Články&Eseje

Hrdina věku Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15


Dnes už je to hodně dávno,
to táhl ve válečném pochodu,
v dobách zlých mu bylo dáno
získat pro svůj národ svobodu.

Nepřátele slavně drtil v prach,
pověstná byla jeho odvaha.
Jeho jméno nahánělo strach:
Enrak Korat na smrtelné lože pomáhá.

On věřil ve svou rodnou zem
a skrz své velké a čisté srdce,
on po dlouhé výpravě přišel sem,
a známým vzduchem naplnil plíce.

Zděsil se když začalo mu docházet
kde jeho zem může se ocitnout,
že jí bude procházet smutek
ze kterého nepůjde procitnout.


On vyhledal své věrné,
vyhlásil válku útlaku.
Pak vyšel a osvobodil přátele své
a v srdcích nepřátel zanechal strachu.

Bojoval, dokud ho nezlomila smrt,
přesto vyhrál, přesto zvítězil,
a krutou vládu ve své rodné zemi
v správnou zase proměnil.

Porazil zlo, porazil a vyhrál,
děti radost budou pobíhat.
A on věděl to, když umíral,
že bude se na zlo už jen vzpomínat.

Za svou zemi zemřel raději,
za svůj národ a jeho lid.
On jim dal novou naději,
nový život, nový klid.

A tak osvobozeni byli oni,
jeho kraj a jeho národ.
On dal jim novou naději,
a novým dějinám dal úvod.

Po něm nese jméno nový věk:
Enrakův novověk.




Krátce nakonec: Rád bych poděkoval hlavně Nathakovi, který mi s touto básní pomohl a který ji dokázal opravdu vyšperkovat do této podoby. Děkuji ti.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Mě se to líbí.Je to zajímavý a docela,jak bych to řek,chitlavý.Napis jeste neco.


 Uživatel úrovně 0

Pro nepříliš umělecky založené hráče se báseň nabízí jako vhodné doplnění a oživení jakéhokoliv dobrodružství.


 Uživatel úrovně 0

Já si to zkusil s kámošem nahlas přečíst i s trochou té dramatické tvorby a přišlo nám to v pohodě. Aspoň mně. To že některé verše kulhají se ztratí. Já si teda ničeho nevšiml.


 Uživatel úrovně 0

Drahý bratříčku foundovitý,

nějak nevím, co na to říci. Báseň se mi sice líbila tím, že je delší, než-li ty co v Čaji bývají, ale zároveň je až moc dětinské. Nerada to říkám, můj názor je v tomto neoblomný. Protože ostatní poezie bývá jaksi atypická, nemívá obvyklý děj a právě proto je zajímavá. Ty jsi zvolil typ, kde je děj vyprávěn. Ale když toto srovnám s Tinweniným dílem Slavné písně bardské, část první, zdaleka to nedosahuje jeho kvalit.

Rým, který obsahuje stejný kořen slova a tím vytváří rým se mi opravdu nelíbí.
Věk - Novověk


Ale celkově dávám za snahu a, přiznávám, zalíbilo se mi to. Jenomže tak silný dojem, abych hodnotila výše, báseň v mém mozku neudělala.
Bratře rozmilý, tvoř dále a uvidíš, že to bude lepší.

Tvá cti hodná sestra


 Uživatel úrovně 0

Rád bych se také vyjádřil.

Toto dílo, když jsem ho tvořil, hned jsem věděl, že to nebude nic moc. Snažil jsem se to trošku ale upravit a s Nathakovou pomocí jsem to dotáhl do této podoby. To, co mi tu vytýkáte přijmám, chyby v tom jsou, jsou tam věci, které se nerýmují, jsou tam věci, které nemají rytmus, ne-li všechny.

Teď bych rád něco řekl k tomu, co možná nebylo ani v plánu, když jsem to tvořil. Vytýkáte tu, že je vlastně vypuštěná ta část, co se jak a kde přesně dělo. Chtěl jsem to nechat tak, aby to bylo pro všechny otevřené. Nechtěl jsem to upřesňovat a neupřesnil. Enrak, hrdina této básně, má být oslavován spíš pro to, že přišel zpátky po letech do rodné země a nezalekl se toho, co našel. Bojoval proti tomu, a proto ho někdo opěvuje. To, co se dělo není podle mne v tomto případě důležité, jelikož tato zkutečnost by vlastně udělala to, co jsem tam nechtěl a to je to, že ten, kdo by to chtěl třeba použít, nemohl by si k tomu domyslet nic kromě malých detailů. Vemte si, že použijete tu báseň. PJ si může daleko víc domyslet, jiný zase třeba o něco víc. Na proti tomu, když tam napíšu to, podle čeho bych si to připravoval já, tak bych podle této básně mohl zakládat jen na jednom či dvou určitých dobrodružství.

Jinak jsem rád, že to mělo aspoň pár kladných ohlasů, jsem za ně rád. Jak napsal Nekroskop, může básnit i začátečnický bard, já doufám, že se zlepším dílo od díla :-)

Found


 Uživatel úrovně 0

Pokud hrdina, pro kterého byl složen tento epos, byl tolik známý po celé své zemi, tak je možné, že podobná díla k jeho poctě netvořili jen nejlepší z dvorních básníků a bardů. Třeba tohle dílko bylo první básní, kterou složil "novopečený" bard, a které je úvodní branou do jeho světa písničkářství...

Nekroskop


 Uživatel úrovně 3

SuperBarbar: Kdyby jsi tohle dílko přednes ve středověku na nějakym dvoře, určitě by tě nevypískali. :-)

Ehm, i na středověkých dvorech by si, s největší pravděpodobností, mohl někdo všimnout, že kulhá rytmus, že některé verše nejsou úplně nejlepší, že báseň není zrovna novátorská. A ti, co by si toho třeba nevšimli, by mohli shledat toto dílo tak obecné, naprosto bez informací, co dotyčný hrdina udělal, a bez akčních scén a nějakého toho napětí, že by ho vypískat mohli také, hlavně pokud by nepřidal nějaký oblíbený kuplet, který by trochu rozproudil zábavu. Jediné, co by mohlo toto dílo zachránit, je fakt, že Enrak byl tak známý hrdina, že všichni příběhy o něm znali a domysleli si, co v básni chybí - což ovšem my, cizozemci, udělat nemůžeme.


 Uživatel úrovně 0

Klasicky napsaná oslavná hrdinská báseň. Je v ní správně popsána hrdinova "dokonalost" a skutky a to bohatě stačí.
Kdyby jsi tohle dílko přednes ve středověku na nějakym dvoře, určitě by tě nevypískali. :-)


 Uživatel úrovně 1

S dílem jsem se setkal, protože na jeho tvorbě mám větší než bezvýznamný podíl, tudíž nemohu hodnotit hvězdami.

Ani nemohu příliš objektivně zhodnotit dílo slovy. Přiznám se, že ač mělo slušný nápad a nějaký ten příběh už v MS, dost jsem kroutil hlavou nad rýmy a rytmem. Těžko říct, founde, možná mi nesedí tvoje básně (jo, v Můze je snesu, víme :-)), ale určitě bych tam toho změnil daleko víc.
Proč jsem to v MS neudělal a nepředělával celé dílo? Důvod byl prozaický. Neměl bys na něm prakticky žádnou zásluhu a já ti z něho nechci brát radost. Je to tvoje prvotina, užij si ji tak jako já tu svou.


 Uživatel úrovně 8

Epické dílko, které přináší bez nějakých zvláštních příkras (ale i detailů) život význačného muže. Právě v obecnosti tohoto dílka vidím svým způsobem pozitivum, protože autor nás nenut(d)í, zřejmě u vědomí své vlastní nedostatečné vybavenosti v oblasti popisu. (Ostatně ony ty popisy často unudí nejspolehlivěji). Problémem obsahu je místy naivita sdělení („Bojoval, dokud ho nezlomila smrt, přesto vyhrál, přesto zvítězil, a krutou vládu ve své rodné zemi v správnou zase proměnil.“)
Spád dílka je pozvolný, zpomaluje, ale s mírou.
Po formální stránce má dílko několik větších chyb. První je absence diakritiky, která je v tomto případě chybou. Druhou chybou je rým, který je tvořen dost krkolomně, často bez rytmu a často formou „berliček“ (infinitivy, nový věk – novověk, národ – úvod, lid – klid). Další chybička (která může být jen způsobena jiným naladěním) je možná autorovým záměrem, možná nápodobou stylu (který nedokážu odhadnout). Je jím užívání zájmena on/oni. Ano, zřejmě jde o pokus o napodobit určitý styl, mně osobně však nesedí, zejména pak, když nejde o hlavního hrdinu, ale jeho lid.
Celkově považuji dílko za mírně podprůměrné, nicméně autor má šanci dále na sobě pracovat a zejména si více osvojit formu, takže příště může oslnit třeba po formální stránce.

Fíl špás

H.