Články&Eseje

Staré bojiště Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 33


STÁLA TAM PRAVDA
a celičká byla nahá
les sotva vzbuzený
potichu vytékal z dlaní

a řeka krvácela z úst
pustý byl břeh
a pole meči opředeno
nebylo mrtvého
mrtvého kamene
na starém bojišti

stála tam pravda
a život v objetí s roztouženou zemí
jak peří
z křídel anděla vytržená
letěla staletí
tím prokletým ránem

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Tak tohle se mi libi. Miluju sloky zacinajici na "a"... kdyz se zahrabu v pameti, tak mi to trochu pripomina Skacela, ale uz je to dlouho, co jsem ho cetl, tak me kdyztak nekamenujte :o) Kazdopadne se mi to libi, i kdyz si to budu muset precist vickrat. Sice kratke, ale vyzivajici k zamysleni.

... and out of the very heart of Truth
black shapes were set free as corpses disfigured
riders on horseback with flowing manes
all stained with blood
they thundered though the night until the last dissapeared
but Truth stood there still
much smaller, but piercing white in its glory
freed from all which she thought to be part of herself
and having nothing more to say, she vanished.


 Uživatel úrovně 0

Marsia: Ano, udala jsem takovýhle důvod, protože mi přijde jako základní.. Proto tak nízké hodnocení.. Mám radši obsáhlejší poezii, např. Černá královna.. Ale samozřejmě, že teď už vím, jak to hodnocení mělo vypadat, omlouvám se, že jsem to tak ohodnotila, ale relativně vzato mi přišlo, že takové hodnocení bude na místě.. Ještě jednou se omlouvám.


 Uživatel úrovně 0

Mas pravdu.Som za.


 Uživatel úrovně 0

To hej, mne az tak na dĺzke nezálezí hlavne mi ide o obsah a ten bol super.


 Uživatel úrovně 0

Presne tak Hassan.Podla mňa bola ta dĺžka taká akurát.Inak by to bolo na moj vkus prilis dlhe.


 Uživatel úrovně 0

Kvalitne spracovanie diela, stručné a výstižné.


 Uživatel úrovně 0

Podla mna je to kvalitne dielo a to ze je kratke vobec nevadí.


 Uživatel úrovně 5

To je pěkný... škodajen, že se poslední dobou tak nějak vytrácí hravost...


 Uživatel úrovně 3

Dračí mimi: Samozřejmě, že ti nikdo nemá do hodnocení, co mluvit, ale řekla bych, že jsi ho vůbec nezdůvodnila. Tvé hodnocení vyjadřuje, že báseň je podprůměrná. A jediný zápor, který jsi uvedla, je ten, že "dalo by se na toto téma napsat ještě spoustu kvalitních řádků". Zvláštní, že ze tvých slov se zdá být důležitý pouze nadpis a anotace - něco, bez čeho se básně rády i obejdou. O verších samotných se ani nezmíníš.

Proč tak přísné hodnocení, když máš na text pozitivní pohled? Když na něm nenacházíš chyby...

Mimochodem, s tím tvým záporem by se dalo slušně polemizovat. Nejen proto, že autorka uznala tuto délku za tu pravou, ale také proto, že i kdyby přišly další kvalitní řádky, brzy by báseň ztratila na výrazu, pravděpodobně by se rozplizla, nepřicházely by nové obrazy, jen by se začlz opakovat, obcházet... ne, to by pravděpodobně nebylo dobře. Obávám se, že by to zabilo atmosféru.


 Uživatel úrovně 0

Omlouvám se, že jsem nedodala úplně tak včas důvod, proč se moje hlasování tak lišilo od ostatních. Abych to dala do pořádku, snažím se to stručně zdůvodnit.
Začnu tím záporným: Samozřejmě nezáleží na kvantitě, ale na kvalitě. I přesto si myslím, že název je vhodně vybraný a dalo by se na toto téma napsat ještě spoustu kvalitních řádků.
Na druhé straně se mi líbil jak už jsem psala název, anotace poměrně pravdivě mluvící o obsahu, k verším ani tak nemám co dodat.
Pořád si stojím za svým, omlouvám se, že jsem možná autora zklamala svým možná až moc přísným ohodnocením, ale v žádném případě to neměla být žádná narážka ani nic podobného. Sama s poezií začínám, takže se nemám vůbec čím vychloubat. Neberte to nikdo jakože se mi to nelíbí. Naopak, jinak bych vůbec nehlasovala. Mám na ten text pozitivní nadhled