Články&Eseje

Pouhý sen? Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 13

Uprostřed plamenů stojí dívka v černém rouchu, hlavu zvrácenou. Z bělostného hrdla vychází strašlivý smích. Nejstatečnější muži padají na kolena a ucpávají si uši, ostatní jak paralyzovaní sledují ďábelskou podívanou. Plameny, místo aby zachvátily dívčin šat, tančí okolo ní, svými jazyky se kloní k zemi a hustý černý dým ji halí jako nejjemnější závoj.



Své ruce, ještě před chvílí připoutané ke kůlu, vztahuje k nebesům, která zakrývají těžké mraky. Sílící vítr si pohrává s jejími havraními vlasy a ona sama, vítězná, odchází ohněm a mizí ve tmě. Dlouho pak ještě zní její strašlivý smích a vraždí v myslích okolostojících zbytky naděje.



„Já jsem vám říkal, že oheň jí neublíží,“ porušil ticho mladý muž, jehož obličej hyzdí jizva táhnoucí se od brady ke spánku. Nikdo mu však neodpovídá a všichni vesničané se potichu vracejí do svých domovů. Jen někteří se odvažují pro sebe zašeptat: „Jsme prokleti, jsme prokleti …“

Muž zůstane sám uprostřed návsi osvětlené dohasínajícími plameny, pak pokrčí rameny a odchází opačným směrem než zmizela čarodějka. On svou práci, za kterou dostal zaplaceno, vykonal. A vesnice těžko znovu sebere další peníze na nový lov. Lidé jsou nepoučitelní, ve chvíli největšího triumfu jsou díky své pýše poraženi. Oni přece nejlépe vědí, jak se taková čarodějnice zabíjí, vždyť vedle ve Třech sekerách už veřejně upálili dvě. Blázni, zavraždili pomatenou děvečku a senilní stařenu, ale o tom, jak se likvidují skutečné stvůry, nemají ponětí. Ráno v nich možná vzklíčí naděje, že to vše byl pouhý sen, ale brzy, nečekaně brzy se dočkají krutého probuzení.





První kohout se odvážil protrhnout ticho nadcházejícího rána, po něm se přidávají další, aby oznámili, že začíná další den, ve kterém je nutno žít. První žena vyšla na zápraží, aby vykonala své ranní povinnosti neodvažujíc se pohlédnout k zčernalému kruhu uprostřed návsi. Po chvíli však její zrak mimoděk zalétl na místo včerejšího obřadu – a z hrdla se jí vydral výkřik.



Na ohořelém kůlu visely připoutány zbytky postavy, jež se ztěží podobaly člověku. Ženin výkřik vylákal ven několik dalších obyvatel, kteří po chvíli váhání přišli blíž k hranici. Na ohořelém těle byla zřetelně vidět neporušená pouta, kolem se šířil odporný zápach spáleniny. Na nepřirozeně tenkém krku mrtvoly se houpal náhrdelník ze zeleného kamene, který se včerejší zajatkyni nikdo neodvážil sundat.



Vesničané na sebe pohlédli s otázkou a s nadějí v unavených očích. Že by včerejší noc byla pouhým přeludem, posledním kouskem čarodějnice, která sužovala dlouhý čas jejich kraj? Ten lovec čarodějnic možná vůbec neměl pravdu… Pomalu se začali rozcházet, každý se svými myšlenkami.



V kterési chalupě zaplakalo dítě. Začal dlouhý den.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

mohlo to být delší...


 Uživatel úrovně 8

T. – používání přechodníků by mělo nahradit vedlejší věty a čárka by se tam tedy psát neměla…


 Uživatel úrovně 0

Shelagh - čárka chybí zde : " ...vykonala své ranní povinnosti neodvažujíc se pohlédnout... " Q:)

T.


 Uživatel úrovně 5

deshi: Kde chybí ta čárka?


 Uživatel úrovně 0

Pěkné,

ale Tiaro, chybička se tam vloudila :o))) /schválně, kde chybí čárka? :o)))/. Ovšem k dokonalosti ještě něco chybí, i když to asi bude můj pocit, takže za 4.

S úctou deshi


 Uživatel úrovně 0

Tenhle příběh je hrozně zajímavej,abych řekl pravdu,moc se mi líbí,ale něco tomu závěru chybí.....jinak je to docela povedený......Morn


 Uživatel úrovně 8

Tak nevím, jestli to mám hodnotit pdle počtu naslintaných slov, nebo podle obsahu a atmosféry - rozhodl jsem se pro trochu preciznější přístup, než je to krátké - dostaneš málo, ale asi na to nemám ten správný profesionální přístup.
Atmosféra dobrá, příběh je psán mezi řádky a jak to bylo doopravdy si domyslím sám, nejsem blb bez fantazie... Ať si to každý přebere jak chce.
H.


 Uživatel úrovně 5

Děkuji velmi všem za hodnocení. Jsem příjemně překvapená, že moje povídka s otevřeným koncem je vcelku dobře přijata. Já sama mám k takovým otevřeným koncům rozporuplný vztah …

T.: Mám radost, že se Ti dílko líbí.
Demon Hunter: Odhadl jsi to naprosto přesně.


 Uživatel úrovně 1

Začátek je opravdu úžasnej a je to moc hezky napsané, ale ten konec se mi zdá až příliš utnutý. Dávám 3*. Kdyby to bylo víc rozvedené, neváhal bych dát víc.
S pozdravem zwejk


 Uživatel úrovně 0

Drahá Shelagh, má to tedy sílu, to musím uznat. Krátká povídka má vždy prostě jen a jen pointu, jelikož na ostatní věci není místo. Nadruhou stranu v krátké povídce získává pointa právě díky své "čerstvosti" na síle, zatím co v dlouhých povídkách, novelách, či dokonce románech, pomalinku ztrácí na síle.

T.