Články&Eseje

Zpěvy Války 3 Hodnocení: Něco to má do sebe

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 13


Zpěvy války

Jen samý pochod -
nohy o zem tlučou
párem
okovaných bot.
Jen samý řev,
řinčení zbraní
a zbrojí,
po nichž teče krev
rudá.
Jen svistot šípů,
praskání ohně,
nářek a pláč
nesou se do dálky
jako chorál smrti,
jako zpěvy války...

KONEC STRACHU

Padl strach
a děs.
Byl vykoupen mnohou krví.
Lidé oslavují:
"Vivat!"

Po řece mrtvá děla
plují -
hold jim vzdávají.
Konečně se smějí
jejich srdce.
Ptám se tě však Smrti,
pověz přece,
proč?
Proč já?
Musím plout v té řece...

TŘICET STOP

Třicet stop chudoby
táhlo se v dál.
Třicet stop neštěstí
zaslechlo "Pal!"
Třicet stop nářku
padlo jak val.
Nikdo si nezpíval.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Chtěl jsem tomu dát 3 ale poslední odstavec mě přemluvil na 4.


 Uživatel úrovně 0

No hlavně za těch 30 stop, mne to připomělo 30 tálentů ...

S úcotu deshi


 Uživatel úrovně 8

Elvis - není to tak špatné, jak se zde tolikrát ozvalo. Dokonce si myslím, že druhá a třetí báseň jsou mnohem kvalitnější než první, protože mají svou atmosféru, škoda jen, že konec strachu má de facto podobnou pointu jako Šíp. I ta poprava je poměrně slušně symbolicky podána, a nemyslím, že by pro impresívní obraz bylo nutné dodávat, kdo byl v právu - bohužel - svádí k tomu jedno vyjádření - třicet stop chudoby... to už by stálo za další rozvedení. Pokud jsi konkretizoval, že šlo o chudáky asi by stálo za pokus, zabývat se jejich osudem, protože to zřejmě byli civilisté, kteří do písně války byli vtaženi jen jako malá mezihra, která si však také zaslouží samostatnou partituru.
Zpěvy války jsou nejslabší, jsou jen jakousi proklamací, o čem by měla sbírka být. Vzhledem k tomu, žes je zařadil na úvod této části budiž, nemění to však nic na tom, že jsou prázdné....


 Uživatel úrovně 3

No, to, že tam bylo pobito větší množství lidí pomocí palných/střelných zbraní, to mi došlo, ale nějak jsem nedostal příležitost zaujmout stanovisko, kdo v tomto sporu byl v právu :-)


 Uživatel úrovně 5

Alcator: Třicet stop - to je v podstatě poprava


 Uživatel úrovně 0

Skoro si myslím, že mnoho by se zlepšilo kdybys změnil řádkování..... mě tak špatný nepřišlo.


 Uživatel úrovně 3

Po řece mrtvá Děla ... :-)

Báseň Třicet stop nechápu. Netuším, o čem se to tu mluví.

Trošku mi vadí, že se první dvě moc nerýmují (až na ...přece / ...řece), zatímco ta poslední se rýmuje zase naopak až příliš :-)

Dám za 2, dal bych za tři, ale děla ti to pokazila...


 Uživatel úrovně 5

Jak už řekla Makri (a vlastně i sám Elvisův duch), Zpěvy války slábnou. Možná by jen chtělo mezi nimi delší pauzu (autorskou, nemyslím uveřejňovací)?


 Uživatel úrovně 5

já na poezii nejsem ale některé věci mi vůbec nedávají smysl. Rytmus mi taky moc nesedí. No možná že tomu ale nerozumím...


 Uživatel úrovně 0

Elvisův_duch: já nebudu hodnotit... i když se musím přiznat, že co se mých pocitů týče je mi to celkem sympatické, ale i tak by nebylo hodnocení moc vysoké.... add. od dílu slabší a slabší... víš, zkus něco jiného... je zbytečné (tedy podle mého) se zaobírat jednou myšlenkou, protože pak uš většinou skládáš jen variace... a to většinou uš ne moc dobré... jedině že by ses tím snažil zabývat stále více do hloubky a trochu odlišil typ svého psaní....
ale to je zas jen subjektivní.. tak to dělám já..;-))) přijde mi to pak zajímavější i když ne vždy natolik, abych to někomu ukázala..;-))))