Články&Eseje

Jak psát příspěvky Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 79

Tohle téma jsem si vybral jakožto reakci na příspěvky, jež lidé posílají ke schválení. Byl bych rád, kdyby si ho přečetl každý, kdo se pokouší něčím příspět a doufám, že aspoň v něčem pomůže novým tvůrcům...

Fáze první aneb Hurá na to!

Jupí, já jsem se fakt zaregistroval! A hele, tady je tlačítko...jé prima, fomulář! Teď to vyplnim a všichni to uvidí! No teď vám ukážu, jak má vypadat správná nestvůra...no, moment, co jsme to potkali posledně...to ne, mělo by to přece být slinější než drak...
Z neznámých příčin mám pocit, že většina autorů příspěvků (nejnom nestvůr) má podobný myšlenkový pochod. Nestvůra musí být nejsilnější, kouzlo nejničivější, meč nejostřejší...to je špatně. Nemám sice nic (moc) proti hernímu styl hack'n'slash, ale vše má své meze. Neboli: Přidávat nestvůře nuly k útočnému číslu umí každý. Snažte se být originální...tím se, myslím, dostáváme k prvnímu pravidlu:
Pište proto, že jste dostali nějaký dobrý nápad a ne proto, abyste něco napsali.
Dopadá to potom špatně.

A kde mám ty nápady brát?

Dobrá otázka. Nejtěžší na celé tvorbě je vzít dobrý nápad. Úplně nejlepší samozřejmě je, když vymyslíte něco vlastního a originálního: popusťte uzdu své fantazii. Pokud vám nejde na mysl něco úplně převratného, zkuste kombinovat a upravovat věci již existující. Co všechno se může stát s medvědem? Může zmutovat vlivem mírného působení magického pole: takže se nejspíš zmenší a bude odolnější proti magii. Taky si zřejmě najde doplňkový způsob potravy, třeba alchymistickou magenergii. Nebo na něm může šílený alchymista zkoušet své pokusy, třeba ho zkřížit s inteligentní rasou nebo jiným zvířetem. S tím, že evoluce by normálně trvala milióny let si nelamte hlavu: jsme ve fantasy. Navíc, pokud chcete své příspěvku uveřejňovat, tak je to spíš inspirace pro ostatní.

Fáze druhá: debug aneb pilujeme a domýšlíme

Dobrá tedy. Dejme tomu, že jsme vymysleli nějakou novou rasu. Nyní si můžete zhruba načrtnout atributy. Kde rasa žije? V horách? Tak to bude zřejmě o něco odolnější (...než člověk. Vemte si vždycky nějaké srovnávací měřítko a svůj výtvor přirovnávejte k němu. U ras to bude asi člověk, jakožto zástupce "průměru". Zbraně srovnávejte s již existujícími zbraněmi stejného typu (tj. meče s meči, drtivé zbraně s drtivými atd.). Pro kouzla tu máme tabulku převodů a poměrně obsáhlý návod v pravidlech, pro dovednosti se musíme řídit čistou logikou. Tvoříte-li nestvůru, pak se zamyslete nad tím, jak vysoko by měla stát v potravinovém řetězci a její atributy zvolte odpovídajícím způsobem pro střet s ostatními zvířaty v jejím prostředí. Pokud tvoříte predátory vyšších stupňů (nebo dokonce tvora na samém vrcholu potravinového žebříčku), stejně to nepřehánějte s atributy; nezapomeňte také na to, že tyto nestvůry musí mít omezenější způsob rozmnožování (žádné dělení či milióny vajec): i ve fantasy by měl existovat nějaký ustálenější ekosystém.). Žije v moři? A jak tedy dýchá? A tak dále...

Ideální je, pokud se vám váš nápad podaří zapracovat do vašeho světa a samozřejmě otestovat hrou. Nejlépe si tím ověříte, jaká je použitelnost v praxi, což je to, kvůli čemu se s tím namáháte :-)

Fáze třetí: zpracováváme a posíláme

Nyní už máme všechny svoje myšlenky na papíře, meč prošel ohněm hry a osvědčil se, nestvůra se ukázala jako vyvážená, rasa jako použitelná. Přesto však ještě není vyhráno: použít rasu při hře a srozumitelně ji popsat pro ostatní je poměrně velký rozdíl.

S atributy by nyní neměl být problém, jednoduše je přepište: přesto si však ještě jednou zamyslete nad vyvážeností vzhledem k ostatním, v pravidlech daným věcem (Upozornění: Posíláte-li příspěvek na tento server, pak příspěvek vyvažujte pro pravidla DrD, ne D&D či jiných herních systémů! Argumenty "má větší šanci na deadly strike" se neberou.).

Nejtěžší část tkví v políčku "popis". Pokuste se to popsat co nejpodrobněji, čím více, tím lépe. Pokuse se neodkazovat na filmy, časopisy a jiné zdroje ("tohle je Balrog, kdo neví, co to je, ať to nepoužívá"): ne každý viděl nebo vůbec měl možnost se ke zdroji dostat. Používejte krátké a srozumitelné věty. Dodržujte pravopis, dělá vám vizitku: pamatujte také na to, že za každým interpunkčním znaménkem (tečká, čárka, otazník...) je mezera. Zvláště zdůrazněte rozdíly oproti normálu: čím je tahle rasa zvláštní? Čím se odlišuje? Neplýtvejte podrobnostmi: čím živěji popíšete účinek kouzla, tím lépe.

Také nepůsobí vůbec špatně, použijete-li konkrétní jména a zasadíte tak rasu (atd...) do konkrétního prostředí. Porovnejte rozdíl:

Tento meč, vykovaný trpaslíky, byl kdysi ukraden jedním zlodějem králi, který byl moc pyšný. Tento zloděj byl pak zavražděn bandity, a tak se dostal k jejich vůdci, který objevil jeho moc a začal jej využívat ve svůj prospěch. Vypadá jako...

Tento meč, vykován trpaslíky v hlubinách Iwuru, dlouhou dobu patřil Erizmu III., králi Arzitanie. Přestože jeho magický původ nebyl odhalen, pro svou krásu spočíval na čestném místě, zamčený v jeho pokladnici. Byl jako první na očích, proto jej jako svou jedinou trofej odnesl Writh, kterému se jako jednomu z mála podařilo do pokladnice proniknout. Při útěku před strážemi však prchal lesem, kde byl přepaden a zabit bandity. Tak se Srdce hvězd, jak meč někteří nazývají, dostal ke Zygorovi, náčelníku místní tlupy. Ten víceméně náhodou odhalil jeho magickou podstatu a ihned ji začal využívat ve svůj prospěch. Srce hvězd je...

Fáze - nefáze: čekáme na výsledky

Nevím, jak je tomu u ostatních, ale u mě se hodnocení skládá z následujících atributů:

  • Nápad
  • Originalita
  • Vyváženost
  • Zpracování (ano, včetně pravopisu)

Hovoříme-li pak konkrétně o bestiáři,
  • Vyhodnocení střetu s podobnými nestvůrami
  • Použitelnost v ekosystému
  • Co jsem se o nestvůře dozvěděl: jak vypadá (dokážu si podle popisu představit její vzhled?), chování, zvyky, prostředí (kde žije).

***** příspěvek by měl obsahovat toto všechno.

Čili - desatero správného přispivatele

  1. Píšu proto, že mám nápad, ne proto, abych něco napsal
  2. Jakmile dostanu nápad, napíšu si ho na papír a několik dní (týdnů...) ho nechám "uležet"
  3. Je-li to možné, otestuji ho ve hře
  4. Příspěvek se snažím vyvážit pro pravidla DrD
  5. Vyplním všechny atributy, které je možné pro příspěvek dodat
  6. Popis se snažím udělat co nejpodrobnější: používám srozumitelné věty (žádná souvětí o padesáti rozvitých větách) a známá fakta
  7. Umím-li to, odesílám popis příspěvku obohacený o základní HTML tagy (seznam povolených tagů je v FAQ)
  8. Než kliknu na tlačítko "Odeslat", příspěvek si po sobě ještě jednou zkontroluji a přečtu
  9. Nekopíruji cizí příspěvky ani se nepodepisuji pod cizí nápady
  10. Nejsem-li si jistý, že má příspěvek patřičnou úroveň, přidám ho nejprve do Dílny

Dovětek autora

Jsem si vědom toho, že dodržení všeho výše uvedeného (mluvím hlavně o testování ve hře) není asi v praxi možné, ovšem tento článek je psán hlavně pro začínající příspivatele, kteří to potřebují. Ti zkušenější zřejmě tento článek vůbec číst nebudou, nemluvě o tom, aby se výše uvedeným řídili. Protože, hlavní je jako vždy fantazie...

P.S.: Vím, že asi nejsem ten nejpovolanější, kdo by tohle měl psát. Nicméně, nikdo se k tomu neměl a něco jako osnovu dát musíme. A já (samozřejmě naivně) doufám, že tohle sníží počet příspěvků typu nestvůr Fialový Drak s životaschopností 150 a popisem "Velký, zlý drak".

Diskuze

 Uživatel úrovně 3

Super. Firefanaticu vždyď to taky psal ten nezasvěcenější


 Uživatel úrovně 0

Je to výborné, opravdu. Lituji že jsem si to nepřečetl dřív.


 Uživatel úrovně 0

Zní to, jako by to napsal ten nejzasvěcenější...


 Uživatel úrovně 0

Líp to napsat nemohl...


 Uživatel úrovně 0

je to vynikající:-))


 Uživatel úrovně 0

Dost dobrý...


 Uživatel úrovně 0

JE videt ze vis o cem mluvis...


 Uživatel úrovně 0

A jak nadtím člověk přemýšlí tak si každý představuje tu stvůru jaksi jinak, mě osobně se například nelíbí že orkové mají v pravidlech štít to mi k nim nesedne a když tak mákaždý možnost vytvořit si svojí verzi a pak před ní napsat třeba "prastrý" tak je to dobře a o tom tzento serwer je ne?


 Uživatel úrovně 0

Almad
Pravidla sou od toho aby se porušovala..... Né vždy to musí být oroginální stačí když to nejní v pravidlech a je to dobře spracované ne?


 Uživatel úrovně 5

LA: Teď nevim, jestli mluvíš o bestiích tady nebo o bestiích v pravidlech.

Máš pravdu, v obou věcech - tj. že potvory v pravidlech nesplňují ani polovinu tohohle a že to od nich hráči ani nechtěji.

Ale tady nejsou oficielní pravidla a tady to platí naopak - tady mají být neobvyklé věci s nápadem.