Články&Eseje

Přátelé fantasy her na hrdiny ... Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 6

Přátelé fantasy her na hrdiny,


máme pro vás výbornou zprávu. No, i když jak se to vezme, výbornou – z našeho pohledu je to opravdu výborná zpráva, jestli bude výborná i pro vás, musíte posoudit vy sami. A jaká je to tedy zpráva? Řeknu to velmi stručně – DOKONČILI JSME HLAVNÍ MODUL Srdce Erinelu. Teď už to tedy víte a já bych se chtěl této zprávě věnovat trochu podrobněji.

Ano, opravdu je to pravda. Po dvou letech práce jsme konečně ukončili první modul. Jeho oficiální verzi ve formátu PDF naleznete (koncem července, viz níže) na našich stránkách, odkud je samozřejmě možno jej zcela bezplatně stáhnout. Hlavní modul má cca 20 MB, takže vám bude stahování trvat asi delší dobu. Ujišťujeme vás však, je to opravdu finální verze tohoto modulu, již se nebude měnit a pokud jej tedy jednou stáhnete, budete ho mít navždy. Jen krátce uvedu stěžejní (tedy ne všechny) kapitoly:

1. Základní principy – tyto principy jste kdysi mohli vidět na těchto stránkách v této sekci. Upozorňujeme však, že od té doby prošly opravdu mnoha zásadními úpravami (děkujeme těm, kteří vyjádřili své názory a upozornili na nejasnosti ve staré verzi) a současná finální verze se hodně liší. Práce na této kapitole probíhali práce celé dva roky a troufneme si tvrdit, že jsou hodně propracované. Dosud jsme v žádném modulu, pravidlech atd. neviděli vysvětlené principy, na kterých je svět vystavěn – jsme tedy první (pokud víme) a na tuto kapitolu jsme hodně pyšní. :-)

2. Základní geografie – celý kontinent Erinelu je rozdělen do cca 8 oblastí. Každá oblast vymezuje určitou část povrchu a podrobněji se jím zabývá. Přesto je to však jen stručné úvodní seznámení, neboť mnoho oblastí bude rozpracováno v rozšiřujících modulech. Najdete zde základní popisy horských masivů, nížin atd. vybraných významných oblastí.

3. HPH přehled – je to zkratka z Hospodářský, politický a historický přehled. Tato kapitola tvoří jakousi pomyslnou kostru celého modulu a zabírá nejvíce místa. Zde se již zabýváme jednotlivými říšemi, městy atd. Popisujeme jejich hospodářství, vztah k okolnímu světu, vztahy mezi rasami atd. A konečně také historii.

4. Historie – toto není zvláštní kapitola, ale objevuje se v HPH přehledu a Stručné historii. V čem je tento projekt ojedinělý je, že má velmi podrobně rozpracovanou historii – cca 1700 let. Je to náročné na studium (a ještě náročnější na tvorbu :-), ale jsme toho názoru, že to má mnoho výhod. Můžete si tak připravit příběh v té době, kdy je daná civilizace na určité úrovni, kdy existuje dané město, kdy probíhá daná válka atd. Z toho důvodu není nutné číst historii celou, ale stačí vždy jen určitý vhodný úsek. Toto najdete v HPH přehledu. V Stručné historii najdete jakýsi výcuc toho nejdůležitějšího a to by si měl pročíst každý PJ.

5. Dále je tu mnoho menších kapitol, které vás seznámí s hráčskými rasami, důležitými postavami, významnými spolky a organizacemi atd. V celém modulu dále najdete poměrně mnoho legend, povídek, úryvků z deníků atd., které mají celý modul dokreslit a udělat dojem žijícího a funkčního světa. Mezi další kapitoly patří opravdu rozsáhlé rejstříky nebo Mapová příloha.

6. Mapová příloha – není to přímo kapitola, ale mapy k modulu neodmyslitelně patří. Mapy jsou docela velké (kolem 3 MB) a je jich několik. Pokud bychom je tedy přiložili do dokumentu PDF, narostl by do ohromných rozměrů. Proto jsme se rozhodli je z něj vyčlenit a dát je ke stažení nezávisle na hlavním modulu. Mapy dělíme na: hlavní mapa, podrobné mapy a místní mapy. Hlavní mapa je jen jedna a je asi nejdůležitější, neboť znázorňuje celý kontinent. Podrobných map je celkem 12, ale bohužel jsme je nestihli udělat všechny (respektive ne my, ale jeden náš ilustrátor). To však rychle napravíme a zbylé mapy vyvěsíme co nejdřív. Nyní můžete stahovat 3 barevné mapy a 3 černobílé – všechny mají formát A2, ty černobílé jsou podle mého názoru kvalitnější, neboť je tvořil odborník na mapy :-). Dále několik místních map, též černobílé. Zřejmě budete potřebovat nějaký čas, než se v systému map zorientujete. Doporučuji stáhnout jako první hlavní mapu, pak podrobné mapy, pak zbytek. Jak říkám, další mapy budou přibývat.

A to by snad bylo vše k základním kapitolám hlavního modulu. Je to opravdu jen stručný výčet, bylo by zbytečné psát vše. To najdete v modulu. Celý modul má cca 200 stránek a několik věcí jsme z něj vyčlenili – objeví se až v rozšiřujících modulech.

V hlavním modulu (a i všech následujících) naleznete opravdu profesionální ilustrace od výborných ilustrátorů. Na hlavním modulu se podílelo celkem cca 9 ilustrátorů, kteří tvořili přímo pro nás. Dále je zde použito mnoho ilustrací profesionálních autorů (samozřejmě s jejich svolením) – těchto autorů je cca 8. Na ilustrování hlavního modulu se tedy celkem podílelo přímo či nepřímo cca 17 ilustrátorů. Podle mého názoru se jedná o velmi dobré obrázky, které zvláštním způsobem zpříjemňují jeho čtení.

Již jsem se několikrát zmínil o rozšiřujících modulech. Co to je? Jsou to moduly, které budou navazovat na modul hlavní a budou jej více rozvíjet (především oblastmi, pro které nebylo v hlavním modulu místo). Budou to moduly faktografické, příhěhové a další, které bude potřeba. Především se ale budou zabývat popisem dobrodružství odehrávajících se na Erinelu. Hlavní modul bude pro všechny tyto rozšiřující moduly tvořit základnu, budeme v nich počítat s vaší znalostí modulu hlavního. Jejich struktura bude podobná jako v hlavním modulu. První rozšiřující moduly vyvěsíme koncem prázdnin.

Jak je doufám známo, snažíme se tvořit otevřený svět, který bude moci tvořit kdokoli. Zde tedy dáváme šanci vám. Hodně lidí se snažilo tvořit vlastní svět, ale protože byli sami, brzy skončili. Nyní máte šanci se připojit k projektu Srdce Erinelu a stát se jeho spoluatory. A to právě díky rozšiřujícím modulům, které můžete sami tvořit (právě na základě znalosti modulu hlavního). Věříme, že se z Erinelu stane svět opravdu mnoha autorů, kde si každý vybere. Pokud byste měli zájem, neváhejte a napište nám vaši představu o vašem rozšiřujícím modulu. Každý projekt má šanci být zařazen do projektu Srdce Erinelu. Vždy se dá dohodnout, pokud z vaší strany projevíte opravdu zájem. Tyto rozšiřující moduly mohou mít jen pár stránek nebo několik desítek či stovek. Záleží na vás, na vašem nápadu, na vašem přístupu.

A když jsme už u té spolupráce, tak to dokončíme. V současnosti s námi spolupracuje přímo či nepřímo cca 20 lidí. To je sice hodně, ale doufáme, že to není konečné číslo. Stále hledáme další spoluatory – ať už pro tvorbu již zmíněných rozšiřujících modulů nebo jen pro spolupráci příležitostnou jako je například tvorba ilustrací, psaní legend, povídek atd. V podstatě kdokoli se může stát spoluautorem tohoto projektu. Není totiž v našich silách psát vše, co bychom chtěli. Jsme totiž jen tři hlavní autoři, snažíme se vytvořit prostředí pro vaši práci. I my samozřejmě budeme dále tvořit, ale byla by škoda udělat z Erinelu svět tří autorů. Proto vás vyzýváme: připojte se! Můžete uplatnit vaše názory, nápady a upravit si Erinel do jisté míry podle vašich představ. Jsme toho názoru, že vždy se lze dohodnout a pokud se vám něco nebude líbit, můžeme uvažovat o tom, že to zrušíme (a pokud takový názor bude mít více lidí, tak to zrušíme nebo předěláme).

Všechny vaše-naše moduly jsou psány obecně tak, aby bylo možno je použít ve všech hrách na hrdiny. Neodvoláme se na určitá pravidla, píšeme obecně bez pravidel. Na konci každého modulu je tzv. Aplikace pravidel pro určitá pravidla, kde bude modul konkretizován podle daných pravidel. Tak například tam bude úprava pro pravidla DrD a Ad&D. Jiná pravidla bohužel neznáme. Existuje (asi) mnoho dalších dobrých pravidel a bylo by fajn, kdyby i pro ně existovala aplikace pro moduly. Pokud taková pravidla ovládáte a chce se stát spoluautorem Srdce Erinelu, tak nám napište, že dané aplikace podle našeho vzoru vytvoříte. I takto může spolupráce vypadat.

Pro spolupráci máme snad jen jedinou podmínku: texty by měly mít určitou gramatickou a stylistickou úroveň. Všechny vaše texty sice projdou našima rukama a rádi opravíme drobné chybky. Opravovat ale každé druhé slovo nebo dokonce přeformulovávat celé věty se nám nechce.

A poslední věc k tématu spolupráce. Nabídl se nám člověk, že hlavní modul přeloží do slovenštiny. Na našich serverech se pohybuje poměrně mnoho Slováků, pro ně tedy bude vytvořen překlad (prozatím jen hlavního modulu, ale doufáme, že i dalších) do jejich rodného jazyka, aby nebyli diskriminováni. :-) Doufáme, že to náležitě ocení. :-) Rádi bychom Erinel překládali i do jiných jazyků, proto pokud by se našel nějaký „šílenec“, též ho uvítáme. Já bych mohl pomoci s překladem do němčiny.

A co připravujeme do budoucna? No, již zmíněné první rozšiřující moduly a základní bestiář. Dále chceme dokončit všechny podrobné mapy – z toho důvodu sháníme ilustrátory, kteří by nám s mapami pomohli, protože jeden člověk, který na tom teď dělá, to nemůže stihnout.

Za zmínku jistě stojí úvaha o papírovém vydání SE. Záleží na vás, zda byste o to měli zájem. Nevýhodou by zřejmě byla nutnost přestat moduly volně vyvěšovat na stránkách. Potom by se tento projekt stal defakto komerčním a to my nechceme. Takže tato eventualita (vydání celého modulu) zřejmě nepřipadá v úvahu. Další možnost hodláme zavést od nového roku. Budete mít možnost si u nás přes stránky www Erinelu objednat CD, kde budou vypáleny všechny moduly, mapy atd. Tento projekt bude totiž narůstat a odhaduji, že koncem roku budou mít všechny materiály kolem Erinelu kolem 60MB – je docela problém to stahovat, zvlášť pro modemisty. A to jistě nebude konečné číslo. Cena takového CD bude stát předběžně kolem 60,- se vším všudy (v ceně je pouze cena média, vypálení a poštovné) a bude dodáváno na dobírku. Takže to není drahé a cena by se pomalu vyrovnala penězům, které zaplatíte za internet při stahování tolika dat. Třetí možností je, a rozhodně stojí podle mého názoru za úvahu, papírové vydání map s přiloženým CD, kde byly vlastní moduly. Chtěl bych vás tímto poprosit, abyste se k těmto třem možnostem vyjádřili, nějak je zhodnotili a napsali, co si o nich možností. Zda si myslíte, že by o to byl zájem atd.

Přišla nám nabídka udělat na letošním Festivalu fantazie přednášku na téma Srdce Erinelu. Musíme říct, že nás tato nabídka velmi potěšila. Pro letošek jsme ji však odmítli (nemáme s tím dostatek zkušeností) s tím, že příští rok tuto přednášku uskutečníme i s následnou besedou. Budeme se tedy těšit na setkání s dalšími znalci Srdce Erinelu. :-)

A na závěr tohoto krátkého pojednání o hlavním modulu pár informací o stránkách, kde celý projekt naleznete. Stránky budou koncem července aktualizovány, objeví se pár nových věcí a naopak pár jich bude i zrušeno. Budou dočasně zrušena fora a chat (v podstatě nulová účast) a úplně bude zrušena možnost přihlásit se na stránky. Místo toho bude zavedena možnost rychlé registrace pro odběr novinek Srdce Erinelu emailem – budete vždy informováni o případných novinkách a změnách. Bude zavedena možnost prohledávání stránek a další drobnosti. Dojde k drobné změně designu – nová loga, ikonka od člověka, který to s grafikou umí. Stránky by se měly i celkově zrychlit. Vzhledem k velikosti hlavního modulu a map uvažuji o změně freehostingu, zatím jsem však nenalezl žádný vhodný. O případné změně budete včas informováni.

Na stránkách projektu SE naleznete dvě sekce, kam můžete nezávisle přispívat. Je to sekce Příspěvky čtenářů a Družiny na Erinelu. Více informací o těchto sekcích na stránkách v příslušné sekci.

Aktualizace stránek společně se slavnostním vyvěšením konečné verze hlavního modulu proběhne koncem července. Takže se máte na co těšit. Budeme očekávat bouřlivé kritiky :-).

Na úplný závěr se dostávám k milé povinnosti, a to k poděkování. Chtěl bych tímto poděkovat všem, kteří nás během těchto dvou let, které vymezují počátek práce na SE až po vyvěšení oficiální a konečné verze hlavního modulu, podporovali pochvalnými dopisy, účelovými kritikami nebo dotazy. Podporovali nás ale i ti, kteří „jen“ navštěvovali www stránky a pročítali texty. (Jen pro vaše info, návštěvnost stránek vzrostla během jednoho roku z 0 na současných 13 – 18 unikátních IP denně.) Dále bychom chtěli poděkovat všem těm, kteří na své stránky umístili reklamní ikonku a podpořili tak váš-náš projekt SE. Náš dík si v neposlední řadě zaslouží i freehostingový server a Banánová republika za doménu www.erinel.tk :-). Velký dík si zaslouží i naši ilustrátoři, jak ti, kteří nám dali nezištně svolení použít jejich ilustrace v celém projektu SE, tak i ti, kteří tvoří „na požádání“.


www.erinel.tk

případně srdce-erinelu.wz.cz

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Paskal: Hehe, žádné vachvalování? Hehe, podařilo se mi je "dokonale" vyvrátit, hehe. 4* za humor.


 Uživatel úrovně 0

Byl jsem delší dobu pryř, takže jsem nemohl reagovat ... teď to napravím. Budu reagovat tak nějak na všechny najdešnou, protože píšete skoro to samé ...

1. V žádném případě se nejedená o recenzi! (takže v pohodě příjímám 0*) Zvolil jsem tuto kategorii jen proto, že se mi zdála nejvhodnější. Možná jsem to mohl hned v úvodu zmínit a vyhnout se tak vašim oprávěbým námitkám.

2. Tímto článekem jsem chtěl pouze upozornit pouze na fakt, že modul bude dokončen. nic víc. Nejedná se o rekalamu v pravém slova smyslu. Rozhodně jsem to nepsal s úmyslem psát reklamu na naši práci ...

3. Vychvalování modulu. Tomu jsem se musel opravdu zasmát .-). Samozřejmě, není to asi objektivní, neboť to není recenze a ještě k tomu jsem to psal jám jako jeden z autorů. Rozhodně si nehodláme sypat popel na hlavu. Ono totiž tvořit a myslet si, že je na nic dost dobře nejde. :-) Článek měl jen laskavého čtenáře seznámit se strukturou, co může očekávat. Krom toho jsem nic z naší práce NEVYCHVALOVAL, jen jsem psal, co která kapitola obsahuje.

4. A k čemu tedy tento článek. Jen pro informování čtenářů, že je něco dkončeno a že si to můžou stáhnout a že si to můžou přečíst a že to můžou hodnotii a že ... V podstatě je to stejný typ článku, jaký tu kdysi někdo psávat o Asterionu (takovéty úvahu, myslím).

5. Co se týče uvedení autorů: zde jsem autory mohl uvést, pravda, ale nepovažoval jsem to za nezbytně nutné vzhledem k významu tohoto článku. Opravdu velký výčet všech autorů naleznete na stránkách (po aktualizaci) a ve všech modulech.

Jinak díky za připomínky ... nicméně vaše snahy "očernit" naší práci byly marné, neboť se mi je všechny podařilo dokonale vyvrátit. :-)))


 Uživatel úrovně 0

IMHO dobra anotace, za recenzi to povazovat nejde kdyz to psal sam autor. Rozhodne si cely modul prectu :o) (nebo ho aspon proletim)


 Uživatel úrovně 5

¨IMHO se ohle dá hodnotit jen jako 5* nebo 0*. Mno co se týče modul, přečtu... někdy v budoucnu a uvidím. Ale vychválené to je.
Proti reklamě nic nemám, když je takhle seriozně napsána.


 Uživatel úrovně 0

No, ehm... je to docela nechutná reklama (sorry, ale je to tak), bylo by to o 80% lepší, kdyb si to autor tak nevychvaloval až do nebes a nechal hodnocení na samotných hráčích/PJ kteří by po jeho světu šáhli a hráli na něm. Samotný hlavní modul jsem četl (ne tu .pdf verzi, ale předchozí .doc) a myslím že některá chvála je trochu přehnaná :_D Nicméně, je určitě dobře že se najde parta lidí, kteří s nadšení tvoří pro všechny fantasy hráče (ať už světy, nebo cokoliv joiného).


 Uživatel úrovně 3

Měl jsem pocit, že nezávislé servery tohle nedělají (tzn. že by recenzovaly své vlastní produkty)...
Kdybyste raději už konečně informovali o existenci editoru DuTool...

Rada pro příště (tentokrát nehodnotím, musel bych dát nulu za nemorální jednání) - recenzi na vlastní produkt musí napsat vždy někdo jiný (požádejte třeba DrD.cz...)


 Uživatel úrovně 0

hezky, tak to jsem rad ze uz je to konecne hotovy :-)) a rekl bych ze urcite nebudu sam.


 Uživatel úrovně 0

Hmm, sem trochu na rozpacích, ale nakonec nebudu hodnotit - jako recenze je to do dobré, ale možná by to chtělo od někoho, kdo na tom přímo nepracoval. Jinak jak si sám říkal je to kolektvní práce 3 hlavních autorů - možná jsi je mohl alespoň jmenovat.

Jinak se také moc těším.

S pozdravem S.A:Terátor


 Uživatel úrovně 0

Dobře umístěná reklama.Nic víc ani nic míň.


 Uživatel úrovně 0

Skvělé.....už se na to těším.