Články&Eseje

Terry Pratchett: Zaslaná pošta Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 24

Dvacátý devátý díl Zeměplochy nás přivádí opět do Ankh-Morporku, kde podvodník, defraudant, falešný hráč a padělatel Vlahoš von Rosret alias Albert Třpytka alias Etel Had alias několik dalších jmen prožívá svůj příděl naděje. Právě oškrábal již velmi opotřebovanou lžící maltu kolem kamenného kvádru, do kterého měl zasazeny jeho okovy. Zabral... a za potlesku dozorců sledujících ho okénkem ve dveřích kámen vytáhl. Za ním byl samozřejmě další kvádr. Inu, sám patricij říká, že vězňům se má dát naděje na svobodu, a dozorci jeho přání respektují.

A tak i přes naději Vlahoš popravě neunikl. Smrti ovšem ano – překvapeně se probral s bolavým krkem v patricijově pracovně a vyslechl si nabídku, která se neodmítá (zejména když skýtá výhled na útěk – pokud se ovšem zbaví pana Pumpy, golema osobního strážce). Nabídka je samozřejmě podivná – má se stát vrchním poštmistrem ankhmorporské pošty. Pošty, která již čtyřicet let nefunguje. Navíc ve věku semaforových věží je, jak se zdá, přežitkem hodným úsměvu. Jenže nic není takové, jak to na první pohled vypadá. Vlahoš není bezcharakterní lump, pošta není mrtvou službou, věže nejsou bezchybným moderním výdobytkem a andělé existují. A tak Vlahošovi nezbude, než v nastávajících dnech vynaložit nejen všechen svůj um, ale i všechny SVÉ peníze, aby dokázal, že dát lidem naději je mnohem, mnohem účinnější než působit na ně zjevnými fakty či skrytou i viditelnou mocí.

Pan Pratchett ve svém posledním díle používá všechny osvědčené ingredience – parodování nám známého jevu, nového a zajímavého hrdinu se spoustou nectností, které se později ukáží, že ve službách dobra jsou ctnostmi, prostředí nejoblíbenějšího města na Zeměploše a spoustu figurek známých z předchozích románů.

Mimo Vlahoše, kterého prostě musíte mít rádi, je poštovní úřad a jeho okolí zalidněno dalšími postavami, které samy o sobě by možná vydaly na půl románu – mladší pošťák Grešle, který je stár sedmdesát let, fanatický sběratel špendlíků a pomocník na poště Slavoj, slečna Adoráta Srdénková, kterou je možno najít dle sloupu dýmu vznikajícího každodenním vykouřením sedmdesáti cigaret. A nesmím zapomínat na záporňáky ze správní rady Velké semaforové linky, které pošta začne konkurovat takovým způsobem, že jim nezbývá, než zasazovat rány pod pás.

Pokud srovnám s posledními romány, humor Zaslané pošty (a vlastně celý námět) je mnohem laskavější než byl například v románu Podivný regiment, u kterého mi často tuhnul úsměv na rtech. Bavíte se celou dobu novými vtípky i narážkami na věci známé z minulých dílů. Je to opět oddechové čtení, po kterém sáhnete a budete citovat jeho hlášky. Nezbývá než doporučit.

Terry Pratchett: Zaslaná pošta. Z anglického originálu Going Postal přeložil Jan Kantůrek. Vydalo nakladatelství TALLPRESS, spol. s r. o., Praha, 2005. 528 stran. 269,- Kč.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

V této recenzi mi možná trochu vadil rozvláčný začýátek a absence popisu děje. Sice by tam nemusel být slovo od slova, ale přece jen tímto popisem děje nečtenáře tento asi moc nezaujme, což je myslím škoda. Dávám 4*

Wolfi


 Uživatel úrovně 0

Hezky udělané!


 Uživatel úrovně 8

Autorka je momentálně mimo net.
Všechny zdraví a případně odpoví někdy v lednu, alespoň v to doufá.


 Uživatel úrovně 0

Joshi
Máš pravdu, na Svobodnej národ jsem pozapomněl....Klobouk s oblohou? Ten ještě fakt neznám.

Myslel jsem samozřejmě příběhové, pokud to tam nikde nemám, omlouvám se, mlžil jsem :-))).


 Uživatel úrovně 0

Humphrey:vynechal jsi...pokud počítám regulérní knížky tak 2:Svobodnej národ a Klobouk s oblohou(ale ten je novej...)
37 celkem od Pratchetta i s Vědou,Portfoliem,Kuchařkou,Výtvarným uměním....


 Uživatel úrovně 0

Už jsem tu psal svůj názor,ale chtěl bych ještě něco dodat.

Myslím si,že tato recenze má všechno co by měla mít je krátká,ale výstižná,stručná a to se mi na tom líbí.Sice jsem tuto knihu nečetl,ale po přečtení této recenze si určitě přečtu nějakou z jeho knih.

Dávám 4*.

Alcator:Jsem tady nový,takže se rozkoukávám,ale děkuji,že jsi mě upozornil na rozšíření příspěvku.


 Uživatel úrovně 0

Je pravda, že jsem očekával o trochu delší recenzi, nicméně i toto dokáže člověku napovědět mnoho o Prattchetově poslední Zeměplošské knize vydané u nás...je to krátké, výstižné, snad mi tam jen chyběla zmínka o Nadosahovi Pozlátkovi a jeho kumpánech (ano, zmínka tam je, ale kdyby autorka přidala krátkou charakteristiku hlavních "záporáků" - nemusí to být nic světoborného, stačilo by to, co u Shelagh napsala o Vlahošovi - určitě by to recenzi pomohlo). Určitě by v kritice měla být nastíněna hlavní zápletka, tj. sázka Vlahoše a Nadosaha (tedy aspoň to za hlavní zápletku považuji).

Dvacátý devátý díl Zeměplochy (...) - to je mlžení
Počítejte se mnou (pouze Zeměplošské knihy, nikoliv povídky):
* Barva kouzel
* Lehké fantastično
* Čaroprávnost
* Mort
* Magický prazdroj
* Soudné sestry
* Pyramidy
* Stráže! Stráže!
* Erik
* Pohyblivé obrázky
* Sekáč
* Čarodějky na cestách
* Malí bohové
* Dámy a pánové
* Muži ve zbrani
* Těžké melodično
* Zajímavé časy
* Maškaráda
* Otec prasátek
* Hrr na ně!
* Nohy z jílu
* Poslední kontinent
* Carpe Jugulum
* Pátý elefant
* Pravda
* Zloděj času
* Noční hlídka
* Podivný regiment
* Poslední hrdina
* Úžasný Mauric
* Zasl(r)aná pošta

Takže 31 knih!

Jinak nic nemám, takže snad neurazím, když dám 4*.


 Uživatel úrovně 5

Autor, knížka, cena, hrubý nástin děje, prý je to fajn kniha co stojí za přečtení - dozvěděl sem se co si tak přečíst až se mi bude chtít něco číst - bezva, co víc bych od recenze měl očekávat?
5*


 Uživatel úrovně 5

Jak už bývá u Shelagh dobrým zvykem, recenze je kvalitní, lehce úsměvná a po čertech dobře napsaná.
V prvním odstavci bych sice raději viděl přehlednější stavbu vět a méně rozvětvené předměty (již velmi opotřebovanou lžící...), které přeci jenom lehce komplikují čtení, ale jak již bylo řečeno, je to vada spíše kosmetická.
Také se omlouvám, že recenzi neohodnotím. Váhám mezi 4* a 5*, ale kvůli osobním sympatiim by mé rozhodnutí nebylo prachvůbec objektivní, takže dnes raději bez hvězdiček.
"Líbilo se mi to." *úsměv*
Tak hezké počtení všem.
L.


 Uživatel úrovně 0

Je to kráký a výstižný,takže si myslim, že je to dobrý.