Články&Eseje

Až i ty začneš slýchat anděly Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 33

Můj nejdražší příteli.

Posledních několik měsíců jsem vnímal jako ve snu a nyní se mi i snem zdají být. Neurčité obrazy myšlenek se tehdy míhaly před mýma očima a já se snažil pochopit, co znamenají. Snažil se najít důvod toho, proč se věci dějí tak, jak se dějí. Proč každá příčina má svůj důsledek a proč si já vprostřed toho připadám tak osamělý a bezvýznamný.

Proto jsi ode mě tak dlouho nedostal žádný dopis. Byl jsem až příliš ztracen v nekonečném proudu strachů a obav, lapen v děsivě rychlém tanci světa, který se neustále žene dopředu a do zapomnění strhává ty, kteří s ním nejsou schopni držet krok. Každý nový den s sebou přinášel stále nové, a přece ty stejné, otázky. Budu mít co jíst? Kde spát?

Když jsem se však jednou ráno probouzel ze spánku, v posledních několika okamžicích klidu, když jsem se snažil uchopit vzpomínky na mé snění a ony mi protékaly mezi prsty jako zrna písku, když jsem pozoroval slunce, v jehož zlaté záplavě se ztrácely oprýskané zdi domů, když jsem vstával a snil, že slyším šum větru v korunách vysokých stromů, že cítím vůni čerstvě pokosených polí, že nemám žádné starosti o to, co bude. V těchto posledních okamžicích probouzení, jsem byl skutečně šťastný.

A potom jsem byl najednou vytržen z toho ticha a klidu. Vyrván z míst, kde vše leželo ve stříbrném oparu míru, jsem byl vržen do nikdy nekončícího zápasu o přežití. Pod šedým nebem nového dne jsem začal svůj boj – jako včera. Jako každé včera, které v mém životě kdy bylo. Hnán věčnou lidskou touhou udržet si své místo na slunci, jsem se i já rozeběhl do shonu, potu a utrpení lidské existence - do šílenství nového dne jenom proto, abych stál na jeho konci. Pro okamžik, kdy budou mé neznáme vyřešeny: jedl jsem, mám kde spát. Nežil jsem pro ten den, ale pro okamžik jeho konce. To tam bylo majestátní ticho lesa a obloha posetá hvězdami. Jen dál se rvát a utrhnout si pro sebe kus budoucnosti. Zápasit a zápasit o přežití znovu a znovu až do konce svých dní.

Ale tehdy jsem nad tím začal přemýšlet – v jednom jediném okamžiku zlomu jsem začal přemýšlet. A pochopil. Pochopil jsem základní problém lidstva, odpověď na první i poslední otázku, kterou si lidstvo klade: Proč jsme tady? A když už tu jsme proč musíme zemřít?

A jaká je má odpověď? Děláme chybu. Velkou chybu. Člověk neustále spěchá, utíká před svým strachem ze smrti, před svoji pomíjivostí. Nakonec ho však věčnost stejně dostihne a pohltí. A v posledním děsivém okamžiku, když srdce přestane bít a v nekonečném tichu rušeném pouze ševelem křídel přilétajících andělů, si člověk nemůže neuvědomit onu děsivou pravdu: Celý jeho život byl zápasem se smrtí – a nic kromě toho boje v něm nemělo místo. Nic. Nic nedokázal, nic po něm nezůstalo. Jen předem prohraný zápas. Věřím, že až i ty začneš slýchat anděly, pochopíš, co já už dávno vím. Člověk totiž, můj příteli, neumírá zdolán časem, nemocemi, hladem nebo něčím podobným. Člověk umírá vyčerpáním ze závodu se smrtí.

A s tímhle pochopením mám najednou spoustu času. Už se smrtí nezápasím. Veškeré otázky, na které jsem hledával odpovědi, jsou teď malicherné a nepodstatné. Vše, co mě kdy trápilo, je jenom vzdáleným stínem. Nezabývám se hledáním odpovědí – ty přijdou samy. Mám čas. Čas na poslouchání šumu větví, čas na procházku pod oblohou plnou hvězd. Mám čas i na to, na co jsem ho dříve neměl. Na psaní dopisů.

Diskuze

 Uživatel úrovně 3

Víš Lischaii. Vždycky, když mám špatnou náladu, napíšu do políčka uživatelé tvůj nick a vyberu si nějakou tvou povídku. Přečtu si ji a moje špatná nálada je ta tam. Je úplně jedno, že tohle není povídka z tvé novější tvorby. Je výborná jako všechny ostatní. Ano Lischaii, ty jsi autor. Ty jsi opravdový autor, který má nadání. Tvé povídky jsou velice pěkné.

Toto dílko mě naprosto zaujalo. Dočetl jsem ho a musel jsem se opravdu zamyslet.
Zpracování je vynikající, námět je výborný. Autor je třída


má úcta
Salmar


 Uživatel úrovně 0

Abych byl upřímný, je to vynikající článek. Důležité ale je, co si každý z nás představí pod pojmem vynikající. Článek musí vynikat. Být něčím jiný než ostatní. To tenhle určitě splňuje. Je to opravdu zajímavá úvaha, ale pro mě to 5* určitě není. Nevím, co mě k tomu donutilo, ale možná jsou to dojmy těsně po přečtení článku Equinuus v sekci Hřbitov, jenž ve mně vyvolal úplně jiné a musím řící, že o něco příjemnější pocity, že jsem svůj čas nevěnoval špatnému článku. S úctou se loučím


 Uživatel úrovně 0

Morrigan: Spíše života. Nejkrásnější na smrti je právě to, že si člověk uvědomí krásu života.
Člověk totiž nejlépe ocení věci, které ztrácí.


 Uživatel úrovně 2

Aazyiah: Snad i člověka, který si uvědomil krásu smrti.


 Uživatel úrovně 0

Já zde nevidím špatné dosazení do vzorce správné úvahy, ale zvláštní dopis umírajícího člověka smířeného se smrtí. A ten dopis mě okouzlil.


 Uživatel úrovně 0

Vyznieva mi to ako list celému svetu ... o životnom pocite. A o istej životnej pravde, ktorú vidí tento konkrétny živý tvor... Lischai.
Písal som raz niečo podobné, ale bolo to vyjadrené cez príbeh. Myšlienka je obdobná ... môžem si dovoliť tvrdiť, že i správna, moja úcta


 Uživatel úrovně 5

Gurni: Díky. Díky. Já si to snad ani nezasloužím. :-)


 Uživatel úrovně 0

Jak jinak než za pět..Lischai Lischai pozor na to....:-))) vynikající myšlenka, skvěle svárněná....máš talent....stejně jako v povídce Vlk vlku člověkem-vynikající


 Uživatel úrovně 0

Je to zajmavá myšlenka, která by mě asi ani nenapadla. Báseň je moc dobře napsaná, má to smysl i pointu, prostě bez chyby. Takže mi mezbývá nic jiného, než ti dát kuli.


 Uživatel úrovně 2

Souhlasím s Makri. Výborné.