Články&Eseje

Myslitelé, filozofové - proč?? Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 26

Myslitelé, filozofové celého světa,
ovečky paní spanilé,
kdy nastane konec trápením, kdy bude veta?
Kdy skončí doby světské, prohnilé?
Z úst rozumu po tisíciletí zní jedna a táž věta,
ach proč najednou mi víno přijde opilé?
Sláva moudrým a život věčný...

Každičký den slavíte vy božští svátosti,
každičký den vidím jak nektar vám rty smáčí,
cožpak víno se věky stalo matkou moudrosti?
Vzývám bohy co po nebesích kráčí,
jimž bylo učiněno za dosti,
kteří nad vším lidským rozumem kapky deště pláčí..
A pršelo tisíc dní a tisíc nocí...

Kolik liber pro lháře pravda váží?
Každému podle jeho údělu jest.
Kolik je třeba k udržení míru silných paží?
Proč sluhové Krista přisoudili čarodějce smrti trest?
Myslitelé, filozofové z jakého důvodu nám tedy o dobru káží?
Když nebohá dívka zemřela v intrikách jejich mest?
křičí, křičí na pohřební hranici...

Myslitelé, filozofové nač jsou ty spousty knih, nač?
Proč tváře mi ve vzteku zrudnou
i když jsem nikdy nebyl rváč?
Kde hledat myšlenku bludnou?
A jak vykoupit duši- zač?
Proč chudí v bídě zase jen zchudnou??
......ticho??..... neznáte odpověď??

Mlčíte? Jako jehňátka v klidném stádu?
Ptám se dál!Proč umírají naši drazí?
Proč i ve smrti zůstávají uzamčeni v proskleném hradu?
Proč cítíme se ve společnosti neznáma nazí?
Další a další nástrahy vaší cestě kladu
a čas myslitelů a filozofů po břichu se v prachu plazí.
Chápete nyní jaká je otázka prvotní?Odpovíte proč?


Tak tuhle básničku bych moc chtěla věnovat dvěma lidem... první z nich je můj vynikající přítel s nímž se mi moc dobře probírají otázky všeho možného...Tritos a ten druhý je skvělý kritik, kterého v jeho umění obdivuju dokonce více než deshiho mgr.Holger... no snad se vám to bude líbit..:-)))

Diskuze

 Uživatel úrovně 0

Pěkné, ALE!!! Co takto:

"Kolik liber pro lháře pravda váží?
Každému podle jeho údělu jest.
Kolik je třeba k udržení míru páží?
Proč sluhové Krista přisoudili čarodějce smrti trest?
Z jakého důvodu nám tedy o dobru káží?
Když nebohá dívka zemřela v intrikách jejich mest?
křičí, křičí na pohřební hranici..."

Konečně jeden bezchybný (až na ten překlep - tu hvězdičku... ;-):
"Myslitelé, filozofové nač jsou ty spousty knih, nač?
Proč tváře mi ve vzteku zrudnou
i když jsem nikdy nebyl rváč?
Kde hledat myšlenku bludnou?
A jak vykoupit duši- zač?
Proč chudí v bídě zase jen zchudnou??
......ticho??..... neznáte odpověď??"

A namísto poslední věty, bych dal jen: "Proč?" Klidně jako nový odstavec, jako gradaci myšlenky, jako výstřel, když už to nikdo z posluchačstva nečeká... ;-)

A rovněž mi přijde super ironické: "božští svátosti"... :o))) (Nedá mi to nevzpomenout na písničku: "My sme bóóží, my sme bóóóží..." :o))))

Jinak lehce mi tam ještě semo-tamo rytmika neštimovala, ale ušiska to již dávala (to je snad u Tebe poprvé... ;-)

Mňo, ehm, otázkám teologickým sa záměrně vyhnu a ponechám bezekomentářstva, neb bych sa zasejc rozčílil a to již (ne)mám zapotřebí.

*"Áááá! Modří už vědííí...".... :D *


 Uživatel úrovně 0

aazyi:musíš z toho dělat kovbojku?


 Uživatel úrovně 5

Godric: máš pravdu..není vhodné to sem tahat, ale občas se to hold udělat musí....

Roland: zajímavá názor, ale znám tě, takže vím jak to vzít..jen abych nezapomněl líbilo se píše s měkkým:-))


 Uživatel úrovně 0

Příjemné překvapení konečně Tě poznávám v akci a musím jen konstatovat že se mi to opravdu líbylo a plně s tvými názory souhlasím.
Snad jen že u mě je rozdíl v tom že mě nikdo do kostela netlačil a možná díky tomu je můj pohled na boha a církev brán s velkou rezervou! viděl ho vůbec někdo, jeden, dva, pět, to je jedno nebylo jich moc za celá tisíciletí!!! Někteří lidé vidí boha ještě dnes a mají v sobě různé svinstva - zamýšleli jste se nad tím někdy???
Omlouvám se všem, kteří věří a které jsem teď SVÝM názorem možná urazil. Ale to si myslím a jedíné jak mě někdo přinutí změnit názor je snad samotný bůh až se mi zjeví!!!

s úctou Roland


 Uživatel úrovně 0

Aazyi: ne, nic nedávám za vinu bohu, já říkám, že se mi hnusí církev... je otřesné, že mohli o dobru kázat lidé, kteří vraždili, loupili a mrzačili rozumíš mi ne? Já nechci pošpinit boha, jen kritizuju jeho prostředníky, protože byť se vydávají za sluhy boží, přesto dělají právě to, co bůh svým způsobem odsuzuje.. mno o té výchově máš pravdu, mě do kostela rvala jen babička...:-/
Godric: ne, myslím, že to stačí a koneckonců díky.... mám jen malou přestávku, tak se sem zase stavím a napíšu něco k tomu vínu.... atd.. no časem...


 Uživatel úrovně 0

PS: Godric, narážíš třeba na verše s dosti zvlášním slovosledem? "SLáva moudrým a život věčný..." např.
Ty já taky nerada, protože můžou vyznít úplně jinak, než byly zamýšleny, ale to už je MAkri:o)


 Uživatel úrovně 0

Inkvizice? Dáváte to za vinu Bohu? Zase opět to jsou jen lidé... Lidé, lidé, lidé. Je mi líto, že činy jedinců dáváte za vinu celé církvi.
Jinak taky se o tom nechi hádat. Hold každý máme jiný názor( nebo tedy já:o))
Já k tomu mám prostě jiný vstah než vy, já k tomu byla vedena od malička. Asi bych to brala podobně jako vy, kdyby ne a zase naopak.

MAkri:
No jo a křesťané věří v lásku víc než v cokoliv jiné. Když s ezamyslíte nad nějakými poselstvími "písma" tak tam to máte jasno: Láska, láska, láska. Mějte rádi druhé. Jedině tak budete štastní. Copak nejsi šˇatstná, když miluješ?


 Uživatel úrovně 0

Marigold: Nemyslím si, že je vhodné se o tomhle hádat, protože já můžu to samé říct o básnících a ty s tím asi nebudeš souhlasit, stejně jako já nikdy nebudu souhlasit s názorem tvým.

Makri: Napsat báseň, která se bude stoprocentně (5* => nebo aspoň 90%, jak nás učí matematika) líbit všem, považuji za nemožné. Nebo alespoň velice nepravděpodobné, protože "nikdy neříkej nikdy". Chybičky jsou vesměs v rytmu, což témř nejde odstranit u žádné básně na "čistou". Kromě toho jsou některé verše z mého pohledu nepříliš smysluplné, nebo se trochu snaží obejít konvenční vyjadřovací prostředky. Pro příklad opilé víno, budiž u opilého člověka, ale ty jsi snad opilá nebyla, když jsi to psala a nepředpokládám že by ses stotožňovala s objektem tvé básně. Není to jediný příklad, ale jsem na dial-upu a nemám času na zbyt. Navíc od předpooslední sloky je ten názorový nesouhlas skutečně silný a je můžu říct můžu říct, že když jsem to četl prvně, tak to ve mně skutečně vřelo a po přečtení hodnocení a diskuse jsem se slovy "Tak to je vrchol..." vrátil k ke svému milovanému pascalu a pokračoval v rozepsaném programu. Pokud to ještě nebude stačit, tak napiš a já se snad ještě něco pokusím vymáčknout ale tohle je (alespoň pro dnešek) skutečně všechno.


 Uživatel úrovně 0

Kulbar: btw. ještě něco inkvizice má s touhle básní společného víc než si myslíš, alespoň z mé strany.... no dyť mě znáš..:-)


 Uživatel úrovně 0

Godric: víš, chtěla bych poděkovat za kritiku ale nezdá se mi úplná, neřekneš mi prosím co se ti konkrétně nelíbí? Já bych chtěla jednou mít báseň, která padne do oka všem, je to můj sen.... co je tam za chyby?? nemyslím to nijak útočně tak si to tak ani neber, ale tahle kritika do mě vlévá pramen pochybností a to mi děsně vadí... prosím...
Elánius: :-))) to o ásce a míru řkla jistá hrdinka v knize, ale popravdě já v to věřím a o hodně pevněji než ona, alespoň v tu lásku... v mír?? jelikož jej sama s úspěchem ničím tak asi ani věřit nemohu..:-)))
Aazyi: jeden dobrý kněz?? myslíš sopláka??? hmm není špatný, ale abych pravdu řekla a abych se opravdu vyjádřila já nemám sice zcela stejný názor jako Kulbar, ale co se ýče křesťanů, tak jsem nedávno odpřísahla, že nevkročím do kostela, protože čím víc o téhle církvi čtu, tím víc se mi hnusí ale tím nechci říci, že mám cokoli proti tobě, nebo tvé víře, jen prostě křesťanství jako takové se mi rozhodně nelíbí.... četla jsi o inkvizici?? myslím, že ty zrovna ano a mě tohle zhnusilo to, pro co i moje vlastní odina tedy z jedné strany myslela, že mě vychová... ... nikdy...