejde jen o pár magů, které si kouzelník stejně ráno "namedituje". Pokud by si z toho hráči kouzelníků či hraničářů alespoň trochu odnesly rozhodně tak prospějí herní atmosféře.

Určitě knihu doporučuji všem, co mají trochu zájem o dějiny středověku, určitě pro ně bude příjemným zpestřením mnohdy nudných encyklopedií. Nejspíš potěší i ctitele historických románů, byť nejde o přísně realistickou záležitost a autor si svět místy vylepšil nějakým tím kouzlem. Pokud ale požadujete neporazitelné hrdiny ve stylu barbara Conana koupi dobře zvažte, tohle je přeci jen trochu o něčem jiném. I když, třeba zjistíte že i "slabý" hrdina může být celkem zajímavý.


Andrzej Sapkowski - Narrenturm, vydalo Leonardo 2005, překlad Stanislav Komárek, obálka a ilustrace Jana Komárková a Marten van Vackenborgh, 473 stran, 274 Kč,-

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Zdarec. Jenom bych ti rád poděkoval za tendle článek. Právě sem to dočet a fakt to stálo za to...


 Uživatel úrovně 0

Tato recenze zdá se mi velice povedená, bez zbytečných chyb gramatických i stylistických. Budiž mi vzorem, pokusím-li se někdy o něco podobného, což je momentálně více než pravděpodobné. Těším se na recenzi Božích bojovníků, pokusí-li se ji autor napsat.

S úctou Alexej


 Uživatel úrovně 0

To bylo super,nádhernej text,super liceni,tomu snad nejde dat nic jinyho nez 5 hvezd :)


 Uživatel úrovně 4

Zdravím.
Na psaní recenze mi přijde nejobtížnější nesklouznout k suchému líčení děje, jako to bývá na zadní části přebalu knih. Druhým extrémem je pak příliš subjektivní líčení, kdy kritik, zaujatý například popisem jedné postavy, zapomene zmínit, o čem že ta kniha vlastně vůbec je.
Corwin45A nám ukázal, jak by recenze vypadat MĚLA. Vhodně skloubil nástin děje, popis prostředí a atmosféry doby se svými názory na jednotlivé postavy i myšlenky, které z knihy vyplývají.
A protože jsme na serveru o dračím doupěti, přidal ještě něco navíc...

Skvělá práce

S úctou, Shadowmage


 Uživatel úrovně 5

Doplňujúca informácia pr užívateľov žijúcich na Slovensku: kniha vyšla i v slovenskom preklade:

Andrzej Sapkowski, Narrentum (Veža bláznov), Bratislava Slovart 2003, preklad Karol Chmel


 Uživatel úrovně 1

Presne takto si predstavujem recenziu žánrovej knihy na dračákovskom servšeri.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím,

Musím přiznat, že než jsem si přečetl recenzi, koukl jsem na kritiku a pak jsem rozmýšlel, zda budu či nebudu něco psát.
Opravdu stojí za to, si recenzi přečíst. Je plná života a ukazuje skvělou knihu, ve světle které jí přísluší. Nemám pochyb o kvalitě knihy a s jejím přečtení (díky příspěvku) nebudu dlouho otálet. Jen více takových, neboť kvalitních a dobrých knih, není nikdy dost.
Už jen ze samotného článku se čtenář dozvídá věci, dříve netušené a mnohdy opomíjené. Středověké reálie, které zde naťukáváš, jsou naučné a mnohým přinesou pravdivý pohled do světa 15. st.n.l. Za toto jsem ti vděčný.
Proto nemohu jinak, než hlasovat a obdarovat tě plným počtem hvězd.

Klaním se Josashi


 Uživatel úrovně 5

Narrenturm jsem schroustal, už mám přečtené i Boží bojovníky. Pokud jim Corwin přidá stejně poutavou recenzi, abych snad vyrazil do obchodu a začal stát frontu na Lex Perpetua.

Vážně, výborná recenze, kterou bych ocenil i v některém kulturním občasníku zaměřeném na literaturu.

Rád ohodnotím pěti.


 Uživatel úrovně 5

Výborná recenze výborné knihy. Je vidět, že autor je zkušený čtenář, dokáže pro ostatní vypíchnout to podstatné a lákavé, mimo jiné oceňuji i pasáž aplikace knihy do DrD.

Ačkoliv v textu chybí dost čárek, jsem v případě recenzí tolerantnější a oceňuji tento jinak velmi zdařilý počin pěti celými.