Články&Eseje

Jarní (Germinal) Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 16


Jarní (Germinal)

Upnul jsem se
v rovinu slunce
včera.
Byl jsem sám -
bez tebe,
leč modrem
pělo
pohanské nebe.
A klisny
začali ržát
na prahu, kde sál
jara
vítal písní
Germinal...

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Alcator: ehm... laciný trik... jo... važ slova!!!! Menuju se Lacina!!!

Je to názor každýho... já volnej verš upřednostňuju, protože mě nebaví furt přepočítávat slabiky...


 Uživatel úrovně 3

Děkuji za vysvětlení, škoda, že jsi nenapsal právě to, co jsi napsal do svého příspěvku v diskusi... :-)

Vím, že se v tom neshodneme a že můj názor nebude sdílet většina, ale mě "volná báseň" připadá jako _laciný trik_ ... Prostě kupení slov, která každé obsahují nějaký jinotaj... Bez jakéhokoliv rýmu či bez zřetelného spojujícího tématu. Tak mi to prostě připadá.


 Uživatel úrovně 5

Alcator: Kolikrát ti budu vysvětlovat, že volný verš nemá formu!!!!

Musíš tyto věci brát s nadsázkou, ale budiž, je to tvůj názor...

Navíc u toho sálu a klisen - klisny jsou mraky, ržání jest bouří a sál jara si představ třeba jako pučící stromy a píseň by mohlo bejt zpívání ptáčků...
Nemůžu za to, že sis to vyložil tak špatně, ale v poezii njde o to být konkrétní třebas takhle:

Zahleděl jsem se v slunce,
jež včerejšího dne vysvitlo,
leč bez tebe sám jsem byl,
modré nebe mysl schvátilo.

A ptáčci v korunách
pučících stromů píseň pěli,
jíž jaro přišlé výtali -
však dlouho se již neviděli.

Popadnuv loutnu běžel jsem ven
a s jerní bouří přišel duben.

Mě to připadá naprosto strašný - bylo to psaný zpatra....

Nu což, je to tvůj názor a líbí se mi, že se zaň nebojíš postavit (jako lidi, který daj píčovině 5 a nic k tomu neřeknou, nebo suproví věci 1 a taky držej hubu), což mě ponouká zvýšit ti repku...


 Uživatel úrovně 0

Alcator, zajímavé, takto jsem to nikdy nebral. je fakt že s tím prahem to tam bylo trošku nejasné a nelogické, ale v básni by mi to zas tak moc nevadilo. Kdyby však měla nějakou novou zajímavou myšlenku, k jejímuž vyjádření by ony "skvělé" konstrukce napomohly.
Zhodnotím průměrem 2* (úplný průměr to není ale na 3 je to slabé)


 Uživatel úrovně 3

Nerytmické, nedodržující formu, nerýmované... Podle mě všichni trochu moc "slintáte" nad francouzským slovíčkem, což mi přijde dost laciné. Je to jako reklama, která místo "sleva" říká "SALE" a všichni se tam hned hrnou...

K obsahu:
První pasáž (Upnul ... včera) je nelogická. Nemá to vůbec žádný význam, žádná "rovina slunce" neexistuje a upnout se do ní včera "nejde". Prostě vršíš absurdní slova a doufáš, že to nakonec bude vypadat "promyšleně".
Druhá pasáž: (Byl jsem sám ... pohanské nebe) opět vypadá jako "musíš si udělat úkoly, protože bagr". To, že jsi včera netrávil den se svou přítelkyní, zdůvodňuješ/vyvažuješ tím, že obloha (= pohanské nebe; navíc bez velkého N to nedává smysl) byla modrá a bez mráčků. Hm.
Třetí pasáž: (A klisny ... vítal písní Germinal) - Takže moment: máme tu nějaké klisny, které začaly vydávat zvuk. Ten zvuk vydávaly na (blíže nespecifikovaném) prahu (?), který měl ovšem tu vlastnost, že zřejmě ohraničoval "sál jara" (páni, co to asi může být, takový Sál Jara). A tento sál, aby toho nebylo málo, uměl zpívat píseň, která se jmenuje Germinal (dle názvu básně soudím, že to znamená "Jarní"), a touto písní vítal. Ovšem není řečeno co. Tak asi něco nebo někoho, to není podstatné.

(Ne, já vím, že poezii by člověk neměl rozebírat takto hnusně logicky, ale nemohl jsem si pomoct, to, jak kupíš jednu absurdní konstrukci přes druhou a doufáš, že to v důsledku bude vypadat dostatečně zajímavě, je k nevíře.)

Asi teď jako "první" odskáčeš mé interní rozhodnutí velmi přísně posuzovat ty autory poezie, kteří "dennodenně" vpálí na server další básničku bez souvislosti s hrami na hrdiny, ale nedá se nic dělat, u někoho začít musím.
Ber to, prosím, tak, že do hodnocení zahrnuji fakt, že báseň nemá souvislost s tématickým zaměřením serveru, ber to tak, že zohledňuji krátkost básně a její potenciální (NE) použitelnost coby bardské písně či básně.


 Uživatel úrovně 5

Je pravda, že ten závěr tu báseň hodně pozvedl, ale stejně jsem viděla mnohem lepší i od tohoto autora.
Jen malá poznámka: klisny začaly!!!!!!!!!!!!!!!!


 Uživatel úrovně 5

Ze začátku už jsem měl strach, že to bude jen myšlenky pustá básničk na jaro, ale pak se to rozjelo a vcelku mě to zaujalo. Nemám co moc vytknout.
Snad jen: ten první trojverš: včera působí lehce rušivě. Jinak krásný obrat vítající sál jara..ten se mi líbil...
Takže celkově vlastně dobře napsaná a povedená báseň...