Články&Eseje

Mokrejš Kvítek Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 18


Mokrejš Kvítek



Narodil se v jedné
hobití noře,
přesně o půl sedmé,
když otec sedlal oře.

Mokrejš Kvítek,
takhle se jmenoval,
byl to zkrátka skřítek,
jen se potuloval.

Občas se zcela náhodou
stala divná věc,
Mokrjš si s úplnou pohodou
nechal cizí meč.

On si ho však pouze půjčil,
nikdy nic neukradl,
zlato vždycky nepochybně určil,
nebezpečí odhadl.

Jednou potkal takhle zvláštního chlápka
v nějaké zapadlé hospodě,
ten mu sdělil, že je poptávka,
po zloději co je v pohodě.

Mokrejš ale zloděj nebyl,
to ten tulák je spíš debil!
Také mu to pěkně řekl,
ten chlap se ale pěkně lekl!

Mokrejš mu dal pěstí do nosu,
cizák měl nos jak pět kokosů.

Taky se teď pěkně naštval,
snažil se Mokrejše dohonit,
ale potom začal slzy ronit.

Od té doby je Mokrejš známý,
vědí o něm páni, dámy.
On už se umí mezi lidmi schovat,
už ví, jak se má správný hobit chovat.

Bohatý je celkem dost,
krade jenom pro radost.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Nevím proč, ale zábavné básničky takového lehčího rázu se mi velmi líbí.
Jediné co se mi na nich nelíbí jsou sprostá slova. Je to i tento případ


 Uživatel úrovně 0

Jsem rád, že to autor myslel jako zábavnou básničku, ale kdybych byl menším dítětem, přál bych si, aby se básnička dobře četla, pamatovala a hezky se rýmovala. Toto dílko nesplňuje zcela dětská očekávání, a proto bych jej posunul mírně dál. Dorost. Jestli dorost čte něco podobného, je to velmi zřídka, tudíž bych se jako autor pokusil je nějak zaujmout. Nesoustředit se pouze na své dílo, ale spíše zkusit přilákat více čtenářů k literatuře samotné. Také nesplňuje. Dospělí (ať už ti mladí nebo ti straší) jsou nevyzpytatelní a já sám nedokáži posoudit, do jaké míry by u nich tento počin získal na oblibě, ale někteří si jej s úsměvem na rtech přečtou a jdou dál. Zapomenou. A na dobrá díla by se nemělo zapomínat.

Nejsem básníkem a umělcem snad jen okrajově, ale podle mě je tato básnička hezky provedená, zábavná, ale pro tento server trochu zbytečná. Lidé zapomenou. Tak jako v životě i pět minut po přečtení tohoto díla se čtenáři zapomenou smát. Budou vážní, dumaví, nepřístupní... Nemyslíte, že je to chyba?


 Uživatel úrovně 0

Takže díky moc všem za kritiku a pochvaly, pokusím se to vylepšit :)

Raindance: Neboj, neopsal :-)

MAATOHA: Jako poeziii sem to fakt nemyslel :P

Alexej: Jak nad tim ted přmejšlim a čtu si to, moc sem tu rasu nedomyslel :(

VŠEM: Myslel sem to jako zábavnou básničku, ne žádnou poezii, takže chápu, že to někomu moc nesedlo... A ještě jednou dík :)

Miki


 Uživatel úrovně 0

Chtě nechtě musím říci, že se to poezii podobá jako kozí noha, krk bych za to nedal, že jsi to opsal z Nerudova špalíčku pohádek. Ale, když to nebudeme považovat za poezii (proč bychom vlastně měli?) tak je to zábavná blbovinka, s občas haprujícími rýmy. Nemůžu říci, že by to bylo špatné, ale určitě jsi tím více než hodinku nestrávil, to by jsi alespoň opravil překlepy a mírně vylepšil rýmy.


 Uživatel úrovně 0

Je to roztomité. V 3 slohe v 3 verši máš preklep (Mokrjš miesto Mokrejš), ale to je detial, ktorý neubere na výsledku, atmosfére a príbehu diela. Je síce pravda, že 7. 8. a 10 by mohla mať tiež 4 verše, aby to ladilo aj oku, ale to je iba rýpanie v detailoch. Takže, aby som prešiel k veci, je to výborná básnička do nepohody (alebo do pohody, lebo je ozaj dobrá).


 Uživatel úrovně 0

Souhlasím se Shelagh, velice milá atmosféra, hezké jméno. Verše, rýmy atd. pod psa, a to i kdyby to byl jezevčík, ale to se dá naučit, to navození pohody ne :-)


 Uživatel úrovně 0

Inu, rozhodně tu nemůžeme mluvit o poezii. Tohle je spíš taková dětská říkanka. Pokud to měl být popis postavy, nepovažuji zvolenou formu za nejšťastnější.

Jak řekla Shelagh, čtení nutí k úsměvu. Mě osobně to připadá roztomilé a to je ten jediný důvod, proč nedám 0*. Jinak je to totiž vlastně strašné...

...

...ale roztomilé.


 Uživatel úrovně 0

Ja ako basnicky antitalent to hodnotim vcelku kladne. Bolo to vtipne, verse obcas divne, ale nie zle. A kedze hobitov/zlodejov mam rad => 3*


 Uživatel úrovně 5

Moc se mi líbí jméno postavy. Jinak jsem se při čtení lehce usmívala, i když vlastně nebylo příliš čemu - snad jen takovému lehkému pocitu absurdity, který nechtě dílko vyvolává.


 Uživatel úrovně 0

Řekl bych , že to je tak akorát trochu pro pobavení , jinak teda žádnej zázrak. Vím , že se asi budu opakovat , ale pro příště by si měl s těmi rými vážně něco udělat.