Články&Eseje

Po bitvě Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 18

Kráčí mrtvola bitevním polem
vzpřímeně a hrdě kráčí vpřed
Kráčí tiše a nevzrušeně kolem
Hnije, tělo samý hnisavý vřed
Je odporná...

Kráčí vpřed, děsí živé bojovníky
Děsí živé, ale i umírající Proč?
Vždyť už jim chystají pomníky...
Nech je být, mě po krku skoč!
Já se tě nebojím...

Umrlec stojí uprostřed trosek
Včera byla tu velká bitva,
Někdo mu asi obličej rozsek
Z tváře mu trčí ještě břitva.
Asi jej neznám...

Ta mrtvá hrůza bez tvarů
lačně sápe se mi po hrdle
Hnije, umdlévám z výparů
Proč já a ne ten vedle?
Zastal sem se jej...

Zabíjí mrtvola živé chudáky
Nebo to nejsou chudáci?
Zabíjí je, po bitvě mrzáky
Takový život mají vojáci
Smrt a utrpení...

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Dilvish: Dobře... tak ne americky... to je možná až příliš liduprázdný slovo... Spíš akční...


 Uživatel úrovně 0

Dlouho jsem tu nebyl. Ale dneska mám čas a chuť něco zbuzerovat.

No, abych řekl pravdu, dílko je to nadhodnocené. Tři hvězdičky by měly být průměr a jestli je tohle nyní zdejším průměrem, tak bych půlku autorů poslal tahat kačera. I když to je zas ten můj problém s fantasy poezií. Domnívám se, že fantasy poezii by měl psát člověk na - jak to jen říct - vysoké básnické úrovni. To proto, že těžko do fantasy poezie obsáhnete něco, co se vás přímo dotýká, to o čem každý psát začíná a o čem je psaní snad i lehké a zábavné. V tomhle dílku jsem špatně hledal nějakou myšlenku. Pokud tam je - věřím, že autor má to, aby tam byla - tak je pro mě příliš těžko uchopitelná.. Pokud napíši báseň o tom, jak mi to neklape s mou holkou, každý pak ví, o čem píšu, co sděluji a navíc to téma je pro každého svým způsobem jiné a osobní. Co mi však řekne příběh o mrtvole na bojišti? Je plochý, skáče hned sem, hned tam ... je to chaos. Jako ostatně bývala a nejspíš i stále je většina fantasy poezie na tomto serveru.

Dilvishi, byl jsi aktivní v rubrice, když jsem ještě na tenhle server měl čas - a to už je pár měsíců. Jsem rád, že jsi neztratil můzu, ale musím Ti něco vytknout. Poezie není o slovech. A když ano, tak jen jako o výrazovém prostředku - co jimi sděluješ. A právě to sdělení by mělo působit na čtenáře, ne ty slova. Na to se příště soustřeď. Ony například ty výkřiky na koncích strof - zřejmě měly dělat atmosféru, ale ně mě to působí přílišný patosem atd.

Ale, na druhou stranu, fantasy báseň tu mám jen jednu. Navíc v ní šlo spíše právě o ty slůvka, než o ten příběh. Od té doby jsme se věnoval reflexi a intimní lyrice - právě proto, že můžeš vyjádřit co chceš, aniž bys to musel maskovat do příběhu zombie a vojáka.

Loski

P.S. - myslím, že se to obejde bez hodnocení, poezii už jsem dlouho nekritizoval, ale měl bys u mě 1*.


 Uživatel úrovně 0

Pilipo
Přijde na to, co je pro Tebe tipická báseň. A pokud Tvoje hodnocení "líbilo" odpovídá jedné hvězdičce, potom su rád žes neusoudil, že se Ti to "nelíbilo"...

Elvis
No, "americky akční" bych to nenazval... Ale jak myslíš.


 Uživatel úrovně 0

jo ale to neni typicka basen ze?ale uprimne se mi to celkem libilo


 Uživatel úrovně 0

Zajímavý miš maš, místy se to ani nerýmuje, nevychází slabiky, nevím jestli to byl záměr ale určité části bych nazval kakofonní... no ne každému bylo dáno psát básně...


 Uživatel úrovně 5

Dobrý den Vám všem!
No... tak po dlouhé době jsem se konečně dostal k tomu abych si mohl přečíst nějakou básničku tady na netu a vybral jsem hned tu první od začátku... abych tu dlouho nemluvil do vzduchu:

Musím říci že není ničím originálním - ani námětem, ani zpracováním ani rými či obraty... Jediné co se dá vyzdvihnout jsou ty jakoby dovětky za "rýmujícími" se částmi strof. Zejména pak tento:

Z tváře mu trčí ještě břitva.
Asi jej neznám...

Je to nádherná demonstrace lhostejnosti nenucená a relativně originální - to je ten moment masakru kdy je každému jedno, komu rozsekli šišku:-).
Jinak je to opravdu až příliš kýčovité a "americky akční". Za tu pěknou expresi 2*.


 Uživatel úrovně 0

Jo je to hezké, akorát já si spíš představuju mrtvolu takovou shrbenou a ne jakože si vzpřímeně a hrdě kráčí vpřed.Tohle je takové průměrné dílko dle mě.


 Uživatel úrovně 0

Pohoda... na co se nervovat? ňákej ten verš o mrtvole, která zabíjí ostatní je taková uspávací melodie pro člověka dnešních pochmurných věků. Relaxace u vzpomínek na doby vášnivých bojů a polí plných mrtvých... proč ne?


 Uživatel úrovně 0

Celkem dobrý,mě se to líbí!


 Uživatel úrovně 0

Celkem zajímavý námět a slušné zpracuvání. Semtam jsou některé rýmy vyloženě vynucené....a to dost špatně, ale jinak se mi to jeví jako docela chytlavé.