Články&Eseje

Impérium Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 11


Tolik věží, tolik hradů, tolik měst
a tolik cest.
Tolik svatyní, tolik obřadů a tolik svatých
v skříních zlatých.
Tolik práce, tolik zmatku, tolik prachu
a tolik strachu.

To je mé Impérium,
to je má moc
v knoflíku zkrytá,
v kaluži plující,
když posly vítá
v stříbrných saních
šitých nití žáru
v tlamách saní.

To je mé Impérium
zkrvavených nožů
a plačících matek.
To je ten chaos,
nářek a zmatek!

Tak to je mé Impérium...

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

to je takvé průměrné


 Uživatel úrovně 5

Alcator: Ehm, Magistr ti to už vysvětlil - tohle je systém zvaný volný verš. Na počtu slabik ve verši zde tolik nezáleží.


 Uživatel úrovně 8

Alcator - to se skutečně nedrží, ale v moderní poezii to ostatně není nutné, roztříštěností bych to nenazval, protože jde o odlišení jednotlivých logických částí básně různou formou. Je to jako bys měl hudební suitu, která se bude skládat z několika částí. Uvedu jednoduchý příklad na barokní suitě: vstupní Menuet - jasný rytmický, přesný, dle přísných matematických pravidel skladby, pomalá zklidňující Aria - která má navodit atmosféru uvolnění a přidat do suity trochu pocitů, která Tě uvolní před závěrečnou rychlou Gigue - která je dravým vyvrcholením suity, určitým emocionálním výbuchem - pravda - bylo by zajímavé, pokud by byla také přísně rytmicky členěna, ale není to nutné, pokud je dostatečně přímá a úderná.


 Uživatel úrovně 3

Elvisův duchu, tohle už je druhá báseň, u které se nedržíš jednotné formy... Je to strašně roztříštěné, jako kdybys vzal tři samostatné básně a dal je dohromady... Zkus si příště napevno nařídit určitý rytmus a strukturu rýmů (třeba to, co máš v první sloce, je moc pěkné...) a nedovol si se od toho odpoutat...

Ale je to pěkné, takže za 3.


 Uživatel úrovně 5

Mgr. H: Hmm... ouplnej Mogwai sem...

Nepochopil sem, nač narážíš, ale s tím pěnivým mokem (i když nemusí tolik pěnit - stačí, když pravdivě pálí v hrdle:-)) bych souhlasil:-)


 Uživatel úrovně 8

Elvisi, ty jsi ale číman!
Jaký to styl sis vzal na paškál dnes? No dobrá, nebudeme do toho příliš šťourat, on to zasejc tak známý autor není.

skrytá

Beru to jako dobrý vtip, opravdu jsi mne pobavil. Musím říci, že tento styl mi sedí a docela mu rozumím, takže o tom někdy snad prohodíme pár slov nad sklenkou nějakého pěnivého moku.


 Uživatel úrovně 5

Impérium...je to zajímavá básena rozhodně jsi zvolil zajímavé téma- ale zpracování pokulhává, často nepravidelný rytmus chyby stylistické a pak nevím kam se poděla pravidelnost střídání veršů. v první sloce jsem něco akového našel, žel později ne.
nápad zajímavý, tak jako už se stalo mnohokrát značně předběhl kvalitu zpracování, kteráž to pokulhává v jeho stínu....