Články&Eseje

Teskný úsměv Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 12


Nad drny stál, rozjímal,
osamělý sám. Snad byl pánem
slov? Smál se, vysmíval,
otrocký blázen pod jejich jhem.
Usmál se ústy Boha, rudým vínem
z pohárů krve, však nehnutě.

Pod korouhví vítězství
boje za špatný svět
jako fanatická legie mravenců
s devíti polnicemi v kapse
v rukou puklý štít rzivou šavli
puklé srdce rezivá vůle


Nad hroby se usmíval bez rtů,
když za mraky uzřel vidiny.
V nich stín stínu zavřel cestu
a splynuly v jeden, nevinný.

Diskuze

 Uživatel úrovně 5

Dilvish: Nevím, vidím v tom hlavně březinovsko-demlovsko-holanovskou enklávu. Možná je to tím, že tihle autoři mě teď dost tejraj.

Ortenovina by tam mohla být, ale je fakt, že sem to čet fakt dávno.

Bůh nee - ani tak ne bůh, jako spíš usmát se ústy boha - celkově usmát se ústy je zde dost ošklivý. Ono, samotná ústa jsou ošklivá. Nevím proč No a víno-krev-pohár, to je taková tradiční asociace. Celé to místo působí až moc klasicky či šroubovaně... Možná proto, že si to těžko vyložím. Zkrátka mě provokuje. Možná to používání boha, kterého zde vnímám jako křesťanského, monotheistického, nikoliv jako boha fantastického. Ale to mi neva. Každopádně mě to místo provokuje - možná svou kýčovitostí a také svou neprůstřelností...


 Uživatel úrovně 0

Elvis: Březinu jsem četl snad někdy vloni a ještě jenom maličko.
Jestli pod vlivem, tak ortenovský, protože jinak jsem v dohlednu četl jenom Tzaaru a ten to určitě nebude :)

Přijde Ti kýčovitý ten bůh na závěr? Nevím, občas se k němu obracím docela dost v nadávkách, v úvahách i verších. Nijak uctivě, ale ano.

Oprava: Není to z Bible, tam bylo polnic 7... Nevím, kde se takhle asociace vzala, ale nechal jsem ji tam. Líbila se mi a zdálo se, že zapadá.


 Uživatel úrovně 5

Velmi pěkná eufonie, symbolistní vliv možná. První strofa jest takovým minialexandrínem? Zajímavé proměny rtů. První sloka ke konci klouže do literárního kýče a strojenosti. Bibli neznám. Dobře je použito míchání slovy srce, šavle, vůle, rty.
Možná malinko březinovský vliv?


 Uživatel úrovně 8

prokletý Dilvish: Spíš jsem chtěl naznačit to, že s mím věkem přišli jisté povinnosti a já se začal odpoutávat od té lehkosti :o)


 Uživatel úrovně 0

Tak (po čase) smrdím v rubrice znovu i já. Děkuji za procedění díla i kladné vysvědčení.

Holger:
Zrovna polnice jsou z Bible (Zjevení, Jan), ale nejde rozhodně o citaci ani variaci - leda variací na vlastní básně - a slovo "odvolávka" mi je trochu moc cizí. Jednoduše se přiznám, jsou to asociace dokreslující atmosféru a niterný obraz. Dělám to často, jenom jsem už zmenšil objem, když mi to pořád někdo vyčítá :o)

Jsem opravdu rád, že se takto na básničku díváš, snad se mi konečně podařilo působit i na čtenáře, jak jsem chtěl.

Nesro:
Kurzíva je dodělaná dodatečně, jako kompromis po debatě s Darianem. Původně byla střední část oddělena pouze formou - volný verš a nulová interpunkce, ale ukázalo se, že takto to mnohem lépe vynikne.

anarion:
Mládí? To si připadáš jako stařec, či co?

Přiznávám, že jsem vybral jednu z více podobných básní a to tu, která se zdála nejvyzrálejší...


 Uživatel úrovně 8

Připomíná my to mládí... myšlenky. Kdy jsem středověk vnímal z každého kamene, trsu trávy... vše cítil procítěněji *když jsem měl na to náladu*

Tato báseň mi to připoměla. Nevím čím, ačkoliv mi mnohdy unikal význam slov, báseň ke mě působila spíše ve formě celku... krásné deprese a bezmocnosti. To se mi už dlouho nestalo....

váhám mezi 4 a 5, rozum mi říká 4, srdce 5. Pro jednou poslechnu srdce nad rozumem a dám ti plný počet bodů Dilvishy :o)
užij si je

s úctou anarion


 Uživatel úrovně 2

Velice dokonalé, promyšlené a geniální. Opravdu k tomu nemám moc slov.

Možná co mě trošku zaráží, je typografické zpracování 'středí' části. To že je kurzívou hodnotím spíše pozitivně, ale nevidím zde jedinou tečku ani čárku. Ale zřejmě to byl záměr.

Co bych eště hodnotil velice kladně je množství děje doslova vecpané do tří slok.

Je dobré, že autor nezkazil dílo tím, že by nutně trval na rýmech (AABB,ABAB). Ale použil volný verš (tedy myslim, že to tak je).

Dílko si určitě 5* zaslouží.

Hrdlořez Nesro


 Uživatel úrovně 8

Zdá se, že jsem se dočkal.
Konečně dílko, které má jasnou konstrukci, myšlenku, náboj i náladu.

Trochu mi uniká případný kontext střední části s nějakými obecně užívanými symboly (devět polnic) – možná, že nejsou až tak obecné, ale zde je to nejspíš moje chyba. Na druhou stranu, je dobře, že tato část, která je odvislá od jasného plánu a která je možná literární citací (?), variací (?), odvolávkou, nebo jak se tomu říká..., je oddělena typograficky. A třebaže působí ideově odvisle, po stránce budování atmosféry je vhodná a úměrná.

Ostatně – úměrné – tak bych mohl charakterizovat celé dílko (bez zbytečného balastu, bez zveličování, bez velikášských gest a manýry.

Pokud budu hledat v motivu smíření, uspokojení, rezignaci, nebo přímou personifikaci smrti, nejspíš mě nemine pátrání po konotacích střední části, přičemž nejspíš skončím u smíření, v krajnosti u rezignace. Nicméně zde mi je to jedno a ponechám si všechny své motivy a budu o dílku uvažovat v tom širším měřítku.

Po formální stránce nemám výtky.

Celkově jde jednoznačně o dílko na nejvyšším stupni hodnocení.

Fíl špás

H.