Články&Eseje

Skřetí requiem Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 32


Jak se ubránit hrdinovi v magické zbroji?
Když ty máš jen šavli,
zubatou věkem a kostmi tvých brachů?

Jak se vyhnout marnému boji o kus žvance,
o kus mizerného chleba,
který jen prohloubí hlad?

Co řekneš své milé,
až se nevrátíš?

Kdo ti zabrání jít do první řady
před popravčí četu dobra?
Ty sám?

Jsi odsouzen
za zločin narození se
skřetem!


Jeskynní průvan píská podivné requiem,
skřípavě zní
kostmi neznámého skřeta.

… a ani tvá milá nezapláče!

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Rozhodně zajímavá báseň. Dalo by se říci, že také provokativní, protože větší část hráčské komunity považuje skřeta za bezkulturní chodící zkušenost. Báseň vypadá, jako by ji napsal člověk ve skřetí kůži. Celkem mě z toho mrazí, protože jsem pak měl pocit, že skřet není nestvůrná bestie, ale pouze humanoid, který nám připadá odporný. Už jen z toho, jak báseň budí protichůdné reakce zkostnatělého náhledu na "primitivní" skřety, je mi jasné, že báseň je vynikající. Už si představují družinu, jak přečte na stěně kobky, kde jsou zrovna uvězněni tuto báseň. Může to vyvolávat hodně otázek, kdo to napsal? Opravdu skřet? Pokud ne skřet, tak proč to napsal? Báseň má hlubší význam a vede k zamyšlení. To se autorovi povedlo na výbornou. Dle mého hodnocení ani může být jiné.


 Uživatel úrovně 0

Áve!
KrwekrwZlotasson: Nebude to, že se skřet podobá člověku třeba tim, že jej člověk vymyslel?


 Uživatel úrovně 0

KrwekrwZlotasson:

Stůl o skřetech existuje: Stůl Zelená kůže, by Corwin45A, Vše o tzv. zelených kůžích, tj. skřetech, orcích, trollech, goblinech i jiných.
ID stolu: 1967


 Uživatel úrovně 0

hm... tak vám děkuji za hodnocení... hm...
Cedrik: díky...:-)


 Uživatel úrovně 0

Veta uzasna to:
"jsi odsouzen za zlocin narozeni se skretem".
Chvalim. Je to povedene a vystizne.


 Uživatel úrovně 0

KZ: ty? zaměstnaný? chachá...určitě...


 Uživatel úrovně 0

QY: důvod?
ale no co no... hm... chtělo by to opravdu odělat stůl o skřetech... ale já, zeměstnaný toť člověk to dělat nebudu... i když by mě to lákalo...


 Uživatel úrovně 0

co myslíte? nestálo by tohle téma za větší diskuzi? možná dokonce stůl v putyce? já dávám 4*


 Uživatel úrovně 3

Fafrin Vok: Láska - jako vztah milého k milé, dávání kytiček, pozorování hvězd..., - láska, to znamená víc než jen ten biochemický mechanismus. Osobně si myslím, že tento vztah začíná až za nutností plození potomků. A ano, myslím si, že v pravěké společnosti to láska nebyla.

Lidé nebojují tak neustále, určitě ne ty starověké kultury, které jsi vyjmenoval. Mluvila jsem spíše o kulturách pravěku, nebo třeba i mírně o dnešních domorodých kmenech (jestli ještě nějací opravdoví divoši zbyli).

Gurkh: Měla jsem na mysli city abstraktnější než je "au" a "mám hlad". Řeč tu byla primárně pro to, aby něco sdělila, a na to nepotřebuješ verše, spíše věty. Potřeba zapamatovat si text je, dle mě, značně pozdější - nastala když byly dostatečně složité příběhy, na což potřebuješ zase tu složitější slovní zásobu. Opakování slov a jejich rytmické řazení má k poezii ještě značně daleko.

Myslím, že tu není nikdo, kdo by dílko označil za primitivní poezii - diskuze se vedla především okolo skřetů, a proč to skřet napsat nemohl či mohl.


 Uživatel úrovně 0

Ghurk: Já jsem se rozjodl, že ukážu skřety i z jiné stránky, než je ukazuje vážený pan Tolkien... Prostě se odmítám smířit s , dovolte mi ten výraz . primitivností skřetů, ve které se značí jen jistá primitivnost autorů dračího doupěte... Oni prostě potřebovali něco, co by bylo najvětší "zlo", které musí umírat po tisících kusů... Tím že udělali ze skřetů zloduchy, jako pan Tolkien, který však potřeboval ono "zlo" neboť hobit i pán prstenů jsou, přece jenom, pohádky...
Proč tedy brát Tolkiena jako jediného autora a jako jedinou pravdu o skřetech... nebuďme prvoplánoví... Skřeti jako rasa, se musí vyvíjet, podívejte se, kde začínal člověk? není to, čistě náhodou tvor v mnoha pohledech podobný skřetovi? Takže proč by se skřeti, za ty tisíce let nemohli vyvynout v průměrně inteligentní rasu, která může vyprodukovat i vyšší poesii?