Články&Eseje

Chtěl bych Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 17

Země krví zbrocená,
zablácená má duše v prachu ztracená.
Ve strachu sleduji
naklánějící se misky vah.
ANO! Vím, že to chceš slyšet.
Mám strach!
Jen jeden chybný tah...
...a šach

Poslední pohled po bitevním poli.
Na dohled žádná pomoc.
Jen mrchožrouti, jež neberou ohled.
U srdce bolí.
Ne kvůli roztržené ruce.
Ne kvůli díře v břichu.
Důvod?
Okolí. Táhne se průvod
zbědovaných duší,
každý z nich tuší,
že krev dnes tekla zbytečně.
Ale jen netečně
projevují smutek a přísahají...
Skutek utek. Krev budou prolévat věčně...

Já rád
věděl bych proč lidé musí umírat.
Chtěl bych znát důvod,
vždyť každý lidský život
musí všechno zlato světa stát.
Tak proč?
Proč lidé musí umírat?
Proč člověk je bratru svému kat?
Chtěl bych...
...mat

. . . 58-] O . S . I . N . A . (-82 . . .

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Beze slov a bez ztráty kytičky...


 Uživatel úrovně 0

Neni nad dobrou poezii,......


 Uživatel úrovně 0

Moc povedené zaujalo mě to
S pozdravem Roland


 Uživatel úrovně 0

Vážně dobré, mnohem lepšejší než minulá práce, tedy pro mě.

T.


 Uživatel úrovně 8

Obsažné. Některé vyjádřené myšlenky jsou „populistické“, tedy poplatné, moralizující, zejména 3.4 – 3.5. Zároveň je však naznačeno, že tato myšlenka je minoritní a je celým příběhem postavena do pozadí nebo spíše do kontrastu s dějem. (právě proto, že moc přemýšlel a babral se ve svém svědomí, dostal mat… nedáš – dostaneš – přirozený výběr – AHA, takže to byl úkol z evoluční biologie!)
Příběh je poutavě postaven stylem: zamířit – chvilka na rozmyšlení – pal. Samotný závěr mne pak, jak by řekli trpaslíci, chytil za prdel (jakkoli byl předvídatelný).
Po formální stránce – tu a tam se vyskytne trochu kostrbatější formulace (3.3 – 3.4). Do atmosféry děje příliš nezapadá „skutek utek“, ale není to nic tragického. Navíc jsem značně potěšen, že se zde nebrodím mořem chyb jako u „Cesty slunce“. Mě osobně signifikace neruší (IHMLO – jak se tady písává).
Ad 1.2) též duše v prach se obracející – nevidím na tom nic divného.

Zdraví Holger

P.S.: Rozhodně to není škoda na domácí úkol (ještě k tomu z evoluční biologie). Je dobře, že se dnes píší takové úkoly, aspoň se studenti něco naučí.


 Uživatel úrovně 5

No pane jo, další sqělý básník! Jen si nenech kecat do svých veršů, jsou pocitově naprosto dokonalé. To, co navrhuje deshi, je uhlazený kalkul a vytrácí se z toho syrovost prvotní myšlenky. A nepodceňuj se, ten básník v Tobě je a taky se umí výborně projevit.
deshi: Píše se oxymóron.


 Uživatel úrovně 0

kulbar: a tobje samozřejmě taky...;)


 Uživatel úrovně 0

deshi: děkuju... vážím si toho...8)))


 Uživatel úrovně 0

Osina:

1) ten verš měl znít "průvod zbědovaných duší, každá z nich tuší" neboť je to ta duše i když je to duše toho muže/chlapce/vojáka ... pokud jsi chtěl mít "každý", pak to neměly být duše, ale třeba stíny, tedy "průbod zbědovaných stínů, každý z nich tuší"

A co se týče gramatiky a obsahu. Když obsah stojí za to, tak přijde na řadu gramatika, je to jako bys vyráběl meč, také do něj musíš dát kus svého já, ale dal bys mu špatné ostří, s tím, že na ostří příliš nedáš, že dáš spíše na vyváženost celého meče ... bude to pěkný meč, ale ne dobrý meč

3) kdybys to napsal třeba "zatracená má duše, v prachu pohozená" mělo by to velmi podobný význam a slova zatracená a pohozená jsou významově blíže než zablácená a prach

Jinak to, že píšeš básně, když máš nějaké trápení, je dobré znamení. Snažíš se ten problém nějakým způsobem vyřešit a možná vědomě možná nevědomky se vracíš k problému samotnému .... neboť jak řekl jeden moudrý muž - Hledáme-li řešení problému, dostaneme se nakonec opět k samotnému problému, neboť řešení problému leží v problému samém ...

S úctou deshi

ps: jsem zvědavý na další dílka


 Uživatel úrovně 0

Osina:
Pěkné působivé dílko.
Zpracování je zajímavé, ovšem myšlenka je poněkud "populistická", ale to je celkem pochopitelné, když se jedná o školní práci.