Články&Eseje

Výkřiky do tmy Hodnocení: Kvalita

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 18


„Haló!“ řvu.
Odpověď žádná.
Chladnou jen
hlavu to žádá.

„Je tu někdo?“
Nikdo, nic.
Jsem zoufalý.
Stále víc.

„Vím, že tam jste!
Pojďte ke mně!“
Je to tu tak…
Úzké, temné…

„Vím, že tam jste!
Pojďte ke mně!“
Je to tu tak…
Strašidelné…

Strachem se mi
svírá v břiše.
Sedím v koutě.
Smutně, tiše.

„Proč to všechno?!
ODPOVĚZTE!“
Proč tu, k čertu,
nikdo nejste?


Holá půda,
tvrdé stěny,
nade mnou Bůh
rozezlený.

TY mě trestáš!
Tys ten špatný!“
Proto tu teď
sedím za tmy.

„TAK UŽ PŘIJĎTE!
Ztrácím čas!“
Nehodlám dál
prosit vás.

Skřípot dveří.
Plno prachu.
Proužek světla.
Tak moc strachu…

Posměšek jen
krátce letí
zohavenou
tváří skřetí.

V šeru dýky
odlesk slabý.
Do mé hrudi?
„Dobře, zabij!“

Poslechl mě!
Padám k zemi.
Mrtev, ale
spokojený.

Diskuze

 Uživatel úrovně 1

Já naopak musím říct, že se mi to moc líbilo. Takovéhle stručné, po textové stránce jednoduché a přitom kvalitní.

Přišel jsem nedávno a zašmátral jsem po starších dílech. Tohle je špičkové.

Přišel jsem znova, abych to zhodnotil poté, co jsem to přečet podruhé. Tohle je špičkové.

Přišel jsem naposledy, abych se v tom utvrdil a utvrdil. Tohle je špičkové.

Nepřeháním, tohle je přesně můj styl. Dobře mi to padlo "do huby" a rytmus mi k tomu padl, nevím proč některým z vás nikoliv. Zkoušel jsem to i s písničkou, dobrou zprávou pro Darna je, že jsem se do básně zabral víc než do Klubbshakerz, což je jistě pozoruhodné :o) Mému srdci blízké téma to jen potvrzuje. A já dávám 5*


 Uživatel úrovně 0

Slíbil jsem to, takže vysvětlení slovo po slovu + odpovědi a díky:

Celé Výkřiky do tmy mají znázorňovat myšlenku toho, že chcete, aby se něco dělo. Tomu člověku je kekonci celkem vzato fuk, jestli ho zabijou nebo pustí, on jen nechce čekat. Udělám sám sobě rozbor (schíza!):

Prvních cca 6 slok vypráví, jak se ten chudák do cely dostal. Jak to tam cítí, jak tam má ze všeho strach. Potom začíná narůstat časový odstup mezi jednotlivými slokami, popř. dvojicemi/ trojicemi slok.

Co se Boha týče, asi nejlépe to řekl Darian (co asi, on to řekl nejlépe). Zajatec už neví, koho má vinit. Začíná se projevovat nedostatek víry. Chce nějak dát najevo, že si za to nemůže sám, viní tedy boha, protože bůh by tomu mohl zabránit.

Sloka po tom (TAK UŽ PŘIJĎTE) je vyústěním frustrace, zajatec už je tam nějaký ten den a chce, aby se něco stalo, aby se k němu někdo hlásil. Když pak v další sloce někdo přijde, zjistí, že to vlastně nechce. Bojí se smrti, resp. bojí se strachu ze smrti.

Poslední tři sloky jsou jasné. Když zajatec zjistí, co ho čeká, rezignuje a nechá se zabít, aby co njrychleji ukončil své trápení.

Darianovi už jsem děkoval (dokonce vícekrát *úsměv*), přesto děkuji znova, veřejně. co se Villona týče, je možné, že je to jím ovlivněné, nikoliv však inspirované :o)

Textorisovi s anarionem taky děkuji. S hudbou jsem to nikdy nečetl, musím to zkusit :o)

Tímto veřejně oznamuji, že končím s rozbory a děkuji ještě jednou všem :o) Pomohlo mi to.

//Píšu v časovém pressu, omluvte jazyk.

--Darn--


 Uživatel úrovně 0

Takže...po dlouhé době jse mdostal chuť na trochu poezie...

Pěkné vyjádření vnitřního monologu..., sice...mi nějak nesedí některé rmy...působí moc jednoduše, dkyby byl ten verš trochu složitější, možná trochu jiné použití slov, tak by to té básní dodalo možná nějaký...trochu lepší nádech....

Občas zadrhává ten spád té básně..trochu taková posloupnost...při přečtení jsem se jakoby zasekl....

Jinač, už tady byl ovše řečeno, nejsem nějaký básník a ani čsštian není moej silná stránka, ale... hodnotil bych za 3, ale...nadprůměrný ej špatné slovo, spíše bych řekl kvalitní.... ale ano, pěkné vyjádření atmosféry... doporučuji si k tomu pustit nějakou pěknou hudbu,... bude se to lépe číst...;)

S pozdravem Tex.


 Uživatel úrovně 8

Docela se mi to líbí, ale nějak mi nejede to načasování a párkrát jsem se zadrhl a to jsem to četl v duchu... :o)
Vcelku vzato svižná, pěkná, neotřelá báseň, která mne potěšila, nepřekvapila, ani nesklamala, prostě potěšila...dávám tedy za 3,


 Uživatel úrovně 8

Výkriky do tmy vlastnej temnice vnútri lebky, keď je anonymný trestanec konfrontovaný s bezútešnosťou, nespravodlivosťou, hriechom a jeho vyústením. A jeho odpoveďou je úškľabok – jasný, ľadový a hovoriaci viac, než sa na prvý pohľad zdá.

Ozaj je to počin jednoduchý, nemajúci snahu pôsobiť odtienkami významov, lež odtienkami niečoho iného... možno zjednodušujúcej okyptenosti: slová proste došli, keď došla vôľa používať ich, keď vyschol jazyk v ústach, slzy v očiach, krv v žilách. Takže zostáva len stroho konštatovať. Kruté, ale jasné – ako lekárska správa.

Áno, určite by v tomto ľahšie šlo nájsť až opovážlivú jednoduchosť, akú vidno na prvý pohľad, no podľa mňa tam je zámerne – či už to tak mienil autor, alebo nie – je tam zobrazený človek v hraničnej situácii, človek, ktorému rozum zatemnila tma, muž bez budúcnosti.

Možno tam dokonca nájsť konflikt nedostačovania (osobnej) viery, keď väzeň stratil ešte aj úctu k svojmu Bohu a nezdráha sa ho osloviť priamo, považovať ho za príčinu svojich ťažkostí... Zaujímavé.

Celá báseň na mňa pôsobí trochu Villonovsky - posmievačsky, cynicky, no neuveriteľne ľudsky. Preto mi trochu pripomína Baladu o uväznení, ktorá nesie vo svojich veršoch podobné vykreslenie straty a nájdenia človeka – straty človeka veriaceho. nájdenia človeka ľudského, ktorý žije, trpí a umiera sám – bez „vecí sveta“.

Uvedomujem si, že moja interpretácia je viac subjektívna, no napriek tomu sa nezdržím najvyššieho hodnotenia. Autor, aj napriek naozaj nízkemu veku, ukázal veľký a nevídaný talent. Za všetkých dúfam, že bude naďalej usilovne na sebe pracovať, a držím palce.


 Uživatel úrovně 0

Nuže. Ukázalo se, že jsem tam těch náznaků dal opravdu hodně a mnozí si je vyložili nepřesně (nechci říct špatně). Teď jen těžko říct, zdali je to dobře nebo ne… Každopádně ještě nebudu rozepisovat vysvětlení všeho sloku po sloce, řekněme, že se na to vrhnu, až dílo „vypadne“ z novinek (a možná ještě později), aby měli všichni, kteří chtějí, čas se vyjádřit.

Ad kurzíva: Dával jsem ji všude, kde přímá řeč nebyla vyřčena nahlas, kromě Nehodlám dál – prosit vás, kde jsem kurzívu nedal z jediného důvodu: nehodilo se mi to tam. U slova „TY“ pak slouží čistě jen jako zdůraznění. Doufám, že jsem objasnil :o)

Morter: No jo, na tohle se blbě odpovídá. Udělals to chytře :o) Já ti tenhle názor rozhodně nemůžu vzít, protože to sám znám až moc dobře. A chápu, že konkrétnější být nemůžeš, protože (alespoň u mě) to v tomhle případě nejde… Takže každopádně aspoň díky za to potřebované hození zpátky do reality :o)

Jinak znova děkuji všem, kteří kladně hodnotili (mnohdy nad veškerá má očekávání) a rád bych ještě využil prostoru a vzdal special thanks:
Krteckovi, Legarovi, Alcatorovi a Lyrii za pomoc v Dílně a také Rotrigovi za psychickou podporu. Jestli jsem někoho opomenul zmínit, má nepopiratelné právo dát mi to sežrat poštou :o)

Díky.

--Darn--


 Uživatel úrovně 0

Výborná a ritmická báseň s velmi neotřelými prvky. Snad jedinou výhradu bych měl k druhé sloce kde na větu: „Je tu někdo?“
By se více hodila odpověď : Nikde nic. jinak to s tou tajemností jak zde všichni píší, jsem nějak nezaregistroval. Tudíž hodnotím za ritmiku a neotřelost 4-gratuluji Darne.


 Uživatel úrovně 0

Trošičku jsem nepochopil Mortera, ale ať si hodnotí, jak chce, svoboda vyjadřování platí v každém věku. A šedý poutníku, vím, že Darn je skvělý člověk, je to skoro syn Boha. Ale neuctívám ho. Ale jinak, výrazy jsou podle mně...dobré. Taktéž jak Morterovi Ti nechci bránit v rozhodování, ale kdybych Vám to měl říct "natvrdo", tak řeknu: "Tak se ukažte Vy!". Ale já jsem slušný člověk, tak si radši do Vás jen trochu dloubnu. Jinak musím opět zdůraznit, že dílo se mi velmi líbí.


 Uživatel úrovně 5

Je to démonická melodie, co se v tom skrývá - jako nějaký stroj zvrhlého experimentátora... Je to mechanické a jakoby vygenerované. Postcivilizační strohé... Jako poslední člověk... slova se jeví svobodná....

Škoda jen, že závěr příliš klišovitě konkretizuje a likviduje tu unikátní funkci provrzaného stroje... škoda.


 Uživatel úrovně 0

No,tak báseň byla celkem hezká,ale jaksi jsem z ní neměl ten správný pocit.Možná to bylo tím,že autor používal spíše obyčejná vyjádření,namísto básnických,možná tím,že na mě báseň nepůsobila zas tak strašidelně,či čímkoliv jiným.Zkrátka,když jsem dnes zabrousil do ČaE a uviděl čtyřhvězdu,čekal jsem asi něco víc.