Články&Eseje

Mistři anebo moulové Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 17

Mistři anebo moulové?


Bylo chladno, také vítr nepříjemně řezal do tváře. Podzim ustupoval právě nadcházející zimě a na proslulou vesnici Balmoru pomalu začala padat tma. A čímže byla tak proslulá? Říkalo se, že v ní, či jejím okolí sídlí proslulá zlodějská banda Černá díra, která svými kousky udivovala, někdy až děsila okolní obyvatele. Nikdy však nikoho nezabili. Její způsoby byly vždy jen komické a urážlivé, ale i tak nikdo nikdy nezjistil, kdo jsou jejími členy. To se však brzy změnilo a Černá díra přišla o svého vůdce. A tak k ní měl přijít někdo jako náhrada, nějaký jiný boss.

A jak tak houstla ve vsi tma, za rohem hospody ,,Na Rožku“ se nenápadně sešli tři nějací mládenci a dali se ihned do řeči.

,,Zdarec,“ začal ten nejvyšší z nich, kterému říkali Ťunťa Bidlo, ,,jsme tu všichni? Hmm, myslím, že jo. Tak co, už jste zvědaví na našeho nového šéfa?“

,,Jen doufám, že to nebude nějaký suchar,“ povzdechl si Mário, ten nejtlustší z nich. ,, Kéž by byl aspoň jako ten starý.“

,, Na starého Sergaleofrona nikdo neměl, nemá a nikdy mít nebude, ať je to kdokoliv!“ pronesl smutně třetí z nich, tomu říkali Tříska. ,,Radím vám, nedůvěřujme mu ihned. Měl by si nás nějak získat. Zvolme radši starou metodu B, pak uvidíme…“

Když si tak povídali ani nezpozorovali postavu s kápí stojící naproti u domu. Už hezkou chvíli tam byla a pozorovala je. Konečně se odhodlala a vyšla jim vstříc.

,,Zdravím své nadcházející spolupracovníky,“ řekl hlubokým hlasem. ,,Doufám, že nám to spolu půjde a nepolezem si na nervy. Nachystal jsem pro vás takovou menší seznamovací hru. Jde v podstatě o soutěž mezi vámi, komu se povede nejoriginálnější krádež u někdejšího starosty. Myslím, že se mu říká Vepř. Každý na to bude mít jednu celou noc od setmění až po rozbřesk. Nějaké dotazy?“

Všichni tři na něho udiveně hleděli, ale vypadalo to, že chápou. Po dobu toho proslovu měli čas si ho prohlédnout. Nebyl ani tak vysoký, spíše menší, celkem při těle a správně po zlodějsku stručný a tajemný. Tvář mu kryla kápě a navíc měl pod ní ještě nasazenou kuklu. Jako domluvené poznávací znamení měl na tmavém plášti připnutou modrou sponu s iniciálami Aldura Modroklíče, zakladatele černé díry a pravděpodobně nejstaršího zloděje vůbec. Celkem na ně zapůsobil. Ihned, co domluvil, se tajně rozešli do svých domovů a začaly plánovat svou krádež.

A tak, když druhý den začala padat na Balmoru tma, se tlustý Mário, ten měl jít první, zastavil u starostova velkého bohatého domu. Jako jediný dům ve vsi měl poschodí, jinak velkou zahradu a ebenový nábytek, přivezený zdaleka. To mu lidé záviděli, a proto se mu říkalo nenažraný Vepř, kterému nestačí to, co už má.

Dveře domu byly zrovna otevřené, a tak nenápadně vklouzl dovnitř. Stanul v nějaké předsíni plné nanošeného harampádí.

,,Vepřův sluha Benn asi nosí něco z venku sem. Proto byli dveře otevřené. Rychle odsud, než mě tu najde!“ domyslel si.

Po špičkách cupital dál do schodů, až mu cestu přehradily mahagonové dveře. Naštěstí nebyly zamknuté, a i kdyby, tak měl u sebe lupičský šperhák. Dveřmi se dostal asi doprostřed nějaké chodby s mnoha stejnými dveřmi. Najednou strnul. Dole se ozvalo vrznutí a kvapné dupání do schodů.

,,Do kelu!“ zašeptal, bezmyšlenkovitě otevřel nějaké dveře naproti a vběhl dovnitř. Rychle za sebou zavřel a rychlostí myšlenky pojistil dveře svým šperhákem. Pak byla tma.

Stál bez dechu u dveří a poslouchal.

,,Prádlo jsem už dovezl má paní,“ pronesl nějaký hlas, asi Bennův, ,,jen by mě zajímalo, kde je váš manžel, náš ehm milí pan starosta Graksus, nevíte?“

,,Ne to vážně netuším,“ odvětila nějaká žena. ,,Poslední dobou je nějaký divný. Bývá pořád pryč. Já si jdu lehnout, zatím pusť Bobíka, ať hlídá a jdi spát taky. Dobrou noc.“

,,Bobíka!“ polkl Mário. ,,To vypadá, že dnes nic neukradnu. Ach jo!“

Seděl tam a nevěděl si rady. Najednou mu něco zavonělo. Začichal, máchl rukou po vůni a chňapl štanglu uheráku. A protože byl hladový, tak ji doslova ,,sežral“ na posezení. Pak začal tápat kolem a zjistil, že je asi v nějaké spižírně. Bylo tam jídla a pití snad na celý rok. Telecí, vepřové, skopové, různé salámy, jitrnice, tlačenky, také sýry, pečivo, ovoce a zelenina, dále pak z pití pivo, víno a slivovice.

,,Dobrou chuť, Mário!“ zvolal vítězně nedbaje hlasitosti a pustil se do toho…

Ráno ho našli ležet pod jabloní ve starostově zahradě. Zlitý jak prase. Nyní spal ( po dobré večeři). Na zádech měl batoh plný ukořistěných dobrůtek. Dostali ho ven a posměšně ho plácali po zádech a ptali se ho, co že to vlastně ukradl. Ten neměl sil odpovědět, a tak ho nechali být. Odpoledne jim to všechno vylíčil a oni se domluvili, jak dál.

Druhý na řadě byl dlouhán Ťunťa Bidlo, který se na to celé odpoledne připravoval. Byl poučen od Mária o Bobíkovi, a tak si s sebou vzal svou černou kočku Mindu. Když tedy padla tma, vnikl zadním vchodem přes zahradu do domu. Všichni už spali, až na psa. Ale na toho byl připraven. Otevřel zadní dveře svým lupičským šperhákem a vešel do nějaké přízemní chodby. Naproti mu však běžel rozzuřený Bobík. Připravený Ťunťa mu postavil do cesty jeho milou kočku. Pes vyběhl za kočkou do zahrady a tam ji honil. Ťunťa zatím vešel do chodby a hledal, co by vzal. Nehledal však ani deset minut, když tu po něm rafl nečekaně navrátivší se Bobík.

,,Ajeje!“ zakňučel, ale vzápětí dostal vztek. ,,Ty hovado blbé! Co jsi mi provedl s mojí číčou! Však já ti ukážu.“

Vytáhl z kapsy kus klobásy a lákal s ní psa. Pomalu couval až na zahradu a nouze ho donutila vyjít až na cestu před dům. Byl v úzkých. Utéct nemohl, pes byl i na něho moc velký. Nezbývalo mu nic jiného, než dát tu klobásu psovi. Hodil mu ji tedy, avšak ten ji slupl, jak malinu a vyžadoval další.

,,Táhni psisko!“ zařval zoufale, ,,já už nic nemám!“ To však nebyla úplně pravda. V batohu měl ještě spoustu klobás, ale o tom neměl ani páru. Vzal si totiž omylem Máriův batoh, který byl plný toho včerejšího lupu.

A tak ho našli jeho přátelé ležet otrhaného u plotu, vedle roztrhaný prázdný batoh. Sotva mluvil.

,,Vy že jste ti legendární zloději?“ zabručel šéf. ,,Jeden se nažere a ožere, druhého okrade pes a třetí se posere strachy, ne? Vy jste ale moulové.“

,,Víš ty co?!“ odsekl mu Ťunťa. ,,Tak jdi taky něco ukradnout, ať se ti vysmějem. Víte, já se pokoušel odstranit toho psa. Pochopte, byl moc velký.“

,,Aha,“ uchitl se Tříska, ,,a místo toho on odstranil málem tebe, chápu.“ Ozval se výbuch smíchu.

,,Však teď si na řadě ty. Teď se budem smát my, holenku!

A tak, když padla zase tma, se vydal Tříska do starostova domu. Šel zadním vchodem klidně, ale potichu dál, neboť už všichni spali a psa už taky nebylo. Přišel pomalu do oné předsíně, kde stanul prve Mário. Vycupital po schodech až na tu chodbu s mnoha dveřmi. Rozhodl se však vydat na její levý konec. Vešel do dveří a ocitl se v ložnici.

,,Nikde nikdo,“ ulevil si. ,,Jde to zatím jak po másle. Nuž, dáme se do díla.“

Otevřel skříň a začal prohrabovat její obsah, když tu náhle se za ním z chodby ozval ženský hlas. Bleskově skočil do skříně, ta byla prostorná, a tak se do ní v pohodě vlezl. Ta žena zatím vešla do ložnice a hrabala se asi ve stolku, odhadl. Ve skříni nahmatal starostovy šaty a jal se jich obléci. Napadlo ho, že by se tak dostal všude, kde by chtěl. V napodobování hlasů měl již jistou praxi. Chvíli naslouchal. A když se mu zdálo, že v ložnici nikdo není, otevřel skříň a vstoupil do místnosti. Náhoda tomu byla! Starostova tlustá žena ležela zrovna v posteli a dívala se na něj.

Byla celkem tma a ona byla notně ospalá. Tak na něj broukla: ,,Ty jsi už doma broučku? Pojď si lehnout ke mně, bude nám teplo…“

,,Fuj!“ vykřikl ustrašeně Tříska. ,,Teda vlastně jistě miláčku.“ Lehl si tedy opatrně vedle ní a zakryl se duchnou. Opatrně vyčkával. Bylo mu celkem divné, že ho starostova žena nepoznala, když s ním už žije tak dlouho. Děti však s ním žádné neměla.

,,Nezhubl jsi nějak?“ tázala se po chvíli. ,,Vždycky vedle mne ležela koule.“

,,Já už nejsem koule.“ pípl a uvědomil si, jak to oblečení na něm visí. ,,Držím dietu.“

,,To nevadí, tím líp. Hlavně, že máš koule někde jinde. Pojď! Jsem ještě panna!“Křikla, odhodila duchnu a skočila na polekaného Třísku. Bylo to, jako když vám slon stoupne na nohu. Dělali to skoro celou noc. Tohle byla ta největší muka, jaká Tříska kdy zažil.

Ráno pak celý zmožený utekl ve starostových šatech pryč. Potkal se s ostatníma na rohu hospody ,,Na Rožku“, kde tehdy čekali na příchod šéfa. Jakmile ho uviděli, začali se hned vzrušeně ptát co a jak.

,,Co to máš na sobě?“ divil se šéf. ,,Nejsou to náhodou starostovi šaty?“

Tříska jen přikývl a povyprávěl jim celý příběh. Jak domluvil, tak na šéfa začali všichni řvát: ,,On vyhrál! To je nejoriginálnější krádež! Ukrást ženě panenství! On musí prostě vyhrát!“

,,Já si myslím, že ne,“ řekl potichu a celkem pohněvaně šéf. ,,Vyhrál jsem to já!“

,,Ale vždyť jsi nic nekradl,“ podivili se ostatní.

,,Nekradl,“ sykl šéf. ,,Ale ukradnu!“ Odhodil kápi a odhalil svou tvář. Všichni zděšeně strnuli, neboť tvář patřila starostovi!

,,Mám vás vy lumpové,“ sípal vítězně. ,,Konečně jsem vás chytil! To je překvapení, že? Teď vás ukradnu a nechám vás popravit za ty krádeže na mě! A ty půjdeš první uličníku! Za to, že jsi spal s mojí ženou. Myslíte si, že jsem tak blbý? Já a má ženy jsme to na vás jen hráli! Já jsem vyhrál!“

Z kouta vyběhla ukrytá stráž a všechny je pochytala. Hned zítra se měla konat poprava. Starosta se velmi těšil až budou viset. O to větší bylo jeho překvapení, když je velitel stráží pustil a starostovi řekl: ,,Promiňte, ale vždyť vám vlastně nic neukradli, nic vám nechybí. Jídlo mohl odnést pes a pak se zaběhnout. Ohledně pití je to taky sporné. Vy vlastně proti nim nemáte žádné důkazy. Podle zákona je nejvyšší možný trest povinná práce, třeba u vás na zahradě. S tímhle se budete muset spokojit. Víc pro vás nemohu udělat. Je mi líto, nashledanou.“

Tato slova budila starostu ještě mnoho let ze snů, neboť Černá díra byla znovu na svobodě…

,,Stará dobrá metoda B, nikdy neber nic věcného!“ říkával si potom Tříska. A to se stalo příslovím jejich bandy.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Podle mě na tom s tyma nováčkama neco bude.,ale zase by ses měl mírnit.
Ta povídka neni špatná, mě se teda líbila aj sem se zasmál - semtam. A protože je mě jaksi proti srsti nekoho moc mučit a krytizovat, tak ti dám 4
Na pravopis moc nejsem, tak ten asi tak jako přehlédnu.


 Uživatel úrovně 5

Jednou jsem cosi stvořil a šel s tím za svým kamarádem - pro kritiku. A on mi to totálně sepsul a strhal. Nenechal mi na tom nit suchou. Tak jsem se ho nešťastně zeptal, proč na mě musí být tak tvrdý. Ón se na mě dlouze zadíval a pak řekl:
"Klidně tě budu chválit, jestli ti to udělá dobře."


 Uživatel úrovně 5

zerafel: tvůj věk (tedy pokud jsi ho vyplnil popravdě) znám a o to více mne zaráží tvá reakce, už bys měl být schopen přijímat kritiku stejně jako chválu. Vím, že to není jednoduché slova mnohých i má, jsou v kritikách dosti nevybíravá a ostrá. Ale, měl bys být schopen se k tomu postavit čelem, i když stím nemusíš souhlasit.

Pravdou je jak řekla Maris na nováčka máš dobré průměry, já nezačínal o moc lépe, když jsem se tu objevil, měl jsem i propadák. Ale nenechal jsem se tím zlomit. Tento server je opravdu specifický tíém, že je zde hodně velká konfrontace s ostatními uživateli, ale musíš to brát z pozitivního hlediska, nebo se o to aspoň pokus.

Opravdu nechápu, že ve tvém věku si takhle stavíš hlavu...Nic není tak zlé jak to vypadá, zkus se úpodívat i na to ci kritici napsali pozitivního. Nevyhledávej na kritikách jen to zlé.

S přáním veselé mysli Tuax


 Uživatel úrovně 8

zerafel - Maris mě předběhla, ale de facto vyslovila vše podstatné. Kritika by měla především sloužit autorovi k posouzení vlastních chyb a k vlastnímu zdokonalování. Pokud bych Tě poplácával po rameni a mylně Tě uváděl v přesvědčení, že toto je povídka, která dobyde svět, moc bych Ti nepomohl. Namísto toho Ti zde mnozí vypsali chyby, kterých ses dopustil a kterých by ses mohl příště vyvarovat. Vskutku jsem si nevšiml, že by Tě osobně někdo osočoval či urážel, aby sis musel připadat méněcenný, pokud vím diskuse byla vedena věcně a v mnohých případech konstruktivně.

Je jen na Tobě, jak s ní hodláš naložit, jak tuto zpětnou vazbu využiješ. Je jednodušší se bít do prsou s provoláváním - nebyl jsem doceněn, než na sobě pracovat, ale přemýšlej, jaká cesta spíše vede k úspěchu...


 Uživatel úrovně 5

Zerafel - ty máš jako nováček průměr téměř 3, a zdá se Ti to tak málo, že odcházíš?

Jo, začal jsi přispívat na server, kde je vysoká konkurence. kde píší lidi omno starší a zkušenější, než Ty - to není výtka.

Jistě, v očích tvé učitelky je to super, protože tě srovnává se spolužáky... nevím, kolik Ti je, nemáš to v popisu uživatele. Tady ses přišel srovnávat do kolektivu, kde jsou i lidé 2x tak staří jako Ty. Jistě, že nemůžeš očekávat, že začneš psát a dosáhneš, bez námahy, maximální úrovně. Můžeš jít jinam, kde mají nižší úroveň, kde jsou vděční za každý příspěvek, a budeš chválen. Ale je to - být chválen - to, co opravdu chceš? Anebo přijmeš výzvu, a zkusíš se zlepšit tady? Ono já si stojím za tím, co jsem psala ve své kritice - spousty tvých chyb jde zlepšit praxí (a ochotou naslouchat kritice). A pak být hrdý na každé zlepšení, protože jsi ho dosáhl mezi vyšší třídou. Nebo se urazit, zachovat - promiň - jako dítě, a praštit dveřma. mluvit jenom s lidmi, co Tě pochválí (mimochodem, nevšimla jsem si, že by Tě někdo osobně napadal, nebo že by byly tady k tobě tvrdší, než u jiných - pak by byla tvá hořkost omluvitelná).

Prostě se nevzdávej. To není dobrý postoj k problémům. A ani k životu vůbec.


 Uživatel úrovně 0

Hmmm. mě se to libí :)))) je to fajn :))


 Uživatel úrovně 8

Syrus - co myslíš?
Například to, že impotentnímu starostovi nedá příliš mnoho práce přesvědčit svou ženu, aby se "propůjčila" takovéto šarádě... (Ona nakonec bude docela ráda - vždyť je zde naznačena bouřlivá noc až do rána. Kdy to naposledy s manželem zažila... takové ty případy z reálného života.)


 Uživatel úrovně 8

A chtěl Holger s tou starostovou ženou a těmi věcmi, které vykrystalizují až v pozdějším věku říct něco konkrétního nebo to byla jen mylšlenka mimo?


 Uživatel úrovně 0

Nejdřív musím říct, že jsem nečetl diskuzi, takže mě prosím nekamenujte, když budu někoho opakovat : -))


První co mě zarazilo byl název vesnice – Balmora. Nemyslím si, že je zrovna nejlepší kopírovat do povídek názvy měst z nějakých her atd. Navíc takové známé město jako Balmora. Nemůže být přece tak težke vymslet vlastní jméno ne? Myslel jsem si, že tohle je docela zavažná chyba, ale když jsem se prodíral dál tou spoustou naprosto totálně nechutně hrozných jmen, odpustil jsem ti i tu Balmoru :-)). Proboha jak jsi přišel na jména jako Vepř, Bobík atd.? Je to vážne nechutné. Nevím, jestli jsi tím chtěl do povídky vnést trochu vtipu, ale tohle mě teda rozhodně netozesmálo… Zato „,Ajeje!“ zakňučel, ale vzápětí dostal vztek. ,,Ty hovado blbé! Co jsi mi provedl s mojí číčou! Však já ti ukážu.“ Mě docela dostalo :-))

Slovo boss se mi taky nelíbí a nesedí mi do toho období…

„tři nějací mládenci“ – podle mě to máš špatně formulováno.. nelíbí se mi to tam, co takhle napsat „nějací tři mládenci?“ nebo ještě lépe „tři muži, kterým na první pohled nemohlo být více než pětadvacet let“? (dále už nebudu psat navrhy na opravení nějakých slovních spojení, protože jsem si jisty, že to už někdo přede mnou určitě udělal :-))

Mahagonove dveře, ebenovy nabytek – nejsem si jisty, že by to nějaký lapka s Černy díry všechno poznal. Tohle jsou poměrně vzácné druhy dřeva a pro něj to mohlo byt možna tak „tmavé“ dřevo… ale přesny nazev by IMHO určitě nevěděl.

Nechápu, jak může zloděj kterej se někam vkrade začít žrát někde na chodbě Uherák…. To je proste nemožny, tak proč to tam dáváš? Že by další pokus o vtipnou scénku?

Ve svete DrD se nepoužívají minuty a myslím, že ani ve Středověku tomu tak nebylo….

To nevadí, tím líp. Hlavně, že máš koule někde jinde. Pojď! Jsem ještě panna!“Křikla, odhodila duchnu a skočila na polekaného Třísku. Bylo to, jako když vám slon stoupne na nohu. Dělali to skoro celou noc. Tohle byla ta největší muka, jaká Tříska kdy zažil.
Tak tohle fakt ne! Nevím jestli jsi s snažil opět pobavit, nebo vnést do děje kapku erotiky… každopádně se ti to vůbec nepovedlo. Myslíš, že by starostova manželka spala s nějakým zlodějem jenom pro to, aby její manžel někoho dopadnul? Nevím nevím… Navíc se mi tam ty výrazy zdají naprosto nevhodne atd.



Tak tohle všechno byli ještě relativně drobné chyby, které se tam vyskytovali. Nejhorší ale je, že ten příběh nemá vlastne skoro žádny rozumný děj. Ano, je tam sice zápletka která je trochu originální, ale způsob jakým je podána je prostě otřesny. Všechny postavy se tam chovají jako vypatlaní kokoti, dělají nesmyslné věci jen aby „pobavili“ čtenáře což se jim sice někdy podaří, ale za jakou cenu?

Na druhou stranu se mi zdá, že tahle povídka měla vyznít tak jak vyzněla. Žádně složité zápletky, jednoduchy humor, prostě pohádka o třech bratřích který dělají nesmyslné věci… takový fantasy Pat a Mat :-)) Každopádně se to dalo ještě hodně vyšperkovat, opravit mnoho slovních spojení, dát si pozor, aby se tam moc často neopakovala stejná slova, pozměnit nějaké to jméno (aspon Balmoru, na te trvám :-)) a dát postavám trochu logičtější chování…

Suma sumárum, je mi líto, ale tahle povídka se mi zdá dost podprůměrná, ale na 1* to zase taky není…. Takže přivřu všechny tři oči a dám 2*.

Každopádně neházej svou spisovatelskou kariéru za hlavu. Pokud tě baví psát tak piš dál, pouč se ze všech chyb které ti tady byli vytčeny a jsem si jistý, že po par méně uspešnych pokusech se ti podaří napsat opravdu pěkné dílko….


 Uživatel úrovně 0

Tuax :
mno me z toho ale vypliva neco uplne jineho..

- vzhledem k tomu ze tu mel kritiky dost a dost je zbytecne se opakovat..
- ze je pribeh po stylove strance obcas kostrbaty proto nepopiram a nikdy sem ani nepopiral, stejne tak jeho nelogicnost, ovsem neni nerealny..
- vliv na autora? samozrejme to ma vliv na autora, ale osobne si nemyslim ze zas az tak prehnany, ale je si treba uvedomit ze sem nepoprel zadnou predchozi kritiku

pohled na me
je snad spatny postoj ze jsem nebyl te lasky a neutopil jeho prispevek? jedine co jsem pochvalil byla originalita, coz se mi zda nepopiratelne..a proto jsem k hodnoceni take dodal ze to jiste mnohe udivi, coz se stalo vzapeti..stejne tak to moje 'vysperkovane skoro' by sis mohl v kontextu s predchozim vylozit jako ze vyjma toho pobaveni mi to doopravdy nic nedalo, ale proste jsem hodnotil napad..proc sem nedal a priste ani nedam 5*? protoze dle meho nazoru takove hodnoceni prislusi necemu co ma byt vyborne nebo se mylim? a jestli uz mas tolik zajmu o moje 'priste' mozna by jsi prvne mel skontrolovat jak jsem hodnotil jine prizpevky, treba by jsi potom vynechal vety zaznivajici v Druhem pohledu - tomu teprve rikam zvlasni pristup..kdyz uz se tedy zamyslis nad vecmi, tak do hloubky..

na zaver : mozna jsem mel hodnotit hure, tuaxovi diky, je zrejme, cehoz si, jak psal, tez vsiml, ze jsem se nad dilem doopravdy nezamyslel, protoze jsem to proste nepovazoval za nutne..

ad zabava : nejsem si jisty jestli Alcator psal nejaky komentar, ale predpokladam ze ano, protoze se na nej odkazuje v odpovedi - jde o to ze si doopravdy myslim, ze sem chodime pro inspiraci, pobaveni, odreagovani, a hlavne to pobaveni, coz je casto uz v pravidlech zduraznovanou podstatou Drd jako takoveho, bez one zabavy by nas uz davno vsechny omrzelo, tak bych prosil, aby si na to redakce obcas vzpomnela, protoze - jsem ji vdecny za tenhle server, vim co to spravovat webove sidlo a programovat znamena