Články&Eseje

Slza v prach Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 21


Jarní vánek štěbetal,
deštěm krajinu poléval.
Hraničář v kápi zahalený,
v lese vysokém drží stráž.
U dubu se s troly setkal,
meč svištící hlavy sekal.

Vítr čechral hraničářovy vlasy,
léta neslyšel lidské hlasy.
Vídával v zemi lidí,
jen křik, bolest a zmar,
jeho prokletý úděl a dar.

V krajině známé strach,
život farmářův je slza v prach.
Hraničář vystoupil ze stínu lesa,
hořící dům a trolské bestie,
s vírou troly pobije.

Hraničář mrtvé pohřbíval,
smutně zavražděným zazpíval.
Když u hrobů klečel,
tiše plakal a vzpomínal,
rodinu farmářovu znal.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Marsia: Dobře, uznávám, zamotal jsem se do toho dokonale. Chtěl jsem jen říct, že pokud bych musel volit, volil bych tu povídku a netvrdím, že je to úplně správně. Konec, tečka, šmytec.


 Uživatel úrovně 3

Darnathorn: Je hloupost srovnávat poezii a prózu, jsou lidé, kteří upřednostňují poezii. Je hloupost tvrdit, že povídka je lepší než báseň, protože je delší. Všechna díla v OHZD by měla být hodně dobrá, pochybuji, že někdo hodnotí podle délky.


 Uživatel úrovně 0

MN: Tak pozor - já tímhle nijak nechci shazovat krátká díla (jinak bych pro ta dvě zmíněná sám tak vysoce nehlasoval)! Pouze podotýkám, že mimo to poslání je i důležité to, jak ho autor zabalí. Absolutně tím nemyslím, že by pro mě byl dvoustránkový blábol lepší než krátké a výstižné čtařverší, jenže pokud vedle sebe stojí dvanácti (nebo kolika) verší a pětistránková povídka, přičemž obojí je výborné, automaticky se přikloním k povídce. Srovnávat bych je v tomhle případě musel (zatím jsem žlutý, taknemusím), protože ČajE jsou jenom jedny...


 Uživatel úrovně 0

Darnathorn:

Tak a už toho mám dost! Zvedám se ze země a roztahuji své orlí křídla.

Táááákže délka je někdy podstatná? O čem to tady mluvíš a proč si dovoluješ nesouhlasit? Každý má své právo hlasovat tak, jak uzná za vhodné. Ty už jsi jednou nesouhlasil, tak proč pro boha(bůh mi odpustí) mluvíš do ostatních?

Velikost není podstatná, podstatné je poslání, která báseň nese.

Jo a jen tak mimochodem: proč srovnáváš a proč takhle mluvíš o dílech: Staré bojiště a Pro dobro státu. Spoustu lidí si myslí, že vždy, když tady něco vloží, že to je jen proto, aby dostali 5hvězd, ale vl. NENÍ..do svého díla dávají určité poslání, taky možná krásný příběh, možná i radu, možná to, aby ukázali jací jsou, jak žijí(mluvím o dílech již zminěných a i všeobecně)..doufám, že už je ti to jasné. Díla jdou mezi sebou srovnávat pomocí počtů hvezd, ale jak říkám, každé si nese své poslání a svou moc, které nikdo nedokáže srovnat, všechny jsou mocné a některé dokážou ovlivňovat( to jsou zřejmě díla s 5*).

Takovým jako jsi ty Darne, se neklaním.


 Uživatel úrovně 0

Gurni:

Děkuji za Tvůj komentář. Ono každý máme svůj styl, který se neustále vyvijí a to je právě moc dobře.

S pozdravem mn.


 Uživatel úrovně 0

Gurni: Dovolím si nesouhlasit. Délka někdy je podstatná. Dávám jednoduchý příklad:

Máme Staré bojiště od lucaatka a Pro dobro státu od Krtecka. U obojího je průměr téměř čistých pět, přesto, až budeš příště hlasovat v OHyZDě, komu bys dal hlas spíš?

--Darn--


 Uživatel úrovně 0

Krátká, krátká....a co má být? Hlavně, že je tak jaksi kompletní...dokončená.
Na mě osobně udělala velice zvláštní dojem, protože je psaná stylem, který se hnedtak někde nevidí. Uprostřed každé sloky absolutně se nerýmující vsuvka, která se jakoby šeptem vetře do básně a dodá nějakou maličkost, čímž úplně vyhodí čtenáře z rytmu jenom proto, aby se do něj v dalším verši vrátil.

Jediné co bych vytknul jsou nesedící počty slabik v těch částech, které se rýmují. Působí to dost rušivým dojmem.

Každopádně myslím, že 4* je spravedlivé hodnocení.


 Uživatel úrovně 0

Zdravím,

tak tedy děkuji za Vaší kritiku.

Víte, kolikrát jde vyjádřit "hodně, razantním málo". A jsem toho názoru, že u rýmu to jde obzvlášť (i když zde jsou mé rými nedotaženy). Přesně to vystihla MARSIA:
Několikrát zde padlo, že básnička je moc krátká. Neřekla bych, že je to na škodu. Je to prosté dílko, "komorní", bez velkého patetizování. A tak mi přijde, že větší délka by uškodila.

S rýmováním je mi to líto a mrzí mě to. Ale jsem rád, že se zde v hodnocení a v diskuzích sešlo spoustu uživatelů - díky za Vás.

S pozdravem, úctou mn


 Uživatel úrovně 0

Dávám tři. Líbí se mi hlavně ty dva verše "V krajině známé strach,
život farmářův je slza v prach." To se ti fakt povedlo. Jinak mi tam ale nesedí, že rýmy jsou jaksi nerytmické - prostě trojka.


 Uživatel úrovně 0

Povedená básnička.Vážně se mi to líbí. A vůbec mi nevadí, že je tak trochu krátká. V sálodlouhých básních se člověk stejně snadno ztratí.
Dávám čtyři hvězdičky.

Azucuache