Články&Eseje

Receptář dne a noci Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 7

Receptář dne a noci

Dobré ráno!

Ukrojte z měsíce plátek
opečte dozlatova,
vznikne vám oplatek.
Poleva malinová.

Čaj proti kocovině

Po poledním žáru slunce
louhujeme v horké vodě:

Jemný vánek, laská ruce
a pohání elfské lodě.
Hrst zelené vojtěšky,
té, na které víly tančí
kouzelné své tanečky.
Béžovou osinu kančí.
Převeselou jiskru oka
od mladého medvíděte.
Čirý zpěv, jak tetřev toká,
pro dívčinu v ptačím světě.

Nelouhujte příliš dlouho!
Nanejvýše do doby
než se vzácné rudé rouno
schová za hory.

Noční bar

Hej číšníku, ber sklenici,
natoč mi doň medovici,
a žejdlíček tmavé noci,
ku zdraví a ku pomoci,
okořeň to špetkou hvězd,
nech to chvíli stát a kvést.
Pro ozdobu mléčnou dráhu,
ještě trochu ranní vláhu,
a na okraj sklenice,
napíchni čtvrť měsíce.

Nežádoucí radost

Pod příkrovem černé noci
bez měsíce, beze hvězd,
vzpínají se temné moci,
zatínají ruce v pěst.

Bobule jak noc jsou černé,
čtyřmi listy obklopené.

Žlutá kola kvítků býlí,
jméno vratič vichr kvílí.

Černé mraky plné vody
hromobití zahrály,
chtíc napáchat kruté škody,
by životy sebraly.


Ostny nebo chloupky to jsou?
Mášlák to ví, brousí kosou.

Močály své puchy valí,
puškvorec se v mlhy halí.

Sténání a krutá bolest.
- Blesk! Hrom! Plamen střechy hrál.
Ty zabít ses snažila
až život jsi zmařila.
Oheň zdusil trpký žal.




Poděkování:
Findred z Celenu, Shadowmage

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Pěkný básničkářský výpis receptů... :) Jak od babky kořenářky :)


 Uživatel úrovně 8

Elvisův_duch: no, úplně záměrný to nebylo, ale určitě to bylo ovlivněný tím, že jsem psal do dracihodoupete.cz... kdybych psal na školní literaturu, tak by ty lodě byly třeba krásné, kdybych psal do cyber magazínu, tak by byly třeba ocelové.... : ))) ale záměr to nebyl : ) jen mi to přišlo na jazyk


 Uživatel úrovně 0

Já oceňuji velmi pěknou hru se slovy, která není náročná a neskýtá problém ve čtivosti (jak tomu často bývá u archaických textů s mnoha složitě stavěnými verši). To jest rozhodně ústředním kladem díla. K tomu připočítám fakt, že báseň je optimální také po slohové stránce, rozuměje tím především gramatické záludnosti. Ovšem stylistiku poetické stavby nemohu hodnotit, jelikož nejsem básník a ani nemám v poezii přehled (doufám, že se to změní).

Za takový subjektivně hodnocený nedostatek považuji chaos, který vzniká po stvoření více odlišných slok za sebou. Čtenář nemusí zaručeně nalézt pointu díla, v tomto případě děl. Ačkoli se sbírka básní může jevit jako dobrý nápad, vhodnější bude pro příště sepsat maximálně dvě básně, nebo jednu delší. Takto se čtenář může - ale není to psané pravidlo, ani náhodou - ztrácet.

S náhledem na nevšední atmosféru, nápaditý styl i hru se slovy označuji dílo za pěkné, vcelku pestré, zkrátka nadprůměrné. Mírně převyšuje zdejší průměry (byť nechci žádné zde publikované dílo označovat za směšné a špatné, to se nehodí). Totiž špičkových děl je málo, jsou vzácná a doslova přišpendlí čtenáře k sedadlu. Přiznávám, že tento výtvor se mi zamlouvá, tedy se pohybuje na pomezí průměru a kvalitního díla. Nadprůměr je v mých očích optimální hodnocení. Navíc - tak už to je určené, neboť jsme rozdílní, nikoli naprogramovaní - hodnocení prozaických, poetických i výtvarných děl je subjektivní záležitost, kde závisí na individuálním přístupu každého čtenáře.


 Uživatel úrovně 5

Několik poznámek:


-Stránka teoretická a interpretační

Tak si tak říkám, jestli nečtu zase Puchmajerovy almanachy?...

Motivika, stavba veršů, rýmy vše jak by vypadlo z oka mírně anakreontské poezii konce 18. a hlavně počátku 19. stol. Tomu též napomáhá jakási didaktičnost až možná pedantství prostupující celou sbírečkou. Inu, je to receptář.

Je pěkné, že sbírečka jako taková má i svou vnější konstrukci (není to jen pár naládovaných básniček), neboť postupujeme od rána k večeru pěkně chronologicky.

Motivy květin a českých rostlin by šlo též vztáhnout na ohlasovou či biedermeierovskou sentimentální tvorbu.

------

Co se týče formálnějších prvnků - jednak tedy zpravidla daktylotrochejské či trochejské verše ladí vcelku zpěvnost a "českost" básniček (včetně i výše jmenované volby slov).

Místy příjemné zvuky (r v posl. b.)



-Stránka kriticko - řemeslnická:

Vytknout je třeba: rýmy noci moci mě vraždí a pokud chce autor zůstat živý, neměl by je používat (obd. láska - páska, krásy - vlasy. atd atd.). Buď jsou to rýmy pitomé nebo opotřebované a okoukané, nejčastěji obojí...)

Poplatnost autora "režimu" - probůh co tam dělají ty elfské lodě??!! Jakoby jiné lodě ani větrem být poháněny nesměly!? Doufám, že to autor do básničky vložil jen aby udělal trochu prostituce pro schválení! Pokud to myslel vážně, potom již nechci být člověkem (doufám, že se autor pro příště polepší a nebude tam dávat tak ohyzdný kýč a prackykroutící klišé jako elfí loď poháněnou větříkem). Bez těch elfů, prosím! (anebo alespoň ne takto!).

-Stránka závěrová, tedy zavírací:

Celkově je sbírečka svěží, sic plná klišé, ale v rámci žánru lidové poesie (až ohlasové?????) je to v pořádku a má to tak být. Žádám autora ale, aby se do příště vyvyroval jakýchkoli typysovaných elfů v tak svěží lidové lyrice!!! Dal bych 2, spíše 3!


 Uživatel úrovně 8

Jenom bych rád dodal všem tajným ctitelům, že mám nejradši a všechno to začalo Nočním barem, když jsem kráčel domů z hospůdky a koukal na úplněk : )


 Uživatel úrovně 8

Hamster - jistě, zmařit život se ve významu např. sebevraždy používá. Tady ale spíše logicky vyplývá význam promarnit ho, nebo spíše promrhat. Zatímco byl zmařen jinými (mocnostmi).

Pokud se vydáš cestou poslední básně, máš šanci na slušné využití a zajímavé hříčky s jinotaji, kryptologií v poezii atp.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím autora!

Dílko jsem četl již v moudré sově a zaujalo mě hned na první přečtení. Musím říct, že ses mi trefil do vkusu a přečtení těchto pár řádků ve mě vyvolalo příjemný pocit (a věz, že se mi to nestává tak často). Ačkoliv tohle nejspíš ve hře nepoužiji i tak děkuji za příjemné pohlazení...

+A-


 Uživatel úrovně 0

To je úžasný! :) vazne se mi to libi! je to originalni...doclea vtipne a povedene. Super napad a pekne zpracovani,vazne hezke :)
nekde by mozna slo volit i lepsi slova,ale ja bych to nenapsala nikdy tahle a natoz lip :) opravdu se mi to libi :)


 Uživatel úrovně 8

Holger: předně děkuji za schválení

sbírka měla posloužit do hraní, já si to dokážu představit, pokud se někomu bude hodit

Dobré ráno! je uplně normální svítání, červánky... z měsíce zlatavý plátek Slunce a malinové červánky.

ráno, odpoledne, večer, půlnoc... návaznost je snad zřejmá
všechno to jsou recepty, zase to spolu souvisí : )

jojo, přechodníky, to je svinstvo, ale musím na sebe prásknout, že jsem se ani nekoukal, jestli jsou správně :D
mně přijde "zmařit život" použitelný, ale budu ti věřit, protože jsi bezesporu kapacita . )

mno, tak přechodník a chybička stejně jako v Mořské víle, nyní ale mám slušný jazykový potenciál, takže jsem spokojen : ) ještě aby se to někomu hodilo do krámu : )


 Uživatel úrovně 8

Sbírka básní, jejichž zjevným pojítkem je (bez nadsázky) osobitý styl autora.

Bohužel, ihned se dostávám k nedostatku dílka, kterým je jeho nesourodost a kolísavá úroveň jednotlivých kusů. Výrazný kontrast pak poskytuje např. první báseň sbírky (v popisné rovině asociace, jejíž význam aby jeden pohledal) a poslední (téměř akční záležitost s příjemnými odbočeními do lidového mudrosloví na téma jedovatého býlí).
V tomto kontrastu se pohybuje zajímavá, nicméně opět pitoreskní básnička Noční bar a chaoticky vystavěný Čaj proti kocovině.

Celkově marně hledám význam sbírky, který by zapůsobil, pro který bych si toto dílko zapamatoval. Žel nedokážu se asi plně sžít s myšlením autora, abych jeho odkaz docenil a abych se alespoň odpoutal od prvoplánového a možná i jediného významu – zachycení asociace ve formě črty (volnou rukou bez záměru).

Celkový verdikt přeci jen zmírním pro hravost dílka a slušný jazykový potenciál, který představuje. Krom tradičního nešvaru s chybnými tvary přechodníku není příliš vhodné použití výrazu „zmařit“ ve významu „zmařit (svůj) život“, toto sloveso spíše implikuje pokažení, poničení činností (životů) někoho jiného – těch druhých, tedy ne význam „promarnit“, který by zde byl logický.)

Co se puškvorce týče, mezi výše zmíněné padouchy se dostal skoro nezaslouženě, snad pro svou karcinogenitu... Možná by výčet mohla doplnit i nějaká ta dáma.

Šeď a mráz do dívčích skrání
dýchá jméno dobrá paní...

Právě tato hra s významy konečně v poslední básničce dostává rozměr hry, kterou lze hrát a aktivně se do ní zapojovat, pracovat s ní a dále ji dotvářet, a nikoli pouze obrazu, který blikne a pomine.

Hodně špásu

H.