Články&Eseje

Modré nebe Hodnocení: Geniální

Autor:
Přidáno:
Hlasovalo: 21

Už si nepamatuju kdy přesně jsem zvedl nad hlavu meč svého otce a rozhodl se tak stát se válečníkem. Musím ale říct, že jsem toho nikdy nelitoval. Protože nebýt toho dne, nepoznal bych svého přítele a jedinou dívku, kterou jsem kdy opravdu miloval. Pamatuju si to, jako by to bylo včera…



„…nastala zima,“ řekl jsem Durienovi „né že bych byl nějakej srab, to ne, ale stejně tu nehodlám mrznout jen kvůli těm tvejm skřetům. Poď se vohřát Duriene a nech ty skřety bejt. V týhle vánici stejně nic neuvidíš.“
„Sakra Throne! Seš jak nějakej nanicovatej elf. Kdo to má poslouchat! Jestli ty skřety nezabijem, tak se nikde nevohřejem! Seš tupej jak skřetí šavle! Že ses nenarodil jako holka. Byl by pokoj.“

Tak jsme dál pozorovali lesní pěšinu vedoucí k vesnici jménem Sahto. Ale asi po půl hodině naprostého ticha…


„No tak teda jo Throne. Dobře, jdem do hostince. Stejně už začinám mít hlad.“

V hostinci bylo plno. K poslednímu volnému stolu jsme usedli my. Durien pozoroval opodál sedící skupinku dobrodruhů, né že by ho zajímala sekyra co třímal v ruce trpaslík, ani neměl zájem vyhrát pár piv nad tupým krollem, spíš ho zajímala dívka která jim dělala společnost. Po chvilce se zvedl a odešel s ní po schodech nahoru.


"Tak ten se dneska už nevrátí. A to tak stál o ty svoje skřety. Che. Blázen. Ale to znamená, že tu musím tak přinejmenším ještě do půlnoci sedět. Ale co dělat?"

Do půlnoci zbývala ještě hodina. Za hostinským se mihlo něco modrého. Hostinec rázem utichl. Do místnosti vstoupila krásná dívka. Tak krásná, že jsem nemohl uvěřit, že je opravdická. Ale byla. Potichu usedla za harfu, co stála v rohu místnosti. Nádherná hudba mi zmámila smysly. Hostinský se usmíval a naslouchal. Hodiny odbily půlnoc, dívka přestala hrát a odešla. Otřepal jsem se, jako bych se probudil a přitom jsem nespal. Odešel jsem tedy do pokoje.


V pokoji nepořádek, rozbitá lucerna a kusy oblečení po zemi. Usmál jsem se. Ten teda vyváděl. A ještě bude vyvádět. Ráno bude ležet sám, bez peněz. Teď tu ale ještě byla. Černá hříva vlasů na jeho bedrech, ruce objímající nahé, horké tělo a on. Radši si svoje cenný věci schovám, řekl jsem si. Kdoví co je zač.


Ráno jsem se probudil a jak jsem předpokládal. Krásná dívka s černými vlasy byla pryč. I s jeho penězi. Tak radši půjdu dolů než se vzbudí. Ten bude zuřit.


Dole jsem byl sám. Vlastně ne tak docela. Hostinský si ke mně přisedl.


„Tak co to bude pane?“ zeptal se mne.
„Něco k snídani. A jídlo na cestu.“
„Dobře, dobře. Adelheid! Snídani a jídlo na cestu pro tohohle pána.“ Křikl kamsi do kuchyně.

A vyšla ona. Modré šaty jako to nejčistší nebe a jako její oči. Zlaté vlasy do pasu jen tak volně rozpuštěné přes ramena. Podívala se na mě a já se topil v té modři jejích očí. Kéž bych se utopil!! Mé snění ale ukončil řev. Durien se vzbudil.


„Ta děvka! Ta kurva jedna!“

Adelheid se otočila a zmizela někde ve vedlejší místnosti.


„Až jí najdu tak jí podříznu ten hezkej krček! Bude litovat, že se mne kdy dotkla! Děvka!!“
„Duriene pospěš si! Musíme jít hlídat cestu a hlavně skřety!“
„Na skřety mám teď tak náladu Throne!! Ta děvka mi ukradla všechny peníze, co si počnu!Co si jen počnu!“
„Pane?“ ozval se zvonivý hlas.
„A helemese Throne? Je mi jasné, že teď nemáš ani to nejmenší pomyšlení myslet na nějakou děvku.“
„Mlč už Duriene!“
„Pane tady je vaše jídlo.“ Postavila přede mne talíř. Pramen jejích vlasů mne pohladil po tváři. Moci ji tak uchopit do svých rukou, ale vždyť bych ji rozmačkal. Vypadá jako víla. Moje nebe.
„Děkuji ti Adelheid.“
„Throne? Sníš to cestou. Už musíme jít.“

Tak jsme šli. Celý den jsme se honili za skupinou dobrodruhů. Ta dívka co ho okradla se jmenovala Melisa. Dnes už jen vím, že ji Durien pohřbil v lese. Já myslel jen na Adelheid. Na své nebe, které už nikdy neuvidím.



O rok později jsme se vraceli tou samou krajinou. Teď už ne pěšky, ale na koních. S měšci plnými k prasknutí a se slávou. A tu jsme uviděli Sahto. Celým krajem se rozléhala zvláštní hudba, ta co omamovala smysly a klížila zraky. A já zase uviděl modré nebe.


„Adelheid!“ vykřikl jsem. Durien se na mě podivně zadíval, ale mlčel.

Ano. Seděla tam v tom koutě jako před rokem a vůbec se nezměnila. Přestala hrát a pozvedla své modré oči k nám.


„Tak hospodo! Dali bychom si pivo a něco vypečeného k zakousnutí!“zahlaholil Durien.

Adelheid se zvedla a donesla nám jídlo a pivo. Až do večera hrála jen nám svou píseň a my ji jen poslouchali. O půlnoci nám popřála hezké sny. Já věděl, že ten můj bude patřit jen jí.


Jen co Durien usnul, otevřeli se dveře. V nich stála Adelheid. Přes sebe měla jen kus látky.


„Adelheid…“ umlčela mne polibkem. Pak už si nic nepamatuju, jen slabé záblesky a její modré oči.

Ráno jsem ji našel spát ve své posteli. Durien si mnul oči a štípal se do tváře. Se smíchem odešel dolů.


Nechal jsem ji spát. Abych se s ní nemusel loučit. Odjeli jsme ještě do šera…



Od té doby už uplynulo hodně let. Postavil jsem si dům,odložil meč, naučil jsem se psát a číst. Myslíte, že jsem měl zůstat a žít s ní? Nebyl bych toho schopen. Adelheidinu vesnici dva roky po tom co jsme odjeli vypálili nájezdníci. Nikdo prý nepřežil. Vím to od jejich velitele. Prodávali zde svou kořist. A otroky. Já jsem si taky něco koupil..harfu, modré šaty a zlatovlasou dívenku s modrýma očima a stejně hranatou bradou jako mám já….


Diskuze


 Uživatel úrovně 0

To tady ještě nebylo a taky dlouho nebude. Jo aprosim vás nezabívejte se pravopisem nejsme ve škole!!!


 Uživatel úrovně 0

Aazyiah: promin z cestiny mivam obvykle 3-4 takze se moc spisovnosti nechlubim a ze slohu se taky nemuzu chlubit znamkou lepsi 3..:o)a za ten prumer dekuju..tesi me ze se mi aspon neco povedlo..
Guardian: prece nenecham zit andela..:o))

Lilith


 Uživatel úrovně 0


Myslím, že by povídce neškodilo více rozepsat. Dále mi velmi vadil výraz „opravdická“. Pokud by se vyskytoval v rozhovoru hrdinů, dalo by se to překousnout… Ale celkově je povídka psaná vesměs spisovně a tenhle výraz mě trochu vyvedl z míry…

Není to špatné, ale nějak moc mne to nezaujalo... Ode mě máš 3,5 * Ale nebudu ti kazit průměr…:o)


 Uživatel úrovně 0

Pěkné dílko.
Sice jsem čekal, že Adelheid jen ostatní mámí a že je to ve skutečnosti mrcha s tváří anděla. No ale pak je fšechny nakonec povraždili, takže alespoň žádný slaďák na konci. (jsem jimi přesicen "dokonalou" americkou televizí)

Proto hlasuju 5* (jinak bych dal 9/10)

Odin the Guardian of Lilith


 Uživatel úrovně 0

Teda, nenacházím slov - opravdu moc krásné.

S pozdravem Sir Aznoh Terátor


 Uživatel úrovně 0

Dekuju vsem..


 Uživatel úrovně 0

Pěkná povídka, nevím jak ostatním, ale mě se tam přece jen pár drobností nelíbilo.

S přáním nekonečné inspirace ObrLuda


 Uživatel úrovně 0

Teda já nejsem žádnej romantik, ale tohle ve mně rozeznělo cosi co už dlouho mlčelo..


 Uživatel úrovně 0

Zajímavý.