Články&Eseje

Skřetí válečný pokřik Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 27


Odlévejme, zbrojme, kujme!
Vítězství si vybojujme
Vítězství je pojem,
kterej dělá dojem!

Zabíjejme, pleňme, ničme!
Ve válce se pilně cvičme
Cvičení je pojem,
kterej dělá dojem!

Širou zemí pochodujem
Kde co najdem, vyrabujem
Loupení je pojem,
kterej dělá dojem!

Drž se vzpříma, mej si pracky,
Šak náš kápo dává facky
Velitel je pojem,
pod nim všichni pojdem!

Máme k žrádlu koně, lidi!
Závidí nám, kdo nás vidí!
potrava je pojem
hned si pro ni dojdem.

Ať si kdo chce umře v boji!
Nepřežije, kdo se bojí!
O procházku rájem
my nemáme zájem!

Vidí v nás jen nečistotu!
Zabijme je, projistotu!
Nenávist je pojem,
kterej dělá dojem!

Krollové maj velký pracky!
A veliký, těžký klacky!
Kroll je velkej formát,
pudem se s nim porvat!

Fousáč brání svoje zlato,
Velkou sekeru má na to!
Každej se ho bojí!
Je porostlej zbrojí!

Elf je machr přes luky,
Zženštilej a na kluky!
Elfisko je pojem,
zničitelnej bojem!

Lidi mají dobrý maso!
Pobijem je, zbrojná chaso!
Pečínka je pojem,
kterej dělá dojem!

V přesile se na ně vrhnem!
Když vyhrajou, tak jim zdrhnem!
Taktika je pojem,
kterej dělá dojem!


Má představa o tomto pokřiku: Skřeti ho zpívají na pochodu krajinou při válečných výpravách. Představuji si to asi takto: Jedna část zpívajících skřetů odeřve první verš, druhá část druhý verš a poslední dvojverší zařve celek.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Zajímavé, děkuji, asi změním trochu názor

My sme Horda, jdeme plenit!
Tenhle úkol nechcem měnit!
Horda to je pojem,
kerej dělá dojem!

Válka ta je naší prací
Ať je rád kdo se zdráv vrací!
Válčení je pojem,
kerej dělá dojem!


 Uživatel úrovně 3

QuidoYáfet: Horda je slovo, co se pro seskupení skřetů (hlavně seskupených za cílem drancování) hodí dobře - horda by, dle mě, mělo vyjadřovat málo (nebo špatně) organizovanou velkou skupinu bojovníků.


 Uživatel úrovně 0

sám bych si dal maximálně 3*, ne-li dvě. zkoušel jsem si to pokřikovat do pochodu a přijde mi, že jsem měl minimálně volit stejnou délku veršů, prostě mi to neznělo nijak extra...

Zharradan-Marr: děkuji ti za připomínky, s Marsií souhlasím a pro příště si dám zvláště pozor a nechám to projistotu ještě někomu mimo MS přečíst a zkontrolovat...
válka bez cvičení by asi dlouho nevydržela, protože by necvičené skřetí vojáky rozprášil kdejaký zeman... a proč neopěvovat vítězství? A ohledně opěvování Hordy: Hordu jako instituci neuznávám... skřeti jednoduše žijí ve městech a pravděpodobně válčí i mezi sebou... Horda jako sjednocení sil Zla mi ke skřetům nepasuje. A vůbec, skřet ti na otázku "Jsi zlý, skřete?" odpoví nejspíše "Nejsem, ale jestli se mně budeš ptát takhle blbě, tak asi budu!" pokud ti rovnou nerozmlátí kebuli. Čili jak jsem řekl, Hordu ne. Ovšem je to věc názoru.

Abrahám VanKen: nevím, co bych čekal od skřetí armády... neartikulované hrdelní výkřiky ? nebo eposy? Já jsem si představil říkánky protože:
1) sou jednoduchá,
2) snadno si je zapamatuje i méně inteligentní jedinec
3) Jsou snadno pochopitelné a dají se pokřikovat do kroku (což, jak jsem zmínil výše, o mé říkance neplatí až tak docela)
Děkuji za námitku, já mám svůj názor, ty máš svůj názor. Já jsem to napsal jako Skřetí válečný pokřik...
Je to tvůj názor...

Děkuji za připomínku, mně takhle z hlavy nenapadá, jak bych to upravil, ale díky za podnět, zkusím na nějakou úpravu přijít...


 Uživatel úrovně 0

Zdravím! Tato báseň mi připomíná ty dětské říkanky co jsm slyšel v mládí. Popravdě si nedokáži představit, že toto zpívá skřetí armáda. Tohle mi k nim nesedí. Vidět pochodující masu jak si toto zpívá, tak mám silný záchvat smíchu a nebo jsem vyděšenej k smrti a na rtech mám pouze jednu otázku " CO to je"?

Sestavby slok by také mohli být jiné z hlediska slov a refrém bych upravil!!!


 Uživatel úrovně 0

Zcela se ztotožňuji s hlavními body Marsiiny kritiky, které se týkají refrénu a interpunkce - nic s tím nenadělá ani autorovo ospravedlnění - když dílo posílal do rubriky, měl s tím něco udělat...

Na druhou stranu nemohu říct, že se mi to nelíbí. Formu hodnotím velmi kladně, obsah už poněkud méně. Domnívám se, že některá slova a motivy šlo vymyslet vhodněni, a teprve s nimi by to bylo "fest skřetovské". Takhle to na mě působí spíš "rádoby-skřeťácky". Například mi tam nesedí provolávání pojmů jako cvičení nebo vítězství, tam bych viděl spíš opjevování skřetí Hordy a války. Absenci slabiky lze snadno vykompenzovat: Horda to je pojem, kterej dělá dojem! Věcí ke zlepšení je tam daleko víc.

Mám trochu dilema kolik dát hvězdiček. Ve výsledku to vidím jako průměr, ale dvě a půl hvězdičky dát nemůžu. Takže nakonec slabší 3.


 Uživatel úrovně 0

originální!!!líbí se mi ta myšlenka a verše, to, že je to vlastně válečný poékřik, a to jak to máš pěkně zpracovaný, takový "svý":). Drž se a skládej dál :)


 Uživatel úrovně 1

Flavius: Nevím jak ty, já bych u skřetů spíše očekával zesměšňování protivníka než chválu na kohokoliv. Řekl bych, že je příliš nebude zajímat minulost a přínos jednotlivce, jsou poměrně dost kolektivně uvažující rasou a jako takoví spíše myslí především na přítomnost a proto se mi zesměšnění elfů líbí na celé básni nejvíce.


 Uživatel úrovně 0

Bohužel mi to nepřipadá moc skřetí - chtělo by to více stylizovat do skřetské mluvy - na můj vkus je to hrozně spisovné, skřeti by asi nemluvili jenom obecnou nespisovnou mluvou - z toho hlediska se mi líbí verš "Šak náš kápo dává facky".
Potom mi tam moc nezapadají ty verše ohledně ras - spíše bych tam přidal nějaké opěvování bývalých vůdců.
Ale myslím, že to je použitelné a vcelku to má styl :) Takže asi 3-4*


 Uživatel úrovně 0

paráda už slyším ty jejich hnusné hlasy jak si to křičí do kroku raz dva raz dva atd.atd. to je pojem kterej dělá dojem
moc se mi to líbí a pobavilo mě to jinak možná to vidím trošku v lepším světle straním poněvadž jsem fanda do skřetů ale jinak skvělá básnička
Pilipo


 Uživatel úrovně 0

Děkuji všem za hodnocení, reakce a vůbec za schválení. teď bych rád odpověděl a zareagoval na vaše připomínky:

Marsia: ad1) A proč by nemohli? píseň někdy pomůže zahnat blbou náladu spojenou s nepohodlím a útrapami vojenských tažení. Navíc by mohlo jít o pouhé udržení pochodového kroku...
ad 2) Chápu, byla mi už několikrát vytýkána ta různost refrénů. Buď stejný všude, nebo každý jiný... Přiznám se, že má KZ pravdu: dílo bylo opravdu trochu prvoplánově Putykové a zpočaátku byly jen první tři sloky, které byly doplněny buď v Putyce, a také později v Moudré Sově. To znamená, že báseň byla napsána "etapově" (chápu, že je to je spíše břídilství a nastavovaná kaše než básnictví). Tím je částečně zdůvodněna tato nestejnost refrénu...
ad 3)Interpunkce. S tím hodně válčím. a chyba to je, navíc dost holupá, měl jsem si jí všimnout, když jsem dával Pokřik do MS...
A hlavně děkuji za názor, velice si ho vážím...


Nathaka Warrior: K tomu mi dopomáhej Otec, syn i Darian svatý:-). Děkuji za pochvalu, asi si ji ani nezasloužím...

abbé, anarion: díky, díky, díky...

Shadowmage: Děkuji, i čtyři hvězdičky jsou skoro moc... Děkuji za vyčerpávající výklad básně, tedy ani ne básně... říkánky...budu psát pokřiku.


Falhir: milé? díky, jak milé:)

Velká písmena: ano, jsou to překlepy...

Nářečí to není, zkus si to představit. možná že to trochu vykukuje z celkového propagandistického pojetí, ale "pojdem" mělo být opravdu ve smyslu "chcípnem" Skřeti nenadávají jenom na nepřátele, nadávají i na buzeraci hejtmanů...

Ty byses nebál trpaslíka ve zbroji máchajícího zuřivě sekerou? já ano. a s krolly by skřeti neměli nejspíše takové zkušenosti, protože zaprvé: Krollové žijí v chladných oblastech, chlad jim méně vadí, jsou odolní, skřeti nikoliv. Pravlastí krollů by byly spíše pláně, kde by se skřeti neměli kde usídlit. Krollové nejsou příliš běžní, trpaslíků je mnohem víc a mnohem organizovanějších a lépe vyzbrojených.

Machr? germanismus... skřeti mi připadají k užívání přejatých slov a pohrdání zženštilými jedinci. Proč měnit na kluky? Skřetům, zvláště vojákům musejí elfové připadat jako vyfintěné slečinky, navonění metrosexuálové. A co by mohli vědět o homosexuálech? Že se jim líbí skřeti a ne skřetice, že je jednou za rok pochytaj a hodí do hluboké jámy, aby je nemuseli zbytečně živit jako "divné"? Navíc, tento pokřik by skřeti vymysleli taky, no možná hlavně proto, aby své protivníky zesměšnili, potupili a ještě se při tom nasmáli.


Nekroskop: skřet děkuje:-)


Krwekrw: Prvoplánové? Jistě a evidentně. Jde o to, jestli tě to pobavilo. ale za hodnocení děkuji, bylo více než štědré.


Pinhead: Jsem rád, že se ti básnička líbila a že tě pobavila


Tfoft: děkuji


A všem vám děkuji za mnoho podnětů, informací a připomínek, které mi daly mnoho ponaučení.

Howgh!