Články&Eseje

Mořská panna Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 18


Vlny šumí, tichým šeptem
prozrazují tajemství,
prozrazují lehkým hlesem,
kdo všechno o lásce ví.

Na obloze bílých mraků,
v modrém moři pluje tvor,
nejčistší ty ze všech ptáků,
holubice, krásy sbor.

Poslouchají chladné šepty,
taje vlnou zpěněné,
slůvko prchající ze tmy
tvoříc oči skleněné.

Letí, zaslepeny tmou.
Nevidí, jen slyší žal.


Krůček po krůčku plíží se
jasný paprsek světla,
který urputně snaží se
vnést zář v bílá těla.

Oceán smáčí zlatavou pláž,
na břehu bují tráva,
a ty křečovitě svíráš
růži, třeští ti hlava.

Křehkost, krása, něžný květ,
bolest, žal a rudá krev,
láska bolí, plná běd,
ač má žhavý chtíč na rtech.

Pláčeš. Pro lásku ubohou?
Kdo z našeptávačů ti lhal?


Dokonalé tělo, útlý stvol,
úsměv květních lístků,
zelené listy, trny dící bol.
‘Nepokládej mne do písku!‘

"Vílo hlubin, krásná panno!"
na útesu silueta,
"Jako perla každé ráno,
pak před světem ukryta.

Dlouhý hebký krásy vlas,
obličej pln lásky, něhy.
Svolte mi zřít chvíli Vás,
pozorovat zlaté břehy."

Letí, obklopen tmou,
své srdce dal v náruč skal.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Báseň na mě nijak nezapůsobila...

Přehršel něžných slůvek, absence vášně...

Křehkost, krása, něžný květ,
bolest, žal a rudá krev,
láska bolí, plná běd,
ač má žhavý chtíč na rtech.


Rýmy buď nepovedené, nebo ohrané...

Oceán smáčí zlatavou pláž,
na břehu bují tráva,
a ty křečovitě svíráš
růži, třeští ti hlava.


Líbilo se mi to tak stejně jako třeba Fráňa Šrámek... :)


 Uživatel úrovně 0

Tak u mě má toto dílko 4* ikdyž některé rýmy mi tam neseděly ale je to kvalitně spracované třeba to příště bude an pulicerku


 Uživatel úrovně 0

Zdravím, musím pochváli tuto báseň a musím říci, že se velmi povedla. Donutí člověka ponořit se do veršu. Mě osobně se moc a moc líbi. Jen tak dál.


 Uživatel úrovně 0

Ahoj,
hmm docela pěkná báseň(v literce se moc nevyznám) ale každopádně se to docela dobře čte, má to nádad a dal sis práci...
máš u mně 3***


 Uživatel úrovně 0

Báseň má opravdu zajímavý rytmus. Začátek i konec se čte dobře a co se mi opravdu líbí, je to "meziverší". Co mi ale vadí, je "střed", kde je změna rytmu přímo násilná, respektive ty dvě sloky začínající Krůček po krůčku... a Oceán... Ty tam opravdu moc nesedí. Jinak dobrý :o)


 Uživatel úrovně 0

Lyricko-epická báseň "pojednávající" o lásce (nešťastné?). Po přečtení v mém nitru vyvolala zajímavý pocit, pocit toho, že láska pořád dokáže zahřát u srdce.
Jde vidět, že jsi si dal práci s celou básní, nejsou v ní chyby(snad) a pěkně se to čte. Přeji mnoho úspěchů do budoucna, hodnotím známkou "kvalitní".

Z.


 Uživatel úrovně 8

Kikira: jo, na tuhle sloku taky byla kritika "něco se mi na tom nezdá" a v něčem musím opustit svojí "dokonalost" a asi i pokývat... imho to bude nějakými krátkými či dlouhými slabikami nebo znělostí nebo jiným podobným čertem : ) pro který asi nemám cit v hlavě a musel bych se podívat, co a jak a počítat to stejně jako slabiky :D

jinak děkuji všem, průměr 3,4* je nad moje očekávání : )


 Uživatel úrovně 4

Spíše než provedení u básně oceňuji určitý náboj, který v někteých slovních spojeních vidím. Vyvolává to ve mně představy, kde se mísí vidiny vzdálených pobřeží, Lorelai a vůně mořského slaného vzduchu.


 Uživatel úrovně 0

Mě báseň nechala chladnou... nějak na mě nepůsobila ani tím, že by mě nějak chytla za srdce, nebo že by mě nějak šíleně naštvala nějakou očividnou chybou. Jak psal Aramir, jeho báseň něčím uchvátila...ale čím a proč už se nedá říci. Ani já nemám nějaký zvláštní důvod, jen ten, že asi zrovna (a to já téměř nikdy) nemám náladu na sladkobolné básně o nešťastných láskách.

Hm... báseň se témeř nedá hodnotit z nějakého (rádoby) objektivního hlediska. Co jednomu může připadat jako vybočení z formy, ostatním připadá jako zajímavý zvrat. Nicméně, pokud bych se měla podívat na báseň jako na celek, přijde mi, že se báseň doceal dobře čte. Je opravdu znát, že autor si "počítá" slabiky:-) Mě se však jedna ze slok nelíbila...

Krůček po krůčku plíží se
jasný paprsek světla,
který urputně snaží se
vnést zář v bílá těla.

Nějak mi přijde, že se to vůbec nehodí ke zbývající básni. Teď myslím rytmicky, ne obsahově. Asi mi tam vadí ten dokonalý verš, který nevypadá většinou dobře. I když jsem si to četla nahlas, prostě mi to nešlo z pusy.

Jinak si myslím, že už je ve světě básní přeláskováno a že to jen omílá pořád to samé téma - na druhou stranu téma lásky je věčné a jeko studna inspirace je bezedné. Přesto hodnotím básně o lásce poněkud níže než jiné... možná je to silnou konkurencí, možná tím, že je to takové jakoby příliš snadné:-) A asi taky tím, že mě osobně se příliš nelíbí o lásce mluvit a básnit... lepší je jí prožívat:-D


 Uživatel úrovně 0

Ačkoliv má tato báseň mnoho nedokonalostí, tak musím konstatovat, že mě něčím uchvátila. Čím to nejsem opravdu schopen říct. Možná je to mým momentálním rozpoložením a zítra se na to budu dívat jinak, ale teď v tuto chvíly na mě dýchá jisté kouzlo...

Teď zmíním jednu z nedokonalosti: Tak třeba některá slovní spojení, která se měla rýmovat se zas až tak nerýmují např: šepty-tmy světla-těla pláž-svíráš Jindy by mě asi tohle dost vadilo, ale tady mi to z nějakého důvodu nevadí. Najednou jakobych od toho dokázal odhlédnout.

Povedené dílko +A-