Články&Eseje

Válka Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 24


Proti komu zvedneš zbraň?
Zůstaň tu, či jiné braň.
Na rozhodnutí čas už není,
rozhodni se bez myšlení.
Než bubny válkou zaduní,
Než ďábel smlouvu dopíše,
Než slunce z hor se vykloní…

Budeš proti pánům hrát
nebo lid svůj povedeš
Nemusíš se přece bát,
stejně nikdy nezklameš.

I když páni moci chtiví
do boje vás vyšlou zas.
Ať se tomu kdo chce diví
nepřidaj se mezi vás.

Zase slyšíš chřestot zbraní,
nářek, pláč a bolest žen.
I tvůj kůň se tomu brání,
nechce se mu z hradeb ven.

To co vidíš na planině,
dech ti bere z plic
Rozhodl ses nečekaně
a teď lituj ještě víc.

Tvoje vojsko před hradbami
jejich už jen kousek dál,
avšak rozdíl mezi vámi,
kdo by ho teď počítal

Později už není čas
proti vlastním řadám jíti.
Nezbude než čekat zas
na to, co se bude díti…

Tvoje řady prolomeny,
rytíř dá se na útěk
Ten muž bez bázně a hany,
kde je všechen jeho vděk?

Rozhodl ses tady stát,
však zvaž pevně svoje slova.
Proti nim se v boji hnát
rozhodni se tedy znova.

Zaleží teď na tom víc,
než zdálo se ti dříve,
jinak nezbude ti nic,
teď už je ta správná chvíle…

V pekle se ti ďábel směje,
dávno už tvůj osud zná.
Kdo uteče, nevyhraje,
kdo zůstane, umírá.




Pozn. redakce: předchozí publikace na www.rpgportal.cz.

Diskuze

 Uživatel úrovně 8

Rotrigo

Protiřečíš si.
Hovoříš o úctě, ale autorce ji neprokazuješ.
Slušností by bylo vypsat chyby, o kterých hovoříš.
Ty by jí měly objasnit Tvé hodnocení a případně jí pomoci v její další tvorbě.
Hodnocení "Celkem pěkné. Líbí se mi to, ale našel jsem tam nějaké chyby.3*" mně osobně vůbec nic neřekne, a to si nadutě myslím, že mám značně vyvinuté empatické myšlení.

Zdrví

H.


 Uživatel úrovně 0

Dobré, je to takové...teď se mi nějak nevybavuje to slovo...prostě to má tah, jestli mi rozumíte - 4-kvalitní :)


 Uživatel úrovně 0

Celkem pěkné. Líbí se mi to, ale našel jsem tam nějaké chyby.3*

S úctou Rotrigo.


 Uživatel úrovně 0

Darian: Máš pravdu je to zamotané a už sem říkala i Marsi že se příště budu snažit lépe formulovat slova:-) ale jinak děkuji za názor:)

Marsia: No mělo to být pochopeno, tak že ďábel píše smlouvu, chybí už na ní jen podpis vojevůdce a ten by jí podepsal, kdyby se postavil proti pánům. Tím že šel do boje s nimi, smlouva pořád nenabírá platnosti, kdyby však dezertoval tak by se automaticky vyplnila… On však umírá a ten ďábel se mu směje…Protože sice přijde do nebe, ale už si nemůže užívat pozemského života. Kdyby se postavil na druhou stranu dostal by se do pekla, ale až po té co by za několik let umřel... Nedá se však říct, jak dlouho by to trvalo…No a nějak tak to bylo myšleno…


 Uživatel úrovně 8

Báseň s rozhodovaniami v dvoch rovinách. Jedno je trochu, dalo by sa povedať, svetskejšie – veliteľ sa rozhoduje, na čiu stranu sa má pridať – veď je zrejmé, že ani jedna sa nedá glorifikovať absolútnym právom.
Druhé je zaujímavejšie – hoc nie menej časté –, je postavené na zmluve s diablom, ktorá sa ale podpíše iba k prospechu jednej zo strán. Samozrejme, diabol sa (opäť) dokázal povzniesť nad ľudské city. V tomto prípade by som povedal, že veliteľov zmysel pre povinnosť bol tým, čo ho uvrhlo do skazy, vlastne do vopred prehranej bitky o dušu, či o slobodu svojho ľudu.
V tomto duchu, po hlbšom zamyslení, sa mi javí báseň naozaj veľmi dobrá.

Mám ale výhrady k formálnej stránke. Nie som práve tým človekom, čo poukazuje na rýmy a rytmiku, a ani pri tejto básni na túto tŕnistú cestu nemienim vykročiť. Takže okom laika len poviem: rýmy sú celkom dobré, niekde síce trošku gramatické a z nutnosti, ale to je veľké nebezpečenstvo, keď báseň chce byť formálna po tejto stránke.
Myslím si však, že je na mieste naozaj poukázať na to, čo už povedala Marsia: niektoré pasáže a výber slov sú mätúce a človeka nútia dumať nad „nesprávnym problémom“ – t.j. kým som si uvedomil, že napríklad druhý verš v prvej strofe by som mal vnímať v kontexte celku, nie samotný, a možno si ním ani nedať asociovať práve to, čo mi pri jeho čítaní napadlo, ale niečo iné, tak to chcelo trochu času... a sebazaprenia. Takéto drobné „kiksy“ vedia občas narobiť šarapatu.


 Uživatel úrovně 3

Aelana: Mno, ten ďábel zná přece jeho osud, že by nevěděl, jestli si pro něj má přijít? A čí to dopisoval smlouvu? Prostě mi z toho vychází, že voják musel dezertovat. Pravda, ďábel by se mohl smát jen proto, že umřel. Ale stejně se mi to moc nezdá. A nebo proto, že ani smrt za "správnou" věc nevykoupí hříchy. Pak by ovšem padla pointa v poslední sloce.


 Uživatel úrovně 0

Marsia: To je v pořádku, já jsem ráda, že mi alespoň někdo řekne, že je v tom “bordel“ alespoň se tomu třeba příště vyvaruju… Jinak k tomu ďáblovi… Mohlo by se to i pochopit v tom že se mu směje, že musím zemřít, třeba se přestane smát, až voják přijde do nebe, ale on to ještě neví, protože stále žije… Je v tom prostě otázka:-) No nebo jak se říká “bordel“


 Uživatel úrovně 3

Aelana: Otázky lze "podstrčit" čtenářovi lépe (a podnětnější) jinak, než že ho zmateš. Takto se zamýšlí nad dějem - ale na "ty otázky za" už nepřijde. Když čtenář neví, o co se jedná, ty nemůžeš vědět, jestli jsi ho navedla tam, kam jsi chtěla, neovlivňuješ jeho myšlenky, "nenutíš" ho k zamyšlení nad tím, nad čím jsi chtěla, aby se zamyslel.

Když píšeš pro někoho, chceš něco sdělit právě Jemu, což obnáší i to, že chceš, aby tě ten Někdo pochopil - a tudíž bys měla tomuto přizpůsobit i své vyjadřování.

(Přiznávám, že má poznámka vypadá kapku bezpředmětná po tolika pochvalných reakcích, ale měla jsem nutnost ji říci. Je myšlena i trochu obecněji než jen k tomuto dílku.)

Hamster: No vidíš, tak já to pochopila jinak - z toho, že se mu směje ďábel, jsem se domnívala, že dezertoval. Za čestnou smrt by nemusel do pekla - inu, ale kdo ví, co měl hoch na svědomí.


 Uživatel úrovně 8

Aelana: to byla reakce na Marsiu (Voják se rozhoduje, jestli změní strany a nakonec - po prohrané bitvě - dezertuje?) já chápu, že zemřel : )


 Uživatel úrovně 0

Gurni: Nevím ale snad se tyto chyby časem zlepší… Jinak moc děkuju a sem ráda že se ti alespoň něco líbilo:)

Tanan Drakil: Vypouštění slov jsme probírali už v Dílně… kdybys viděl dílo úplně na záčátku psané jen odemě považoval bys toto za nejlepší, co z toho mohlo vzniknout:D Ne. Jde o to, že s těmi slovy je to těžké a každému se líbí jiné pořadí, jiné uspořádaní atd. Udělal jsem to, tak aby se slova líbila mě a abych si vzala vše z rad, které mi byly dány…Jinak taky moc děkuji

Darnathorn: Především ti musím poděkovat za tvou pomoc v Dílně…To že mi dílna hodně pomohla, o tom není pochyb:) Jinak nedá se než souhlasit že infinitivy s “i“ se opravdu dají vyřadit, ale už tam jsou:) Jinak za odpověď pro Shadowmage ti také musím poděkovat, jelikož tvá odpověď byla naprosto přesná a sama bych to neřekla lépe. Jinak ti také děkuju za názor:)

Skřetošptěp: Kdybych ti tu taky za tvůj názora nepoděkovala, asi bys ses na mě naštval, viď? Takže moc DĚKUJU:)

Anarion: U tebe je poznat že na každého báseň působí jinak. (viz. příspěvek Gurni) Děkuju ti za kladné hodnocení a jsem ráda že se báseň líbila…

Hamstrer: Ne nedezertuje, zemře… Protože se tak rozhodl i když svého rozhodnutí tak něják i trochu lituje, nezradí ty, se kterými bojoval ani ty kteří mu věřili… Možná to v básni mělo být řečeno, ale zas by to nebyl takoví konec…Takle si to každý může domyslet…

Marsia: Jo měla bych se ti omluvit špatně sem tě pochpila…. Tys nemyslela že bych měla zmatek v sobě a že slovům nějak tak nerozumím nebo že znamenají to stejné….Měla jsi namysli že z mých slov není jasné co se doopravdy děje… Teda snad už to teď chápu dobře… No myslím že když někdo zapojí představivost, určitě přijde na to, co se tím může mysle… Vyvsane tím mnoho otázek, ale kdo říká, že to je špastné… Někdo pochopí, co se v básni odehrává někdo třeba ne… Podle mě není zas tak těžké pochopit o co tam vlastně de…
Možná jak pro koho… Pokusím se příště více vyjádřit vše, co ty tady postrádáš ale něvěřím moc tomu že by se mi to nějak povedlo, protože už tady si myslím že je moje cesta…Třeba jednou přeskočím na jinou, až najdu hranici, ale tahle mi zatím vyhovuje…
PS: Kdo mě zná pochopí že moje slova jsou zmatečná a občas někdy nepochopitelná buď si musí zvyknout nebo mě už nikdy nepochopit:) Nějak vím, jak bych se mohla změnit, abych to zlepšila:)
Jinak také moc děkuju za objasnění:) i za všechno ostatní…

Shadowmage: Děkuji ti za pěkný rozbor, v nějakých částí s tebou moc nesouhlasím jako například u
„Na rozhodnutí čas už není, (tady bych vypustil "už")“ nebo
„nechce se mu z hradeb ven. (možná lepší než "z hradeb" je "z hradu")“ z hradem je tam úmyslně,
„dech ti bere z plic (chtělo by to vložit nějaké slovo, třeba" dech ti náhle bere z plic")“ dech ti náhle bere z plic bylo původní znění bylo opraveno na upozornění Maris, které neseděl počet slov či jak to vlastně počítá tudíž by to prý neznělo dobře, to je ale jediný důvod proč s tebou nesouhlasím jinak musím přiznat že jsem tam to náhle chtěla strčit taky,
„avšak rozdíl mezi vámi, (místo čárky bych volil pomlčku)“ s pomlčkou by se mi to asi moc nelíbilo.
U ostatních s tebou můžu souhlasit, s tvými úpravami by to zněšlo nejspíš lépe. Hlavně by to bylo lépe pochopitelné:)
To co říkáš k dílu, jako celku mě potěšilo, jsem ráda, že se trochu líbilo a že se pole tebe zlepšuji:). Kdybych však podle tebe měla rozehrát dilema vojevůdce, nestačili by mi na to moje slova ani myšlenky… Možná časem přibudou… avšak někde jinde…
K tvému PS s bulánky:) Bulánky jsem sice hrála, ale ty básničky jsem nikdy nestihla přečíst celé tudíž je možnost že mě to mohlo nějak inspirovat ale kdybys to nenapsal vůbec by mě to nenapadlo:)