Články&Eseje

Riman Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 18


Riman

Dobyli to Rím, to jest tvoj dom, Riman!
Dobyli ti Rím, tvoj domov!
Domov tvojich matiek,
domov tvojich otcov.
Chop sa zbrane
a pusti sa na ne.
Vyženieme ich von...
doby späť svoj dom!
Pre tvoje krásne detské pláne,
pre hory čo sa týčia nad ne,
len preto chop sa zbrane.
Pre slzy žien a pre ich deti,
i pre žobrákov a pre ich smeti,
i pre nebesá, čo sa týčia nad ne,
i preto chop sa zbrane.
Tos´ miesta kde bolo tvoje detstvo,
kde kvitol obchod, i vojny s Gréckom.
Ani nie pre zlaté denáre,
ale pre citovú hodnotu skôr,
doby späť Riman, doby svoj dvor!
Možno, že ťa guvernér odmení,
a možno, že ťa dá sťať,
no nemusíš sa Riman
dnes ničoho báť.
Tu dolu budeš hrdina,
a na oblakoch v nebi tam,
možno budeš Riman,
možno ďalší pán.
Tak sa neboj Riman,
veď všetko sa zdarí,
ani smrti sa neboj,
nech nemáš kŕč v tvári.
Tu dolu budeš hrdina
a na oblakoch v nebi tam,
možno budeš Riman,
možno ďalší pán.

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Mě se to líbí. Až na laciné rýmy a takouvou přehnanou kýcčovitou patetičnost... Hezky se mi to řikalo


 Uživatel úrovně 0

Raynore, ty vis ze jse mi libi vsechny tvoje basne, prosim neprestavej psat basne, jsou skvely, ode mne mas 5*


 Uživatel úrovně 0

Mám malé podezření, že se jedná o kaligram: trochu mi to připomíná tvář římského vojáka s chocholem :o)
Verš není pravidelný v celém dílku, ale změny jsou plynulé.
Zvláštní, vnímám to přesně opačně než Holger: lyrickou část prvních tří čtvrtin chladně zabíjí "povzbuzení k boji", z mého pohledu nevhodně opakované, ale logicky plynoucí z úvodního opakování "chop sa zbraně". Je to ale vítězství římského racionalismu (nevím, jací byli Římané, soudím jen z toho, co jsem četl a viděl).
Vzbuzuje to zamyšlení, je to tedy lehce nadprůměrné. Také vysoce hodnotím, že autor se neupíná ke svojí osobě.
Nechci si hrát na odpůrce apriori, ale verše typu "detstvo - Gréckom" mi přijdou naopak velmi nápadité: je z nich cítit, že je autor cítí, místo aby se snížil k rýmovačckému poklesku typu "mám tam detstvo... jaké tam napasovat další slovo, aby končilo na -stvo?"
čtu podruhé, potřetí - a až teď na mě působí jako blesk: "možno budeš Riman, možno ďalší pán" - jako bych byl Římanem, náhle cítím nevyhnutelný aristorkatický úděl!
Chce se mi rozmyslet si hodnocení, ale musím sa chopiť zbraně, než bude pozdě! Mysl se mi plete - zápory: citová hodnota není dobový výraz, ale módnost současné společnosti, nepatří tam. originální styl, působí trochu neharmonickým dojmem, ale dobře míchá racionalitu s emotivitou. nemohu si pomoct, bravo!


 Uživatel úrovně 5

líbí se mi, že v tom poznávám opravdu Římského ducha... jen je škoda, že ti tam pár věcí hapruje kvůli tomu, aby to šlo do verše, ale to se stává.. mě nevyjímaje a pak se to snažím obhájit hlava nehlava.. :o))
Jen ten konec k tomu moc nejde, protože za hrdinství se přeciš nepopravovalo tehdá a ani dnes..
a za doby římské byl titul Římana jedno z nejvyšších vyznamenání, už jen pouhopouhé občanství, o které se za rozkvětu Říma všichni ostatní rvali


 Uživatel úrovně 5

Až ste ma zneistili... ale overovala som to u Fides, Riman slovensky je s krátkym i, i keď Rím s dlhým...

No, ja som netvrdila, že slovenská gramatika má logiku ...


 Uživatel úrovně 0

Možná se budu opakovat, ale není žádným tajemstvím že této "odnoži" psaného slova nerozumím, jsem amatér, prachobyčejný posluchač, ale se svým názorem!

Trochu mě zmátla slovenština. Je to první dílo, které jsem přelouskal po slovenském autorovi. Slovenština je krásný jazyk, nic proti ní, ale přece jen jsem Čech. Nemám tušení zda slovenský a český jazyk zaujímají stejný postoj k pravidlů poezie, básnictví. Ale co, prozatím mi stačí jaký tón "báseň" má, co mi řekne a jaký dojem ve mě vyvolá. Konec keců! Tak jak to je:

Báseň ve mě vyvolává dojem poslání a touhy získat zpět milovaný kraj… Ctižádostivá matka tu stojí nad svým synem, velkým generálem klečícím v marnosti na podlaze a snaží se pozdvihnout jeho morálku a touhu po boji za svou vlast.
- Takto bych charakterizoval dotyčné dílo, ale když už se do toho autor pustil,proč nepokračoval dál? Škoda, nebylo by to špatné –…. Muž usedá na bílého oře. Tasí meč. Meč, který už v tolika bitvách okusil chuť vítězství. Plameny deroucí se městem znovu a znovu zvou do náruče smrti….. , ne ; ) raději toho nechám nebo to zle skončí…
Rým tu asi nějaký je, to poznám i já, ale moc se mi to nezdá, není to tak úplně ono. Nevím zda to autor poněkud uspěchal, ale vše tomu naznačuje…
Závěrem snad – uznání pro autora - ………


 Uživatel úrovně 0

Maris.Děkuji za vysvětlení.Jen jsem reagoval na autorova slova:,,Čo ma nezabije, to ma posilní.
Čiže ak nabudúce prídem".Četl jsem i hodnotil jeho dilko,,Vanuli vlasy (alebo) Po boji".R



 Uživatel úrovně 5

Poľa mňa sa "Tos´" nedá takto použiť... Bol by to stiahnutý tvar od "To si", nie "To sú".

"Doby"... existuje ako množné číslo podstatného mena "doba", teda čas, pokiaľ je to sloveso - v slovenčine VŽDY sloveso končí s "i" - teda "dobi"....

"detské pláne" ma zaťahalo za uši... "pláne detstva" by ako tak šli...

Samozrejme, Holger má pravdu, v prvom verši má byť "ti".

Desaan má pravdu so sesterciami.

Red H. Hrad - iste, ale že niekto píše horšie, nie je vždy tá pravá útecha... naviac sám tento autor tu mám rádovo lepšie dielo (doporučujem prečítať) - nemá teda prečo utekať... a že nie každá báseň sa vydarí? Viete, najhoršie zo všetkého je báť sa prispieť novým dielom, pretože "čo ak bude horšie..." No a? Ak ho práca na ňom těšila (teda nepísal to pre hodnotenie, hviezdičku, level... Kde je problém? Ak sa niečo z kritík naučí (napríklad požiadať nejakého slováka o korektúru) - získal... Ak zistí, čo sa miestnym užívateľom páči - znovu získal, a to cennú skúsenosť ... pretože tak to vyzerá i v živote, nie? Jedným sa niečo páči viac, druhým menej, a je fajn, ak to človek dokáže odhadnúť... No, a to najdoležitejšie - ak sa naučí prijímať kritiku a neutekať pred ňou, naučil sa najviac...

S pozdravom Maris Belanivská.


 Uživatel úrovně 0

Ahoj.Tvá báseň má podle mě více nedostatků než je asi vhodné na lepší ohodnocení.Je to škoda protože námět ze antického Říma si určitě zaslouží větší snahu a práci.Taky mi chyběli odstavce jak už bylo napsáno.Jen dotaz :Tos´ miesta kde bolo tvoje detstvo-nemá tam být?Tosú miesta...?Nemyslím si že Tvá báseň:,, není báseň, která by tu neměla být".Přečetl jsem si ji do konce a četl jsem zde slabší dílka a více se odpoutávající od Drd.Věřím že ještě přijdeš a budeš silnější:-).Přeji Ti to.R.


 Uživatel úrovně 0

Čo ma nezabije, to ma posilní.
Čiže ak nabudúce prídem... :-)