Články&Eseje

Je to pryč... Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 34

Nějak zhasl ten velký plamen…
A malá můra k zemi padá.
Had ovíjí smyčky kolem ramen
duše, jenž zadarmo se nedá.

Tvář olizuje jazyk rozeklaný,
do uší slova šeptá hadí řečí.
Zrak oběti hrůzou zakalený
hledí do prázdna uvnitř zvenčí.

Nějak utichl ten známý hlas...
A pavouk dál sítě spřádá.
Na počest chystají ti hodokvas.
Radši si dobře hlídej záda.

V botě dýka, v prstenu jed,
na tváři ale dobroty maska.
Otočíš se a je po všem hned,
skončí život, štěstí i láska.

Nějak dohořela ta svíce…
A štěnice s chutí pijí krev.
Došel ti dech, splaskly plíce,
strach bodá jehly do střev.

Zůstal jsi sám…

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Pekná naozaj pekná. Neviem ale niečo mi na tej básni vadí a preto dávam nie moc peknú 4* ale dúfam že aj keby som dal 0 tak ťa to neodradí a budeš si ďalej prerážať cestičku až na vrchol slávi.

S pozdravom Ayran.


 Uživatel úrovně 0

Nádherne sa to číta. Gramatiku hodnotiť nemôžem lebo nemám vedomosť. Trochu tragický nádych ale to nevadí a preto dávam 5*.


 Uživatel úrovně 5

Apea
aby ji ..... ještě někdo nařezal
Takových výchovných 25 od rodičů ...

k dílu
pointa, atmosféra, rytmus, ... dlouho nic ... , rým, ... dlouho nic ... , verše , ... dlouho nic ... , slova, ... dlouho nic ..., gramatika.
To je asi tak řebříček důležitosti v mém osobním pojímání (seřazeno od nejvýznamnějšího k naprosto nepodstatným).

Má to atmosféru, pointu a možná i skrytý smysl. Dobře se čte, líbí se.


 Uživatel úrovně 0

Apea [pošta] reputace: 0 NEW smazat 12:02:58 25.02.2006
Marsia

rozumím té úvaze o dojemnosti básně správně:

Verš k verši míníš dát,
ať dívka zví: Jsem žena.
A počne si pak přát
být v lože položena?

Pak ovšem s Tvými výhradami plně souhlasím, bylo by nehezké, aby ji při ztrátě panenství ještě někdo nařezal :-) ( i když ten můj poslední verš by mohl naznačovat, že přeříznutím z té mé hypotetické panenky neschopný poeta neučinil ženu, leč pouze položenu)

JInak mě provokovala Tvoje metafora, věcně máš pravdu, ovšem s jednou výhradou, opět metaforickou:
Celek básně míří k nějakému dojmu, vyznění, sdělení, výrazu a kýho ďasu, leč vehikl básně táhnou táhnou formální prostředky. A kulhá -li jeden kůň/verš v celém spřežení, může pokazit celkový dojem, zvláště pak ale obvykle zmate krok i těm ostatním.


 Uživatel úrovně 3

Apea: Mimochodem, myslím, že jsem tak docela nechtěla říct, že každý rozbor poezie je špatný, ale že hlavní je celek a s tou pitvou by se to nemělo přehánět, protože tím báseň ztrácí to "citové".


 Uživatel úrovně 3

Apee:

Snad po slokách lze smysl v básni hledat,
leč v řádcích? Ne, ty smysl klidně změní,
když podíváš se na ně v jiném postavení.

Vždyť i sloka jedna sama samotinká
bez sester svých, dočista jiný smysl může mít,
když s družkami si v tanci může poskočit.

Tak nevinně jedna věta zníti může
však jinou větičku k ní přidáš správně,
tvářičky rozhoří se mnohé mladičké panně.


 Uživatel úrovně 0


Nechce se mi tu báseň hodnotit, poctivá snaha a píle při používání pilníku, obrazy otřelé až běda, ani ten rozeklaný jazyk nechybí. Tu a tam chybí stopa, vzal o čert, když jinde přebejvá - dobře, je to ta cesta, na které se člověk učí psát verše a autor klopýtá již mnohem méně než minule, držím mu palce, aby mu nedošel příliš brzy dech :-)

Marsie

Řezati ženu, to bylo by jen k pláči
ošklivo na to jenom pomyslit;
však muž ví, proč k ní své oči stáčí,
a ženy znají, co ukázat, co skrýt.

Ostatně žena správně rozložena
ta ze své krásy pranic neztrácí
proč per partes báseń hodnotit se nemá,
zvlášť když se z celku smysl vytrácí


 Uživatel úrovně 3

Dasaio: Vem si báseň jako celek. Jaká je atmosféra, jaký je děj, jaké jsou dějové linie, jaká je myšlenka, jaká je pointa... Jak je spracovaná - jak dobře jsou použity technické prostředky, jak vhodně byly zvoleny. A přitom se odvolat občas na nějaký verš - ale ne jít verš po verši, ten verš říká o, ten verš to.

Báseň se mi líbí, ale má své mušky. Mám pocit, že autor občas nemohl najít vhodné slovo, díky čemuž některé obraty znějí neohrabaně. Slovo "nějak" vyznívá tam, kde ho autor použil neohrabaně. Řekla bych, že je to tím, že v této souvislosti je ono slovo v podstatě z jiné hladiny slovní zásoby, vyznívá oproti ostatním nějak hovorově.

hledí do prázdna uvnitř zvenčí. Poslední dvě slova vyznívají přinejmenším zvláštně. Nechápu dobře jejich smysl. Myslím, že toto jejich použití není češtinsky správně.

Další, co ruší dojem z dílka, je rytmus.
Upozornila bych na
strach bodá jehly do střev. - Těsně před koncem velké zaškobrtnutí.

Ale jinak musím říct, že báseň má velmi dobrou atmosféru. Výše zmíněné pasáže ji trochu kazí, ale i tak je stále téměř hmatatelná. Symboly vyvolávají ve čtenáři mnoho pocitů, věřím, že v každém, kdo ji čte, vyvolá jiné myšlenky v závislosti na osobních zkušeností jednotlivých čtenářů. Proto pravděpodobně nelze mluvit o vlastní jasné myšlence básně (a rozhodně ani o ději).

Já osobně mám z tohoto dílka velice rozporuplné pocity. Snad je to i tou okázalou temnotou kam, se jen jeden podívá, ale moc mi to nesedlo. Ne, že by to ve mně nevyvolalo nějaké pocity, ale spíše nesouhlas. A také smutek. Něčím to asi bude, že tolik zdejších píše tak, jak píše...


A jen tak mimochodem k tomu, cos napsal Deephovi, jak poznat, kdo básním rozumí a kdo ne? Ten, kdo báseň hodnotí špatně, očividně nepoznal, co mu autor sděloval. Otázka je, jestli je to vina dotyčného čtenáře nebo autora. Já osobně o básních také mnoho nevím, ale tím, že tu teď něco píši si rozšiřuji obzory. A i kdyby někdo věděl o básních vše, co se o nich vědět dá, mudel by jim nutně rozumnět? Básně, poezie, povídky... ty lze hodnotit pouze subjektivně. Nejsou žádná univerzální kritéria - i když tu jsou samozřejmě nějaké ty výrazové prostředky, kde je jasné, co je správně/špatně, ale jsou většinou jen minimálním přispěním ke kvalitě básně (respektive jsou nutným minimem, které by báseň mít měla). Záleží na zkušenostech, prožitku, citech, náladě, ... čtenáře.


 Uživatel úrovně 0

Deeph: sám jsi se odsoudil ve své vlastní kritice. Dovol mi abych Ti připoměl, že jses pasoval do určité skupiny lidí, kteří (dejme tomu) básním (minimálně tohoto tipu) nerozumí. Na základě toho bych se Tě rád zeptal: "Proč se pouštíš do diskuzí o něčem o čem pomalu nic nevíš (bez urážky jen navazuji na to co je výše napsano), kde bereš odvahu je hodnotit a podle jakých krytérií ? "

Marsia: Musím uznat, že Tvé přirovnání básně k ženě, později i trochu nechutné, ale pobavilo mě. I přez to: "Jak chceš tedy dobře napsat kritiku?" když si trochu "nezapitváš". Řekni, nehemžilo by se to tady stejnými kritikami stylu: "Výborné", "No, nic moc", ...(už tak tu toho je docela dost) Jsem rád, že většina kritiků dá najevo co přesně se jim nelíbí.

Dasaio II.


 Uživatel úrovně 0

Báseň bola naozaj dobrá iba mi vadil ten tragický nádych ale to nie je podstatné a preto dávam plný počet.