Články&Eseje

Ewa Białołęcka: Kámen na vrcholu Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 16

Tkáč iluzí Kamínek a jeho nadaní spolužáci a přátelé včetně draka Mrakožrouta unikli před mágy, kteří chtěli ovládat jejich talenty. Zabydleli se na Ještěru, ostrovu, kde sídlí drakova rodina. Našli zde dokonalé útočiště – ostrov poskytuje vše, co potřebují, každý z mladíků se věnuje svým zálibám, čas pomalu plyne a ráj se zdá být nekonečný. Jenže ráj dokáže být také nudný. K čemu jsou magické schopnosti, když je nemáte jak využívat? K čemu jsou staré a moudré knihy, když jejich poznatky není na kom aplikovat? Nastupuje omrzelost, nespokojenost a první rozepře. Poslední kapkou je zjištění, že přes svůj útěk Kamínek a spol. neunikli dozoru Blankytného kruhu mágů. Nezbývá nic jiného, než pokusit se uniknout definitivně...

Je velká škoda, že druhé pokračování o Kamínkovi a jeho přátelích má neduhy prostředního dílu. Autorka příliš okatě plánuje další díl, takže celá kniha působí neukončeně. Navíc na stylu Bialolecké je znát, že její těžiště je v povídkách. Delší román, resp. nyní už můžeme psát sága, se jí občas vymyká z rukou, najdete místa, kde jednotlivé příhody jsou chatrně pospojovány.

Autorka opustila styl Kamínkova vyprávění, nyní vše zažíváte z pohledu třetí osoby. Je to pochopitelné, zejména pokud máme být svědky událostí týkajících se ostatních členů Druhého kruhu. Bohužel tím ztrácí příběh na blízkosti. Zdá se, že navíc si autorka zamilovala všechny své hrdiny a snaží se rovnoměrně dělit pozornost mezi ně. Čtenář se pak hůře ztotožňuje s některým hrdinou, jak to bylo v případě Kamínka v Tkáči iluzí. A závěrečný zásah á la „deus ex machina“ je poslední ranou srážející Kámen na vrcholu do horší kategorie než byl předchozí díl.

Knize nelze upřít snahu posouvat vývoj hrdinů kupředu. Bohužel díky rozdrobenosti ustrnou povahy v určitém klišé – Mrakožrout se stále chová bez skrupulí, Myška je stále mírný a hodný, Paprsek je stále protivný se záchvaty kamarádského chování, a tak bych mohla pokračovat u všech. Trochu se osvětlí pozadí původu každého mladého mága, což třeba v Paprskově případě je celkem zbytečné, to podstatné už jsme se dozvěděli v Tkáči iluzí. Navíc je poněkud těžko uvěřitelné vysvětlení, že Paprsek je nesnesitelný kvůli tomu, že mu otec jako nevychovanému frackovi jednou jednu fláknul až druhou chytil o stůl…

Zdá se, že jsem na knize nenechala nit suchou. A je to pravda, protože u Tkáče jsem se namlsala, a tak byl pro mě druhý díl zklamáním. Samozřejmě, že se najdou dobré části – třeba příchod skupinky do hor a seznamování se zvyky horalů – i když i to jako bych už někde četla.

Takže tedy: nečekejte tak dobrou knížku jako byl Tkáč iluzí, nicméně na cestu autobusem nebo do školy pod lavici je pořád lepší než polovina věcí, co u nás vychází.




Ewa Białołęcka: Kámen na vrcholu. Obálka Martin Zhouf. Překlad Pavel Weigel. Vydalo nakladatelství Mladá Fronta, 2004, vydání 1., 304 stran. Cena neuvedena.

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Pěkně provedeno, očividně ses Shelagh našla právě v recenzích, neboť ty tvoje jsou ty z nejlepších, které jsme vůbec četl. A to nemluvím jen o recenzích na tomto serveru...


 Uživatel úrovně 0

Úplně dokonalá recenze, nedá se jí nic vytknout.... ..5*


 Uživatel úrovně 0

Myslím, že sekce recenze bude další, na mém seznamu rubrik, které budu ignorovat...
Necítím se dostatečně silný v kramflecích, abzch mohl hodnotit odpovědně v celém rozsahu šestibodové stupnice...
Jinak pěkné...


 Uživatel úrovně 5

Apea: Děkuji za podnětné jazykové opravy, budu se příště snažit ukočírovat své dlouhé věty a jejich podměty.

irook: Děkuji :-)


 Uživatel úrovně 0

Tedy - přesně takhle si představuji dobře napsanou recenzi.
Na rozdíl od Holgera (jistě mi promine familiérní oslovení) v tom nevidím žádnou ležérnost - podle mě recenzent musí umět svým stylem zaujmout. Recenze se psaly, píšou a budou psát ve velkých kvantech a kdyby existoval pouze jeden striktní způsob, jak napsat recenzi, asi by se nám všechny recenze tak nějak slily a nedokázali bychom rozeznat, která je "dobrá" a která "horší". Pokud se někdo zabývá publikační činností (recenze, kritiky, reportáže,...), musí, dle mého názoru, umět psát tzv. "lehkým perem" - a to Shelagh umí.

Takže hodnotím, tak jak hodnotím - ale rozhodně ne kvůli tomu, že recenzí je tady jako šafránu, ale proto, že si to tato konkrétní jistojistě zaslouží.

irook.


 Uživatel úrovně 0

Hezká a informativní recenze. Škoda, že jsi zaspala nad následujícím kouskem:
"Navíc na stylu Bialolecké je znát, že její těžiště je v povídkách. Delší román, resp. nyní už můžeme psát sága, se jí občas vymyká z rukou, najdete místa, kde jednotlivé příhody jsou chatrně pospojovány."
Téměř bych si dovolila říci, že těžiště Ewy Bialocké bude někde v oblasti hyždí, zatímco těžiště její tvorba či její vlastní literární doména bude v povídkách. Mimoto střídáš podměty vět s půvabnou nepřehledností.
Ale nic, my vrány jsme strašně hnidopišské.


 Uživatel úrovně 5

CrazyMys: Podle toho, co zrovna čtu a co si myslím, že by mohlo zajímat uživatele. Taky se vracím k starým dobrým kusům (to bylo to Stáčení temného piva, teď chystám recenzi na Andersonův Zlomený meč). Takže se snažím to prostřídat - nějakou tu novější věc, co si zrovna koupím a pak starší věci, co mám v knihovně a co považuji za klasiku.


 Uživatel úrovně 0

Čtení je velmi příjemné, je řečeno vše podstatné a navíc je to oblečeno do úhledného kabátku (jestli právě toto myslel Mgr. když to nazval "ležérním pojetím", pak mi to docela vyhovuje). Mimochodem, Shelagh, podle čeho vybíráš díla, která orecenzuješ?

*****
CM.


 Uživatel úrovně 0

Jak už bylo řečeno, těžko recenzovat recenzi. Kvalitně napsáno, dobře rozvrženo, obsahuje vše důležité, co dodat.


 Uživatel úrovně 0

Sgelagh:Možná to je tím, že mi ten první odstavec přišel zvláštní. Ale má moc rychlý spád..