Články&Eseje

Škorpionova recenze DrD+ Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 23

Recenze k DrD



Upozornění: Upozornění: Než se pustíme do samotné recenze, chtěl bych upozornit všechny hráče DrD+, kteří si již vybrali nějaké povolání, že v tomto článku jsou vypsány základní schopnosti všech povolání, takže, pokud si tento výtvor přečtete, přijdete o moment překvapení, až na vás bojovník vytasí nějakou fintu, o které jste v životě neslyšeli, nebo až vás čaroděj sesmahne obvzláště vypečeným kouzlem.


Pravidla jsou rozdělena na pět knih: Pravidla pro hráče (PPH), pravidla pro PJ, kněz-hraničář, čaroděj- bojovník a theurg-zloděj. V této recenzi objevíte PPH, kněze a hraničáře. Někdo se ale může zeptat, proč jsou takto pravidla dělena? Co mají například společného zloděj a theurg? Jeden se plíží nocí, aby někoho zabil, druhý zkoumá astrální svět, o kterým zloděj možná ani neslyšel. A nejsou to jen zloděj a theurg, kteří si nejsou podobní. Třeba hraničář a kněz. Hraničář, osoba oddaná přírodě, která nemá ráda města a straní se přílišnému počtu lidí se docela dost liší od kněze, který je pro změnu oddán svému bohu, v kterého bezmezně věří. Něčím si ale být podobné musí. Ano jsou si něčím podobny, ale není to v schopnostech postavy, nýbrž v jejím rozvoji. Čaroděj a bojovník- archetypy (archetyp= typická představa, který je dána kolektivním podvědomím společnosti). Způsob hraní postavy je především založen na vlastní hru, i když poskytuje dost kombinací těm, kteří si chtějí s postavou vyhrát. Způsob myšlení je především přímočarý. Zloděj a theurg- kombinace. Zloděj i theurg se snaží využít všech možných výhod, které mu prostředí poskytuje, aby dosáhl svého a vynaložením co nejmenšího úsilí. Hraničář a kněz- roleplaying. Tato povolání jsou náročná na spolupráci PJ a hráče, takže, pokud to mezi nimi moc neklape, se to ve hře jistě projeví. Jsou založená na komunikaci s okolním světem, ať už se jedná o živou či neživou přírodu (hraničář) nebo o duševní svět a bohy (kněz).





Nyní si rozebereme PPH, kněze a hraničáře.

PPH


1.) Co mě velice potěšilo, bylo zjištění, že PPH jsou ve tvrdé vazbě, která se, narozdíl od brožované, nerozpadne za jeden měsíc.


2.) Pokud bude pravidla číst začátečník, který v životě neslyšel o hrách na hrdiny, tak přesně pro něj je dobře zpracovaný úvod. Já, jako zkušenější PJ, jsem tuto kapitolku přelétl očima, ale myslím, že by neměl být problém to pochopit.


3.) Teď se trochu podíváme na rasy, které jsou zde o trochu bohatší, než je tomu v DrD. Nějaké rasy přibyly, nějaké ubyly, ale co je tu úplně nové, jsou podrasy.

Člověk
Horal
Elf:
Zelený
Temný*
Trpaslík:
Horský
Hobit
Kroll:
Divoký*
Skřet*:
Skurut*
Goblin*

*= neoblíbené rasy


Jak je vidět, nějak nám zmizet kudůk a barbar, kterého však obětavě nahradil horal. Naopak se přistěhovali zelení a temní elfové, horský trpaslík, divoký kroll, skřet, skurut a goblin.


4.) Každý pokročilejší PJ si v DrD jistě domyslel postihy a bonusy pro ženy, které mi tam chyběli. V DrD+ si nebudete muset nic domýšlet, protože tu tabulka oprav pro ženy je. Žádný postih/bonus není větší/menší než 1, což je podle mě vyvážené. Překvapil mě akorát postih -1 na inteligenci u elfek.


5.) Opravdu moc mě potěšili nové vlastnosti a vlastnosti odvozené.

Vlastnosti „hlavní": síla, obratnost, zručnost, vůle, inteligence a charisma. Jak je vidět, zmizela odolnost, která je ve vlastnostech odvozených a naopak přibyla zručnost a vůle.

Vlastnosti odvozené:
odolnost =sil opravy: trpaslík +1, elf –1
výdrž =(sil+vol)/2
rychlost =(sil+obr)/2, opravy: kroll +1. hobit -1
smysly =zrč opravy: skřet +1, trpaslík –1
krása =(obr+zrč)/2+chr
nebezpečnost =(sil+vol)/2+chr
důstojnost =(int+vol)/2+chr


V osobním deníku jsou podle mě špatně napsané bonusy/postihy, protože se liší od PPH. Tak například elf má u odolnosti +1, což je velice podivné.


6.) Než se dostaneme k vlastní hře, chtěl bych se zmínit o ilustracích, které mě doslova nadchly. Kresby vypadají jako reliéfy, jsou skvěle stínované, no prostě úžasné. Opravdu se povedli.


7.) V pravidlech přichází na scénu šest tabulek, které mě velice upoutaly: tabulka času, vzdálenosti, rychlosti, počtu, hmotnosti a zranění a únavy. Tyto tabulky slouží k převodu času, hmotnosti… na bonus. Proč jsou ale tak zajímavé? No, třeba tím, že stačí pouze vědět, kolika jednotkám odpovídá bonus +0 a můžu jednoduše spočítat ostatní bonusy. Podle mě, je to velice jednoduché, pokud to nepochopíte, přečtěte si kapitolku znova. Jednou vám to dojít prostě musí. Také je zajímavé, že v DrD+ platí: s= t+v a ne s= t*v. Chvíli vám asi bude trvat si na to zvyknout, ale je asi lepší se naučit tento jednoduchý vzoreček, než sebou neustále nosit kalkulačku.


8.) Jedna z nejsložitějších kapitol, které jsem v DrD+ četl, byla kapitola poškození čili zranění. Na zapsání zranění vám již nestačí jednoduchá „tabulka" na kraji deníku a spona na papíry, jak tomu bylo v DrD, ale nyní budete potřebovat speciální mřížku zranění. Na vyléčení jakéhokoli zranění vám již nebude stačit obyčejný lektvar, takže bude trochu složitější se léčit. poškození je dobře zpracované, ale bude trvat hodně dlouho, než si na to zvyknu.


9.) Konečně jsme se dostali ke kapitolce, která je, podle mě, nejvíce očekávána a to je kapitola boj. Soubojový systém v DrD se mi opravdu nelíbí. V souboji v tváří v tvář záleží jen na síle, inteligence, obratnost se vůbec nezapočítává. Tohle vše se s příchodem DrD+ změnilo a to je dobře! Počítá se i z inteligencí, charismatem obratností a zručností. Tabulka zbraní se trochu rozrostla, ale nenašel jsem ani jeden obrázek zbraní, což je škoda. Například jsem nepřišel na to, co je to těžký perlík. Stejně jako se rozrostla tabulka zbraní, zvětšila se i její sestra, tabulka zbrojí. Na výběr máme šest zbrojí a také šest přileb! Soubojový systém je dobře propracovaný a docela přehledný. S jedním přítelem jsem si zkoušel zabojovat a je to opravdu dobré!


10.) O dalších pravidlech se zmiňovat nebudu, protože jsou to víceméně „drobnosti", takže by jsme tu strávili pár hodin, než bych je všechny popsal.



Pravidla pro hráče jsou velice kvalitně zpracované, vyskytují se tu sice nějaké překlepy, ale není to tak hrozné, jak tvrdí ostatní.





Kněz


1.) Co mě nejvíce zklamalo na příručce pro kněze bylo zjištění, že ilustrace kreslil jiný autor, než v PPH. Kresby již nejsou „reliéfní", nejsou tak dobře stínované, prostě se mi vůbec nelíbí. Škoda.


2.) Kdo je to vlastně kněz? Kněz je osoba, která se rozhodla vést svůj život cestou víry v boha/bohyni. Čím bude v družině užitečný? Čaroděj manipuluje s magenergií, bojovník se zbraněmi a kněz s city a pocity. Osoba tohoto povolání je mistrem v ovládání citů a pocitů lidí (elfů…), což se může družině velice hodit. K jeho schopnostem se ale dostanu později.


3.) Každý bůh se snaží vyvolat ve svých věřících nějaké emoce a snaží se u nich pěstovat určité povahové vlastnosti. Tyto pocity a vlastnosti jsou rozděleny do šesti směrů: Dobro, Řád, Smrt, Zlo, Chaos a Život. Těmto šesti směrům říkáme Principy bohů. Každý princip má své charakteristické pocity a energii.

Principy: pocity: energie:
Dobro láska, tolerance, soucit pozitivní
Řád klid, stálost, pokora klidná
Smrt pasivita, uzavřenost, smutek dostředivá
Zlo nenávist, opovržení, sobectví negativní
Chaos hněv, nestálost, zpupnost chaotická
Život aktivita, otevřenost, radost odstředivá



4.) A nyní si již ukážeme základní schopnosti kněze a to jsou: empatie, jasnozřivost, exorcismus a trans.
Empatie je schopnost vcítit se do druhého, poznat a pochopit jeho pocity. Každý (většina) z nás je schopen empatie, ale jedině kněz může u této schopnosti dosáhnout mistrovství. Kněz může pomocí této schopnosti uhodnout, „vidět" a najít pocit, který přísluší principu jeho boha.
Jasnozřivost je schopnost např. „vidět" prorocké sny, boží znamení, vize za bílého dne… To ovšem neznamená, že se kněz rozhodne, že teď zrovna uvidí to, co se mu stane zítra v poledne, vize, sny… přichází nečekaně, takže kněz musí být vždy na pozoru. Jakou podobu bude mít vize, sen… kněz nikdy neví, toto tajemství zná jen PJ.
Exorcismus je schopnost nalézat a vymítat démony usídlené v předmětech nebo přisáté na duši bytosti. Kněz může démona uspat, najít, spoutat, určit jeho schopnosti, přemístit, zahnat a zničit.
Trans slouží knězi ovládnout své pocity, vniknout do svého nitra a „uklidit" si v něm, co potřebuje.


5.) Aspekt je zázračné kouzlo osobnosti, které knězi propůjčuje neustálí kontakt s bohem, umožňuje manipulovat s pocity lidí (elfů…) a využívat síly těchto pocitů. Pokud kněz získá nad osobou dostatečný vliv, může využívat těchto schopností: posílení pocitu, utlumení pocitu, utlumení citu, přesměrování pocitu, přesměrování citu, rozšíření pocitu a rozšíření citu. Myslím, že není nutné popisovat tyto schopnosti. Kněz ale nemusí manipulovat jen s jedincem, ale i s celými davy lidí. Schopnosti využívající aspekt, které působí na dav jsou zhruba stejné, jako schopnosti již zmíněné.


6.) Velice silné schopnosti jsou schopnosti zázračné. Zázračné schopnosti jsou schopnosti, kterými kněz dokáže probudit v mysli pocit a nechat plně zapůsobit jeho skrytou sílu. Díky ní pak kněz, respektive osoba, kterou takto povzbudí, dokáže provádět opravdu zázračné věci. Každému principu boha přísluší tři zázračné schopnosti. Nebudu zde popisovat všechny schopnosti, napíši jen některé: halucinace, uzdravení, dar zdraví, neviditelné brnění, děs, upíří polibek, sršící zlo, žár vášně, rychlost ….


7.) Každý kněz může svého boha požádat o zázrak. Pro tuto „schopnost" neexistují žádní pravidla, takže záleží jen na PJ, co si vymyslí. Proto se o zázracích nebudu již dále rozepisovat.



Povolání kněze je podle mě nejlepší volbou pro ty, kteří si dají záležet na roleplayingu, protože je na to kněz jako dělaný. Pravidla neobsahují přesná čísla, takže povětšinou záleží na PJ. Bohůmžel jsem PJ, jinak bych si rozhodně vybral kněze. Všem vřele doporučuji.




Hraničář



1.) Hraničář vyrůstá celá život mezi živli, při průtrži mračen se setkává s vodou, při sesuvech půdy zase se zemí. Proto se hraničář naučil využívat tyto elementy pro svojí potřebu. Po krátké době se hraničář naučí tyto živly rozpoznat, najít je a nakonec se naučí s jejich pomocí zraňovat či léčit.


2.) V příručce pro hraničáře se objevuje tabulka „dělení živých tvorů", což je tabulka, která rozděluje jednotlivá zvířata či rostliny na druhu, poddruhy… Názvy jsou jak v češtině, tak ve slovenštině, což nejspíše potěší naše bratry Slováky. Nějak jsem ale nepochopil, k čemu vlastně tabulka je.


3.) Co si představíte pod pojmem totem? Nó, nevím jak vy, ale já si představím velký pomalovaný klacek, který je zapíchnutý to země. Pokud jste si představili to samé jako já, jste vedle jak ten troll. Totem totiž v DrD+ neznamená nic jiného, než hraničářův přítel. A máme dokonce na výběr ze čtyř zvířat: vlk, medvěd, sokol a pes. To je pro mne potěšující zpráva. Konečně může mít jiného přítele, než je pes.


4.) Jednou z nejvýznamnějších schopností hraničáře je léčení. Jak jsem již psal výše, v DrD+ je léčení zranění trochu složitější, než tomu bylo v DrD, takže pokud se budete chtít vypravit na nějaké dobrodružství, nezapomeňte si přibalit hraničáře, bude se hodit! Hraničář se naučí sestavovat lékárničku a bylinkovou truhličku, což jsou velmi užitečné věcičky. Jak jsem již napsal, hraničář je mistrem v ovládání živlů, což také poměrně hodně využívá na léčení zranění či nemocí. Každé zranění či nemoc lze vyjádřit nadbytkem či nedostatkem určitého živlu. Tak například, pokud vám někdo usekne půlku hlavy, chybí vám země, pokud vás sesmahne drak, máte nadbytek ohně, pokud trpíte obezitou, máte nadbytek země…. Přehledně to zobrazuje tabulka nemocí a zranění.


5.) Další schopnosti nejsou příliš důležité, proto se o nich nebudu dále zmiňovat.



Hraničář se mi v DrD+ líbí mnohem více, než v DrD, ale přesto si nemůžu pomoci. Tohle povolání se mi prostě nelíbí. Není to tím, že jsou pravidla špatně napsána, to vůbec ne, prostě to není nic pro mě.





Čaroděj


1.) Ve světě DrD+ se magenergie získává stejně jako v DrD a to zaostřením vůle. Co je tu ale jiné, je maximální počet magů. Zde již není tabulka, podle které by se magenergie vypočítávala, ale jednoduchý výpočet magenergie=vůle+5. Z toho vyplývá, že magenergie na vyšších úrovních již nepřibývá. Teď se asi spousta lidí zeptá: „Takže až se čarodějovy přestane zvyšovat vůle, přestane se mu zvyšovat magenergie, tudíž přestane mít silnější kouzla?" Ne. Čarodějovi se sice přestane zvyšovat počet magů, ale na každé vyšší úrovni bude moct mít silnější kouzla. Je to dáno tím, že čaroděj získává magenergii z astrálních sfér. Čím je čaroděj na vyšší úrovni, tím jsou jeho magy z vyšší sféry. Proto na nějaké dobré kouzlo potřebujete sice jen deset magů, ale ty magy musí být z desáté sféry, tudíž čaroděj musí být nejméně na desáté úrovni.

2.) Každý čaroděj si již od počátku své kariéry vybírá směr, kterým se bude ubírat. Má na výběr ze šesti oborů magie, ale je samozřejmé, že se nemusí specializovat na jeden obor, ale třeba na všechny, takže z něj bude takový „universál". Obory magie jsou: mentální, vitální, investigativní, časoprostorové, materiální a energická. já myslím, že není nutné jednotlivé obory popisovat, snad jen investigativní obor by mohl být někomu neznám. Investigativní obor magie je nejvíce podoben oboru mentální magie. Zaobírá se shromažďováním a vyhodnocováním informací jako takových, hledá v lidských myslích odpovědi na otázky, které klade sám čaroděj.

3.) Pokud se bude chtít čaroděj naučit nějaké nové kouzlo, nebude mu stačit pouze jeden pergamen se zapsaným kouzlem, který přečte za jedno kolo, ale bude muset pročíst spousty stránek nudné teorie, což mu zabere určitě víc, než jedno kolo.

4.) Typickým znakem čarodějů je hůl. Není to ale obyčejná násada od koštěte, nýbrž krásná, mírně zakroucená hůl, která budí respekt. Je samozřejmé, že pokud chce čaroděj vypadat důstojně, nemůže s sebou tahat kus klacku, který sebral v lese. Hůl ale není je k tomu, aby zvýšila čaroději důstojnost. Hodí se mu také při sesílání kouzel a to hlavně blesků a jim podobných kouzel.

5.) Jako má hraničář svého věrného vlka, psa medvěda a sokola, má čaroděj své pomocníčky. Je to vlastně to samé, jako kouzelníkův přítel (v DrD) s tím rozdílem, že si čaroděj může vybrat jakékoli zvíře, kterého chce za svého pomocníčka. Poté stačí jen požádat sféry o vydání bytosti a máte nového přítele.

6.) Pokud chce čaroděj někoho zabít či zranit, nemusí na to použít jen kouzla. Může využít>b> mentálního souboje. Je to de facto to samé, jak v DrD. Útočné číslo se vypočítá: (int+úroveň)/2 + 2k6, obrané číslo (pevnost mysli)= úroveň. Z toho vyplývá, že ÚČ roste pomaleji, než OČ, takže ment. souboj na vyšších úrovních je velice složitý.

7.) Na následujících stranách se nalézá grimoár, čili výpis kouzel, které se mi opravdu nechce vypisovat. Takže co dodat? Kouzel je zde 240 (od každého oboru 40) a jsou napsána na 70-ti stranách, takže si opravdu počtete. a ještě jsem zapomněl na jednu věc: Počet kouzel= úroveň * 4.


Kouzelník je typické povolání, které se moc neliší od čaroděje a mága (z DrD). Povolání je vhodné pro hráče/hráčky, kteří mají rádi/rády přímočařejší jednání.





Bojovník


1.) Tak, jako má čaroděj na výběr ze šesti oborů magie, má bojovník na výběr ze šesti stylů boje a to jsou: rytíř, šermíř, gladiátor, bijec, barbar a kondotiér. Nyní si popíšeme jejich myšlení a styl boje:
Rytíř je odhodlaný bojovník plný vnitřní síly, jejíž zdrojem je jeho přesvědčení, ať už je jakékoli. V boji rytíř často sedí na svém oři, ale boje na zemi se nikdy nezalekne. Často bojuje s mečem, přičemž je oděn do těžké naleštěné zbroje.
Styl, grácie a dokonalá technika- to jsou rysy šermíře. Pro bojovníka tohoto stylu je boj taktickou hrou, ve které je třeba přesně vyhodnocovat situaci a volit správnou fintu, kterou soupeře s překvapivou lehkostí porazí. Pro šermíře je boj uměním, které je třeba stále zdokonalovat. Šermíř bojuje vyváženými zbraněmi jako jsou meče, šavle a dýky. Zbroj je pro něj nutným doplňkem, která mu pomáhá přežít při případné chybě.
Gladiátor bojuje s každým protivníkem trochu jinak a vždy dokáže použít nějakou novou fintu. Z toho vyplývá, že nemá žádný vyhraněný styl, proto pokaždé improvizuje. Gladiátor ovládá velké množství zbraní- dýky, sekery, meče nebo halapartny, používá zbroj i štít.
Bijec nepotřebuje žádné finty, spoléhá se na svojí sílu a prudkost. V boji používá těžké, pádné povětšinou obouruční zbraně. K obraně používá velké štíty a těžké zbroje.
Barbarský styl boje je netechnický, je spíše instinktivní a intuitivní. Barbaři nejraději bojují s obouručními zbraněmi všeho druhu. Jejich nejoblíbenější zbroje jsou lehké, neboť neomezují v pohybu.
A zbývá nám poslední typ bojovníka, který vám asi nic neříká, a to je kondotiér. Bojovník tohoto směru přistupuje k boji chladně logicky. Kondotiér bývá povětšinou velitel vojenských jednotek, zpravidla bojuje jednoruční zbraní, v druhé ruce má štít.

2.) Příručka pro bojovníka obsahuje mnoho fint a dovedností, které se v boji budou velice hodit. Stejně jako jsem u čaroděje nepopisoval žádné kouzlo, nebudu popisovat ani žádné finty.

3.) Na konci příručky je rozšířená tabulka zbraní, která mne svou objemností velice potěšila, ale absence obrázků, stejně jako v PPH, zase hezky schladila. Ach jo.





Theurg


1.) Jedna z věcí, která se u theurga hodně změnila, je to, že již nepotřebuje žádnou magenergii. Místo magů totiž používá náklonnost. Náklonnost se nedá žádným způsobem někde najít, ukrást atp., každý theurg má svojí náklonnost, která se mu doplňuje každou půlnoc. Náklonnost vyjadřuje to, kolik služeb již theurg požadoval a kolik mu jich sféry ještě mohou poskytnout. Hodnota náklonnosti se s rostoucí úrovní zvětšuje.

2.) Úplně nová schopnost theurga je vytváření formulí. Bohůmžel mám špatnou zprávu pro fanoušky stáje Ferrari, protože pod pojmem formule si ve světě DrD+ představujeme „věc", která popisuje, jak se bude astrální energie chovat, až se dostane do fyzického světa. Popisuje tedy samotný projev kouzla, které theurg později sešle. Na výrobu chleba je jedna z nejdůležitějších složek mouka, to znamená, že je to základ. Je jasné, že si mouku můžete udělat sami, ale vzhledem k tomu, že je to dosti náročné, je lepší si jí jednoduše koupit. Stejné je to s formulemi. Aby každý theurg nemusel složitě vymýšlet základ formule, vynalezli mistři theurgie různorodé základy na „výrobu" formulí. Theurgovi tedy stačí vytvořit základ, který už zná, a upravit ho dle svého gusta. Tyto základy naleznete v theurgickém grimoáru. Když theurg vytvoří nějakou formuli, uloží si ji do astrálních sfér, ze kterých ji může kdykoli vyvolat do fyzického světa. Je ale velice nepraktické, aby měl theurg formule jen v astrálních sférách, protože jich má jen omezený počet. Proto theurgové zaklínají formule do různých věcí, od prstenů, hůlek až po spodní prádlo. Těchto zakletých formulí můžou mít neomezený počet (pokud má neomezený počet věcí, do kterých bude formule „ukládat").

3.) A konečně tu máme naše staré přátele, démony. Ovládání a hlavně vyvolávání démonů je doménou theurgů, to asi ví každý, kdo někdy hrál DrD. V DrD+ se vyskytují jisté změny, ale nejsou nijak výrazné. Theurg umí démona zaklít do nějaké věci a také ho může požádat o hlídání formule, kterou má theurg v astrální sféře. Démon se poté stará o „svojí" formuli, aby se nijak nepoškodila. Theurg má na konci své příručky pandemonikon, což je popis nejzákladnějších démonů. Pandemonikon není nijak zvláště rozsáhlý, takže si bude muset PJ další vymyslet.


No a to je vlastně všechno. Povolání theurga se mi nikdy zvláště nelíbilo, ale v DrD+, hlavně kvůli formulím, je (dle mne), hned po knězi, nejlepší povolání. Pokud ve své družině nemáte čaroděje, theurg se bude velice hodit.





Zloděj


O zlodějovi vám asi napíši nejméně, protože není moc o čem psát, ale zkusit to můžu.

1.) Zlodějské schopnosti se (překvapivě) dělí do šesti směrů: pohyblivost, šikovnost, bystrost, komunikace, bojování a schopnosti mistrů. Jako obvykle, nebudu dále odhalovat zlodějské schopnosti, protože by to bylo na dlouho.

2.) V příručce je několik zlodějských fint, které podle mne dělají ze zloděje bojovníka.

3.) Co mne asi potěšilo nejvíce, byla kapitolka zlodějské pomůcky, která pojednává o různých pomůcek, které zloděj rád využije.


Omlouvám se za opravdu krátkou recenzi o zlodějském povolání, ale zde opravdu není o čem psát. Zloděj se nijak více neliší od lupiče a sicca, které známe z DrD.




Doufám, že se vám recenze alespoň trochu líbila, je to můj první výtvor, takže se nedivte, že to není úplně dokonalé. Děkuji Alcatorovi, který mi vnuknul nápad sepsat tuto recenzi.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

kdyz me ta recenze prijde psana horkou jehlou. zpracovana se mi zda byt zcela solidne, ale dnes s odstupem let vim ze se v mnohem vzdaluje od skutecnosti. nerad bych to rozpiplaval do detajlu protoze vidim ze i diskuze je uz zcela mrtva ale za vsechno bych vypichl napriklad rust magenergie u carodeje. mana mu skutecne pribyva, pocet magu prvni urovne roste s kazdou dalsi, dalo by se rict ze nezavysle od vule [i kdyz vule ovlivnuje velikost "narustu"], dale mi chybelo alespon zevrubne popsani dusevniho sveta a zrejmy fakt ze autor necetl prirucku pro PJ, nebo ji nevenoval pozornost jakou si zaslouzi. o zlodeji v prvni edici se da take napsat mnoho, uz jen protoze je to v neopravenych pravidlech zrejme nejsilnejsi charakter hned po theurgovy [bez sebevetsiho problemu dokaze porazit jakehokoliv bojovnika na srovnatelne urovni]. je celkem stestim ze uz nemuzu hlasovat. ono je to stejne pouze muj subektivni dojem toho ze mi tam nektere veci proste nesedli a sem tam i uplne chybeli.


 Uživatel úrovně 0

Ještě jednou děkuji!
Další diskuse nejsou třeba, jsem si vědom všech chyb, které jsem spáchal. Prosím, nepřidávejde příspěvky.
Děkuji

Skorpion


 Uživatel úrovně 0

Chybí mi tam nějaký závěr, nějaké vlastní hodnocení...


 Uživatel úrovně 0

Melegant: I tobě děkuji.

Skorpion


 Uživatel úrovně 0

pluska jsem nečetl (po této kritice snad ani nebude třeba :-)), myslím si, žes to podal chvalitebně.


 Uživatel úrovně 0

Koukám, že diskuse pomalu (rychle) zamrzává, takže bych chtěl poděkovat všem, kteří mě zkritizovali a tím řekli, jak vlastně psát recenze. Znova se omlouvám všem, kterým jsem tímto příspěvkem zkazil den, promiňte. Děkuji

Skorpion


 Uživatel úrovně 3

Fafrin: No tedy, ty nápYsi... Ale s tím, že je to značně odbyté, s tím souhlasím...


 Uživatel úrovně 0

To nahoře není recenze, to je jen výtah několika pravidel a vzádření osobního subjektivního a neodborného názoru autora.

četl jsem jenom PPH a to mi stačí k rozhodnutí, proč to koupím, až výjde druhé, přepracované a korektované vzdání.
Z celé publikace dýchá snaho o to vydat ji ještě před vánoci.
přiložené deníky secesního vzhledu jsou zcela nepoužitelné, protože jsou v nich chyby a jsou zmatené, formátování odstavců se mnění v průběhu odstavce, chybí tečky, čárky, mezery, velká písmena u prostřed vět, nesmyslná nápysi v tabulkách( zlfšj?! co to má být?), rámečkování tabulek mizí po prvních kapitolách, formátování odstavců není jednotné.....

Pověsit toho chlapa z marketingového oddělené za k.. uši do průvanu!!


 Uživatel úrovně 5

Setsan:
2)Nestvur je v DrD+ 31 na ukazku a postup, jak si vytvorit vlastni. Planuje se vydani samostatneho bestiare. V PPJ to berte jako DEMO
3) Ne DrD+ je velmi komplexni system, PJ si nemusi nic moc domyslet, co se sytemu tyce, ale pokud chce, ma dobre pozadi pro to si nejake to pravidlo, schopnost, ci dovednost vymyslet


 Uživatel úrovně 0

Hmm, zde je spíše výtrh z několika pár stránek - přestože to vypadá super, bomba a co já vím ještě, stačí si pročíst diskusi, která je mnohem plodnější a informativnější, než celá recenze.

Terry