Články&Eseje

Asterion - Hlavní modul Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 25

Byl čtvrtek druhého březnového týdne, slunce stálo v nadhlavníku a mně zazvonil telefon:“ ... jedu do Vallhaly, chceš něco?“ Můj pohled padl a pětisetkorunu ležící jen tak jako by nic na stole a téměř automaticky jsem vyhrkl:“Jasně, přivez mi Asterion, hlavní modul.“ „Ok, čau“ „Čau“ Položil jsem telefon na stůl, vzal do ruky bankovku a zamyšleně se na ní podíval. Chvíli jsem si pohrával s myšlenkou, že ji utratím za něco jiného, ale po chvíli ji zavrhl.

Blížil se večer toho samého dne a já chodil po pokoji jako kocour, kterému utekla myš. Co chvíli jsem bezděčně bral různé předměty do ruky a zase je bezmyšlenkovitě odkládal na nějaké jiné místo. Zkrátka čekání na Asterionské svitky bylo nesnesitelné. Tolik jsem toho o nich slyšel, něco i četl, kolikrát jsem viděl za výlohou nějaký modul, ale stále byly pro mne nedosažitelné. Až dnes, dnes konečně ukojím svou zvídavou duši a poznám jejich tajemství.

Kamarád přijel jen na otočku, že musí na noční, ani si nevzal peníze, strčil mi do ruky krabici v průhledné fólii a byl zase pryč. Nevadí, stejně jsme se dohodli, že PJ budu já a ostatní do pravidel nebudou vůbec koukat. Zavřel jsem dveře a netrpělivě strhnul obal, neměl šanci odolat mým chtivým prstům.

Nezdržoval jsem se prohlížením obrázku na krabici, ale hned jsem ji otevřel. Uvnitř čekalo poskládáno několik svitků. První, nejobsáhlejší, nesoucí název Hlavní modul jsem ihned odložil. Následoval svitek zvaný Aplikace pravidel Dračiho doupěte, který jsem zběžně prolistoval, ale ze spousty nových informací se mi zatočila hlava a tak následoval první. Nutno podotknout, že s vyndáním obou jsem měl menší problémy.

V krabici se na mně culil třetí svitek nazvaný Klíč bytostí astrálních, který už jsem jednoduše z krabice vysypal. A s ním i mapy , runy a znaky organizací na Asterionu. Jakožto starý zemězpytec jsem se vrhl na mapy a pocítil zklamání. Dvě jsou barevné, obrazující dva velké kontinenty Lendor a Taru a jedna černobílá, zobrazující oba dohromady s jejich vzájemnou polohou. Na mapách je vidět snaha o prostorové zpracování povrchu, ale daleko více se mi líbí středověké mapy s kopečky a městy. Nemůžu si pomoct, ale mám pocit, že mapy Asterionu kreslilo dítě ze základní školy. Moc to nevylepší ani jejich "nezaplácanost", čili že na nich je jen to podstatné.

Naopak kartičky run považuji za úžasné. Ano, Asterion hraje na runové zbraně a runová kouzla a podobně. A protože runy jsou málo známé, připravili autoři Pj pomůcku, takže si vystříhá jednotlivé runy a když postavy někde zjistí, co která runa znamená, dostanou ji od Pj na kartičce a ten je nemusí hlídat, aby si neopsali i ostatní.

Po chvíli váhání jsem vzal do ruky Klíč astrálních bytostí a začal listovat. Obrázky mi zrovna nesedly, ale jelikož bych sám lepší nenakreslil, tak jsem to přešel. Co mi však zarazilo, byla jména nestvůr, jak jsem pochopil. Tak nějak jsem je považoval za jiné typy, třeba jednorožce, než za astrální. Asi mi něco uniklo. Inu vzhůru do hlubin Hlavního modulu.

Úvodní příběh Gillena mořeplavce mě přímo nadchl. Částka bezmála čtyř set korun mi v tuto chvíli již nepřišla tak promarněná. A to už jsem se začetl do historie, do oblastí, do postav, až jsem se dostal také k řádu světa a poněkud posmutněl. Tedy žádní divocí draci? Žádné vysvětlování družince, že na toho draka opravdu není rozumný nápad se vypravit? A pak přišli skřeti, konečně jsem si to uvědomil a mé srdce zaplesalo. Dovolím si to říci docela nadneseně,ale Asterion hraje na něco podobného karmě, řečeno jednoduše – chovej se šlechetně, budeš hrdina, chovej se ošklivácky, bude z tebe skřet. A nutno říct, že skřet není žádná ubohá postavička s několika málo životy.

A nové rasy a nová povolání opět zahřála mé svobodné srdce a už jsem před sebou viděl, jak budou chtít hráči hrát bardy a assasiny, krotit trhlinové mustangy či bádat v oblasti theurgie a již se začali vynořovat nápady na životní příběhy postav a jejich osudy než se potkali aby se vše prolínalo.

A tak jsem četl dále, hlavu plnou nápadů a pomalu jsem docházel k názoru, že Hlavní modul je málo. Že Asterion je tak rozsáhlý, že nestačí jeden modul, jako tomu bylo u Dvanácti sošek Almiru, ale že bude třeba daleko více. A že ačkoliv jsem schopen na Hlavním modulu začít historii světa, rád si koupím další moduly, abych viděl, kterými cestami se ubírají myšlenky autorů. A ačkoliv jsem zpočátku pochyboval, nyní jsem byl rád, že jsem investoval. Počalo svítat a já odložil svitek zvaný Hlavní modul a šel se alespoň trochu vyspat.

deshi Asterion – Hlavní modul, cena 395.- Kč, vydalo nakladatelství Altar, Praha 2001

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Mě se to prostě líbí, zajímavě zpracované a rozhodně čtivé.


 Uživatel úrovně 0

Ctěný ccrew,

pakliže to není recenze, dovoluji si tě požádát, ostatně jako již někoho před tebou, o odkaz na pořádnou recenzi, abych se poučil.

Pokud jediná informace, kterou jsi z článku získal je údaj o mapách, tak

a) je mi tě líto, ale uniká ti význam mnoha slov
b) nepřečtl jsi to celé
c) jiný důvod - prosím podrobněji vysvětlit

Btw: možná jsi hráč na Asterionu a něco ti tam chybí, ale Asterion je pro PJ a nechci někomu prozradit něco, co by neměl vědět, neboť nevědomost je v Dračím Doupěti jednou z "nejhezčích věcí" ... ale to by bylo o tom, jak kdo hraje Drd.

Namátkou vybírám informace, které lze z článku získat, pouze helsovitě: klíč astrálních bytostí, karma ...

Nicméně netvrtím, že ta recenze je dokonalá :o)))


 Uživatel úrovně 0

Takže především deshi TOHLE TEDA NENI RECENZE. Spíš tvé povídání jak jsi k Asterionu přišel...s nálepkou recenze. Samozdřejmě to k tomu patří, ale všeho s mírou. Navíc jsem se ani zbla nedovědel nic o Asterionu hlavním modulu. Jen že tam jsou tři mapy a z toho jedna černobílá. Jak to všechno vypadá, kolik to má asi stran, rozmery, jak to na tebe působí atd...nic jsem se nedovedel jen ze tm sou nejaký papíry...1* za snahu.


 Uživatel úrovně 0

veva, Tarfill: no sehnal jsem si dálavy, takže začnu s nima, nesmíte se zlobit, ale budu to brát podle možností a podle toho, jak to vyšlo ...


 Uživatel úrovně 0

Jo, jo... Nemrtvý a světlonoše už mám (a není to špatný...) a o modulu "Z hlubin zelené a modré" přemýšlím. Jestliže o tom napíšeš, budu ti vděčný... :-) (a nebudu to hodnotit abych ti nezkazil průměr... :-) ) na druhou stranu by mě fakt zajímalo, proč máš stále první level (žlutou hvězdičku), když už máš podle hodnocení alespoň na druhý (ne-li na třetí). Zeptej se na to Almada (nebo někoho), protože máš na víc, než na žlutou...
Maucta...


 Uživatel úrovně 0

deshi:začni s tím z hlubin zelené a modré,docela o tom uvažuji,takže napiš,jaký to je...


 Uživatel úrovně 0

Tarfill: máš pravdu, že mi to moc práce nedalo, zkrátka se mi dostal ten Asterion do rukou a já si řekl, recenzi dlouho nikdo nenapsal, já ji taky ještě nepsal, tak šup a je to :o)) No a vidíš, jak to dopadlo ... teď jsem dostal do rukou Z hlubin zelené a modré a Nemrtví a světlonoši, takže se zkusím polepšit.

Díky deshi


 Uživatel úrovně 0

Zdravim ... deshi... Máš to dobře napsaný. Po mluvnické i slohové stránce pohodička. Kdybych to měl tedy hodnotit jenom podle těchto kritérií, dal bych asi plný počet, avšak něco mi tu nehraje. Přijde mi to jako dobrej nápad napsat něco takového, ale také něco moc jednoduchého. Tvé mozkové závity se nad touto prací určitě tolik nenamohly (protože jak sem četl jiné tvé práce tak máš na mnohem víc...a tohle zvládne každý) a tudíž hodnotím přísněji... Tak zní můj názor...


 Uživatel úrovně 0

Paskal: no uznávám, že ani nevím, jestli jsem to psal pro hráče nebo pro PJ, příště si na to dám pozor. Ale o tom to je, něco si přečteš, koupíš a pak si uděláš svůj názor :)))

btw: ty jsi si snad koupil Asterion na základě této recenze? :o)))

S úctou deshi


 Uživatel úrovně 0

Povedlo se mu to.Kdo z vás by takovou recenzi napsal.Jestli se někomu nelíbí ta úvodní"omáčka"tak ji nemusel číst,byla to jen deshiho snaha,kterou mu chválím.Já jsem nadšen a inspirován...