Články&Eseje

Žlutí ubožáci a zelení bozi aneb Quo Vadis, DraciDoupe.cz? Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 23

Motto: Veni, vidi, morti.

Jak jistě víte, nyní jsem se díky likvidaci telefonních linek pětisetletou vodou delší dobu nevyskytoval na internetu. Když už jsem se na něj dostal, stihl jsem si tak akorát přečíst poštu. Český Telecom však zapracoval, všechny bestie byly zaslány zpět autorům nebo vystaveny vašim komentářům a hodnocením, a tak přišel čas se opět porozhlédnout...

Fascinace nad některými kluby, příspěvky a uživateli mě opět vede k myšlenkám o smyslu a principu některých věcí. Možná už jste poznali z názvu, jedná se především o prokletí zvané "level systém". Nehodlám psát o výhodách a nevýhodách toho současného, protože s nadcházející verzí bude vše tak trochu (nebo spíš úplně) jinak a to ani není předmětem mých obav nebo úvah. Vy sami jste si - s poměrně velkou převahou - odhlasovali, že si přejete zvýšení počtu levelů. Otázkou však je, jaký bude následek.

V současné době už mají levely především smysl v tom, že umožňují jakousi "distribuci výhod". Povolit ikonku všem? Jednak se vždy do určité míry jedná o bezpečnostní riziko, jednak pří současném počtu uživatelů jde i o poměrně slušnou velikost, kterou se kterou by bylo potřeba na HDD počítat. Ovšem pro těch pár desítek (nebo i set) uživatelů už to není problém. Hlasování o nejlepší příspěvky (O Hlavu Zlatého Draka - BTW brzy snad konečně bude vyhlášení a blíží se uzávěrka pro tento ročník)? Vždyť by šlo o to, kdo by si založil více identit, podobně jako u reputace. Jakmile je to sdola omezené určitým levelem, jistá možnost fungování tu je (pravda, díky příliš silné pozici reputace nijak ideální, ale to se změní :-))). Zaujaly mě však zejména dvě věci.

Za práva žlutých!

"To, že jsme žlutí přece neznamená, že jsme blbí."
"To je diskriminace žluťásků!"
"Pro začátek chceme dosáhnout ikonek pro žluté hvězdičky"
"Heč, já už mám modrou"

Otázkou je, čeho chtějí autoři výše zmíněných citátů (přibližný tranksript, za slovo mě nechytejte) dosáhnout. Zajímavé totiž je, jaká - a jak soutěživá - atmosféra se tu vyvinula. Pominu to, že existuje určitě skupina lidí, pro které je přizpůsobení systému čímsi ponižujícím a je přece mnohem elegantnější (a taky se pěkně zviditelnim) se vyřvat, stejně jako lidé, kteří prostě závidí něco, na co nemají (i když IMHO i v tom současném systému pro ně místo je - těch pár příspěvků do diskuzí zvládne každý, kdo chce). Především jde o soutěživou atmosféru, která se tu jaksi vyvrbila a která je _velmi_ na škodu. Jak vůči současným uživatelům, tak vůči těm novým, příchozím. Nejvíc mě mrzí, že high-leveloví uživatelé nejsou bráni jako lidé, kterým se podařilo něčeho dosáhnout, ale spíš jako lidé, kterým se nějak podařilo obejít systém (Ami, pomalu začínám věřit, že jsi ohledně toho švejkovství měl pravdu). A to už je na pováženou.

Zajímavé je, že ani tak necítím antipatii ostatních levelů vůči "žluťáskům", jako spíš určitou sebelítost některých nově příchozích. Někdy zabalenou do hávu "někdo mě nemá rád", někdy do poněkud revolučnějšího "tohle není fér, změňte to!". Ano, změna je třeba - ale kde, na čí straně?

Zelení bozi

Zřejmě naše nejnovější přezdívka, která už pomalu (ale jistě) dosáhla onoho pomyslného vrcholového bodu. Dostáváme se k jádru věci. Možná už jste odhadli, že s novou verzích čeká tento web poměrně zásadní reforma. Je ovšem na vás, reforma může být ještě zásadnější. V čem?

Můžeme vykročit směrem velkých webů. Můžeme se začít chovat tak, jako se zpravidla chovají admini. Můžeme přísně schvalovat, tvrdě posuzovat a hodnotit, důvody neodhalovat. Pořádek můžeme zajistit mazáním nepohodlných uživatelů. Na to, co se má na webu stát, se nemusíme ptát, prostě to uděláme - žádná anketa netřeba. Věřte, že pro nás by to byla ta jednodušší cesta. Otázka je, jestli by to potom byl takový web, jaký vy si přejete. Myslím, že ne.

Ovšem potom je třeba lehká změna přístupu. Nemyslete si, že nás totiž těší milé chování _nejmenovaných_ uživatelů, kteří se chodí vtírat redaktorům. Jsou tam, kde je "někdo ze zelených", pokud se s nimi baví, jsou strašní kamarádi a souhlasí s nim prakticky ve všem. Někdy v tom pokračují všeobecně, někdy (po odchodu z chatu) začnou zastávat lehce odlišné názory, vytahování v redaktorům nepřístupných klubech také není tou špatnou metodou, "jak se ukázat". Ne, skutečně tam přístup nemáme ani to nededukujeme ze záloh, ale ač se to možná zdá neuvěřitelné, tak kromě odpůrců máme své příznivce. Zvláště zajímavé jsou pak reakce některých, kteří se omluví za svůj pokus o podvod a při vysvětlování, co se stalo uvedou, že "ten šťoural [:censored:] to vyštrachal". Zajisté ukazuje, jak upřímná je jeho omluva.

Co jsem tedy vlastně chtěl říct? Tentokrát ani tak nejde o optání na názor. Vlastě ani možná nejde o rozpoutání diskuze. Možná to asi nejpřesněji vystihuje slovo "agitace", řekněme žádost o trochu demokracie. I ti, co mají jinou hvězdičku než vy, jsou také lidé. A hvězdička neříká nich jako o lidech nebo názorech. To už je jenom na vás.

P.S.: Neomlouvám se nikomu, koho jsem citoval, ani těm, které jde z citátů vydedukovat, můžou si za to sami. Omlouvám se těm, na které by mohlo padnout neodůvodněné podezření. Věřte, že jsem nemluvil o konkrétních lidech, ale o obecných principech - a ty nikdy nemají 100% platnost. A hlavně tu, proboha, nevytvořte nějakou atmosféru pomlouvačnosti nebo dohazovačství. To jsme si tady už pár desetiletí užili, ne?

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Já si myslím, že tu jsou i takoví lidé, kterým nevadí, že mají žlutou. Mě to třeba vůbec nevadí. Můžete "dosáhnout jisté slávy" i jako žlutí. JEn musíte vykoumat jak.

A navíc...mě stačí ty pravomoce co mám. Já si nestěžuju.


 Uživatel úrovně 0

K ikonkám:

Už od začátku mého působení zde sleduji, jak se zvláštní pravidelností odněkud vyskakují stížnosti, že žlutí nemají ikonku, a po chvíli zase zmizí jako ryba pod vodní hladinou. A to je tu pořád... Osobně jsem ještě nebyl s to pochopit pravou příčinu těchto stížností a zoufalých přání.

"Lidi, vždyť tady se nebavíte s ikonkama u nicků, ale s LIDMI, nebo chcete-li zástupci stejného živočišného druhu! Zákony na ně platí stejně jako na vás, majetkem mohou býl leckdy hluboko pod vámi a ani vyšší inteligenci barevná hvězda (nebo snad ikonka) nezaručuje. Nemusíte si jich vážit víc, než ostatních uživatelů a s jejich názory můžete dle libosti nesouhlasit, či jimi dokonce opovrhovat... Charakter, osobnost ani kvalita člověka nemá se zdejším level-systémem nic společného... Vemte to prosím na vědomí."

Deeph


 Uživatel úrovně 0

A uz i tento clanek zapada do dejin casu.... mozna je to dobre :))

Ale je to mysleno ponekud jinak (aspon ja to tak chapu) Cloveka ma stvat jeho zluta hvezda ma mit touhu dosahnout neceho vic (a to nejen tady) a pokud se ti neco nelibi jako treba ta "oskliva" zluta vede to bud k otmu ze si myslis ze nikdy nic lepsiho neziskas, zahorknes a jen nadavas pak pryc s tebou a nebo si reknes nebudu dalsim z rady udelam neco proto abych tu nebyl "jen" novackem a vynese te to vzhuru (pokud ovsem nepodvadis) pak te to hooodne rychle komne zase dolu (nekteri se odrazi a nekteri zapadnou)
Stiny: preci jen ten prispevek smaz je tu dost tech co nektere veci nechapou(nebo nechcou pochopit) a mohla by byt nova zbytecna hadka.

P.S. To nepisu pro Stinyho ten uz pochopil ale pro ty co by to nepochopili (a to se netyka jen zlutych).
.


 Uživatel úrovně 5

Stinny: jde ti o to Almad * nové 22:08:30 02.04.2002
No právě proto je ta žlutá hvězdička tak hnusná - aby se za ni lidi styděli :-)))))
?

Jasně že to má být motivace...;-)


 Uživatel úrovně 0

no jo, von je tam smajl, to sem si všimnul až teď :-(


 Uživatel úrovně 0

jak chceš:
fórum dávno dávno tomu
Delorian * nové 23:42:52 28.03.2002
Chcem sa spítať prečo žltá hviezdička vyzerá tak ako 4 prekrížené čiarky. Prečo nevizerá ako ostatné hviezdičky, len zo žltou farbou?

------------------------------------------------ --------------------------------
UG_ * nové 09:27:32 29.03.2002
Marat: to vubec nevadi, kazde dobrodruzstvi si musis predelat podle sveho sveta a svoji druzinky, tady jde hlavne o inspiraci kterou muzes ostatnim poskytnout. :-)

------------------------------------------------ --------------------------------
Velbloud * nové 20:23:44 29.03.2002
Delorian:to by mě taky zajímalo.Mě se zdá že vypadá jak mlýnský kolo.

------------------------------------------------ --------------------------------
Velbloud * nové 20:25:36 29.03.2002
UG_Já s dobrodružstvím čekám na to až bude trochu přesnější představa o tom novím světě.Chci totiž dobrodružství zasadit převážně do něho.

------------------------------------------------ --------------------------------
Velbloud * nové 20:27:58 29.03.2002
Almad:Ve kterejch odvětvích mám hlavně přispívat abyste si mě fšimli a uvažovali o tom že mi dáte modrou hvězdičku.

------------------------------------------------ --------------------------------
Ranger nové 21:17:39 29.03.2002
Ty Belkadigo, nebo Belgo nebo jak se jmenuješ. Jseš jeden velkej hnus a humus.

To Almad : Tak co ? Jak jste se dohodli s tím povoláním Ranger?

------------------------------------------------ --------------------------------
Dragon Lord nové 22:21:53 29.03.2002
Všichni jste nuly a hovada + čuráci ( včetně Rangera ).

------------------------------------------------ --------------------------------
Dageril * nové 11:37:19 30.03.2002
Kolik lidí tu má červenou hvězdičku?

------------------------------------------------ --------------------------------
Almad * nové 15:42:30 30.03.2002
DAgeril: ¨nech si to odfiltrovat v uživatelích.
Ranger: Sorry, teď mám e-mail archív v německu :-(
Dragon Lord: a ty jsi z nich největší
Velbloud: ve všech. Dobrodružství...zatim dělej normálně, pak můžeš klidně udělat ještě jedno :-)

------------------------------------------------ --------------------------------
Marat * nové 21:14:24 31.03.2002
Dragon Lord: Máš velmi kultivovaný projev. Jistě jsi velmi inteligentní a nezakomplexovaný člověk. UG_: Já si přeci jen radši počkám...

------------------------------------------------ --------------------------------
Delorian * nové 01:00:16 01.04.2002
Ha som zvedavý kto sa tu bude vyskitovať v neskoršóm čase :))))

------------------------------------------------ --------------------------------
Almad * nové 11:51:43 01.04.2002
A o Velikonocích ticho po pěšině...

------------------------------------------------ --------------------------------
Marat * nové 21:14:55 01.04.2002
20 přihlášených uživatelů!!!!! Bylo to tu někdy předtim?

------------------------------------------------ --------------------------------
Marat * nové 21:16:22 01.04.2002
21...

------------------------------------------------ --------------------------------
Marat * nové 21:20:32 01.04.2002
22...a dál už nepíšu, ať to tu nezabere moc místa. Ale nestačim koukat...

------------------------------------------------ --------------------------------
Darkmoor nové 01:39:50 02.04.2002
Marat: zvykneš si:-)

Almad: moc práce:-)(

------------------------------------------------ --------------------------------
Some-One * nové 14:20:30 02.04.2002
Co mi poradíte, když se na mě moji hráči vzkašlali. Místo DrD šli hrát Counter-Strike... Nemůžu říct, že moje dobrodružství jsou best, ale i tak...

------------------------------------------------ --------------------------------
Raist nové 17:46:27 02.04.2002
Mohu se zeptat, proc je pri registraci nutne zadat email? Nechce se mi zadavat smysleny a existujici take ne :-) To same si myslim o prijmeni...

------------------------------------------------ --------------------------------
Marat * nové 19:41:46 02.04.2002
Some-One: Jejich minus, ne? A jinak si sežeň spolehlivější družinku, třeba pomocí www.dr...
Darkmoor: Už sem chodim dost dlouho, ale nad dvacet jsem to tu viděl poprvý...
Raist: Neboj, nikdo tě neukousne, ale na druhou stranu, ten email je fakt zbytečnej...
Tak mě napadá, že nějak všechno končim na tři tečky...

------------------------------------------------ --------------------------------
Delorian * nové 20:32:13 02.04.2002
Do predele ludia keď dakto dá 0* tak aspoň k tomu napíšte čo sa vám na tom nepáči :((((. Už ma to sere keď 6 ludí dačomu pošle 5 hviezdičiek a dakto potom pošle 0 a nepovie ani čo sa mu na tom nepáčilo :(((

------------------------------------------------ --------------------------------
Writer * nové 20:37:34 02.04.2002
Caute vsetci dalsiu nedelu hrame drd tak dojdite

------------------------------------------------ --------------------------------
Mšamone * nové 21:37:29 02.04.2002
Marate, ty se sem chystáš dát "Nerad pány", viď?
Tak to bych ti neradil....
Buď originální a konči všechno pěti hvězdičkami....

Almade, je pravda, že za tu normální žlutou hvězdičku by se člověk styděl méně.

------------------------------------------------ --------------------------------
Almad * nové 22:08:30 02.04.2002
No právě proto je ta žlutá hvězdička tak hnusná - aby se za ni lidi styděli :-)))))

E-mail: dokonce jsem přemýšlel o tom, že by se heslo generovalo a posílalo na e-mail, možná to tak bude. Důvod? Aspoň trošičku to omezuje duplicitní registrace a 1.0 s e-mailem pracuje - posílá info, když vám někdo schválí/vymaže příspěvek, popř. přidělí modrou*/smaže registraci. A nebojte, e-maily nedáváme :-D

Del: jo, to mě u mejch článků sere taky.

------------------------------------------------ --------------------------------


 Uživatel úrovně 5

Stinny: klidně sem


 Uživatel úrovně 0

Mám to napsat sem, nebo to chceš poštou?


 Uživatel úrovně 5

Stinny: Ale? Tak to poslouchám...


 Uživatel úrovně 0

Almad: už jsem našel to, co jsem hledal. Řekl jsi, že za žlutou hvězdu by se lidé měli stydět. Mám důkaz.