Články&Eseje

Jak mluví S.M.R.T Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 9

Gex byl v podstatě obyčejný kapsář, který se živil příležitostně i prací, obzvlášť v zimě, kdy ve městě nebylo zrovna mnoho turistů či obchodníků. O svém černém řemesle s ostatními lidmi nikdy nemluvil, ba ani ve spolku kapsářském se nikdy příliž nevytahoval, ač to byl velice šikovný zloděj a když se svou skupinou v noci v jedné z temných uliček města Ormutz měřil "síly" v tom, kolik toho kdo ukradl, byl vždy tichý a hodil na stolek svou značně "osekanou" kořist k rozdělení. Pravidlem však bylo, aby každý zloděj vyrukoval minimálně z 5 zlaťáky na večer, jinak druhý den musí ukořistit dvojnásobek!


Ve skupině byly tři takoví "králové". Jeden z nich byl právě i náš Gex a ač si to ani většina neuvědomovala, byl to právě on, kdo vždy získal největší kořist. Ovšem byli tu i druzí dva. Člověk Martin "Dlouhoprsťák" Nožíř, jež vynikal právě svými šikovnými prsty, jemiž se dokázal dostat i na dno té nejhlubší kapsy. Navíc se netajil tím, že pro pár zlaťáků by byl schopen i zabít. Byl velmi vychloubavý a velice přitahoval pozornost také svým uměním s dýkou a fyzickou silou. Byl skutečně velmi silný, ale také i obratný.


Posledním králem byl hobit, kterému nikdo neřekl jinak než Vtípek. Ano. Byl skutečně tak zábavný. Jeho hlava by vystačila na 3 kodexy vtipů. Pro každou příležitost měl nějaký a nestávalo by se mu, že by se opakoval. Za nejzdařilejší vtip považoval Gex ten, kdy Vtípek přišel skvěle oblečen s váčkem viditelně u pasu a tvářil se jako obchodník, přičemž pravil: "Otevřel jsem si přátelé starožitnictví.... šperhákem!". Nu a hned bylo veselo. Vtípka však Gex také neměl příliž v lásce, neboť do každého rýpal. Obzvlášť do něho a Martina, který to těžce nesl a nejednou se kvůli tomu i servali. Vtípek sice většinou prohrál, ale o to větší byla jeho výhra morální. Byl spíše chytrý, obratný a s jeho takřka "dětskou" tvářičkou budil dojem nevinnmosti.


Dalšími členy bandy byli: člověk Salim, přistěhovalec z Vatosu, jež zkrachoval jako obchodník s květinami, bývalý vězeň a padělatel kudůk Erik, krásná a přeci jedovatá Marika, jež jako osmiletá utekla ze sirotčince, od té doby vyrůstá na ulici a nakonec její kamarádka, též člověk, ale ne už tak krásná Alice, která zdrhla s ní. Dodejme ještě, že tito zloději patřili mezi mladíky - nejstaršímu Erikovi bylo 23 let, nejmladší Alici pak 17.


Jednou, když takhle banda lupičů seděla ve své oblíbené uličce (bylo to tuším na konci června) a odhalovala své úspěchy za dnešní den kdosi přišel s tvrzením, že chytili Dlouhoprsťáka.


"Co budeme dělat?" řekla Marika, jež byla do Martina již dlouho zamilovaná.
"Mno, mohli bysme ho jít vysvobodit?" dodal nesměle Salim.
"Vlastní krk nastavovat nebudu, dyk ani nevíš, kde je." zabručel Erik.
"Dobře, byl to jen návrh." vzal zpět své tvrzení Salim.
"Já bych šla!" řekla Marika.
"Já taky." dodala Alice.
"Já bych taky šel, jenom vědět kde je a tři věznice, který sou v tomdle posranym městě dobývat nebudu!" dodal štístko a třemi loky dopil láhev rumu, kterou si předtím ukradl na tržišti.
"Ehm... Byl jsem u toho, když ho vedli pryč" začal opět nesměle Salim.
"A to nemůžeš ani písknout vole blbej? Připomínáš mi chlapa, kterej znásilní nevidomou a pak ji zláme ruce, aby to nevykecala!" káral ho Vtípek. Ostatní se jen ušklíbli.
"Vedli ho do Červený věže..." pokračoval.
"Tak to by se dalo nějak zvládnout. Není moc hlídaná" vložil se do rozhovoru zatím poklidně sedící Gex.
"Výborně! Konečněs kváknul, připomínáš mi tu krollici..."
"Drž už tu klapačku!" uzemnil Vtípka Erik "Takže já s váma nikam nepudu! Dyk podívejte se, jak se k nám chová. Pořád buzeruje, vyvyšuje se nad nás! Nikam nejdu!" odmítl pomoc Martinovi tvrdošíjně Erik.
"Pokud jde o mě, je mi Nožíř taky u prdele." dodal klidně Gex.
"Jojo... taky si myslim... víte jakej je rozdíl mezi kocourem a Dlouhoprsťákem, když je přejede královskej kočár? .... No, pře kocourem je přece przdná dráha!" přidal Vtípek jeden ze svých fórů na adresu Martina.
"Mně se do toho taky moc nechce." dodala ještě smějící se Alice.
"A..." podívala se tázavě na Alici Marika "Sama tam nepůjdu, takže zůstávám!"
"Výborně, takže vy necháte kamaráda klidně chcípnout v žaláři, že se nestydíte!" začal se hádat Salim.
"Jakýho kamaráda!? Jakýho kamaráda!?" začal řvát Erik "Ty myslíš toho hada hnusnýho? Ten, kterej se vytahuje s tím, že ukrad o dva zlaťáky víc?! To hnusný hovado!? Podívej se pořádně! ¨Nikdo ho nepovažuje za kamaráda! Za pár zlatejch je schopnej zabít kurva to to nechápeš? Aby si uchránil svou chlupatou prdel a dostal se na svobodu, napráská nás jako psy!!!" "Navíc je to takovej rváč. Jsem rád, že jsme se ho zbavili. Dřív nebo pozdějc by nás všecky dotáh do průšvihu." dodala Alice.
"Je to kretén, kretén, kretén!" řval Erik "Neschopnej. Umí akorát frajeřit, nikdy nic pořádnýho neudělal! Kdopak osvobodil Alici? Já, Gex, Vtípek a Marika, on se jen zchovával za stromem a hlídal, jestli někdo nejde! Pak se stejně vytratil! Nenávidím ho! Ať se smaží v pekle!"

Jakmile to Erik dořekl, hrdel mu proletěla šipka z kuše. Gex neváhal a lehl si na zem žmoulajíc svou dýku. Když to uviděl Salim, bez menšícxh rozpaků vytáhl sekyru a uťal Vtípkovi ruku. Poté do něho ještě několikrát sekl. Vtípek se ranám však bravůrně vyhýbal. Jeho nohy však třikrát ostří sekery poznali. Při třetím zásahu padl na zem. Rozvzteklený Salim se ho snažil dodělat a rozmách se. Jeho rána však již nikdy nedopadla, neboť jeho zády projel krátký meč patřící Alici, který bezproblému zasáhl srdce. Bohuže i střelec nezahálel a Alice padla na zem s šipkou v boku.


Gex byl čímdál nervóznější a dýkyu žmoulal čím dál víc a tiskl ji takřka ocelovým sevřením. Několik sáhů od něho se krčila Marika. Měla v očíchj děs. Díval se jí přímo do panenek. Měla panickou hrůzu z toho neznámého tam vzadu. Něco nebo spíš někdo tam je. Sleduje ji. Možná na ni míří a říká si... "Do krku? Do srdce? Nebo nejdřív do nohy, ať pozná bolest?". Marika byla o mnoho nervóznější než Gex, který byl přeci jen zkušenějším zlodějem.


Nevydržela to. S odporným hrdelním křikem se rozběhla směrem ze slepé ulice. Míjel příbytek vrahův. Bylo slyšet zasvištění. Marika padla na zem jako podťatá. TEĎ MÁŠ ŠANCI!!! ozvalo se v Gexovi a ten vyrazil jako pominutý s dýkou k vrahovi. Ten se vztyčil tasíc také dýku. Gex vrhl dýku. Zásah! Gex začal utíkat jak nejrychleji mohl. Co to? Podivil se zvukům, kterého velice rychle doháněli. Otočil se. Cosi se zalesklo. Palčivá bolest v hrudníku. Padl zády na zem.


"Kdo jsi?" zeptal se postavy v černém, která se zjevila nad ním "Co po mne chceš?"
"Jdi!" odpověděla mu hlasem, jež připomínal kvílení meluzíny.
"Kam?"
"Tam"
"Kam tam?"
"Tam" ukázala směrem dolů.
"Ne!"
"Je čas jít"
"Ne, prosím..." Gex pohlédl na svou ránu... vytáhl dýku. Patří... Martinovi!
"Ten hajzl!" pomyslel si zadržujíc krev, která mu prýštila z rány. Chtěl se postavit. Nešlo to. Pak se opět podíval na svou ránu.
"Strašně to bolí" řekl si "ale to rozchodím. Snad nebude SMRTELNÁ!!!" s děsem v očích pohlédl opět na onu postavu.
"Jdem!" pravila.
"Kam?"
"Tam!" A chytla ho za ruku...

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Celkem pěkné, ale ten konec mi připadne takový zmatený. Více propracování by určitě neuškodilo.

S přáním nekonečné inspirace ObrLuda


 Uživatel úrovně 0

Hmm, trochu mi tam vadí ta věta : " snad nebude smrtelná !!! " tak to bych si opravdu nepomyslel.

Jinak dobré - lehce nadprůměrná povídka.

S pozdravem S.A.Terátor


 Uživatel úrovně 0

no ja neviem mne sa to celkom pacilo... dobry koniec...


 Uživatel úrovně 0

Ctěný duchu, ostatní platí jako u tvé druhé povídky "Pád", takže opět několik případů.

Byl velmi vychloubavý a velice přitahoval pozornost také svým uměním s dýkou a fyzickou silou. Byl skutečně velmi silný, ale také i obratný.zkus si porovnat, jak by působilo, kdybys to napsal třeba takto: Měl pružné a ohebné svalnaté tělo, na kterém ulpělo oko nejedné dámy. U pasu nosil dlouhou zdobenou dýku, se kterou uměl opravdové divy, což díky své vychloubačné povaze neopoměl připomenout při každé vhodné příležitosti.

Já bych taky šel, jenom vědět kde je a tři věznice, který sou v tomdle posranym městě dobývat nebudu!" dodal štístko a třemi loky dopil láhev rumu dvakrát používáš slovo tři, myslím že to v této povídce nemá žádný hlubší smysl, takže to ruší.

Gex neváhal a lehl si na zem žmoulajíc svou dýku tady by se třeba výborně hodilo slovo "vrhl" které jsem ti vytýkal v minulé povídce.

žmoulajíc svou dýku žmoulá se spíše cíp kabátu, košile, kus papíru, ne zbraň, nejspíše jsi chtěl napsat něco ve smyslu, že ve zpocené dlani svíral dýku.

Takže také celkem za tři, při popisu souboje té bandy mi chyběly informace (alespoň základní - nemusí to být podrobnosti) o okolí.

S úctou deshi


 Uživatel úrovně 0

Hmm......Docela hezká povídka.

Už jsem tu sice četla několik lepších, ale také pěknou řádku horších.

Jen tak dál.