Články&Eseje

Král je mrtev, ať žije král Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 35


Král je mrtev,
ať žije král.
On v bitevním poli
hrdinně stál.

Políbil erb
ať přeje mu štěstí.
Kopí své sevřel
železnou pěstí.

Vyrazil na špici
klínu své jízdy.
Pobít ty špinavce,
co zemi hyzdí.

Bodal do nepřátel,
bil se jak lev.
Nic nedbal ran,
z nichž tekla mu krev.

Potom kůň vzepjal se,
král padl na zem.
Šavle se zableskly,
mrtev byl rázem.

„Ke králi!!“
zaznělo z bitevní vřavy.
Pět jezdců dere se
„Ať padaj hlavy.“

V blátě jest prapor,
však vítězství nadohled.
Plameny v očích
a v srdci led.

Král je mrtev,
tak ať žije král
co v bitevním poli
hrdě by stál.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Lai: Máš pravdu, už mi to bylo řečeno, tak jsem hned začal hledat a byl jsem těžce zklamán, že pan Kryl už v podstatě tohle použil taky. Nicméně jsem byl s tím co jsem napsal natolik spokojen, že jsem neměl to srdce snažit se to opravit.


 Uživatel úrovně 3

Laitaine: Zajímavé, tebou jmenovanou písničku neznám, ale vůbec mi nevadí, že se mi při přečtení názvu vybavilo několik knih, pár filmů a hlavně jedna nádherná písnička od Ginevry (která ovšem nemá s náplní tohoto dílka nic společného). Řekla bych, že je to moc neoriginální zvolání na to, aby vadilo, že se s něčím asociuje.


 Uživatel úrovně 0

Zajímavé, akorát bohužel už sám název vyvolává asociace na Karla Kryla, který velmi podobná slova "Dnes krále popravili, ať žije Král..." použil v celkem známé písničce Rakovina, a to pak vyvolává dosti předsudků,neb pokud si člověk nevybaví text doslova, tak je to problém, nyb význam je stejný.

A bohužel to pak ovlivňuje pohled na tuto báseň, protože to pak nutí ke srovnání. A to se nedá srovnat....

Ale jinak se mi to líbí.


 Uživatel úrovně 0

Moc a moc se mi to líbí, když si někdy čtu nějáké verše tak mně moc nebavěj ale tohle má něco do sebe je to skoro až "akční" fakt skvělý


 Uživatel úrovně 8

Gurni: Ano, máš pravdu, ale myslím že když napíšu, že na díle mi cosi chybělo...možná lépe volená slova, živější atmosféra, celkový pocit...Báseň se mi líbila, ale nemohl by jsem říci, že by mi utkvěla v hlavě, dala mi cosi více, považuji ji totiž za nadprůměrné dílo, ale ke kvalitě mi tam prostě ten krůček chybý, krůček, co by mi ukázal to, co báseň posune víše, krůček k dokonalosti...
Proč to nepíši poštou? Myslím si že se to hodí do hodnocení, ovšem pokud by jsi radši aby se hovor směřoval jiným směrem, klidně napiš....do pošty :o)
S úctou anarion


 Uživatel úrovně 0

anarion: nesrozumitelné nic, ale nějak mi neseděla samá slovní chvála k hodnocení tři. Předpokládal jsem, že když někdo hodnotí 3, potom existuje něco, co by tomu dílu vytknul. A vzhledem k tomu, že jsi nenapsal prakticky nic, co by ti vadilo, tak jsem nevěděl čemu mám věřit.

PS: další konverzaci bych doporučoval přes poštu.


 Uživatel úrovně 8

Gurni: A co ti na něm bylo nesrozumitelné pokud by jsem se mohl zeptat?


 Uživatel úrovně 0

Nepročítám tu moc příspěvků...a tak si toho važ...tohle dílo se mi velice líbilo....hned začátek mě chitil a nomohl sem přestat číst odemě máš 5*


 Uživatel úrovně 0

anarion: tomuto slovnímu hodnocení už rozumím, nikoliv však tomu předchozímu. Takže kdybys to dělal pořád tímhle stylem, nikdo se nad tím nebude pozastavovat.


 Uživatel úrovně 8

Gurni: Nad mým způsobem hodnocení se jež diskutovalo...stručně mne musí dílo nadchnout, aby jsem ho považoval za kvalitní a jenom špičková díla hodnotím 5. Promiň, ale toto dílo mi přijde nadprůměrné...ale něco mi ke kvalitě chybí...