Články&Eseje

Závan černých křídel Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 9



Závan černých křídel

  Bylo časné ráno a na tržišti se čile obchodovalo. V jednom domě na hlavní třídě, ve škole bojových umění mistra Mina, právě probíhala závěrečná část výcviku. Jediný mladý bojovník čelil skupince útočníků pod vedením mistra. Jen obtížný výcvik a přirozený talent mu umožnil odolávat v těžké situaci po dlouhé minuty, potom nastal zlom. Sehranost skupinky, snad díky únavě, se na okamžik zadrhla a on několika rychlými údery skoncoval s útočníky.
  Osamocený učitel se stáhl a úklonou ukončil boj. Tvářil se vážně, ale pod touto maskou byl šťastný, vždyť jeho žák uspěl i v této poslední zkoušce! Tolik mu toho chtěl říci, tak plný radosti, ale na to ještě nenastal správný čas. Ze stojanu zdvihl prostý meč, pomocníci se obřadně posadili do oblouku v jehož středu se potom oba sešli - jeden bojovník na sklonku mužných sil, s vlasy už prokvétajícími šedí, druhý teprve na začátku této cesty.
  Místnost zaplnilo očekávání, slavnostní klid a slunce, které si našlo cestu dovnitř a jasnými paprsky ozdobilo sál. Z jedné ruky do druhé putoval meč a tichá slova požehnání i poděkování stála za pozornost i nejednomu z bohů. Meč o kterém se vyprávějí legendy byl totiž právě předán a o novém mistru bylo rozhodnuto!

  Vážni z té chvíle už všichni mlčky opustili sál, jen slunce dál prozařuje vzduch v němž víří jednotlivá zrnka prachu...

  Neurčitý hluk, znamenající běžný život v domě, je dnes nějak čilejší a plný shonu. Teprve po vonné koupeli, během oblékání, ze mě opadlo napětí předchozí zkoušky a vzdálené zvuky probíhajících příprav jsou nenápadným znamením, že vše nebyl jen sen, ale živoucí přítomnost.
  Chystá se přece večerní slavnost? Ve svitu baňatých lampiónů i jejich měsíční sestry proběhne závěrečný ceremoniál na mou počest, vyslovení mnoha slov, která už budou jen halasným rozhlášením skutečnosti. Šeptám si ta slova: „Na mou počest...“ a mírně, lehce nepřítomně, se jim usmívám.

  Teprve když si ke zdobenému rouchu připnu i zbraň, kterou jsem od dnešního dne oprávněn nosit a užívat, přijdou mi na mysl vážnější myšlenky: Dlouho jsem studoval a skrz úmorný výcvik dospěl až k dnešnímu dni. A od teď smím podle zákona a svého rozumu soudit i trestat! Je to výsada, které dosáhnou jen nemnozí a zároveň odpovědný úkol, který mě bude provázet po celý zbytek mého života. Moudrost a síla, rozum a meč, to vše se totiž prolíná v jediném člověku a jediném činu - při výkonu trestu!

  Jen několik nejbližších a přátel mi přišlo krátce pogratulovat, ale jinak mám až do večera volno a klid na přemýšlení. Těším se a připadá mi, že den se jen tíživě pomalu vleče, trvalo snad celé věky, než se slunce konečně přechýlilo k západu a neznatelně pomalu začalo klesat. Jsem tak šťastný! Ať se lidé usmívají, nastává totiž čas veselí, ne trestů a krutostí! První hosté se už scházejí a já poslední úklonou ukončuji soukromý obřad k uctění našich předků.

  Zdvihl se studený vítr a prašná mračna zastínila slunce. Temný kotouč, jako hladová šelma, začal ukrajovat z jeho tváře kousek po kousku!

  Ozval se zděšený ženský výkřik a já za ním vyběhl na hlavní ulici, náhle ztichlou umrtvujícím děsem. Nastalo podivné šero a mně došlo, co to může znamenat! Je opravdu Čas? Znovu ten obávaný Čas, kdy souboj jediného lidského hrdiny s věčným bohem rozhodne o přetrvání světa, jak ho známe dnes? Teď se tedy rozhodne o zachování lidského rodu i o celé naší budoucnosti? A já jsem právě složil zkoušku... Vždyť tím vyvoleným bojovníkem, který se musí utkat s bohem, jsem já!

  Přijmul jsem ten úřad a znám své povinnosti, nemohu déle váhat! Rázně projdu mezi vyděšenými lidmi až doprostřed ulice, kde vzhlédnu k hrozícímu nebi. Šedivá mračna prachu bičují celé město, když z plných plic zakřičím svou výzvu: „Jsem zde a čekám!“ Výzva se rozlétne vzhůru a místo aby zanikla v halasu větru, sama sebe násobí, jako by se jí zmocnila divoká ozvěna. Vítr utichá, vířící prach se mění v hustou mlčící mlhu a tou mi kráčí vstříc postava, mohutná postava válečníka. Když se mlha rozestoupí, aby vytvořila malou kruhovou arénu jen pro nás dva, jsme sami! Lidé jsou pryč a dlažbu pode mnou nahradil písek, který tlumí dunění jeho těžkých kroků. Protivník se zastavil na pět kroků ode mne, poslední zvuk odezněl. Ticho je hrozivé.
  Stojíme proti sobě, pozorujeme se navzájem a oba se snažíme přečíst svého soupeře. Tohle bude opravdu těžké! Jsem ve střehu a tak cítím okolo síly, příliš mocné na jediného člověka, příliš zdrcující a k neunesení. Teprve šeptavý svist tasené zbraně mě vrátil zpět od neplodných úvah - jsem zde a čekám! I má zbraň opustila pochvu a začal tanec čepelí. Místo rychlého a smrtícího úderu jen počáteční oťukávání. Opatrné zkoumání soupeře a hledání jeho slabiny. Otázky i odpovědi, ocel klouže po oceli, rozhovor čepelí.
  Krok za krokem, v rychlém rytmu, jak obě strany střídají své střehy, lehké výpady i odpovídající kryty už cítím, že tak je to správně! Jsem bojovník a bojuji svou zbraní za celý svět, snad sám, ale na tom příliš nezáleží, důležitý je čin - tady a teď! Úder a kryt. Čepele se mihly, náraz byl tvrdý tak, až odlétlo několik jisker. Znovu a zas, a ještě jednou jinak. I můj protiútok naráží na pevný kryt. On je přesný a rychlý, nenechá mi mezeru ve své obraně, ale ani já jemu neposkytnu příležitost. Čas plyne, kapky potu padají na zem. Můj meč těžkne v dlaních, trvá to celou věčnost - útok, obrana a znovu na jiný způsob nekonečné variace na stejné téma. Příběh psaný údery, hlukem a jiskrami, věčnost právě probíhající v jednotlivých vteřinách. Postupně i jeho pohyby ztrácejí na jistotě a přesnosti, tak přece platí pradávné pravidlo tohoto souboje - bůh musí přijmout lidské tělo a bojovat lidskou silou! Tak přece mám naději, síla se mi vrací a on na agresivní útoky odpovídá už jen obranou.
  Málem jsem se dopustil chyby a jeho nečekaný protiútok zastavil jen s notnou dávkou štěstí. Teď on nabral nové síly a vytrvale útočí. Já už se jen zoufale bráním a poslední zbytky mých sil rychle mizí. Už jen krátce odrážím výpady, až se jeden sveze po mé čepeli. Nedotažený kryt, hrubá chyba začátečníka, a žhavá bolest mi proniká tělem. Meč skrz hrudník, konec, já umírám! Zrak mě opouští, když ležím na chladné zemi.

  Vnímám, ale nevidím, a souboj pokračuje dál! Jsem bez očí, přesto pozoruji jak dvě postavy dál zápasí, dva bojovníci se rvou o život. Meče kamsi zmizely, ale jejich zuřivost není méně smrtelná. Vidím, bez očí, mohutnou postavu svého soka v rohaté helmě a proti němu štíhlého muže v černém. Je to zvláštní souboj, rozložitý rváč proti hbitému a obratnému protivníkovi. A tam, kde se střetnou, je vidět rovnováhu. Ani jeden nedokáže silou přemoci soupeře. Strašně moc se chci zvednout a pomoci rozhodnout ten souboj, smrt se snad dá oklamat dostatečně silnou vůlí!
  Mé první kroky byly vrávoravé, ale jistota pohybů se mi rychle vrací. Překonám nevelkou vzdálenost, která nás dělí, a připojím se také k tomu zápasu. Teprve dvojí paže udolají i nepřemožitelného obra a ten se nakonec skácí na zem, jenže tam už jeho tělo leží! Společnými silami cpeme ten přízrak zpět do lidského těla. Brání se a zmítá, ale nakonec je uvnitř. A jakoby zapadl zámek, už není rozdíl mezi tělem a přízrakem.
  Rozhlížím se okolo a za sebou spatřím i vlastní tělo, v hrudi má hrozivou ránu a život z ní prýští nezadržitelně pryč. Jsem bezradný, protože nevím co mám dělat! Černý teď stojí vedle mě a společně pozorujeme umírající tělo. Jeho instinktivní boj o život netrvá dlouho. Již nevytéká další krev, protože žádná nezbývá. A srdce ještě několik stahů tepe, ve zběsilém tempu opakuje svůj celoživotní rytmus, jenže nakonec umlká. Postupně vyhasíná i ten úžasný světelný spletenec prozařující z nitra mé hlavy. Světlo se ztrácí z nervových shluků a s ním mizí i jednotlivé jiskřičky putující celým tělem. Pozvolna se vytrácí i měkká záře, mé tělesné teplo, je konec! Konec definitivní a bez odvolání. Exitus!
  To tělo už není mé a já se musím obejít bez něho. Oba odcházíme. Půjdu s ním, snad mi můj spolubojovník poradí co dál, on se bez těla také dokáže obejít...
  

  Když vichr skončil a prach usedl, spatřili obyvatelé mrtvolu na ulici. Tělo bez života s hroznou ranou v hrudi. Požírač slunce se kamsi vytratil, potom červenající kotouč zvolna zapadl za obzor a brzy nastala tma. Během několika hodin vyšel i měsíc, zářivé oko na nebi plném hvězd. Místo slavnosti života a úspěchu vzplála pohřební hranice. Žhavé jiskry vzlétly k nebesům a oheň strávil tělo. Čas na život a doba umírání. Mistr Min stál blízko, paži měl položenou na ramenou svého plačícího vnuka. I on tiše plakal, ale žhavé plameny mu jeho slzy ihned ukradly, jako by nikdy nebyly...

  Nad dohasínající hranicí zavířila černá křídla, ale nikdo nás nezahlédl. Černý drak a na jeho zádech malá postavička. Chci se ještě rozloučit a předat dál, co nyní vím: „Mistře Mine, vyuč svého vnuka dobře! Ještě jednou přijde čas zkoušky, v té bude stát pouze člověk proti člověku, a její výsledek bude nezvratný!“ ale on neslyší mé bezhlasé volání, jen silněji k sobě přitiskne svého vnuka...

Měsíční tvář zakryl mrak a lidé pohlédli vzhůru. Poprvé tak spatřili nové hvězdy v zářivém obrazci - souhvězdí Bojovníka.




END



Osvětlující poznámka pod čarou, takže pokud patříte k těm, co mají pocit, že v příběhu chybí pozadí... Ano, mnohé nebylo nahlas řečeno:

Představte si místo, prostor, vesmír,..., kde bohové dokáží zasahovat do pohybů planetárních těles.

Jen jedna planeta byla z jejich moci vyjmuta a obdařena životem, ale ani tento svět, snící svůj křehký sen pod ochrannými křídly pozorných strážců, není v bezpečí! Bezejmenná planetka, do té doby osaměle bloudící prostorem, jí dokázala letmým průletem překřížit dráhu a několika úlomky rázně zamést pod hladinu minulosti původní rozložení moci, stejně snadno, jako zmizely pod hladinou rozsáhlé části kontinentů... Kladivo se tehdy stalo druhým měsícem, který má kromě svého boha i podivně nestabilní dráhu, a dál zůstává všem viditelnou výstrahou i důležitým herním kamenem v hrozivé mocenské hře samotných bohů!

Pravidla, ačkoliv skryta rouškou tajemství, přesto umožňují samotným lidem do této hry významně zasáhnout. Maličcí tvorečkové tak pomocí předurčených rituálů rozhodují záležitosti a spory samotných bohů. V jednom ohledu je totiž Dračí šestnáctka naprosto nesmlouvavá, když zde zásadně omezuje působení bohů! Pokud bohové svým jménem nenechají jednat vyvolené (osvícené) zástupce, zbývá jim ještě další možnost - jednat osobně, ale musí použít tvar existující formy života a potom nepřekročit její fyzická omezení. (Za porušení následuje dlouhodobé vyhoštění z této Božské Arény!) Tím se z planety stává unikátní místo, kde bohové zápasí, hrají hry, sází se a přou (a tímto způsobem si zpříjemňují jinak nudnou existenci). Jenže stejně jako výhra a zisk se do Vyšších Sfér přenáší i případná porážka, přitom jediné omezení, které pro ně neplatí je smrt! Ačkoliv, pokud bůh musí vynuceně opustit vytvořené tělo, v té chvíli (touto definitivní porážkou), ztratí své dosavadní postavení ve Hře!

Je to jen náhoda? - že znovu a znovu (každou generaci) hrozící srážka je stále jen hrozbou a nikoliv veškerý život utínající skutečností? Některé zdánlivé náhody mají hluboké kořeny a tato má původ v období beznaděje, v časech krátce po Pádu, kdy jeden z bohů, proslulý Mistr meče, přišel předat své znalosti lidem. A od té doby je rod Minů dalece nepřekonatelný v tomto umění mezi ostatními lidmi - stěží samotní bohové mohou v čestném souboji zvítězit nad opravdovým mistrem z jejich školy! Jenže bohové si často cenní vítězství více než cti - jak a jakým právem by maličký smrtelník vůbec mohl vzdorovat božímu majestátu?

(Tento příběh stojí na počátku legendy, pro další generaci spustí smrtící lavinu událostí a poslouží tedy jako úvod k novému dobrodružství.)




Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Nuda. Není to poutavé, nic.
A ta představa. Člověk bránící se skupince lidí. *úsměv*


 Uživatel úrovně 5

Mám ráda, když u příběhu mohu přemýšlet, když se střípky skládají v ucelený celek, když mne autor dokáže překvapit nečekaným vyuzlením nebo precizní intrikou. Taky mám ráda příběhy třeba i bez příběhu, ale poutavé a lyrické, procítěná líčení událostí, líčení nějakého aspektu světa, osobnosti, události. Ani jedno z toho tato povídka ak docela není, a přesto neříkám, že je špatná, přestože je mimo můj osobní vkus. Naopak, není nutno vyčítat povídce čím není, ale zabývat se čím je. Legenda, mystika, akce a přímočarost. Zcela jasné úlohy, vliv předurčení a osudu, předem dané nastavení, kdy se příběh může zvrtnout a porušit jej a tehdy je o tom porušení.
Akce je popsána dobře, nenudila jsem se u ní (některým nejen začínajícím autorům se to stává), příběh je sice klišovitý, ale se vší parádou. Možná by pomohlo jej nepsat z první osoby Bojovníka, jeho pocity mi přijdou lehce nezvládnuté a třetí osoba by mohla napravit jistou křečovitost v jeho vnímání.
Za zbytečné považuji objasněné pozadí světa; je sice zajímavé, oceňuji astronomické souvislosti a prolnutí s bohy (osobně mám takové světy hodně ráda), ale příběhu nic nedává, nedá mu onen další rozměr, v co možná autor doufal. Příběh je od pozadí oddělen, je čitelný i samostatně. Sice bez přečtení spodku jsem přemýšlela, kdo byl ten třetí černý rváč a jaký tam měl smysl, jaká to byla zajímavá úloha, jestli to bylo součástí předurčení, tajemství, o kterém Bojovníkům nikdo nic nemůže říct, neb často svůj osud nepřežijí (anebo ho přežijí a vrátí se slavně mezi své rodné? Ne, to se mi nezdá, chápu rituál tak, že oběť nového Bojovníka dá zemi další roky žití, z konce o hranici a času zrodu a smrti). Tento závěr je nutné dát do dobrodružství, pokud setting má na něj vliv, u povídky je spíš na škodu.
Čtenář (často) má nějakou inteligenci, chápe náznaky, skládá si příběh (nebo se o to pokouší, dobrá, zůstávají mi nějaké nejasnosti, přestože jako celek je příběh hladký a logický). Podceňuješ čtenáře, to mi moc nesedí. Obešla bych se bez vysvětlivek, dao by to punc většího tajemna, ne každé tajemství a vnitřní řád věcí má být osvětlen, pouze, patří-li do rukou PJ, nebo jiného autora, který s ním bude dále pracovat. Raději bych se nechala překvapit v dalších povídkách...
Povídka je napsána dobře, ale špičkové dílko to není. V této rubrice jsem s maximálním hodnocením více než skoupá, přemýšlela jsem mezi 3 a 4, uchyluji se nakonec k nižšímu, pro celkový dojem z povídky a její čtivost.
A i já jsem zvědavá na další kapitolu ze světa, nebo něco jiného. Nevdávej se a opravdu bys měl s vykřičníky šetřit, jsou hrozně uřvané a většina vět, kdes je užil se bez nich docela dobře obejde.
Asci


 Uživatel úrovně 0

Ahoj,
děkuji Shelagh za schválení a jí i ostatním za ohodnocení a příspěvky do diskuze.

Nejdříve k tomu hodnocení. Pětihvězdičkové ohodnocení si tento příspěvek asi nezaslouží, myslím že zdaleka není tak dobrý jako dost dalších. Také sám vím, že se toho mám ještě spoustu co učit, proto rozhodně stojím o podnětnou kritiku! Sice mě Vaše chvála hřeje, tedy že se vám příběh líbil, ale s odstupem a trochu kritickým přístupem...

Také děkuji tomu, kdo "smáznul" tu negativní reputaci pro Danixxxe, je totiž ostuda "zkušeného uživatele" pokud pouhý slušně vyjádřený názor vede k takovému nesmyslnému postihu, ať už nováčka nebo prostě jakéhokoliv uživatele!!! (Tyto vykřičníky věnuji Barbaru Kohenovi, ikdyž je asi nemá v oblibě.)

Snad chápu jeho chápání "kvalitního příběhu" (viz. Limbus), ale rozhodně ho nesdílím. Nemám v oblibě rádoby záhadné příběhy, které se jen vyžívají v temnotě, zlu a násilí, aby ostatním nepřinesly nic víc, než jen krátkodobý pocit vyumělkované hrůzy! Tento příběh je jednoduchý naprosto úmyslně! Jednání lidí už je zkrátka takové - mají své cíle a za těmi jdou, dle svých sil a schopností. Nepotřebují se psychopaticky vyžívat v nesmyslné krutosti - prostě se střetnou, když si jejich zájmy navzájem odporují. Není žádný důvod pro nesmyslné ústupky ani pro hloupé naschvály. A jediné komplikace způsobuje neznalost, nepochopení, nedostatek sil,...

Další věc je propracování postav, tedy jejich charakter. Tento příběh je "legenda", tedy jen základní přípěh, vyprávěný pro poučení těm, kdo ho nezažili. Vlastně není důležité jakou kdo měl zrovna náladu, co si přitom myslel a jaké měl soukromé touhy a plány. Prostě nastal "totální průser" a nějak to nakonec dopadlo - důležité jsou činy, ne jejich okecávání! (Zlomkovité vykreslení postav je oběť mého dosavadního neumu, ale celý příběh je podán tak, aby ho víc nebylo zapotřebí. Navíc, trochou čtení mezi řádky se dá něco málo odvodit, např. jaký byl vztah obou mistrů...)

Uvědomujete si, jak se běžné příběhy zesložitily? Jednoduchý děj s jasným významem je nahrazován podivnou změtí postav a úmyslů, kterou nedokáže čtenář prohlédnout. Takže vlastně ztrácí svůj vypravěčský smysl a stávají se pouhou hříčkou, která vychvaluje fantazii a spisovatelskou zručnost autora i pokročilé umělecké cítění čtenářů.

Proto považuji za důležité zmínit naprostý opak, kterým je tento příběh!


Ještě k tomu co zmínil found: Dal jsem si s tím dost práce a možná mi unikly nějaké čárky nebo jiné drobnosti, ale:
1) Meč a nový mistr: Šlo by tam použít čárku místo spojky souřadící "a", snad by to i lépe vypadalo, ale přece jen jde o dvě úzce propojené události... (ještě si to promyslím)

2) pokud si rodinu představíš jako rozvětvený klan, tak "nejbližší" jsou ti z úzkého příbuzenského okruhu a také nejlepší kámoši. Vždyť přítelem může být prakticky každý, kdo se o to chvilku snaží a není vyloženě na obtíž...

3) už pouhé slovo neporazitelný je sám o sobě protimluv! Nikdo takový přece neexistuje, je to jen výsledek předchozích střetnutí, nikoliv nutná budoucnost, zejména pokud se změní podmínky, viz. to "teprve" a "i" zároveň.

Pokud je potřeba upřesnit ještě něco, tak to není problém. (Zdá se, že nepíšu až tak jednoduše, jak jsem si myslel...)


Ještě jednou díky, Gurkh



Pozn.:
Jako naprostý protiklad k tomuto příběhu uvedu dva příklady, Shadowmagův Karneval ze hřbitova a Cohenův Limbus z ČaE. Obojí si je docela podobné - dobrý nápad, vynikající zpracování, ale přesto je to jaksi "upatlané" tou zlobou a nenávistí, která není ničím vyvážena/odůvodněna. Život snad může být i tvrdý a lidé bezohledně krutí, když jdou za svými cíli, ale přesto není důvod oslavovat tuto krutost, jako samostatný a vůdčí motiv pro jejich jednání, to je totiž motivace jen pro sadistického psychopata, ne pro normální lidi!


 Uživatel úrovně 0


Zdravím,

musím říct, že první, co mě na této stránce zaujalo byla záporná reputace pro Danixe, který jen vyjádržil svůj názor. I když nic nezmůžu a nemám na to právo, chci tímto alespoň trošku vznést protest proti onomu udělení. Přijde mi to jako udělení reputace za nesouhlasný názor.

Ale teď už k dílu. Má to myšlenku a musím říct, že jsem dlouho nic podobného nečetl. Líbí se mi myšlenka i zpracování. Co se mi nelíbí, to je pár pravopisných chyb, které jsem našel a trošku mě vytrhly ze čtení. Někde jsem si ani nebyl radný, co kde patří - pár příkladů:



Meč o kterém se vyprávějí legendy byl totiž právě předán a o novém mistru bylo rozhodnuto! - Dva přísudky - dvě věty - bez čárky?

Jen několik nejbližších a přátel mi přišlo krátce pogratulovat... - Nechápu moc co tím prozaik chce říci - nejbližších přátel a obyčejných přátel? Rodiny a přítel? Nevím moc, co si pod tím představit, není to chyba pravopisná, ale pro mě (subjektivně) by to mělo být opsáno nějak jinak.

Teprve dvojí paže udolají i nepřemožitelného obra a ten se nakonec skácí na zem - Buď teprve, nebo i, ale oboje mi nedává smysl.

A takových případů je tam více.




Dále... Příběh mě příliš neoslovil jako takový, trošku mi připadal jako kombinace dvou nejmenovaných fantasy knih. Autorův svět mi však přijde zajímavě vytvořený (z těch pár poznámek, co tu jsou).

Na díle samotném se mi líbily asi dvě vhodně použité metafory (nebo metonymie?).

No a to je už asi vše,
Found.


 Uživatel úrovně 0

Není to příliš dobré. Děj je až dětsky jednoduchý, zasazený do ničím originálních "epických" fantasy kulis. Z toho vychází i prakticky neexistující psychologie postav (a že ani těch tam moc není), které jen slepě následující jakási mystický canc. Pokud je kontext světa z povídky vyrván a dodatečně přilepený na konec, je to snad horší než kdyby tam žádný nebyl zmíněn. Je snad takový problém napsat dílo kompletní?

Nakonec, dílo nepřináší nic nového, nic zajímavého, nepřináší jednoduše nic. Až na přehršel výkřičníků. Autorovi bych doporučil alespoň přejít z céčkové četby na béčkovou a inspiroval se něčím podnětnějším.


 Uživatel úrovně 0

Velmi kvalitní, tedy nad mé očekávání, ač-li je tohle prví článěk z rubriky, který jse mdočetl do konce. Přijde mi to originální a dobře poeticky pojaté, nevím co bych podotknul, snad jen, že čas nového mistra se naplnil až příliš rychle.


 Uživatel úrovně 5

Velmi dobře pojatý příspěvek. Osamocená povídka by se skutečně zdála o cosi ochuzená, o kontext světa, ve kterém by děje a motivace zapadly na místo. Díky osvětlující poznámce tak máme před sebou fragment herního světa s jeho principy a mechanismy. A to nikoliv suchopárně vysvětlovaný, nýbrž akčně povídkový.

Dílko je čtivé, sem tam mu sice chybí nějaká ta čárka, ale na to se dá v zápalu souboje lehce zapomenout. Doufám jen, že to není první a poslední ochutnávka za světa bohů a draků a že autor se s námi podělí o celé dobrodružství.