Články&Eseje

Web za peníze? Peníze za web? [Správcův povzdech] Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 25

Motta:

"Tak nám zabili Ferdinanda, paní Müllerová"

- Švejk

"Almade, stejně nevěřím, že si to celé financuješ sám!"

- nejmenovaný uživatel ve fóru

"...a proto přinášíme nový tarif Internet 2002, díky kterému ušetříte až 30% volání!"

- Český Telecom

"Chtěl bych mít bronzový náramek za každého uživatele, který se nenamáhá tím, že by aspoň nahlédl do manuálu."

- expert na megalitický hardware (Terry Prachett: Lehké fantastično)

Vím, že už nadpisem tohoto článku jsem mnoho z vás popudil. Do mnohých hlav jsem zasel myšlenky typu "To se nám to tu zase kazí" (asi je to něco jiného, ale snažím se aspoň o minimální dávku slušnosti :-))), popřípadě "Fantasy má být přece zadarmo a pro všechny". Svoji část pravdy asi bude mít každá z kritizujících skupin, přesto bych však chtěl poprosit, jestli byste neobětovali několik minut na přečtení a několik mozkových závitů na chvíli přemýšlení.

Předtím, než prozradím "proč" a "na co", zkusím říci "jak". A vlastně ještě předtím zkusím říci něco o současném stavu serveru.

DraciDoupe.cz se od svého počátku poněkud rozrostlo. Nikdy jsme nezakládali tento server s vidinou zisku nebo něčeho podobného, měl to být spíše náš první experiment a také jsme se na těchto stránkách chtěli naučit aspoň trochu skriptování na straně serveru, práci s databázemi a podobně (což je odkaz, který si s sebou neseme doteď a díky čemuž bude nová verze kompletně a "zgruntu" předělána) a prvním cílem bylo: během prvního půlroku se dostaneme přes 50 UID (unicate ID, unikátní uživatel)/den. Leč, situace nám přála, práce nás stále bavila a přestože se snažíme různými způsoby aspoň trochu udržet (příspěvkovou) úroveň serveru, lidem se zde celkem začalo líbit a v současnosti se pohybujeme někde mezi 300 a 400 UID/den. To není nijak závratná suma, ovšem na server v českých zemích už je to poměrně hodně (v mezinárodním měřítku je jako "bigger page" udáváno přesáhnutí 4 000 impresí/den, přes což jsme se v září těsně dostali).

"Tady přece nemůže být problém s reklamou", řeknete si. Ale ouha. Náš problém totiž není ani tak v nedostatku návštěv, jako v naší úzkoprofilovosti a věkové skupině, která není pro svoji nepříliš vysokou kupní sílu zrovna oblíbeným cílem inzerentů (kromě toho, že o příjmech z reklam na českém internetu panují dosti zkreslené představy. Výdělečných z reklam je jen několik málo stránek, zvláště odečteme-li ty, které mají mohutnou podporu a příjmy jinde, jako je třeba systém idnes.cz, stránky příbuzné s cpress a podobně. Navíc tyto stránky mají - logicky - řádově vyšší návštěvnost).

Situaci poněkud stabilizovalo knihkupectví Černý Rytíř, se kterým se stále domlouváme na reklamách a které nám snad bude za reklamu platit přibližně 500,- Kč/měsíc (což znamená, že po odečtení pravidelných nákladů, nebudou-li se zvyšovat, se mi "investice" vrátí přibližně za 27 měsíců). Zdánlivě si tedy nemám na co stěžovat. Háček tkví ovšem někde jinde: rádi bychom poskytli různé služby, které by nám mohli na server "přilepšit" bez jakýchkoli zásahů, ať už prostor na web nebo e-mail za nějaký velmi drobný poplatek (popř. pro vysokolevelové uživatele zadarmo), ale zůstává tu jedna zásadní věc: jsme stále jenom na hostingu. To si s sebou nese omezení:

  • Máme jen 300 MB na skripty, databázi a soubory - včetně galerie a downloadů
  • Za normálních okolností je povolen datový přenost do 1 GB. Ten však za měsíc září činil 7 (!) GB a jen díky laskavosti Web4u jej nemusíme platit (výměnou za banner na spodním konci stránek) - to by nás jinak s cenou okolo 180 Kč/GB/měsíc docela jistě zruinovalo.
  • Jakékoliv rozšíření a ulehčení typu nové databáze, cronu či FTP přístupu jsou za další příplatky.

Pokud by se nám podařilo získat dostatek peněz, nešli by tedy na splácení nákladů či by se nerozdělili mezi redakci (zde musím říci hluboké, dlouhé a hlasité BOHUŽEL a to z mnoha důvodů. Některé si sami jistě domyslíte, nad jinými se ještě pozastavím), nýbrž bysme se je pokusili investovat do serveru, který by nám poskytl mnohem širší pole působnosti.

Zpoplatnění služeb - tato varianta se na internetovém serveru nabízí sama, ale jaksi právě díky absenci vlastního serveru je nám ty zajímavé - jako třeba ona e-mailová adresa - odepřeny. Zpoplatněním některých výhod současných "vysokých hvězdiček" by došlo k devalvaci level systému a kromě toho bychom se zpronevěřili některým ideálům, na kterých tento server stavíme, a heslům, která jsme tu proklamovali.

Mnohem více se mi zamlouvá obdova varianty, jež je zavedena na serveru Abarin.cz, ač je tento server založen na něčem jiném. Uživatelé, jež přispěli nějakým drobným poplatkem, dejme tomu 300 Kč/rok, což je IMHO cena, kterou dá dohromady každý, budou viditelně označeni a bude se jim dostávát některých výhod. Znovu ovšem upozorňuji, že si uživatel nebude nikterak moci přilepšit v level systému, označení bude jiné - ať už stylem písma, jakým se bude psát nick, odstíny, 3D hvězdičkou nebo jinak, to se teprve uvidí. A co za výhody? Napadají mě následující:

  • jimi poslané příspěvky se přednostně zobrazí ke schválení
  • o několik kb větší prostor pro ikonky, popř. možnost i jiných formátů, jako je třeba Flash

Zde bych rád přijal další nápady, ovšem bohužel - právě díky tomu, že nevlastníme žádný server - nemůžeme být nijak náročný na prostor disku, proto bych klidně sem klidně zahrnul i věci typu více možností filtrů, vyhledávání atd. Hlavní výhoda by však byla v označení, neb uživatel by tím dával najevo, že to se svou účastí na tomto serveru myslí vážně, je signálem pro ostatní, že se tu nejspíše nějakou dobu vyskytuje a signálem pro nás, že s ním můžeme počítat i do budoucna.

Nechci se však na tomto místě handrkovat o ceně poplatku v halířích či jednotlivé služby, jde mi o Váš postoj k této myšlence jako takové...zda je tu aspoň někdo ochotný ji podpořit.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Jaravor(e) plne s tebou souhlasim take bydlim na vesnici s 400 obyvateli a na brigadu jsem moc mlady a moje prijmy jsou 600kc na rok ale neco bych zaplatit mohl ale moc by toho nebylo ale zda se ti pekne ten napad ale jak zarucit ze nam budou spravci verny a nebudou si penize strkat do kapsy pro vlastni potreby no snad to tak nedopadne ale ne zrizeni stranek tolik penez potreba neni ale jestli jo tak by stacilo 50kc od 1 uzivatele no ale jestli to zahrnuje neco vic tak by me zajimalo co tot vse


 Uživatel úrovně 0

No,pro většinu lidí by asi nebyl žádný problém dát těch 300kč/rok,ale když si představím své skromné začátky(13 let!),dostával jsem jen 50kč/měsíc.z jednoduchého výpočtu zjistím že jsem měl "čistý příjem"(bez darů od babičky) 600kč/rok.Z toho jsem musel financovat nějaké to ABC a tak,dárky,a nezbyla mi ani koruna.Možná namítnete,že jsem si mohl sehnat brigádu,ale na vesnici s 400 obyvateli to je opravdu nemožné.A pro zajímavost:je mi 14.


 Uživatel úrovně 0

já jen bych chtěl říct že je dost obtížný sledovat tu stejnou diskusi na dvou místech.Almad docela dávno založil v putice stůl na toto téma tak by možná bylo dobrýkdybyste svý příspěvky dávali tam.
Ten stůl se menuje dracidoupe.cz platba za web


 Uživatel úrovně 5

4 Mesanfaron: ano, nejsem nejchudší :o) Ale vše jsem si musel poctivě a občas i těžce vydělat...
4 Almad: jestli chceš, tak ti přispěju, řekni kdy se sejdem.
J.S.


 Uživatel úrovně 0

Jo a ještě jedna věc. Může to být poučný článek zejména pro ty uživatele, kteří se domnívají, že Almad je boháč a dracidoupe.cz zlatý důl...

(Proč o tom mluvím - podívejte se na článek Nájemný zabiják od Krolaxe a pochopíte...)


 Uživatel úrovně 0

No a ještě jedna věc. Nebyl bych to já, kdybych neupozornil na jednu pravopisnou chybu v článku. Shoda přísudku s podmětem. Peníze jsou rodu ženského...

Pokud by se nám podařilo získat dostatek peněz, nešli by tedy na splácení nákladů či by se nerozdělili mezi redakci...


 Uživatel úrovně 0

Už jsem sem jeden příspěvek psal, ale na chvilku jsem odešel a když jsem to odeslal, tak se to smazalo a řeklo, že se musím přihlásit... MRCHA jedna... No nic.

Almad: Pěkná esej... Shrnuls tam všechno o čems v poslední době mluvil. Řešení finančních potíží je věru věc složitá, nicméně souhlasím s názorem Deloriana. Platit za to, že budu odlišen vizuálně a že budu mít více prostoru na ikonku? Nesmysl. Ani však nepředpokládám, žes chtěl zkusit tento postup aplikovat... Je ještě možná dobré zamyslet se nad tím, jestli by se chtělo uživatelům dávat peníze cizím lidem, protože se tady opravdu jen málo uživatelů zná osobně.

Myslím, žes ani tento článek nemyslel tak, abychom tady navrhovali různé možné varianty jak podpořit web. Myslím, že to tak kritické není, nicméně určitě by malá podpora pomohla - to chápu... (Zombie vypadá jako docela slibná podpora, že? :-)))

Zombie: Ty nejsi z nejchudších, že ne... :-)))


 Uživatel úrovně 0

To je velice ošemetný problém, s nímž se potýkalo a jistě bude potýkat mnoho Administrátorů webů i v budoucnu... :(

Já osobně bych se přikláněl k "darům", nebo jak již se zmínil Zharradan k placení měsíčně... Ale jak jsem již četl, bylo zde více jiných a propracovanějších návrhů.


 Uživatel úrovně 0

Zombie: ass to dopadne, jak rikas...(achjo)...
Delorian: zvysil jsem ti reputaci za prispevek dole... (pravdu mas cece...)...


 Uživatel úrovně 5

4 Almad: takže výsledkem je co ?
A) peníze se musí sehnat
B) najistotu to skončí u darů :o(
C) skusil bych "podojit" všechny ochotné, jinak automaticky skončíme u bodu B) a server bude existovat dokud bude ochota a vůle dárců platit. Což považuji za dost nejistou budoucnost.

D) která mrcha mi snížila reputaci ? Nic špatného na výpisu možností nevidím ..... :.( (viz. dole)

E) JÁ osobně jsem ochoten dát jednorázový dar 1000,- a pravidelně platit cca 300,- mesíčně, vzhledem k tomu že tu stejně skoro nic nečtu pro zábavu a mám s vámi jen nervy, tak mi to přijde až až :o)))))))))

J.S.
Ps: jsem na civilce, takže moje hvězdná výplata .... se někde fláká :o)