Články&Eseje

Murphyho zákony VI. (magie - Limited Edition) Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 28

Vím, že většina z vás nečte anotaci, a proto si dovolím netradičně začít úvodem. Tento díl byl původně zamýšlen pouze jako pár vět pro zasvědcené, které by se vysktyly v díle Murphyho RPG zákony a magie, ovšem rozvinutím základní myšlenky



Základní magická premisa (též "Altaří zákon" dokazující korporaci záludnosti a výrobců RPG systémů, výňatek z DrD Pravidla pro pokročilé v. 1.5, Příručka Pána jeskyně, str. 80, odst. 2, §1)
Ať už se rozhodneš jakkoliv, zapamatuj si: kouzla a čára nejsou spolehlivé! Magie je nevypočitatelná a kdykoliv může selhat.

došlo k naplnění pro samostatný díl. Magie je ovšem vděčným tématem, proto zřejmě očekávejte víc než jeden díl zabývající se problematikou tohoto druhu podlosti. Tento díl je ovšem smýšlen pouze pro relativně úzkou skupinu obyvatel, proto v závislosti na vaší příslušnosti čtěte níže uvedená varování. Berte také na vědomí to, že tentokrát nešlo o kontrolované psaní, ale doslova jakési "blití myšlenek" - tomu také odpovídá forma, použitá mluva a přesnost. Berte to jako menší úlet autora, který se potřeboval jednou vykřičet - a berte to také prosím na vědomí při hodnocení tohoto dílu. Čili to není "Hlod :-)", ale spíš "HLOD :-)))))"...

Varování pro normálně smýšlející občany

Níže uvedený text není určen vám. Obsahuje množství nesrozumitelných zkratek, jež nedávají smysl a mohou se vykládat různě (např. ASP (jako Asi Se Poseru) nebo PHP (Padlých Hrdinů Postrach) - i když v těchto zkratkách byste se mohli zorientovat pomocí rejstříku). Ve vzácných případech může dojít k infikaci nemocí programování a z toho plynoucích záchvatů - např. neodolatelná touha po nákupu různých nesmyslných knih, snaha za každou cenu provést drahý upgrade a podobně. Čtete na vlastní nebezpečí!

Varování pro programátory

Níže uvedený text není určen vám. Obsahuje množství srozumitelných souvislostí, které by si žádný člověk pracující s počítači neměl připustit. Po přečtení textu jsou možné záchvaty agrese a vandalství proti počítačům, pokládání někdy i lidských obětí počítačům (to platí zejména pro síťové sysadminy, jež své zaměstnance obětovávají serveru), u citlivěji založených jedinců hromadné podávání výpovědí na dobře placených místech a vstup do různých sekt, nabízejících zvládnutí umění magie - v krajních případech pak stěhování na Sibiř, Severní pól či Saharu. Čtete na vlastní nebezpečí!

Základní povzdech hráče-programátora
Proč na magii neexistuje manuál?

Rozšířený povzdech hráče-programátora (též "Programátorské zdůvodnění Altařího zákona")
Magie se nedá programovat.

Vymezení pojmů

  • Počítač je jako celý kouzelník
  • Hardware počítače je jako tělo kouzelníka
  • Software je jako mozek kouzelníka
  • Data na disku jsou jako myšlenky a paměť kouzelníka
  • Tiskárna je jako ruce kouzelníka
  • Obrazovka je jako oči kouzelníka
  • "Vývoj dalších verzí" je jako průběh učení a zlepšování stávajících dovedností u kouzelníka (v obou případech se zvyšují všechna uvedená čísla a snižuje stabilita)

Magie a operační systém Windows

Podobnosti

  • Stabilita magie a stabilita Windows je zhruba totožná.
    Rozšíření: U obojího také občas dojde k přemazání disku.
  • Čím vyšší verze, tím více chyb - zejména bezpečnostních.
  • Čím vyšší verze, tím rychleji systém "spadne".
  • S roustoucími verzemi exponenciální řadou rostou nároky na hardware počítače - až za hranice jeho možností.
  • Při každé instalaci je potřeba pomoc Mistra (tedy...eee...podpory) - to platí zejména pro verzi eXPerience (=angl. zkušenost).
  • V případě potřeby je podpora na dovolené, popř. na nedostupném místě.
  • Výsledky jsou neodhadnutelné.

Rozdíly

  • Na rozdíl od Windows, magie aspoň občas funguje (na začátku).
  • Na rozdíl od Windows, magie se nesnaží tvářit, že se vám snaží pomáhat.

Magie a operační systém Linux

Podobnosti

  • Instalace přepíše všechny data na všech discích (zvláště důkladné jsou balíčky "Workstation" a "Server").
  • Naprogramovat celý systém je jednodušší, než ho nainstalovat.
  • Vývojem pod licencí GPL (Gnómská Putyka u Lucifera) se úspěšně dosahuje maximálního počtu vzájemně nekompatibilních verzí (Luciferova obhajoba: "Já ne! To Bill Gates").
  • Ovládání je nepřehledné a často dochází k nežádaným výsledkům.
  • Počítač má vládu nad obsluhujícím člověkem.
  • Ovladače nejsou k dispozici
  • Nikdo se v tom vlastně nevyzná, ale všichni se snaží tvářit, jací jsou odborníci.

Rozdíly

  • Je těžké se dostat ke zdrojovému kódu.
  • Vývojáři nejsou systémem příliš nadšeni.

Magie a skriptovací jazyk ASP

Podobnosti

  • I na magii lze použít volání Objekt.Metoda
  • Podepsání EULA je úmluva s ďáblem
  • Stejně jako ASP (Request, Response, Server), má magie tři základní objekty (PokusOVyvolani, ZpetnaVazba, MozekKouzelnika)
  • Všechny metody svým účinkem s dostatečnou přbližností odpovídají metodě Znic - proto bylyl všechny ostatní metody zrušeny.

Na rozdíl od ASP mají kombinace objektů a metod téměř 100% variabilitu (program je nejčastněji následující):

<%@ LANGUAGE=VBScript %>
<% Option Explicit %>
<%
' jazyk se dá použít téměř jakýkoli (včetně klení), ale pro přehlednost...
Dim objKouzelnik
Dim strKouzlo

strKouzlo = Request.Form("NazevKouzla")
objKouzelnik = PokusOVyvolani.Kouzelnik(strKouzlo)
objKouzelnik = ZpetnaVazba.Kouzelnik.Znic(strKouzlo)
objKouzelnik = MozekKouzelnika.Znic
%>

Rozdíly

  • Pro magii neseženete žádnou podporu.
  • Ani telefonát do Ameriky nepomůže.
  • Ostatně - zničený server nahradíš, zničený mozek sotva.
  • Magii chybí funkce pro ošetření chyb.

Magie a skriptovací jazyk PHP

Podobnosti

  • Stejně jako u magie existují mezi verzí 3 a 4 naprosto nepodstatné rozdíly, které způsobí nefunkčnost právě tvého programu.
  • Před spuštěním dochází ke kompilaci (mozku).
  • I kouzelník vidí před sesláním (což je velmi variabilní proměnná) znak $
    • Tento znak totiž připomíná hada, obtočeného kolem tyče.
    • Had je symbolem smrti.
  • Je naivní myšlenka, že se vám podaří uskutečnit to, co chcete.

Rozdíly

  • Magie není přenositelná na všechny systémy
    Doplnění: Ať už s chybami, nebo bez nich.

Rejstřík aneb Magický výkladový slovník zkratek

ActiveX
Nedávno objevená složka magie. Podle nepodložených teorií se zabudovává do procesu sesílání a aktivně se na něm podílí - ovšem nemá žádný známý účel a nebyly zaznamenány rozdíli při sesílání s prvkem ActiveX a bez něj (proto to X na konci).

ASP
Zkratka z Asi Se Poseru, bojové heslo rytířů Řádu Mrkve (viz. heslo Mrkvosoft).

CD
Centralizovaný Démon - malý, lesklý a nevinně vypadající kotouč točící se kolem svéhos středu. Nenechte se ovšem mýlit, ač se tento tvor tváří jako záznamník vašich myšlenek, při nejbližší příležitosti je prozradí někomu jinému, nebo je aspoň odmítne vydat.

Debug
DEBilní Unifikace Gulagu - stará nadávka označující nepopulární a nesmyslnou činnost, ke které je člověk zpravidla donucen, ovšem bývá nezbytná pro další postup.

Disk
DISfunkce Kohouta - jemnější označení pro impotenci.

GamePad
Jak vyplývá z názvu, hra pro lidi PADlé na hlavu. Hůl podivného tvaru, která by měla napomáhat ke kontrole magie - mívá ovšem většinou přesně opačné účinky, navíc stojí neuvěřitelné peníze. To, že následuje výbuch, nebývá vyjímkou.

GPL
Zkratka z Gustav Políbil Luběnu, nápis ne zcela známého významu nalezený na zdi jednoho hřitova, kde se konala pravidelná okresní utkání duchů z příslušných hřbitovů. Nikdo vlastně neví, proč se tímto pojmem dnes všichni tak ohání.

Hacker
Mág pokoušející se nepovoleným způsobem proniknout do tajů magie.

HTML
Zkratka z Hoď Trny do Mágova Lihu - veskrze úspěšný pokus skupinky vesničanů konečně se zbavit těch otravných rozumbradů. Z hořící větve, kterou se vesničané pokuseli ubít jednoho z kouzelníků odpadl do blízké nádoby z lihem. Hořící líh nebyl tak podstatnou záležitostí jako exploze o něco výše umístěného - dosud neznámého - předmětu, který se mág právě chystal zkoumat (červný váleček s nápisem TNT). Zkratka HTML se stala symbolem (někdy až sebeobětavého) odporu proti mágům a pokud ji mág najde vyrytou na své věži, jedná se o zdvořilé upozornění, že by se měl odstěhovat.

ISP
Zkr. z Ilegální Stravovací Pokrok - zkratka používaná pro přestoupení jednoho z nejsvětějších zákonů Řádu Mrkve. Najdete-li v příchozí komunikaci "ISP", doporučujeme se odstěhovat na dostatečně vzdálené místo a uzavřít všechny komunikační kanály.

JavaScript
Opět jeden z magických pokusů. Jak již napovídá slovo Script, šlo o (první) pokus přesunout jistá učební skripta na ostrov zvaný Java. Pokus se nepovedl, nicméně z toho vzniklo zaklínadlo, které sice nic nedělá, ale mágům poskytuje zvláštní způsob uspokojení, jakmile ho začnou zvládat.

Kracker
Mág pokoušející se násilím odhalit kouzla vytvořená jinými mágy - a pak je stejně zabije.

Linux
Výsledek úsilí mnoha tisíců mladých, nadšených mágů, která se pokusila vytlačit padající okna. Bohužel, ruční práce je ruční práce, a tak jsou okna typu Linux o něco dražší a brzy byla vytlačena z trku okny typu Wokna. V poslední době však někteří lidé začínají obdivovat krásu chaotického vzhledu Linuxu a proto - i když zde jistě hraje také roly nenávist k Řádu Mrkve - nyní tato okna zaznamenávají překvapivý návrat.

Mrkvosoft
Hovorový název pro sdružení mágu Řádu Mrkve, jež se snaží dosáhnout dokonalého zvládnutí magie pomocí velmi vyhraněného jídelníčku. V jejich obydlích se nachází velké množství záchodů a pro tuto činnost bývá jejich jídelníček spíše kontraproduktivní, neb mágové se moc nestíhají věnovat jiným věcem.

MySQL Daemon
Démon pocházející ze strašlivé, smrtelně rychlé a hrozivě nestabilní sféry MySQL. Příchozí démon má podobné vlastnosti a pro vše živé bývá smrtící.

PHP
Zkratka z Padlých Hrdinů Postrach - pokus šíleného mága Rasma Lerdorfa. To, co vzniklo, nikdo pořádně nechápe ani moc neví, jak to vypadá, nicméně disfunkce mozku po setkání s touto příšerou je ověřeným faktem. Prý lidi doprovází i po tom, lidé na onu disfunkci - po několika krátkých letech trpění - zemřou.

Řád Mrkve
Viz Mrkvosoft.

UNDO
Unifikovaný a Neobvyklý Doraz do Otvoru - po nezdařeném magickém pokusu mág zpravidla zařve "UNDO", čímž dá najevo ostatním mágům, aby mu pomohli se dostat do víru magie a dovršit katastrofu.

VBScript
Druhý pokus o přemístění skript učinění Řádem Mrkve - z názvu poznáme, že tentokrát šlo o přemístění tajných smluv za účelem zachování Veřejné Bezpečnosti (proto VB). Pokus se opět nepovedl, nicméně alespoň způsobil zapálení onoho tajného materiálu, a proto je VBScript občas využíván v krají nouzi jako destruktivní zaklínadlo.

Windows
Též Wokna, čili velký pomocník při tvorbě nových kouzel, protože na čerstvém vzduchu se lépe myslí. Okna tohoto typu mají tendenci se vylamovat a rekordní rychlostí spadnout.

WWW
neWotvírej Wotevřené Wokno - staré pořekadlo, jež se zachovává na památku mága Waltera, který si neuvědomil, že okno už je otevřené a vypadl ze své věže. Označuje roztržitost, pomalost a nesourodost.

Závěrečné dovětky

Mágův poznatek
Magie je vlastně jako počítače...

Programátorovo osvícení
Počítače JSOU magie.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Prostě skvělé. jenom škoda, že moc nerozumím programování a těm ostatním serepetičkám, nejspíš bych se bavil ještě víc.


 Uživatel úrovně 0

Tak tohle se nedá hodnotit jinak než 5*


 Uživatel úrovně 5

Tak jsem se na to koukal: nejdřív sem přemýšle jestli je to blabej ftip na uživatele počítačů ale asi po 6 přečteních jsem tomu přišel na chuť a po přečeních zbytků MZ dávám jednoznačně 5*


 Uživatel úrovně 0

Doufám, že budou ještě další ?


 Uživatel úrovně 0

No coment !!!


 Uživatel úrovně 0

Proste vostri... :)


 Uživatel úrovně 0

Darth Windu: mýlíš se, nebylo to v Egyptě, ale v daleké Asii ...


 Uživatel úrovně 0

jmenuje se vlasovka, už jsem si vzpomněl


 Uživatel úrovně 0

wow nic lepsiho sem necet :)))))


 Uživatel úrovně 0

Jenom bych k těm podrobnostem u PHP doplnil, že ta Asklépiova užovka obtočená kolem tyče vlastně neni užovka, ale parazitickej červ, kterýho staří Egypťané vyndavali z těla pomalym namotávánim na klacek. Řekové si to blbě vyložili :-))))))