Články&Eseje

EuroCon 2002 - hodně, více, megalomanštěji! Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 16

EuroCon 2002, který se jako první vůbec konal v České republice, byl akcí, na kterou jsem se zcela nepokrytě těšil již dlouhou dobu - i když na to mi stačila jména jako Sapkowski, Vrbenská nebo Medek (přestože druzí dva se účastní dosti podstatné části mnou navštěvovaných Conů), stejně jako beseda o Dračím Doupěti Plus. Nechci tady psát reportáž o Conu - toho bych nebyl schopen ani kdybych poctivě navštěvovat chtěl - bylo toho prostě moc. Chci jen popsat (pokud možno přesně), jak jsem EuroCon strávil já (ach, ten egocentrismus). Takže?

Středa: příjezd a seznamování

Když jsem v dubnu vyplňoval přihlášku, zapsal jsem se do prvního autobusu odjíždějícího z Černého mostu v 9:00, což se neukázala jako ideální záležitost (díky slevě ČD zvané "Vlak Plus"), ale nic jiného mi nezbývalo. V 8:45 jsem tedy s Levem a Blahomilem sešel ke skupince podivně oblečených bláznů mě podobného typu, abychom společně čekali...a čekali...a čekali. Pak kdosi znervózněl a po krátké diskuzi se zjistilo, že čekáme na špatném místě. Úprkem jsme se vrhli na druhou stranu nádraží...kde nestálo také nic. Přesto jsme vyčkali a ve tři čtvrtě na deset nás čekala zasloužená odměna - autobus s plakáty Euroconu, do nějž jsme se všichni víceméně pohodlně vešli. Další cesta již byla bez problémů, autobus našel cestu na náměstí v Chotěboři bez problémů, stejně jako my (díky jistému průvodci) cestu na vlastní místo conání - Dům mládeže, kino, Obchodní Akademii, ZŠ Smetanova a Sokolovnu.

Po porovnání programu s časem ("Registrace až od poledne!") jsem začal hledat aspoň nějaké redaktory a taky jsem se nějakých dohledal (nebo spíš oni mě), konkrétně Smeetyho a Kubze (je vždycky zajímavé zjistit, jak někteří lidě vypadají doopravdy, u některých je to docela kontrast :-))). Po prvním představení jsme se rozhodli se již připravit ke vstupu do registrační místnosti (stejně tam byla už fronta) a po jejím vystání (naštěstí nebylo nutné předložit doklad o platbě) jsme se demokraticky rozhodli prohledat okolí, protože Hlad (a Žízeň) nás dohnali i v Chotěboři. Jedno takové bylo o necelé dvě ulice dál a tam jsme se taky na nějakou dobu usídlili - tímto bych chtěl poděkovat místnímu kuchaři, jež mě po delší dobu zásoboval smaženým sýrem, stál za to :-) (jedna výtka by však byla, neměli Velvet, barbaři). Taky jsem se v té době pořádně pohrabal v programu, což mi působilo nemalé zděšení, když jsem zjistil, co všechno nestihnu (při pohledu na 8 - 12 zaplněných rádků ale pohne každého). Jelikož ale, jak se správně říká, cony jsou o lidech a ne o přednáškách, tak jsem ten den nakonec neviděl nic až na naprosto kultovního Shreka (ano, padl i Tolkien a Severské mytologie, i Zrůdis Pictus, i Vrbenská v rámci pásma Tolkiena, i všechny STčka, i Slepičí úlet, i "Sci-fi in the Holy land", i LOTR. No nic).

Čtvrtek: Tolkien, Tolkien, Tolkien

Poté, co jsem nakonec rozlepil oči (přitom jsme šli spát už ve dvě) a po menší hygieně v omezených podmínkách jsem se vydal na Volaní smečky Ivany Kuglerové. Pěkná přednáška, autorka toho o tématu znala _opravdu_hodně_, mimoto postavení vlků ve fantasy a sci-fi je poměrně zajímavé téma. Konec se lehce zvrhl v dotazy a debatu pejskařů (ale aspoň vím, že můj malý pes prokazuje téměř všechny znaky, že se cítí dominantním). V místnosti jsem nakonec zůstal, neb se chystala dvouhodinovka Pán Prstenů - filmová trilogie" od Pavla Němce. Ten měl připraven hojný obrazový materiál, proběhlo dlouhé (a očekávané) představení Společenstva a příslušných herců (BTW na jednom plakátu bylo vidět, jak místní časopis představuje Lord of the Rings jako "Něco mezi Pokémonem a Star Wars) :-))), přišlo i na režiséra, minulé filmy, jak se vše vlastně točilo - o chybách se nedebatovalo, neb tomu byla vyhrazena jiná přednáška a za což jsem rád, protože pro mě je tahle diskuze trošku bezpředmětná. Zajímavá byla i komplexnost filmu, co všechno za detaily (hlavně nápisy) dal Jackson do filmu - přičemž 99% pak nebylo ani nebylo na plátně vidět vidět, je ohromující. Celkem se těším na DVD s filmem, jež vyjde u nás v listopadu a bude obsahovat film o 1/2 hodiny delší (samozřejmě doplněný o obrázky a podobné kravinky). Mluvilo se i o změnách v příběhu a pak už přišlo na dvě věže a na to, co zde chystá, přičemž za největší, nejzásadnější a nej...změnu považuji, že Saruman umře již na konci druhého dílu (!), a to zřejmě když bude vyhozen z okna Gandalfem. Vymetení Kraje bude proto zřejmě provedeno jinak, popřípadě nebude provedeno vůbec. Nevím, jak moc budu schopen překousnout tento posun k Holywoodu, navíc se chystají i různé jiné změny typu "Minule ten meč nezvali, tak jim pošlem elfí komando, které povede Arwen, budou v Helmově Žlebu dřív a ta rovnou vezme ten meč." Nechme se překvapit, oficielní trailer na konci přednášky sliboval slušné pokračování (Legolas "skejtující" na štítu ze schodů v Helmově žlebu a sestřelující přitom okolní skřety).

První hodina odpolední spolu s hodinovým blokem nepříliš zajímavých přednášek znamenala ve spojení s ručičkou nastavenou na "Snídaně" opět návštěvu hostince (nojo, to jsem ještě nevědel, co znamená "Yami no Matsuei"...snad příště) - poté jsme se rozhodli jít opět na film, a to "Příběh rytíře" - perfektní záležitost, chyba nevidět - taková kravina, až je to pěkné ("We will, we will rock you!"). V následující hodince pak opět díky lidem odpadlo "Fantasy jako rodící se neomýtus" a já se vydal rovnou na "Šokující pravdu o hajzlech na Enterprise 1+2 a DS9", jež byla poněkud později díky technickým problémům. Pravda nám alespoň prozradil, že se chystá kandidovat na EC 2004 a pak už jsme se ponořili do prezentace, podložené zvukovými a obrázkovými materiály, okořeněné i trochou teorie ("tady jsem vám našel žebříček TOP 10 nejhorších záchodů v ČR"). Následně už na mě čekala FantasyPlanet a LOTR speciál, kde jsem se aspoň taky dozvěděl, jak může sebevrah k webu přijít. Organizace webu zajímavá, ten člověk nahoře se z toho musí zhroutit. Opět po hodinové pauze (Kuřecí polévka poprvé, taky se mě nějaký šílenec snažil asi půl hodiny prodat magazín Trollík. Ubránil jsem se :-))) jsem nakonec odcestoval na Janíčkův "Můj (jiný?) pohled na sci-fi", což probíhalo tak, že se lidé pokoušeli definovat pojem "sci-fi". Dohodlo se, že sci-fi definovat nejde. Po tradičním vyhlášení "Ježíšku, já chci plamenomet!" přišel všeobecný pokec s lidmi zakončený Mafií (jedna výhra, jedna prohra, obojí jako poctivý občan. Hra s právničkou je docela sranda.). Jelikož jsem chtěl být pro pátek aspoň trochu v kondici, šel jsem opět kolem druhé hodiny ranní spát.

Pátek: RPG a deskovky začínají + 1. DraDouCon

Ráno začalo jak nejlépe mohlo (mezi 250 lidmi se mi podařilo ukořistit sprchu) pak už jsem se vyřítil na animované "Soudné sestry" (Ať žije Prachett) se vším, co k tomu patří ("Living peoples are not allowed to be a ghost!"). Poté jsem se spolkem podobných nadšenců rozhodl blíže prozkoumat GameCon, kde jsme rovnou zůstali u Osadníků z Katanu. Ty se protáhly až přes "Méně známé deskové hry" a i část "Dračí Doupě - zrod a historie": na její konec jsem však přišel, abych si zabral místo na "Doupě pro třetí tisíciletí".

Autoři nám zde v několika větách objasnili, o co se vlastně snaží a pak už jenom čelili dotazům zvídavých posluchačů - a jako že jich bylo požehnaně (a některé padly několikrát :-))). Optimismus vývojový tým stále neopustil, a tak se stále věří, že DrD+ spatří světlo světa ještě před Vánoční sezónou. Uvidíme. Každopádně, ačkoli se nejedná o skill-based systém, jak jsem se mylně domníval, vypadá to přinejmenším na velmi zajímavou věc, která konečně myslí i na to, že RPG systém se může používat v různých světech a tudíž musí být popsán trošku obecněji. Další věcí je, že základní kniha, jež má na Vánoce vyjít, bude otevřeným systémem, na nějž nebude problém něco "přistavět". Tudíž se chystají další povolání, rozšíření pro magii, alchymii, bohy...uvidíme, čeho všeho se ještě od Altaru dočkáme. Větší prostor zde taky dostává PJ - a na důvěře k němu jsou také postavena některá povolání, zvláště kněz - ten by měl probíhat v podstatě tak, že hráč dle své fantasie oznámí, o co se chce pokusit a PJ mu oznámí, jestli se to povedlo. Zajímavá myšlenka, uvidíme, jak bude fungovat v praxi. Každopádně to nebude nic pro skupinky, kde je PJ schován za hradbou příruček a kostkami.

Kručící žaludek demokraticky odsunul Shadowrun až za snídani a poté se mi naskytla příležitost, která odsunula i LARPy - možnost vidět filmové zpracování Sapkowského Zaklínače bez stovky dalších lidí tísnících se v malé místnosti. Ehmmm...o této pohádce O Velkém Arniem a Tlustém Marigoldovi se ještě zmíním. Autoři se nějak (vůbec) netrefili do mého vkusu - ale to vydá na samostatnou recenzi. Pak už se čas chýlil k hodině desáté a s končící přednáškou o Exhalted nastal i čas historicky prvního DraDouConu.

První DraDouCon byl poznamenán hned několika věcmi - za prvé mojí blbostí a pomalostí, díky které bylo málo času na hlasování v soutěži O Hlavu Zlatého Draka a nebyli jsme zapsáni v programu, za druhé tím, že Con se konal v době uvádění Prachetových Mužů ve zbrani ve formě divadelního představení. Přesto však přišla asi třicítka lidí, z toho asi pět, jež náš server doposud nenavštívilo. Kupodivu většina vyslechla až do konce můj na místě vymyšlený úvod, což byl v podstatě přednes základních myšlenek a historie serveru a pak už přišel ring, kdy na náš uživatelé chrlili dotazy a my se snažili je odrážet zpět na ně :-) Došlo i na některé zajímavé myšlenky, jež se určitě (v nějakém časovém horizontu) na serveru objeví, za všechny bych vypíchl Amarthův návrh na Workshop. Chvíli před půlnocí jsme na chvíli přerušili rušnou debatu a vyhlásili výsledky soutěže a přítomným předali diplomy. A protože nevím, kdy bude plně funkční vyhlašovací skript, zde jsou výsledky:


O Hlavu Zlatého Draka

červen - listopad 2001 (nominováno 24 příspěvků ve 4 rubrikách)

Články & Eseje [3 nominované, 2 postoupily (to znamená, že měli kladný počet bodů a nebyli vyřazeny kvůli příliš velkému počtu Černých Draků)]

1. Popravy aneb Jak vytrestat postavy? [Šobri] 50 bodů
2. Odkud jsi přišel, Asterione? (zamyšlení první) [Jersey] 34 bodů

Bestiář [12, 12]

1. Nekros [Kubz] 22 bodů
2. Vodník mořský [Petr Kinšt] 18 bodů
3. Myslík [Petr Kinšt] 17 bodů

Předměty [2, 2]

1. Dýky-která-rozhodla [Kubz] 39 bodů
2. Přírodymilný štít [levo] 31 bodů

Kouzla [6, 6]

1. Mimoprostor [Darkmoor] 42 bodů
2. Zrcadlo minulosti [Petr Kinšt] 19 bodů
3. Magická síť [Porésa] 7 bodů

Downloady [3, 2]

1. Dungeon Crafter [Kolektiv autorů - http://dungeoncrafter.sf.cz] 44 bodů
2. MapMaker [Marek Schmidt] 29 bodů

prosinec 2001 - květen 2002 (86 příspěvků v 10 rubrikách)

Články & Eseje [18, 9]

1. Murphyho RPG zákony [Nam-Tar] 18 bodů
2. Jak psát příspěvky [Almad] 11 bodů
3. Kdo je vlastně ten Charisma? [Kostěj] 7 bodů

Alchymistické předměty [4, 2]

1. Chuťový pohár [Grave] 8 bodů
2. Vodní tříšť [Grave] 7 bodů

Alchymista - zvláštní schopnosti [2, 2]
1. Nehody I. [Zombie] 19 bodů
2. Rachejtle I. [Zombie] 15 bodů

Bestiář [12, 8]

1. - 2. Přízrační vlci [Thrain] 6 bodů
1. - 2. Svůdnice [Darth Windu] 6 bodů
3. - 4. Python (Hroznýš) Kamenný - oživlá socha [Zombie] 5 bodů
3. - 4. Gurha Časožravý [Pajův DrD koutek - http://pajuvdrd.wz.cz]

Hraničář - zvláštní schopnosti [1, 1]

1. Pouto se psem [Kostěj] 26 bodů

Kouzla [8, 6]

1. Hormungovo tušení [Petr Kinšt] 12 bodů
2. Imaginární rána [Fallas] 6 bodů
3. Pěst z kamene [Petr Kinšt] 5 bodů

Nová povolání [8, 2]

1. Pomocná povolání [Vedro] 11 bodů
2. Sedlák [Vedro] 7 bodů

Nové rasy [3, 2]

1. Lesní elf v. 1.6 [Zelgaris] 16 bodů
2. Noční elf v. 1.01 [Zelgaris] 15 bodů

Předměty [24, 8]

1. Zbroj z lupeňov lothluinu [Morgred] 10 bodů
2. Loutna krásy věků [Eurik] 7 bodů
3. Zachariášovy hodiny smrti [Karate Panter] 6 bodů

Dalším tématem pak byla tvorba světa Raltanu: diskute k tomuto tématu (jejiž ozvěny k příslušným uším brzo dolehnout) se protáhla až do ranních hodin (pět nebo šest), takže jsem usoudil, že nemá cenu jít spát a místo toho jsem se usadil v baru u polévky a jiných tekutin.

Sobota - Všeobecná směska, "konečně" Sapkowski + fenomén Newman

Po důkladném probuzení :-) jsem den zahájil naprostou blbostí - promítáním filmu "Jako kočky a psi". Větší blbost už jsem dlouho neviděl, ale stálo to za to :-) - chcete-li prostě odložit mozek do mísy, odreagovat se či si dát něco nenáročného poránu, tak doporučuji - stejně jako dětem tak do 10 let. Po tomto filmu přišlo dvouhodinové pásmo, které mnoha lidem přineslo těžké rozhodování, kam jít: Andrzej Sapkowski, Františka Vrbenská, "Zabijáci v rytířské zbroji", Neviditelná Universita, "Pravda o hajzlech na DS9 a Voyageru", "Beseda s autory Asterionu". Kam jít? Nakonec zvítězila přirozená zvědavost a vědoí, že jsem na EuroConu a tak jsem se probil do velkého sálu na Sapkowského. Autor měl místo dvouhodinové přednášky pouze hodinovou (to přesto, že byla prodlužována tlumočením do češtiny) a zabývala se teorií a rozdělením fantasy (přičemž podstatnou část také zabíralo předčítání děl cizích autorů "co kam patří"). Zkrátka - přednáška mě lehce zklamala, místy jsem i usínal, a závěrečná debata - nebo spíš dotazy přítomných - taky nestály za moc (a bylo jich málo). Snad příště.

Po tomto lehkém zklamání jsem neviděl nějaké supr přednášky, takže jsem konečně šel na nějaké anime - a to konkrétně Alien 9. Musím říct, že anime (a mango a jiné podivnosti, co jsem tam viděl :-))) mě celkem nadchlo, asi se mu začnu trošku věnovat pozornost. Prostě se mi líbí celý ten styl... Nakonec jsem se vykašlal na Newmanovy upíry a radši šel na oběd - přeci jenom, byla to jedna z posledních šancí. Navíc přijela do té doby nedostupná šermířská skupina s některými známými, takže jsem se nejdřív podival, jak se povraždí :-) a potom (cca 9 hodin) jsme usoudili, že Fantastická diskotéka za moc nestojí (Shakira & spol.) a na V.I.P. party se platí příliš vysoká suma (100,-). Tudíž jsme ukořistili pár her a podkroví v ubytovně a jali se odehrát pár her typu Carcasson (jestli se to píše jinak, tak mě opravte)...kolem druhé hodiny ranní jsme pak z Vládi vytáhli jeho Chronoagenty a ti se protáhli až do sedmé hodiny ranní, kdy jsme hru radši ukončili (vy, vy vy...kdybyste mi nezabili moji Tamagotchi s mechanickym koněm (důvěrně zvaným "motorka")!!!). Chronoagenty hodnotím jako velmi perfektní hru, velká škoda, že nakonec nevyšla.

Ačkoli jsem ho nakonec nezažil, musím se pro úplnost zmínit o fenoménu Newman. Tato bytost měla na EC přibližně pět přednášek ve velmi krátkém časovém období. Asi jediný, pro kterého byl con ziskový. A to, co o něm vím, se v podstatě dá shrnout do "Proč má tolik přednášek a tak strašně připravený?!?" a "Většího debila abys pohledal, ale aspoň je s nim sranda". Pak je tu samozřejmě ještě skupinka jeho obdivovatelů a fanoušků (no, spíš fanynek), kteří chodili a všechny jeho přednášky a založili už dokonce svůj fun-club (na Lopuchu je tomuto stvoření věnováno již několik místností).

Neděle: filmečky a už odjezd...

Po přesunu do baru a tradiční polívčičce šel usednout do kina - 12 úkolů pro Asterixe jsem ještě prakticky neviděl, ale přes moji lehkou únavu to byla dobrá zábava. Poté následoval film, který jsem už viděl, který byl mnohými zkritizován, ale mě se přesto zamlouvá tak, že se na něj můžu podívat ještě jednou - Final Fantasy. (D)efekty vzniklé tím, že film je 100% na počítači mi nepřijdou zas tak strašé a příběh se mi zamlouvá hodně. Možná s tímhle názorem budu sám, ale říct jsem to musel :-)))

Po filmech už tu bylo poledne a to znamenalo konec programu. Spěšně jsem zašel do haly si sbalit věci (jako jeden z posledních, ufff), zařídit pár věcí, vyvléci se ven, zkontrolovat, jestli mám sbaleno aspoň přibližně všechno, koupit si něco k obědu (párek v rohliku), najít místo ve stínu, rozloučit se, loučit, loučit, loučit, popovídat si...a pak už tu (konečně) byl autobus. Do něj jsme se vešli celkem bez problémů, rozhodl jsem se proto moc nepotlačovat spánek, který ke mě stejně přišel jaksi sám :-) a vzbudil jsem se (nebo spíš byl jsem vzbuzen) až na známém nádraží Černý Most.

Zavěr...dojmy?

Celkově byl dle mého názoru EuroCon velmi vydařenou akcí, která tu ještě nebyla a asi hned tak nebude. Jediná škoda je, že se nejednalo o skutečně mezinárodní con - a to ne z hlediska počtu zahraničních přednášejících - těch bylo celkem dost - ale podle národnosti návštěvníků - pár angličanů a podobných jsem sice zahlédl a zaslechl, ale bylo jich málo, tuze málo...na druhou stranu je svým způsobem chápu, dvojjazyčné nápisy/přednášky se až zas tak nevyskytovaly a když se jistý turista začal řidiče po příjezdu ptát "Sorry, how can I...", řidič mu skočil do řeči "To je metro, vole.". Jak vidno, jisté rezervy tu ještě jsou.

DraDouCon se jakožto setkání redaktorů s návštěvníky podle mě vydařil, protože jsme se konečně dozvěděli (nebo aspoň něco), co vás pálí a co vám chybí - že byste se to báli napsat? :-) Myslím, že kromě dalšího DraDouConu plánovaného na Pragocon možná zkusíme nějaká setkání "mimo" - konkrétně bych začal oslavou jednoho roku existence - to je ve středu 3. září 2002, ale možná by se to mohlo oslavit už v něděli nebo až v pátek - co říkáte na celopražský sraz? :-)

Závěrem bych chtěl poděkovat Václavu Pravdovi, který si tohle "vzal na triko" a je pachatelem toho, že se to celé uskutečnilo (a má můj obdiv, že to přežil). Dále té dobré duši, co do baru nakupovala polévky, těm, co to se mnou přežili, firmě Dracula za vyhraný česnek, uklízečkám a kontrolorkám u vstupu do haly :-), Tel, Kubzovi, levovi, Zelgarisovi, drbnám, Zombiemu, smeetymu, Blahomilovi, Amarthovi, Vláďovi, Rozruchovi, Martenovi, Edisonovi & Co., celé skupině na Mafii (ať žijí poctiví občané!) a všem přednášejícím, co měli tak dobré přenáška a vlastně vůbec všem, co se na pět dní vytrhli z normálního života, sebrali pár stovek a udělali con takovým, jaký byl.

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Kostěji kostěji :))


 Uživatel úrovně 5

Máš to za to, žes nám na konci poděkoval!!!
Daniel Newman je boss - umí celou noc nedýchat!


 Uživatel úrovně 5

zelgaris: No pockej, ja navic ke Glejtu dostal poukazku na dozivotni 50% slevu na zbozi Altaru, sadu vsech pravidel DrD v brozovane verzi s barevnymi ilustracemi podepsanou autory, sek na 2000 $, betaverzi pravidel DrD+, figurku draka z 24 karatovyho zlata a neznicitelny tricko s moji fotkou a napisem "HE MAKES THE RULES!!!". Vy jste todle vsecko nedostali? Tak to se musite zeptat Almada...


 Uživatel úrovně 5

Darth Windu, znamená to pro tebe asi to, že dostaneš takový býlý papír se žluým potiskem a textem (nějaký Glejt) a to je vše (s penězi nepočítej :))) ).


 Uživatel úrovně 0

Hmm, na serveru o Dračím doupěti vypustit GameCon mi připadá docela mimo mísu. Celá recenze.


 Uživatel úrovně 0

Lukasi (sorry, Almade), ty si zapomněl na nejdůležitější postavu Chronoagenta - tvého "chytrého" Suma!!! Všichni ho chtěli zabít v bojích chytrosti, ale on přežil. Chudák Sumo, on se pomstí! Jinak výstižný článek o bohatých událostech Euroconu.


 Uživatel úrovně 5

To je mi líto, že Almad neděkoval Mesanfaronovi. Chudák !!!!!
Je z toho zdrcen:-) a on se s ním tak rád seznámil...


 Uživatel úrovně 0

Škoda, že jsem tam nebyl... Nevíte náhodou někdo, co to pro mě znamená, že jsem se tam umístil s tou svůdnicí a hodinama?


 Uživatel úrovně 0

No, Final Fantasy je hloupost - možná ne, ale zpracování je dost ubohý. Jsem prostě zastánce hraných filmů s doplňkovou animací a ne animovanej celej film!


 Uživatel úrovně 5

Jo jen tak mimochodem, ty 4* co jsou nademnou, sou taky moje a je to způsobeno odhlášením při četbě tohodle článku...