Články&Eseje

Upír citu Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 24

Never, I´ll write never
and who is better.
Now it´s time for die
let the body down and fly.
Away.

Ztracen na cestě nikam,
nevím čemu utíkám,
nevím kam jsem šel a proč,
krok do prázdna nebo přes propast; skoč!

Cestu hledám
„Není kam“
Navždy ztracen
„Navždy sám“

Ztratil jsem se,
nemám srdce,
jsem upír citů bez soucitu,
své srdce postrádám a život jiným piju,
oni umírají a já žiju!

Zemři člověče, zemři!
Smrt léčí.
A co na tom že život končí.
zemři
a nevracej se víc.

Teď poslechneš, ať chceš nebo ne,
tu ránu cos mi nechala čas nevyléčí,
máš pravdu, za tohle ti vděčím,
ať chceš nebo ne.

Mrtvé duše co pijí krev,
píjí lásku, pijí vztek,
vypiju tě do dna, nenajdeš lék,
já mrtvá duše co piji krev.

Budu tvou noční můrou,
v noci chladný pot tě poleje,
na mých rtech tvého citu krůpěje,
napiju se a půjdu dál
a na vždycky ti budu noční můrou.

Přicházím lásko,
dveře neskřípají, nezvedá se prach,
mám tvůj soucit i tvůj strach,
mám všechny tvé city,
bez nichž život ztrácí cenu lásko.

Ale tu ránu cos mi nechala už to nikdy nevyléčí!


Na závěr ještě jedno upozornění: Tohle není upírské téma a nikdy taky nebylo. Nenávidím upíry a veškerá upírská témata. To jen tak na objasnění.

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

"Time for die"
Je sice pravda, že v písních si i zahraniční autoři dovolují hodně (I didn´t say never např.) ale myslím, že bys neměl ustupovat tomu, co zní lépe. Protože třeba drtivé většině lidí to bude znít hrozně nejen z důvodu, že je to gramaticky špatně.

K té české části...Nacházím se v podobné situaci. Přijde mi to jako píseň, v us¨ších mi zní dunivé tóny..:o) Je to hodně syrové. A ty "nespisovné" výrazi mi tam celkem sedí.

Cítím to tak na 4*, ale ještě popřemýšlím, zda-li budu hlasovat.
Snad nebude mnoho obětí, upíre:o)))


 Uživatel úrovně 0

Nemám co dodat..........jen jedna věc...........upíři nejsou tak strašný když je poznáš...;)))


 Uživatel úrovně 0

Hezký, ale jedna otázka: PROČ nemáš rád Upíry :-)...


 Uživatel úrovně 8

Godric - četl jsem to celé a několikrát, jak to ostatně u poezie dělám, ale výraz aplikace v poezii poněkud nepoužívám...
H.


 Uživatel úrovně 0

Godricovi trochu off topic:
Pri svem hlasovani jsem se vzdy ridil tim, co kdysi napsal Almad a co je dnes uvedeno v "casto kladenych dotazech"
Cituji:
---
Hvězdičky jsou subjektivním hodnocením správce rubriky. Hvězdičky se pohybují v počtu 0 (absolutní brak) do 5 (vyjímečné, stojí za to). V rubrikách, kde očekáváme méně příspěvků (články, downloady, nová povolání) budou časem nahrazeny hlasováním návštěvníků. Hodnotící redaktor by měl být schopen svoje hodnocení odůvodnit, tj. pokud se vám nelíbí nějaké hodnocení, můžete autorovi napsat, měl by své hodnocení odůvodnit.
----
Upozornuji zvlastne na slova subjektivni a ze by mel byt schopen to oduvodnit. Za to ale ja povazuji i subjektivni oduvodneni, a vyjadruji se jen, pokud mne o to autor pozada.


 Uživatel úrovně 0

Godric: Co znamena randomize, tohle slovo neznam?
Nikdo po mne neche, abych hodnotil kvalitu jaderneho reaktoru, to bych nechal jinym. Ale ja hodnotim basen, ktera je Doupeti.Q. A hodnotim ji tak, jak tomu cinim po celou dobu, kdy jsem zde registrovan - ciste subjektivne. A nepochopim-li basen, pak mi nezbyva nez ji dat nizsi hodnoceni. Ne proto, ze by byla spatna, ale proto, ze z meho subjektivniho pohledu neni dobra pro mne. Ale delam to s cistym svedomim. V dobe psani tohoto prispevku ti 15 lidi dalo 5*, ja ti dal 3*. Co z toho plyne? Ze pokud je tahle basen opravdu dobra, je uplne jedno, jak jsem hlasoval.
AD tema: Mel-li jsem si najit sve tema, ucinil jsem tak. Nic vic, nic min. Pro mne je to jen spatna basen o lasce.


 Uživatel úrovně 0

Tady nejde o to, že by to mělo být samoúčelné, a to žes to nepochopil je ještě horší. piju, žiju atd., v pravidlech asi těžko najdeš, ale samozřemě ve slovníku spisovné češtiny to je. Pokud chceš, klidně ti to budu dál a dál dokazovat. Můžu ti dát i stručný posudek ze středoškolské učebnice. Ale budiž. Každopádně nechápu, proč hodnotíš, když nechápeš báseň. Je to jako kdybych se snažil ohodnotit kvalitu jaderného reaktoru, když stěží ještě vím, jak funguje. A po ... myslím počtvrté? ... ti říkám, že každý si má hledat svoje téma. To ale neznamená, že vyhodíš hlášku "jakoby spojeni laska - upir bylo jen spojenim per se, bez dalsim souvislosti". Mám dojem, že ani o upírovi (a to je tam dokonce výslovně napsáno) ani o lásce se tam nemluví. Promysli si to a vem si příklad třeba z Marigolda nebo Holgera. Do těch nemusíš stokrát rýpat, aby z nich vypadlo něco logického a uvedou to patřičně jako svůj názor.
Já asi taky budu příště chodit a dávat randomize hodnocení.


 Uživatel úrovně 0

Godric:
Hmm, dobra, ponechme stranou piju atd., ale mam pocit, ze najit doma Pravidla cs. pravopisu, tohle tam nenejdu.
Konkretne? Tezko rict, co presne mi vadi. Mne vadi basen jako celek, pusobi na mne umelym, neprirozenym dojmem, jakoby spojeni laska - upir bylo jen spojenim per se, bez dalsim souvislosti. Dobra, najdu si sve tema sam. Takze za 3*.


 Uživatel úrovně 0

Mgr. Holger: Díky, ale děláš z toho něco, co to není. Tohle je aplikace, ne alegorie. A není to upírské téma, pokud bys byl ochoten si přečíst ten dodatek.


 Uživatel úrovně 8

Upír Godricova citu) Zajímavé zpracování upírské tématiky…
Ale teď vážně, Upír citu (tedy ten, který hraje na city nějaké osoby – zřejmě ženy – ikdyž by se to dalo zevšeobecnit…) si přivlastňuje city svého protějšku. (resp. nutí ho myslet na sebe a snaží se ho k sobě opět připoutat) Svými činy nebo už jen svou existencí? On sám je obrazem, nebo důsledkem nějaké drastické změny, kterou podstoupil. Uvedu silně nepoetický příklad: „chlapa nechala ženská, on se kvůli tomu ožral, poblil, porval se a přitom mu někdo vypíchnul oko, je noc a on se v tomto stavu dobývá k té svojí… Samozřejmě jí teď lomcují rozporuplné pocity – bojí se ho, možná ho nesnáší, na druhou stranu je jí ho líto, že kvůli rozchodu přišel o oko – zvláště pokud jí zdůrazňuje, že je to kvůli ní…
Tak mne napadá – je tento pohled na věc – tedy to, že se upírem citu stal míněno jako již hotová věc (tedy, že se jím již stal – třeba záměrně) a má to být varováním, nebo to má být hrozba a pokus o psychické vydírání? („Jestli se nevrátíš, něco ošklivého si udělám a budu tě chodit strašit.“)
Formálně hodnoceno – výrazy žiju a piju nespisovné jsou, ale na tom nezáleží - báseň může být psána v hovorové mluvě, samozřejmě je zde dost opomenutých čárek, možná by pomohlo, pokud bys interpunkci vůbec nepoužil. Snad jediné, co bych já vytkl je v 2. a 3. sloce trochu obehrané cestu hledám, ztracen, není kam jít, navždy sám apod.