Články&Eseje

Namyšlený mág Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 8

Bylo sychravo. Zrovna přišli do hostince a než stihli cokoliv říct a posadit se, už byl tu. Dveře se rozlétly a v nich stanula postavička malého shrbeného starce, celého zabláceného a mokrého z deště. Potůčky vody mu skapávali z hlavy na ramena. Zbytky zmoklých vlasů připomínající slepené chuchvalce chlupů mu ledabyle viseli po stranách lysiny, která se táhla od čela až po temeno starcovi hlavy. Vešel dovnitř a zabouchl za sebou dveře. Otočili se a konečně se posadili. Jejich zmoklé pláště nasáklé vodou přehodili přes opěradlo židle a kývnutím ruky přivolali hostinskou. Když přišla poručili: “Pět piv a pečeni pro každého“, pak položil jeden z nich pět stříbrňáků na stůl.


Večer v poloplném hostinci pětici lovců čas rychle ubíhal. Když se najedli, jeden z nich kývnul na starce. Ten se ještě sušící na zemi u krbu podíval k pětici a pak tichým hlasem se zeptal: “Nějaké přání?“


Muž který viditelně byl mluvčím oné podivné družiny opáčil: “Napojil si a vysušil koně?“.
Stařec se pousmál a pak odpověděl: “Ale zajisté, vysušil, napojil, pane.“
Muž spokojen ze starcovou odpovědí vyloudil malý úsměv a pokračuje v rozhovoru si utrhl kýtu právě donesené pečeně. “Tak pro dnešek máš volno, díky.“ a hodil starci stříbrnou minci.
Starcovo čelo se rozjasnilo a pak se stařec uklonil a se slovy:“služebníček“ se vydal k pultu.
„Hrůza co?“, promluvil muž v kožené kazajce s dlouhými zrzavými vlasy, které splývaly s jeho stejně obarveným plnovousem.
„Máš pravdu Fraline, je hrozné jak někdo takový, kdysi tak na výši může padnout až takhle hluboko!“, odpověděl mu druhý muž, který vypadal podobně jako ten jež položil otázku, až na malou změnu a tou byla černá barva vlasů. Byl taky trochu robustnější, ale asi o půl hlavy nižší a o nohu jeho židle se opírala dvoubřitá sekera.

Pak oba muži z oné pětice otočili hlavu směrem k pultu. Tam seděl stařec a za stříbrnou minci zapíjel dnešní den. Když držel půlitr studeného piva, ruka se mu třásla, div ho nevylil.


Minutové ticho u stolu přerušil Kerdol. Byl to muž urostlý a jeho tělo svaly jen hrálo. Byl ze všech u stolu nejmladší, něco kolem 30-ti let,oděn do bílé potrhané a ušmudlané košile a kožených kalhot. „Jak na výši?? Snad mi tu nechcete tvrdit že ta troska, byla někdy něčím jiným, než žebrákem co??“ a tázavým pohledem sjel své druhy.
Fralin se zahleděl na svého druha a pak se rozhovořil: “Tato troska, jak mu říkáš Kerdole, bývala slavným hrdinou, který se utkal s mnoha nestvůrami a mnoho nepřátel padlo pod jeho rukama. Jen jeden ho dokázal porazit byl to alkohol. Říká se, že po tom co ho povýšili na velitele strážích, se dal na pití a takhle dopadl.“
Kerdol se ušklíbl a pak, vstávajíc od stolu, řekl:“ Tak uvidíme, jaký hrdina je. Hej starče, pojď tady je korbel pro tebe a povyprávěj nám o těch tvých slavných činech!“ Pak pokynul hospodské a ta postavila korbel k volnému místu u stolu.

Stařec, jak nejrychleji mohl, se posadil na ono volné místo, chopil se korbele a zplna se napil. Pak se podíval po místnosti a začal se tvářit velice vážně. Když se rozhovořil, lidé v hostinci utichali a začali se zaposlouchávat do příběhu.



"..... Tak a ten válečník přišel do hostince, vypadal zrovna jako tenhle, akorát se jmenoval,ehmm, jak se to jmenoval? Jo už si vzpomínám, U Stříbrné štiky, se to jmenovalo. Měl tenkrát na sobě železný břišní plát a nádhernou tuniku a na zádech mu přes nárameníky čouhal krásný meč, ze studenou čepelí jako samotný led. Říká se že byla tak ostrá protože se jednalo o jeden z legendárních Tohénských bastardů. ......."

Venku už se stmívalo a muž pod černou kápí se zlehka pousmál. Byl si jist že ještě dnes v noci začne pršet, a tak se začal rozhlížet po městě. Všiml jsi ho jeden muž, byl to strážný Gromli. Gromli byl sice ne zrovna silný, ale pravdou je, že jeho sílu předčila jen odvaha a důvtip. Muž v černé kápi se zastavil na poloprázdném náměstí a chvíli jen tak postával, alespoň tak se to zdálo Gromlimu. Zvolna tedy k němu přikročil a soudě, že podivná osoba něco hledá, se zeptal, zdali nepotřebuje pomoci.


Muž v černé kápi jako by ho zpočátku neslyšel, ale pak se otočil a důrazným a tichým hlasem utrousil: “Hleď si svého ty ušmudlanče, nikdo se tě o nic neprosil a kdo by to vlastně dělal, nějakého hloupého strážného.“

Gromli překvapen takovou odpovědí jen zůstal stát a snažil se najít nějakou odpověď. Mezitím se muž dal do pohybu a pomalu mizel v šeru ulice vedoucí z náměstí do bohaté čtvrti. Gromli na tuto drzost rychle zapoměl. Jiný strážný by si něco takového asi nenechal líbit, ale Gromli se tím moc nezatěžoval.


Mezitím muž v černém dorazil do hostince. Posadil se k volnému stolu pro dvanáct lidí a položil ranec na zem. Ani kápi si neodložil. Asi po deseti minutách ke stolu dorazila hostinská ptaje se co si host ráčí přát.


Muž v kápi jen zvednuv hlavu opáčil:“ Víno“. Hostinská kývla a šla kolem baru do kuchyně.

Mezitím do hostince vešli dva muži, byli to zdejší měšťané, kteří si přišli jako každý večer po celodenní práci na nějaký ten džbánek. Rozhlídli se po hospodě a vida že jeden stůl je skoro nezaplněn, přistoupili k němu.


Jeden z nich se optal, jak slušnost káže, zda-li je místo volné. Muž v černé kápi stroze odpověděl: “Ne a nikdy pro tebe nebude“.

Muži se na sebe podívali a pak s úšklebkem odešli k posledním volným místům u baru.


V tomto hostinci seděl jeden válečník, no ten jak jsem vám už povídal! Nebyl to jen válečník a hrdina mnoha bitev ale také a to byl hlavně velitel strážných. Již si cizince dlouho prohlížel, ale nestál mu za námahu. Zrovna mu hostinská přinesla nějakou pečeni z kuchyně a on už slintaje se do ní rychle zakousl. Pak hostinská pokračovala v roznášení pití u dalších hostů včetně muže v kápi.


Když však donesla objednané víno muži v černé kápi a chtěla za víno zaplatit, muž se snad ještě ani nenapil a odsekl: “Tomuto patoku ty říkáš pití! Ani měděný si nezasloužíš!“
Lidé v hostinci se zadívali s úžasem ve tváři na muže, ale ten pokračoval: “Co čumíte!“

V tom zrovna do hospody vešel Gromli. Měl po službě a tak se šel navečeřet.


Vida že všude je plno až na jeden stůl, přistoupil k němu. „Je zde volno?“, zeptal se.

Muž v černé kápi mu neodpověděl a tak si tedy přisedl a začal si odkládat věci na židli vedle.


Muž v černém plášti jen otočil hlavou a sykl:“ Ty, už jednou jsem tě varoval, vypadni než s tebou zatočím ty strážnický zmetku!“
Gromli se jen pootočil a pravil: “Tak hele, už jste mne jednou dnes urazil a nemáte žádnou úctu ke strážným. Tohle už přeháníte, i vy si hleďte svého a neotravujte své okolí svým jedovatým jazykem, nebo budu nucen zakročit.“ Gromli ani sám nevěděl kde se to v něm vzalo, ale byl rozčílen a tento muž ho už opravdu dopaloval.
Muž v černém se pousmál, pak se zadíval Gromlimu do tváře a pronesl:“Likbo!“. Gromli ucítil jak ho neviditelná ruka tiskne, nohy mu tuhnou a posléze celé tělo, až jako by zkameněl. Nebyl kamený ale nemohl vůbec nic, jen tupě zíral před sebe. Mág, tedy muž v černé kápi, chcete-li, se zase otočil a usrkl svého pití jako by nic.
„Tak a dost!!!!“ zaburácel místností hluboký hlas, připomínající vichřici venku.
„To jsi už přehnal parchante!“, velký a mohutný muž ve fialové tunice s plátem na hrudi vstal od stolu a vytasil překrásný meč bastard.
„Tak kouzelníčku, teď máš na výběr buď ho pustíš ze své moci nebo ti to tu spočítám“, pokračoval válečník přibližujíc se k mágovu stolu.
Než však stačil cokoliv udělat zahučelo místností:“Barak šachor!“ a vzduch rozřízl paprsek připomínající blesk, však tvořen samotným stínem. Ten zasáhl Kapitána do plátu na hrudi a Kapitán se zhroutil na dubovou podlahu hostince. Nastalo ticho, jen Mág dopil poslední doušek vína a pak pomalu odkráčel dveřmi někam ven do noci. V hostinci se snad ještě pět minut nikdo ani nepohnul.

....Gromli se probudil. Bolelo ho celé tělo, ale už konečně dokázal pohnout končetinami. Jaké blaho, pomyslel si. Pak si pomalu začal vzpomínat co se všechno vlastně stalo. Chvíli ještě ležel a pak vystřelil jako když do něj praští. Seběhl dolů, doposud byl v hostinci, jen ho přenesli do jednoho z pokojů pro hosty. Když ho spatřila hostinská, jen se na něho smutně podívala. Její pohled prozrazoval vše co chtěl v danou situaci Gromli vědět o veliteli. Gromli se tedy rychle vidal ke dveřím ven z hostince. Než však vyšel, potkal za nimi, Wermina Důftipného. Wermin byl městský kouzelník, středně vysoký postarší muž z dlouhým plnovousem. Ten opíraje se o svou hůl mu řekl:“Slyšeli jsme co se stalo, ty se do toho už nepleť. Je to už práce pro mě a mé druhy, máme co dočinění s Temným mágem.“ Pak se otočil a na postaršího muže rychlým tempem se vyhoupl do sedla koně.

Gromli se ještě chvíli díval za vzdalujícím se koněm. Chvíli se ještě rozmýšlel a pak se rozeběhl do kasáren. Bylo to celkem daleko, z jednoho konce města až na druhý, ale Gromli měl času dost a tak se těšil až si odpočine.


Ale v kasárnách ho čekalo nemilé překvapení. Když dorazil a ulehl na své lože, vrazil do jeho pokoje jeho kamarád a nesl tu strašnou novinu. „Hej Gromli, chlapče Kapitán skonal! Nakonec i přes všechno úsilí druida podlehl svému zranění.“ Pak se společník otočil a s křikem se vzdaloval v dalších pokojích.

Gromli si vybavil tu událost zcela přesně. Bral si celou tu událost za vinu. Celý den pak jen tak polehával až do večera. Měl noční hlídku a tak se kolem osmé večerní vydal k bráně. Když ale procházel kolem hostince, zaslechl rychle se vzdalující kroky v jedné z bočních uliček. Jeho zvědavost mu nedala a tak je následoval.


Po deseti minutách pronásledování, se mu kroky ztratily. Chvíli jen tak naslouchal a když se nic nedělo otočil se a chtěl se vydat nazpátek. Však nestihl udělat ještě ani krok a o dvě ulice dál zahlédl zablýsknutí a zaslechl hluboké zaklínání. Rozběhl se tedy k tomu místu. Když dorazil spatřil Mága jak čaruje a zaklíná a Wermina městského čaroděje, který byl na pokraji svých sil a v kleče se snažil odolat jakési neviditelné síle, která se ho snažila doslova rozmáčknout.


Mág už byl také viditelně ze souboje zesláblý, bylo na něm patrné, že ho to už stálo mnoho duševních sil. Gromli vida, že Wermin již nemůže zvítězit, tasil zbraň a rozeběhl se na mága. Ten však o Gromlim věděl a tak na chvíli povolila moc kolem Wermina a mágova ruka se natáhla proti Gromlimu. Než stačil doběhnout zasáhl ho výboj nazelenalé barvy a srazil ho na zem.


Poté Gromli uviděl, že hlídka která dorazila se s mágem snaží vypořádat. Tasili meče a zaútočili. Jejich meče však něco přes dvacet coulů od mága zastavila jakási neviditelná bariéra. Následoval ještě jeden neúspěšný útok a pak mág vypálil dva zelené paprsky, úplně ty stejné jako zasáhli Gromliho. Hlídka se zhroutila bezvládně k zemi a z jejich těl se jen kouřilo.


Gromli opatrně zvedl hlavu. Uviděl mága, který se opět dal do souboje s Werminem. Wermin již byl na nohou, ale bylo vidět že asi ani teď mága nedokáže porazit.


Gromli stále ležel. Na břiše měl velkou spáleninu a celé tělo ho bolelo. Sledoval, jak mág z vypětím sil srazil Wermina na kolena. Wermin se ještě snažil něco říct, ale pak jeho výraz v obličeji ustrnul a padl obličejem k zemi. Nebyl však sám, kdo upadl. Mág již byl tolika souboji hodně vyčerpán a tak zavrávoral a upadl.


Jen těžce vstával a snažil se odpotácet pryč z uličky brumlaje:“ prokletý hospodský tupec, hnusná odporná havěť strážná.“

Gromliho popadl vztek. Opatrně vstal a pomalu jak jen to šlo se blížil zezadu k mágovi. Ten ho neslyšel, vůbec ho nenapadlo, že by nějaký strážný tohle přežil. Když se Gromli přiblížil asi na dva metry, mág ho uslyšel a prudce se otočil s napřaženou rukou proti Gromlimu. Rty se zlehka pootevřeli a bylo možné zaslechnout :“artak....“
Nedopověděl. Chvíli se ještě díval vykulenýma očima na Gromliho a pak se sesunul k zemi.


Gromli ještě pootočil svůj meč v ráně a pak ho rázně vytáhl z těla mrtvého mága.“ Tak ty hlupáku, kdo je teď ten ubožák?“, pomyslel jsi Gromli. Pak se zadíval na tělo mága.

To však ještě nebyl konec! Mágovy oči se znovu otevřely a pronesl ještě poslední kletbu. Ta však zřejmě neměla žádného účinku a mág už definitivně skonal. Gromli se postavil a ucítil obrovskou chuť se jít napít, taky aby ne, byl zraněn a příšerně unaven. Dopotácel se k hostinci a tam zůstal až do druhého dne.


Asi o dva dny později, byl odměněn za svůj hrdinský čin a povýšen na kapitána a tak končí slavný příběh strážného Gromliho."



Stařec se odmlčel. V hostinci nastalo ticho, jen déšť venku tiše bubnoval na parapet okna a dřevo v ohni zapraskalo. Stařec se otočil a pomalu odcházel směrem ven z hostince.


„Hej! Počkat ale kdo byl vlastně ten Gromli a proč si nám o něm vyprávěl?, ozval se Kerdol.

Stařec nereagoval a zády k ostatním se pousmál,tak aby to nikdo neviděl. Pak vyšel ven a zmizel někde v dešti. Nastalo minutové ticho.


Přerušil ho Kerdol:“ Hej Fraline, kdo byl ten Gromli?“
Fralin se zadíval na Kerdola a pak tiše odpověděl:“No přece on, on Kerdole.“

Dart

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Hmm, jemně nadprůměrné, celkem jasná pointa příběhu, ale dobře čtivé.

S pozdravem T.


 Uživatel úrovně 0

Není to špatné, ale občas je to trochu chaotické a je tam špatná skledba vět, např: Gromli byl sice ne zrovna silný, ale pravdou je,....../ co takhle: Gromli nebyl zrovna silný - Gromli nebyl zrovna žádný silák......atd. Takových větiček je tam ještě víc. Holt je co zlepšovat.

S přáním nekonečné inspirace ObrLuda


 Uživatel úrovně 0

Ten konec se ti moc nepoved. Nemyslim obsahově, ale například to, že Gromli je ten stařec každýmu dojde, takže bych to nerozebíral.
To však ještě nebyl konec! - tohle mi připadalo trochu směšný. Když už, tak tam alespoň nedávej tan vykřičník.
Příběh- neni špatnej a líbí se mi docela, jak je odvyprávěnej (Tim myslim, že to vypráví ten stařec). Jinak použití slov neni špatný a líbí se ten náznak toho, jak to zní, že je to vyprávěný). Celkově je to docela dobrý, lepší 3


 Uživatel úrovně 0

Ak nejaký taký príbeh máš, tak ho kľudne pridaj, alebo mi ho aspoň pošli poštou. Fakt dobré.


 Uživatel úrovně 0

Tiara: Jo mam ale ty chyby jsou tam vždy proto to tu radši moc nedávám. Ty jsi to opravovala? :-/


 Uživatel úrovně 0

Až na tu strašnou spoustu chyb, docela dobrý příběh.

Máš takových víc?