Články&Eseje

Joanne K. Rowlingová: Harry Potter a princ dvojí krve Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 12


Tak copak nám přináší začátek šestého dílu se stále více rozjíveným a klackovitým hrdinou? Předehru s mudlovským ministerským předsedou a novým ministrem kouzel, vsuvku Snapeova slibu Belatrix Malfoyové a Harryho odchod od Dursleyových v doprovodu samotného Brumbála. Expozice románu více než slibná.

Pak následují tradiční části jako je pobyt u Weasleyových, nákupy v Obrtlé ulici a odjezd bradavickým expresem do školy čar a kouzel. Všechny epizody se odehrávají v duchu obav ze Smrtijedů a jejich hlavy pomazané Voldemorta. A co teprve samotná Bradavická škola – jedno bezpečnostní opatření vedle druhého, zákazy a příkazy sloužící k ochraně studentů. Stísněnou atmosféru navíc podtrhují téměř denní zprávy Denního věštce o napadeních loajálních kouzelníků.

V protikladu k pochmurnosti situace se vyvíjí vnitřní svět hrdinů – poněkud schematicky popisovaný kdo s kým si co začal, kdo komu co udělal naschvál či mimoděk, a tak ho zranil.

Harry začne chodit na soukromé hodiny k Brumbálovi, které hlavnímu hrdinovi a čtenáři pomocí vzpomínek uchovaných v myslánkách odhalují minulost lorda Voldemorta. Mě osobně tento způsob sdělování důležitých informací přijde laciný, ovšem musím mít na paměti, že jde v o „dětskou“ literaturu, kde jsou zjednodušení akceptovatelnější více než v dílech pro „dospělé“.

Rowlingová staví šestý díl na prověřených ingrediencích, přidává jen temnotu a ubírá hravost kouzelnické školy postavené do protikladu školy mudlovské. Na půdě Bradavické školy se odehrávají všechny události, které jsme byli zvyklí očekávat v minulých dílech – famfrpál, setkání s nepříjemným školníkem Filchem, Hagridovy výlevy o milovaných strašně nebezpečných zvířatech, odhalování záhadných událostí a intrik triem Harry – Ron – Hermiona. Nemohu se však zbavit dojmu, že tentokrát jsou postavy spíše dějem posouvány, než aby byly jeho nositelem, v jednotlivých scénách jsou statičtí a schématičtí.

V Princi dvojí krve se objevuje dost nových, originálních nápadů, nicméně jsou málo vytěženy. Mnohem více prostoru je věnováno těm již známým a prověřeným motivům. Jakoby se autorka bála, zda čtenář novinky stráví a oblíbí si je. Děj tak po dobré expozici začne působit rozvlekle, zkrácení románu o třetinu by velmi prospělo. Teprve ke konci opět získává potřený spád, který přečtete jedním dechem a řeknete si: To se opravdu stalo?

Jinak musím pochválit tradiční výborný překlad i grafickou práci, pevnou vazbu a doušku na závěr tiráže: Pro odvážné zvědavce již od 9 let.

Můj celkový dojem z knihy je rozporuplný – pokud by nebylo opravdu dobrého závěru, řeknu, že je to dost slabý odvar předchozích dílů. I tak mi nezbývá než konstatovat, že díl je to rozhodně nejslabší, že těží z mohutného rozjezdu expresu dílů prvních a nyní již tento rozjetý vlak jede jen setrvačností.



Joanne K. Rowlingová: Harry Potter a princ dvojí krve. Z anglického originálu Harry Potter and the Half-Blood Prince, vydaného nakladatelstvím Bloomsbury, londýn, 2005, přeložil Pavel Medek. Obálka: Mary GrandPré. Vydal Albatros nakladatelství, a.s., právní nástupce, Praha 2005. Cenu vám neřeknu, knihu jsem měla půjčenou.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Náhodou mě se ta knížka líbila,pravda byla náročnější pro pochopení,ale moc jí to neubralo. A byla lepší než druhý díl. Jinak vcelku dobře shrnutý děj a hezky napsané.


 Uživatel úrovně 0

Podle mě to je velice dobrá recenze nic víc bych už nepřidával, schrnuje to všechno co je v té knize .Souhlasím předešlé díly byli lepší ,mě osobně se nejvíce líbil díl čtvrtý Harry Potter a Ohnivý pohár.


 Uživatel úrovně 2

No ten Harry to je knížka k nepochopení. Harry Potter a Kámen Mudrců- Taková milá knížečka pro malý děti. Harry Potter a Tajemná komanta- To samý. Harry Potter a Vězeň z Azkabanu- Pozor změna děj už je míň pro děti. Harry Potter a Ohnivý Pohár- Jako trojka. Harry Potter a Fénixův řád- Tahle knížka je úpně jiná než ty ostaní, místo toho aby byla pro malý děti tak už mi to příde jako Psycho. No a šestka to samý. Je to blbost začít psát pro 9ti letý děti a skončit u knížky kterou sotva pochopí 14ti letej kluk.
Co se týče zpracování ujde to neni to nejlepší ale **** si to zaslouží.


 Uživatel úrovně 0

No, príliš neskoro, i keď som to čítal skôr... až teraz som si všimol "londýn", ale to už bolo podo mnou. A i keď Alký, povedal cenu - mohla si ju pozrieť aspoň na internete a napísať a i keď viem že každé vydanie má iný opčet strán, aj ten by sa približne zišiel zistiť... Inač nefandím harrymu potterovi a nečítal som a nemám sa ako vyjadriť - ibaže to podľa mňa nieje fantasy (keď tak half-blood bastard fantasy).


 Uživatel úrovně 5

grimsladea: Prozrazovat v recenzi komplet děj, pointu či zásadní zvraty je jeden z největších prohřešků recenzentů. Recenze slouží mimo jiné k tomu, aby pomohly čtenáři se orientovat, zda knihu přečíst či zakoupit. A pokud prozradí to podstatné z děje, připraví čtenáře o velký kus zážitku. Já osobně bych byla strašně naštvaná, kdybych předem věděla, že Brumbála zabijí. Z toho důvodu jsem také žádné recenze a spekulace o HP6 nečetla, protože různí matýskové mají ve zvyku prozrazovat to podstatné. Považuji to za bezohlednost.


 Uživatel úrovně 0

Recenze je moc pěkná a dokonce se i dá říct, že s ní souhlasím.

I když já mám rozporuplný pocit z většiny harrypotterů. Je to pro mě taková napínavá oddechovka, co mě hodí do jiného světa a na kterou se těším, až večer lehnu do postele, a tím pro mě byl i šestý díl. Jenže ničím víc, což je škoda, protože by to klidně mohla být lepší kniha.
Připadá mi, jako by se rowlingová tím potterem strhaně vláčela jako s příběhem, který je dost rozvleklý a který se na ni nalepil a ještě z něj nejde ven, přičemž čtenáři se každý rok dožadují nové knihy.
Taky bych už měla plné zuby psát šestou knihu o tom samém klukovi.


 Uživatel úrovně 0

Sargold: Není prozrazen konec? To je z mého pohledu na škodu. Recenze má být kompletní a nemá si brát servítky s tím, jestli někdo knihu četl nebo nečetl. Zvlášť smrt Brumbála je věc, která by stála za to rozebrat, uvëst pro zajímavost různé teorie o ní atp.


 Uživatel úrovně 0

Mně se kniha samotná moc nelíbila, ale recenze je skvělé napsaná.


 Uživatel úrovně 5

I když s recenzí úplně nesouhlasím, líbí se mi. Hezky strukturovaná, vše důležité je sděleno a při tom závěr není prozrazen, o což se postarali, bohužel, někteří přispivatelé do pozdější diskuze. Nenapadlo vás, že i tady na serveru si recenzi přečte někdo, kdo tu knihu nečetl? Zrovna u Prince Dvojí krve je závěr skutečně tím nejlepším z knihy. Rozhodně slibuje mnohé do posledního dílu.

Šestý díl jsem četl jen v originále, takže kvalitu překlad nemohu ocenit, ale mně osobně se styl Rowlingové celkem zamlouvá. Nejvíce mne ale zklamalo odhalení hned na začátku (něco jako Neporušitelný slib Snapea Beatrix Malfoyové). Měl jsem pocit, že jsem hrozně ochuzen o jednu řekněme už tradiční součást knih o Harrym Potterovi, kterou bylo hledání, kdo za tím vším stojí (nemyslím Voldemorta, ale některého z jeho pomocníků - například ve třetím dílu Červíčka). Šestý díl se mi líbil víc než první nebo pátý, ale stejně si myslím, že patří mezi slabší polovinu "Harry Potterů".


 Uživatel úrovně 0

Induzkfalfovo prasatko: to fakt? Ja som si robil prdel:D

All: osobne mam pocit, ze sestka je najlepsia z HP a nepatri medzi detsku literaturu(prilis sa uz sposobom napisania podoba inym fantasy dielam co citam), este by som bral 4. na prve miesto spolu s touto, ale rozhodne si nemyslim, ze by kniha kde 12 rocny chlapec poraza obludu na ktoru nedokazal prist ani najvacsi frajer, alebo 11 rocny poraza dark lorda, mohla predcit knihu kde sa vsetci krcia pod silou Voldemorta. Podla mna je siesty napisany dost sulsne(opakujem, ze som to cital len anglicky, cize neviem akym sposobom je to prelozene do inych jazykov)-pacia sa mi opisy, dialogy, prostredie aj sposob uvazovania postav.