Články&Eseje

Tim Powers: Stáčení temného piva Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 13

Brian Duffy je prošedivělý stárnoucí neúspěšný seminarista, žoldák a učitel šermu. Potkáváme se s ním v Benátkách v roce 1529, kdy Turek klepe na vrata půlce Evropy. Na Brianovi jsou už léta občas znát, přestože dokáže doslova a do písmene nakopat zadek namyšleným dóžecím hejskům, díky čemuž získává zajímavě přeplacenou práci. Svou minulost považuje za celkem normální, budoucnost se začíná také vstřícně rýsovat, tak co by se tedy do té Vídně nevydal. Jenže zdá se, že práce vyhazovače v hospodě nebude tak jednoduchá, jak si ji představoval. Podivné pokusy připravit ho o život, ještě podivnější záchrany, není tedy divu, že se začíná smiřovat s tím, že se blíží delirium tremens. Až ve Vídni, ke které táhne sultán Suleyman, podporován konkurentem Ferdinanda I. Habsburského na uherském trůnu Janem Zápolským, se ukáže, že jeho cesta, záhadné příhody a jeho přítomnost v Herzwestenském hostinci a pivovaře mají mnohem hlubší význam.

Co se týče hlavních postav, zejména stárnoucí lacknecht Duffy je velmi dobře vykreslen. Odráží se v něm renesanční duch doby spolu s jistou dávkou cynismu zralého muže, který se musí vyrovnávat s věcmi nadpřirozenými a nepřirozenými. Nicméně se Powers nevyhnul určitému klišé v podobě druhé nejdůležitější postavy Aureliána alias Ambrosia alias... ale to bych už příliš prozrazovala.

V románu je zajímavě postaven hlavní konflikt - není to křesťanství kontra pohanství, či křesťanství kontra islám. Je to ještě zásadnější - Západ kontra Východ. Křesťanství je zde bráno jako jedno ze západních mystérií, která stojí proti těm východním. Přestože se můžeme setkat s kněžími odsuzujícími představitele starších náboženství, v konečném výsledku stojí na stejné straně.

Stejně zajímavě jsou prezentovány význam a moc piva, které hraje zásadní úlohu pro budoucnost Evropy. Musím říct, že při čtení mě často pronásledovala představa orosené sklenice tu světlého, tu tmavého moku.

Stáčení temného piva se velmi dobře čte, má svižné tempo, výborné dialogy. Powers je velmi vtipný, aniž by zároveň bořil hrdinskou atmosféru. Velmi přitažlivé je také umístění - Vídeň máme za humny, takže i tato geografická blízkost mu dodává na čtivosti. Velmi dobře pracuje s historickými reáliemi, jeho popisy soubojů a bitev jsou velmi živé a obrazotvorné. Je mistrem detailu - nezatěžuje čtenáře zbytečnou vatou, najde si místa na drobnosti, které velmi dobře oživí atmosféru a přiblíží dění čtenáři.

Je třeba se také zmínit o výborném překladu. Richard Podaný, který knihu překládal, na závěr ještě přidal doušku „o tom, co bylo předtím s pivem a potom s Evropou“ - skvělý výlet do dvou zdánlivě málo souvisejících disciplín.

Můžu tedy jen vřele doporučit.


Tim Powers: Stáčení temného piva. Z amerického originálu The Drawing of the Dark, vydaného nakladatelstvím Granada v roce 1981 přeložil Richard Podaný. Obálka: Jan P. Krásný. Vydalo nakladatelství TALPRESS, spol s r. o., Praha 1999, vydání první.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Nejsem žádný recenzista, ale musím uznat, že to bylo výborné.


 Uživatel úrovně 0

Ale jó je to dobrý.


 Uživatel úrovně 0

Kvalitní a krátká recenze. Tak to má být.


 Uživatel úrovně 5

Maris: V tiráži nebyla cena uvedena, ani ji knihkupec do knihy nenapsal, ale podařilo se mi to teď najít - stála mě 169,- Kč.


 Uživatel úrovně 5

Tak tomu chýba už len cena knihy :-)


 Uživatel úrovně 0

Rychle do knihovny...
Co máme my, jako uživatelé psát, když Holger napíše jen jeden odstaveček, to teda nevím :-)


 Uživatel úrovně 0

Takhle má vypadat recenze. :o)


 Uživatel úrovně 5

Je to dobrá recenzia a dal by som tomu to čo som dal aj keby nebola taká dobrá už len preto že je to konečne dačo iné v tej záplave poezie :(.


 Uživatel úrovně 0

mgr. holger: ja to vim. vim, ze to do puntiku splnuje naroky na recenzi. ale ja mam jine naroky (sve vlastni a popsane nize), a proto nebudu hlasovat. snad to autorka pochopi.


 Uživatel úrovně 8

cour - naopak - základním pravidlem recenze je, že nesmí prozradit stěžejní pointy příběhu... to je akorát k nas*ání.