Články&Eseje

MS – Marná snaha nebo Moudrá sova? Hodnocení: Průměr

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 15

V poslední době se často setkáván ve fóru nebo na chatu s hláškou typu „Podívejte se někdo na mého [dílo]“, „nemohl by ses prosím [uživatel] kouknout na moji věc v nové dílně ..“ a tak podobně. Jelikož mi přijde, že se to stále stupňuje (dokonce se v MS objevila jedna diskuse na toto téma), pokusím se zamyslet nad tím, proč tomu tak je. Omluvte prosím, že tento článek budu psát „jak mi zobák narostl“, ale u zamyšlení to snad nevadí ...



Moudrá sova je část dracidoupe.cz, ve které by se měly diskutovat doposud neuveřejněné příspěvky. Ale proč? Nápadů na nové věci či úpravy stávajících je spousty, ale ne každý je dobrý. (A věřte tomu, že když redaktor musí přečíst sto špatných věcí a jednu dobrou, tak mu to zabere více času než třebas deset dobrých.) Moudrá sova by měla dát alespoň zhruba odpověď na to, zda je nápad dobrý či ne. Místo nápadu se tam ale stále častěji hodnotí zpracování nápadu ...



Jenže zpracování je to, co by měl hodnotit redaktor (a uživatelé po schválení), takže jak to tedy je? Vezměme si nový příklad.(schválně vezmu něco, co už v pravidlech je) Někdo vymyslí nový předmět, řekněme sluneční prsten. Vymyslí k němu dvoustránkový příběh o knězích slunce, kteří bojovali proti barbarům, přidá popis výroby, vzhledu a užívání, rozepíše něco o démonech astrálních sfér a rázem máme text na 4 stránky. Je to první nápad a tak se do toho zamotává a roztáhne se to na pět stránek. A kdo to má asi tak číst?



Tedy, kdyby si autor odpustil ten příběh a k prstenu napsal jeho vzhled, to že by chtěl aby uměl kouzla tak, aby odpovídala slunci, tedy nějaké blesky, oheň, světlo nebo něco podobného a popsal by dobíjení magenergie a princip sesílání kouzel, tak to má maximálně na jednu stránku a přečte si to daleko více lidí ...



Co se tedy snažím říci? Zkuste se zamyslet nad tím, zda se vám chce číst pět stránek v MS, vyjádřit se k tomu a pak to číst ještě jednou v rubrice, kde byste to přečíst měli, protože to může být mírně přečteno, nebo zda chcete v MS číst jen to podstatné a třešničky okolo, jako jsou příběhy, příklady a podobně až v samotném schváleném příspěvku? A podle své odpovědi pak také pište své příspěvky do MS ...



S úctou deshi

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

deshi...problém vidím v tom, že lidi, kteří se snaží vymyslet nějaké nové povolání si dokážou představit pouze "tu hlavní kostru", ale to co je kolem už ne. Proto to dávají do MS a čekají, že jim někdo řekne: tohle udělej tak, to jinak a na tohle se vykašli. Jenže to špatně podávají a (jak jsi sám napsal - a je to pravda...) nezeptají se, jak mají udělat nějaké konkrétní věci. Nejlepší by asi podle mne bylo, aby si k tomu napsali pár možností a ať mu někdo doporučí, která možnost bude nejlepší...

Zdraví Roland z Gileadu


 Uživatel úrovně 0

Ctěný deshi,

zrovínka sem udělal malou šlupku od zaklínače a je to na 4 A4, ovšem ve velikosti 12. Je to bez příběhu, těch okras - prostě jenom povolání. Tak uvidíme.

S pozdravem S.A.Terátor


 Uživatel úrovně 0

Terátor: no tak zkusíme nové povolání, teba teď je v MS příspěvek "morový mnich", je tam, že to je jen něco málo, aby věděl, jestli to má smysl, ale už takhle je to dlouhé ... kdyby naspal třeba kouzla a pak je vyjmenoval a u nějakého řekl, nevím jak dosah, u jiného, nevím cenu atd ... zkrátka nechci aby to v MS bylo "hodím tam celé povolání" a "oni mi to tam opraví" a "já změním slovosled" ...

Ale určitě to chce více než jednu stránku na nové povolání, ale je možné to rozdělit :o)

S úctou deshi


 Uživatel úrovně 0

All - myslím, že mě osobně Dílna hodně pomohla a pomáhá - ano chcet to čas, ale není lepší počkat třeba 14 dní ( které by byly stejně v čekárně ) a potom to hodit do správné rubriky ? A hle, hned tu máme opravdu dobrý ( ikdyž to mohl být i před tím, tak sem to zas nemyslel ) příspěvek, na který je radost pohledět. Hodně lidí odkazuji do Dílny a přestože sem modemista a sanžím se držet účet na 700 stovkách - chodím tam. Je to dobrá věc pro začátky, jelikož kdybych to věděl už od začátku a nesnažil se hned hloupě přispět - udělal bych mnohem lépe.

deshi - hmm, ale na Dílně je naspáno hlavně nové rasy a povolání... Myslím, že u těchto dvou skupin by to chtělo véce textu, než je jedna stránka.

Ohledně toho příběhu - také se zkusím polepšit Q-)

S pozdravšem S.A.Terátor


 Uživatel úrovně 0

Na úvod - Osobně MS příliš nenavštěvuju. Když to řeknu na rovinu, nelíbí se mi její design a thready mi tam vždycky přišly zbytečné a matoucí. Navíc jsem tam měl nějaké potíže s přihlašováním. Na přehlednost hodně dám a tohle mě tedy odrazuje, protože na webu se chci pohybovat a ne se pořád zastavovat a přemýšlet co se po mě asi tak chce.
Předpokládám že nová verze se dotkne i sovy, takže jsem pro její zachování. Tohle tedy byl můj postoj. Nepředpokládám že nízká návštěvnost vyplývá u všech právě z těchto důvodů.
Hodně lidí má čas a překousne to. Takže tam musí být ještě jiný důvod. A obávám se že bude trochu hlouběji, a to v tom, že v sově a tedy i v dílně je potřeba jedné důležité věci.
A to vyjádřit svůj názor.
Když někdo hodnotí už uveřejněný příspěvek, tak tam třeba hodí 4*, protože se mu to docela líbí, neví ale co tam napsat tak tam frkne něco na způsob: "Jo, dobrý, máš 4* " aby se mu aspoň započítalo další čisílko do statistiky. A nenapíše proč jenom 4* nebo proč tolik, jenom prostě klik klik 4*.
Přemýšlím o tom od doby, kdy mi kterýsi umělec v dílně hrozně pomohl slovy "Jó dobrý" a nutno říct že nebyl sám...

No trochu jsem se rozepsal, místy sice OT, takže sorry ale teď už to nebudu mazat. ;)
Takže konečně k článku - Úvaha to skutečně není, ale k tomu už se autor vyjádřil. Nevím co bych vytknul, ale na druhou stranu není moc co vyzdvihnout, snad než to že je to "diskuseplodné" téma :) a nabádá k tomu aby se na svoje výtvory člověk díval i z pohledu ostatních. Lepší 3*.


 Uživatel úrovně 0

Elánius: no ta tvoje poslední myšlenka zase taková blbost není, jen si to převeď na Moudrou Sovu - dej tam "věc" bez příběhu a máš-li zájem, tak až ji dotvoříš a vyslechneš názory ostatních, hod k tomu příběh ...

S úctouu deshi


 Uživatel úrovně 0

Erkenel...cožto to rozdělení by bylo fpoho.

All...taky by se tam mohla udělat možnost mazání příspěvků. Mám na mysli, aby každý, kdo něco napíše, ať už jako příspěvek, nebo jako diskuzi k příspěvku, to mohl vymazat. Kdyby totiž chtěl něco umazat z textu, nebo ještě něco přidat, tak aby nemusel posílat další diskuze...


 Uživatel úrovně 0

Teď mě napadlo, že by určitě pomohlo, kdyby se i sova rozdělila na rubriky. Nejen Dílna, PJ.... ale i dál, hlavně v dílně na Povolání, dovednosti, blbosti.....


 Uživatel úrovně 0

Myslím že moudrá sova je dobrá věc. Člověk nikdy nedomyslí všechno a občas něco přehlédne. K tomu je dobrá. Jen si myslím že by jí hodně pomohlo nové peří.
Nevím, jestli je to jenom můj názor, ale zdá se mi dost nepřehledná.
Vždyť je tam fór, že by to ani za týden člověk nepřečetl a kolik se z toho nakonec udělá článků? Nic moc.
Já už tam ani moc nechodím, protože to je fakt na hodiny.
Doufám že v příští verzi to bude lepší. Třeba by pomohla nějaká off-line verze v zipu, nebo tak. Přecejen každý nemá internet zadarmo a jak jsem říkal je toho moc.


 Uživatel úrovně 0

All...proč lidi nechodí do dílny a nedávají tam své příspěvky? Možná je to proto, že se jim to zdá jako ztráta času. Než se v dílně vylepší příspěvek, tak to někdy může trvat celkem dlouhou dobu. Pak příspěvek čeká v čekárně (kde jinde by taky měl čekat, že?). To jsou prodlevy, kterých se, dle mého názoru, chtějí někteří z autorů vyhnout, takže se tyto prodlevy snaží zkrátit na co nejmíň. Pak to dojde k tomu, že svůj příspěvek pošlou rovnou na schválení a pak to taky někdy podle toho dopadne.
Proč se lidé neřídí radymi, které se jim dostanou v dílně? Protože jim možná přijde jejich příspěvek "dokonalý" a tak se na rady ostatních vykašlou a pošlou to rovnou na schválení. Pak takto pošlou pár příspěvků přes dílnu, která v jejich případě k ničemu nevede. Dílnu pak při dalším příspěvku přeskočí, aby to měli dřív ohodnocený.
Vím jak jsem očekával schválení mých příspěvků. Přesto do MS posílám. Prodleva, po kterou je příspěvek v MS v dílně se potom může vrátit jako odměna - lepší hodnocení.
Toť můj skromný názor...
Zdraví Roland z Gileadu